TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kun laki syrjäyttää nuoren yhteiskunnasta

Aamulehti kirjoittaa:

"Uusi laki on vienyt nuorilta huumeiden käyttäjiltä opiskelu- tai harjoittelupaikkoja. Aiemmin huumetestejä sai tehdä vain poliisi- ja pelastusalan opiskelijoille."

"Nuori voi menettää opiskelupaikan kahdella eri tavalla: joko huumeet näkyvät huumetestissä tai hänellä on merkintä rikosrekisterissä. Ennen uutta lakia huumetestejä voitiin vaatia vain poliisi- ja pelastusalan opiskelijoilta.

Nyt huumetestit ovat lain mukaan mahdollisia kaikissa ammattioppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, jos kouluilla on perusteltu epäilys huumeista. Osa korkeakouluista ei ole ottanut vielä testejä käyttöön.

Huumetesteissä kärähtäminen voi johtaa kirjalliseen varoitukseen tai vakavammissa tapauksissa määräaikaiseen erottamiseen. Asetuksissa mainituissa yli 60 tutkinnossa oppilaitoksilla on myös mahdollisuus peruuttaa opiskeluoikeus kokonaan, jos opiskelijalla katsotaan olevan vakava päihderiippuvuus.

Koulut voivat harkita erottamista tapauskohtaisesti. Opiskelijalla on myös mahdollisuus hakea opiskeluoikeuden palauttamista.

Tapaukset ovat vielä yksittäisiä. Valviraan pitää ilmoittaa vain terveydenhuollon opiskeluoikeuksien peruuttamiset, joita on tullut huume- ja muista syistä kymmenkunta.

Keskeyttämiset lisääntynevät jatkossa. Poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 1 300 epäiltyä huumausainerikosta, joissa epäilty oli alle 18-vuotias. 18–25-vuotiaita epäiltiin huumausainerikoksista jo yli 7 000 kertaa viime vuonna.

Vantaan johtava sosiaalityöntekijä Minna Huttunen sanoo, että koulut ovat lähettäneet nuoria huumeseulaan esimerkiksi, jos koululla on ollut epäily päihteiden käytöstä ja nuori on tekemisissä koneiden ja autojen kanssa.

- Välillä nuoret eivät ole saaneet ajokorttia huumemerkinnän takia, mikä on voinut johtaa harjoittelu- tai työpaikan peruuntumiseen."

Jotenkin on hassu laki. Jotenkin on myös ihmeellinen ajatus että päihteidenkäyttäminen kuuluisi jollain tavoin työnantajalle tai koulujen rehtorille, varsinkaan jos se ei aiheuta ongelmia. Jos ongelmia ilmenee asia pitäisi hoitaa terveydenhuollon kautta.

Kyllä ihminen saa vapaa-aikanaan päihtyä juuri niin kuin itse haluaa.

Nyt opiskelijoita, nuoria syrjäytyy entisestään. Jotenkin perusteet ei ole kestävällä pohjalla.

Nythän on jo työpaikoilla esimerkiksi valtavat määrät ihmisiä jotka nauttiva laillisia rauhoittavialääkeitä jotka takuulla vaikuttaa työtekemiseen, puhumattakaan muista laillisistalääkkeistä jotka laittavat aivot jumiin.

Se että jos kannabista käyttää vapaa-aikanaan ei pitäisi vaikuttaa ajokortin saamiseen,saatika että sen takia opiskelut keskeytyy, tai ei pääse opiskelemaan  tai saa kenkää duunista. Laki on mielipuolinen.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194902044629/artikkeli/kannabis+ei+ole+...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kyräilijät vauhdissa..

Miksemme vainoa ylipainoisia ihmisiä samalla innolla?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En kannata että ketään vainotaan. Mutta kyllä tässä taas kaksinaismoralismi kukoistaa. Meille on ehkä tulossa pääministeri joka on syylllistynyt pahoinpitelyyn eikä se tunnu estävän hänen työntekoaan.
Mut auta armias jos oot pössytellyt, menee opiskelut ketuiksi,, ei välttämättä pääse töihin.

Pimeää toimintaa. Kiitos taas kieltolain jonka ansiosta kaikki huumeet on demolisoitu, ei vain kannabis.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ainakin mun mielestä suhteettoman kovia "rangaistuksia" nuorille tulee kannabiksesta joka on kumminkin mietopäihde.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kappas taas Saarinen jauhaa täällä omituisia asioita jotka ei pidä paikkaansa.

" Marihuanan aiheuttamat kiksit kestävät vain muutamia tunteja, mutta suorituskyky heikkenee niin pitkäksi aikaa kuin sitä löytyy elimistössä."

Suoraa valehtelua.

"Kannabiksen merkittävin haittavaikutus kohdistuu arviointikykyyn, muistiin ja motoriseen koordinaatioon. Kun se viipyy elimistössä erittäin pitkään, ovat sen käytön riskit suuria. Yksi marihuanasavuke nautittuna päivää ennen muistia tai koordinaatiokykyä vaativaa tehtävää huonontaa suorituskykyä ratkaisevasti. Vaarallisinta on, että verrattuna esimerkiksi alkoholihumalaan, käyttäjä ei pysty itse toteamaan heikentynyttä suorituskykyään."

Ja lisää samaa. Harmittavaa että valehtelu on sallittua, mutta minkäs sille voi.

"Opiskelupaikkoja on Suomessa rajoitetusti. Siksi huumehörhöt pitääkin karsia pois oppilaitoksista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa huumetestien avulla. Huumeiden käyttäjät kelpaavat töihin, joissa ajattelua ja huomionkykyä ei juurikaan vaadita, kuten esim. lapiolla ojaa kaivamaan, joten en olisi huolissani heidän työllistymisestään, vaikka koulunkäynti jäisikin kesken."

Ja tämä kiteuttää että, mies joka paasaa huumeista ja lapsista, ei oikeasti ole huolissaan lapsista eikä nuorista. Mielestäni myös ihmisten leimaaminen huumehörhöiksi ei ole hyvää keskustelua.

Mutta kuten jossain aikaisemmin sanonut trollaus ei kuulu mielestäni Uuden Suomen blogipalveluun.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Sinänsä en näe sitä huonona asiana, että huumeiden väärinkäyttöön puututaan oppilaitosten taholta. Kannabis hidastaa motorisia taitoja pitkällisen käytön seurauksena. Se vaikuttaa ajokykyyn, ja tämä on todistettu asia. Pienenmuotoinen pössyttely silloin tällöin ei tapa ketään, eikä vaikuta oikein mihinkään, paitsi sen lyhyen hetken ajan ja sekin positiivisessa mielessä. Ongelmaksi se kehkeytyy, kun ihminen ei enää löydä muita keinoja arjesta ja elämästä selviytymiseen, kuin sätkän muodossa. Me ihmiset teemme virheitä, kukaan ei ole täydellinen, mutta pitkäaikaiseen käyttöön ja selvään väärinkäyttöön pitäisi saada/voida puuttua. Ja mielestäni vain siksi, jotta ihminen saisi tarvitsemaansa apua tarpeeksi ajoissa. Sama se on minkä tahansa väärinkäytön suhteen, oli se alkoholi tai mikä tahansa muu päihde.

Painottaisin myös lääkkeiden väärinkäytön seurauksia. Varsinkin hoitohenkilökunnan keskuudessa. Ei ole mitään tavatonta niissäkään piireissä. Seulonnat olisivat tarpeen myös tämänkin suhteen, sillä mitä suurempi vastuu henkilöllä on, sitä tiukemmin hänen käyttäytymistään ja työstä selviytymistä pitäisi seurata ja apua tarpeen tullen tarjota.

En ole nykyisen lainsäädännön kanssa samaa mieltä. Ihmisen pitäisi saada päättää itse mitä vapaa-ajallaan tekee, vaikka väärin tekisikin. Toki asia on vallan eri tolalla, kun omat teot alkavat selvästi vaikuttaa työntekoon, opiskeluun tai vastaavanlaiseen. On oikein haluta työkykyisiä ja opiskelukykyisiä ihmisiä pyörittämään yhteiskuntamme rattaita. Muunlainen suhtautuminen tähän asiaan on ainakin minulle kovin vieras.

Emme voi aina toitottaa sitä samaa ylikulunutta virttä, että kyllä jokainen tietää itse mikä hänelle on parhaaksi. Jos näin olisi, meillä ei olisi mitään ongelmia. Ei etanolin, ei lääkkeiden väärinkäytön, eikä liioin huumeidenkäytönkään kanssa. Mutta todellisuus on kuitenkin jotain vallan muuta. Painottaisin vastuunkantoa. Joskin päihteiden kanssa leikkiminen ei ole kovin viisasta, sillä ojasta allikkoon on käsittämättömän lyhyt matka. On helppoa kuvitella, että kyllä tämä tästä, mutta kun ne tilastot kertovat varsin surullisia lukuja siitä, kuinka vastuullisia ihmiset osaavat olla. Joku roti hauskanpidossakin pitää olla.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mukavaa lukea järkevä mielipide asian tiimoilta. Allekirjoitan tämän, mitä olen itsekin peräänkuuluttanut jo vuosia - vastuullisuutta sekä päättäjiltä, että ihmisiltä itseltäänkin.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jos nuorella on "viidenkäyttäjä" tai jopa huumausaineongelmainen niin miksi ihmeessä häntä pitäisi vielä lisärangaista koulusta erottamisella jos itse huumaisaineidenkäyttö ei aiheuta ongelmia koulunkäynnissä. Tietysti on muutamia erikoisaloja joilla esimerkiksi laajamittaisilla huumeseulonnoilla ja nollatoleranssilla on merkitystä (mainittakoon ensisijaisesti turvallisuusala).

Kyllä ensisijainen tavoite pitäisi aina olla nuoren auttaminen kiinni työelämään ja yhteiskuntaan eikä syrjäyttäminen yhteiskunnan ulkopuolelle. Koulupaikan evääminen on yksi tehokkaimmista keinoista saada nuori päihde- ja mielenterveysongelmalliseksi rikolliseksi.

Tosin jos käytetyillä keinoilla ja niiden vaikutuksella syrjäytymiseen, rikollisuuteen ja yhteiskunnan kokonaiskustannuksiin ei ole mitään väliä niin intoilkaa vaan. Eiköhän siihen esimerkiksi ole syynsä miksi hyvin monet asianajajat pitävät yhtenä turhimmista rangaistavista rikoksista "mietojen" huumausaineiden käyttörikoksia. He näkevät ja tietävät todellisen huumausainemaailman lainalaisuuden ja syy- seurausyhteydet paljon paremmin kuin me näiden blogien bloggaajat.

Jorma Melander

Veikeää huomata että homosaation jyrkkä vastustaja ja eheytyshoitojen puolestapuhuja on photoshopannut naamakuvansa stock photosta jossa nätti poika pitää kädessään sateenkaaren väreillä koristeltua maalitelaa.

http://www.revelandriot.com/study-homophobia-is-of...

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Mikko Saarisen juttuja lukiessa tulee samanlainen fiilis, ku muuan Torpan tuotoksista (ahdistus, vitutus, epäusko, hymy, ahdistus, vitutus, epäusko, hymy, ahdistus, vitutus, epäusko, hymy jne).
Tosin näistä kahdesta Saarinen on se "vellihousu" joka on estänyt mun (ja arvatenkin monen muunkin) kommentit blogissaan.

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Vuosina 1980-2000 näitä Mikko Saarisia huomattavasti enemmän kuin nykyään. Suomessa kieltolakiaktivisteja edustaa edelleen Irti Huumeista ry. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi silloinen Jari Aarnion esimies, Helsingin huumepoliisin päällikkö Torsti Koskinen ja varapuheenjohtajana hääri huumesyyttäjä Ritva Santavuori.

Mikko S. esittää täällä Puheenvuorossa niin puhdasoppista IHRY:n ideologiaa, että se vaikuttaa välillä silkalta parodialta. En minä tiedä onko Mikko S. aito, trolli vai olisiko hänen jalona päämääränään tehdä tämä USA:sta lähtöisin oleva kieltolakiuskonto naurunalaiseksi. Minulla ei ole periaatteessa mitään Mikkoa vastaan, sillä hänen kommenttinsa piristävät omalla tavallaan Puheenvuoron huumekeskusteluja. Hän pyrkii provosoimaan ja onnistuu siinä usein.

IHRY:läiset demonisoivat rankasti huumeita, etenkin kannabista, joka edusti heille porttihuumetta muihin huumeisiin ja ylipäätään huumemaailmaan. Sen lisäksi kannabis oli vieras asia länsimaiselle kulttuurille. Alkoholi ei ollut huume, kannabista ja alkoholia ei voitu verrata keskenään. Vahvimpana argumenttina esitettiin juuri tätä Mikonkin toistamaa teesiä, että kannabis pysyy elimistössä jopa kuukausia ja tästä pääteltiin myös "hasishumalan" kestävän saman ajan. Jatkuva käyttö johti vääjäämättä moraalisen rappioon, apatiaan, masennukseen, itsemurhaan ja heroiinin käyttöön.

IHRYn edustajia pidettiin asiantuntijoina, poliisin ohella he saivat paljon tilaa mediassa. Verbaalisesti Mikko S. ei yllä aivan Ritva Santavuoren tasolle. Ritu saattoi esim. mollata suomalaisen huumetutkimuksen toteamalla tv:n suorassa lähetyksessä, että huumetutkijat ovat järjestään Venäjän mafian palkkalistoilla, jotka saavat huumepropagandastaan isot korvaukset. Silloin kun ensimmäinen suomalainen sai lääkintöhallituksen erityisluvalla laillista lääkekannabista, Ritva julisti teatraalisesti: "huumesota on hävitty".

IHRYn propagandan kyllästämät suomalaiset kannattivat 1980-90-luvuilla 90 %:sti huumekieltolakia ja heistä liki puolet näkivät suomalaisen huumausainelain olevan liian lempeä. Ymmärtänet varmaan, että rationaalinen huumepoliittinen keskustelu oli tuolloin hieman vaikeampaa ja turhauttavampaa kuin nykyään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset