TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Miten kuntatasolla tehdään päihdepolitiikkaa?

Tämä kysymys on lähinnä tuleville ehdokkaille suunnattu ja heiltä toivoisin kommentteja ja ajatuksi kuntatason päihdepolitiikasta.

Miten kuntatasolla voisi tehdä Humaania päihdepolitiikkaa?

Miten laadukas hoito voidaan toteuttaa? 

Onko kunnassanne huumeruiskujen vaihtopistettä, jos ei niin miksi?

Miten sosiaalitoimi toimii kun kyseessä on alaikäinen kyseessä?

Onko merkitystä jos kyseessä on laillinen huume tai laiton huume?

Nämä kysymykset liittyvät niin laillisiin päihteisiin kuin laittomiin päihteisiin.

Toivottavasti mahdollisimman moni ehdokas vastailee! Ainakin ehdokkaita täällä sivustolla bloggailee.

Kiitos etukäteen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Hyvä päihdepolitiikka lähtee siitä, ettei hyvää päihteidenkäyttöä eikä hyviä vaarattomia päihteitä ole.

Jos on yksilöllä tarve sekoittaa päänsä jatkuvasti niin hän tarvitsee mahdollisimman varhain hoitoa. Nuorten päihdepidätyksistä ja niihin liittyvistä lääkärikäynneistä on kerrottava vanhemmille. Sekä alaikäisten että täysi-ikäisten osalta. Holtiton elämänasenne kertoo siitä, ettei nuorta voi laskea aikuiseksi vain ikävuosien perusteella.

On niin, että päihteiden kanssa sekoilleet nuoret ovat joka tapauksessa yleensä vanhempiensa tuen varassa. Riippumatta siitä ovatko he 14- tai 34- vuotiaita. Näin koska yhteiskunta jättää heidät heitteille, jolleivat he noudata hoito-ohjelmia.

Usein aineilla päänsä sotkenut on kykenemätön ottamaan vastaan byrokraattisesti laadittua hoitoa ja jää heitteille ilman perheen apua. Ns. käypä hoito- ohjeistus on täyttä puppua henkisesti häiriintyneiden ja aineiden käyttäjien osalta.

Pakkohoitoon laittaminen olisi oltava paljon helpompaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ala-ikäisten vanhemmille kerrotaan. Täysi-ikäisten asiat eivät vanhemmille kuulu.

"Hyvä päihdepolitiikka lähtee siitä, ettei hyvää päihteidenkäyttöä eikä hyviä vaarattomia päihteitä ole."

Tuon pohjalta ei voi tehdä järkevää päihdepolitiikkaa. Totuus on,että päihteitä on ja niitä käytetään. Se on hyväksyttävä fakta.

Sitten pitää muistaa,että suurin osa ihmisistä osaa käyttää päihteitä järjevästi. Sitten on se osa joka käyttää ongelman tasolla. Miten heitä voisi tukea paremmin ja inhimillisin keinoin?

Pakkohoito sopii väkivaltaisille ihmisille, joita tässä maassa riittää.

Et ilmeisisti ole ehdokkaana vaaleissa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärsämäenkunnassa sosiaali- ja terveystoimi on yksityistetty Attendolle ja kunnanhallitus toimii lautakuntana, niin kysyppäs Kärsämänen kunnannhallitukselta, jonka tiedottamisesta vastaa kunnanjohtaja.
Tosin lautamies kertoo meilläkin olevan huumeidenkäyttäjiä ainakin käräjillä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ilmeisesti kunnissa ei tehdä päihdepolitiikkaa? Tämä asia kyllä meitä kuntalaisia ja äänestäjiä kiinnostaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hyvä ja tärkeä kysymys, ei aavistustakaan enkä suoraan sanoen tiedä mikä on Kemiönsaaren tilanne. Selvitetään.

Itsestään selvästi kannatan resursseja kuntoutukseen/vierotukseen sitä tarvitseville. Kunnan pitäisi huolehtia ruiskujen vaihtopisteestä niitä tarvitseville, anonyymisti ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Pienellä paikkakunnalla tuo on haaste. Jos kyseessä on alaikäinen huumeidenkäyttö menee lastensuojelun asiaksi.

Minusta henkilökohtaisesti huumeidenkäyttäjiä ei pitäisi syyllistää, ei myöskään alaikäisten vanhempia, avun hakeminen ei saa johtaa ongelmiin tai automaattiseen viranomaisten puuttumiseen. Mutta jos takana on ongelmia, syrjäytymistä tai syrjäytymiseen johtavaa käytösmallia, kunnan tulisi tarjota tukea sitä tarvitseville ja haluaville.

Kuulisin mielelläni myös blogistin ratkaisumalleja ja vastauksia itse esittämiin kysymyksiin?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Hyvä ja tärkeä kysymys, ei aavistustakaan enkä suoraan sanoen tiedä mikä on Kemiönsaaren tilanne. Selvitetään."

Kiitos rehellisyydestä.

"Itsestään selvästi kannatan resursseja kuntoutukseen/vierotukseen sitä tarvitseville. Kunnan pitäisi huolehtia ruiskujen vaihtopisteestä niitä tarvitseville, anonyymisti ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä."

Tästä olen täysin samaa mieltä, koska siitä on saatu hyvin kokemuksia.

"Minusta henkilökohtaisesti huumeidenkäyttäjiä ei pitäisi syyllistää, ei myöskään alaikäisten vanhempia, avun hakeminen ei saa johtaa ongelmiin tai automaattiseen viranomaisten puuttumiseen. Mutta jos takana on ongelmia, syrjäytymistä tai syrjäytymiseen johtavaa käytösmallia, kunnan tulisi tarjota tukea sitä tarvitseville ja haluaville."

Syyllistäminen ei auta, olet oikeassa. Varsinaisiin ongelmiin pitäisi pystyä puuttumaan, jo aikaisessa vaiheessa. Huumeiden demolisointi ei ole oikea keino. Peräänkuullutan humaania lähestymistä asiaan. Toki kun huumeista puhutaan se on vaikeaa, koska kieltolaki on vuosikymmeniä vääristänyt keskustelua.

"Kuulisin mielelläni myös blogistin ratkaisumalleja ja vastauksia itse esittämiin kysymyksiin?"

Itse kannatan huumeiden täyttä laillistamista, joka on radikaaliratkaisu monen mielestä. Oppia voimme ottaa Portugalista,joka dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön, ja perustivat ihan järkevän systeemin, tosin se ei poista laitonta kauppaa, joka on ongelma.Kannabis pitäisi ainakin laillistaa, ja "kovien" huumeiden osalla valvottu jakelu olisi hyvä ratkaisu. Suomessa huumeisiin kuolee toisiksi eniten ihmisiä huumeisiin. Yleisin huume kuolemien syy on epäpuhtaat aineet. Ja voin huomattaa, että kannabis ei ole tappava huume.

Tälläisiä ajatuksia minulla.

Portugalin malli: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002508603.html

Kannatan Humaania päihdepolitiikkaa ry:n ajatuksia hyvin pitkälle - https://www.facebook.com/hppry/?fref=ts

Iso kiitos vastauksesta ja iso arvostus!

Käyttäjän ToniTuomanen kuva
Toni Tuomanen

- Laadukas päihdehoito on tavoitteellista ja määrätietoista, eli jos kyseessä on korjaava eli muutokseen tähtäävä hoito, se on oltava toipumis-orientoitunutta. Hoitohenkilökunnalla on oltava tarpeeksi tietoa ja näkemystä päihderiippuvuudesta ja siitä toipumisesta.
Haittoja vähentävällä päihdetyölläkin on oma sijansa, ja se voi limittyä yhteen korjaavan päihdetyön kanssa.

- Espoossa ainakin Vinkki-pisteissä on ollut käyttövälineiden vaihtoa. Luultavasti nykyisessä Linkki-pisteessäkin on.

- Alaikäisen päihteidenkäytön ollessa kyseessä, asia kuuluu ensisijaisesti lastensuojelun piiriin.

- PäihdeHOIDON, eli riippuvuuden hoidon kannalta ei ole merkitystä, onko kyseessä laillinen tai laiton päihde, tai sillä onko ainetta hankittu lääkärin reseptillä vai katukaupasta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kiitos vastauksesta.

"- PäihdeHOIDON, eli riippuvuuden hoidon kannalta ei ole merkitystä, onko kyseessä laillinen tai laiton päihde, tai sillä onko ainetta hankittu lääkärin reseptillä vai katukaupasta."

Tämä varmasti totta, mutta jos käyttää laitonta päihdettä kynnys hakeutua hoitoon on varmasti suurempi kuin jos kyseessä laillinen alkoholi. Miten sitä kynnystä voisi madaltaa kuntatasolla? Miten luottamusta rakennetaan, kun puhutaan laittomista aineista? onko tarpeeksi matalan kynnyksen paikkoja tarjolla, esim Espoossa.

Tai miten poliisia ohjeistetaan asiasta kuntatason kannalta?

Hoitaja esti poliisien pääsyn A-klinikalle - asiaa puitiin oikeudessa asti - http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Hoitaja-esti-po...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hyvin surullista, hoitoon pitäisi päästä heti kun sitä tarvitsee tai itse haluaa, silloin se on tehokkainta.

Valitettavasti Suomessa se on toiveunta, koska huumeidenkäyttäjät tuntuvat olevan alintakasti.

"Lopettamispäätöksen ja Auroran välissä oli kaksi viikkoa.

Se on vähän, sillä alkuun Villelle ja hänen äidilleen selitettiin, että kuukausi on lyhyt aika katkolle pääsemiseen. Täytyy osata mennä oikeaan kellonaikaan vakituiseen hoitopaikkaan (Villellä Nuorisoasema), saada aika hoitajalle, aika lääkärille ja sieltä lähete jonoon, jossa voi vierähtää viikkoja."

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005056259.html?u...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

En usko, että Multialla on huumeruiskujen vaihtopistettä, koska käyttäjiäkään tuskin on montakaan, parin tuhannen mummon maalaiskylässä, hieman kärjistäen.
Uskon kuitenkin, että apua ja edelleen hoitoon ohjausta päihdeongelmissakin voi saada suhteellisen hyvin: Multialla on terveysasema.

Alkoholin suurkäyttö on suurin ongelma ja siihen pitää keskittyä.
Ennaltaehkäisyssä suuri merkitys on: 1. alkoholipolitiikan vakaudella: ei suuria ja äkillisiä liikkeitä puoleen eikä toiseen, esim. kieltolaeista votkan valuttamiseen muovimukeihin jokaisessa kulmakuppilassa mihin aikaan tahansa (viittaan ihmiskokeeseen Venäjällä 80- ja 90-lukujen vaihteessa).
2. Muuten hyvällä yleisellä sosiaalipolitiikalla.
3. Rehellisen tiedon jakamisella tehokkaammin alkoholin suurkäytön ongelmista, eli siitä, että ei juuri ole ongelmaa, mikä EI olisi alkoholin aiheuttama. Esim. masennus useinkin johtuu alkoholista, EI toisinpäin. Samoin esim. tietyissä alkoholismin vaiheissa fyysinen oire on itsemurha, johon siis syy on tuolloin alkoholi (kemiallinen ja mekaaninen, EI mikään psykologinen).

Hoitoon pääsyn pitäisi olla aina mahdollista. Ja siihen ON VARAA. Se tulee halvemmaksi, koska muuten alkoholisti päätyy piipaa-autolla päivystysosastolle ja pitkällisten tehohoitojen jälkeen sitten viimein vuodeosastolle ja sitä kautta vähitellen vihdoin kuntoutukseen. Ei varmaan kovin halpaa lystiä? Mitä varten tällä tavalla holtittomasti tuhlata rahoja, vaikka niitä nyt jolloin kunnalla olisikin heitellä ilmaan?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hyviä pontteja sulla. arvostan.

Ystävällisesti lue tämä linkki, se on surullinen todellisuus, vaikka päihdehoitoon olisi päässyt, leima on ja pysyy läpi loppuelämän ja se on suuri surullinen rangaistus minun mielestäni.

"Huumeiden käyttäjä saa leiman, joka vaikeuttaa arkea monin tavoin; he esimerkiksi jäävät Suomessa säännöllisesti ilman asianmukaista hoitoa, sanoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki. #mahdollisuuksia"

http://www.inhimillisiauutisia.fi/leimatut/9278674

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset