TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Emme vieläkään tiedä kovin paljon kannabiksen terveysvaikutuksista

Kieltolaki on saanut aikaan sen tosiasian,että kannabiksen terveysvaikutuksista ja sen hyödyistä on liian vähän tietoa. Koska tutkimus on painottunut haittavaikutuksiin lähinnä, ja huumestatus on leimannut kasvin.

Ja joku on väittänyt, että kasvia ei ole tutkittu.

Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian muodostama komitea analysoi 10 000 kannabiksen terveysvaikutuksia käsittelevää tutkimusta ja koosti niiden tulokset yksiin kansiin.

Tekniikan maailma uutisoi:(jännä huomata, että kyseinen lehti on viimeaikoina uutisoinut kannabiksesta, ilman pelottelua, lähes kaikki muut mediat eivät niin tee.)

"Kannabiksen lääkekäyttö on noussut etenkin Yhdysvalloissa merkittäväksi teollisuudenalaksi ja kannabiksella pyritään hoitamaan monien sairauksien oireita. Raportin mukaan tieteellisiä todisteita kannabiksen positiivisista vaikutuksista sairauksien hoidossa löydettiin vain kouralliseen sen käyttökohteista.

Kannabiksen sisältämät kannabinoidit voivat tutkitusti lievittää syöpähoidoista johtuvaa pahoinvointia. Sen lisäksi sen on todettu soveltuvan kivun ja MS-taudin oireiden, kuten kouristusten lievittämiseen."

Tämä on hieno ja hyvä tiedostaa - "Raportin mukaan nykyinen tutkimustieto ei tue väitettä, että kannabis aiheuttaisi tyypillisesti tupakointiin liitettyjen syöpäsairauksien, kuten keuhko- ja aivosyövän kehittymistä."

Ja syy miksi tutkimukset ovat jääneet kunnolla tekemättä on täysin poliittinen ja ihmisvastainen. Jonka jokainen suomalainen poliitikkokin voisi hyväksy, samoin kuin valistajat.

"Huumausainelainsäädäntö on noussut myös kansainväliseksi keskustelunaiheeksi. Yhä useammat pitävät 50 vuotta jatkunutta sotaa huumeita vastaan hävittynä ja kieltolakia huonona keinona taistella huumeiden käytöstä johtuvia terveysongelmia ja rikollisuutta vastaan.

Kannabiksen käytön yleistyminen, saatavuuden parantuminen ja myönteisyys käyttöä kohtaan on nostanut vakavia kansanterveydellisiä kysymyksiä. Raporttimme nostaa esiin alueita, jotka vaativat enemmän tieteellistä tutkimusta. Lakien ja käytäntöjen muuttuessa myös tieteelliselle tutkimukselle on kysyntää enemmän kuin koskaan”, sanoo komitean puheenjohtaja lastenlääkäri Marie McCormick lehdistötiedotteessa.

Kannabiksen tutkimusta on hidastanut etenkin Yhdysvalloissa DEA:n eli huumepoliisin linjaus, että kannabis kuuluu samaan luokan 1 -huumausaineiden kategoriaan kuin LSD ja ekstaasi. Tämän luokituksen saaneilla huumausaineilla ei ole katsottu olevan minkäänlaisia lääketieteellisesti hyödyllisiä ominaisuuksia, jonka vuoksi niiden tutkimus on ollut hyvin rajallista."

Suomessa lääkekannabis on laillista, mutta sitä ei juuri kukaan saa, koska esim kipupolit vastustavat sen käyttöä, he eivät siis halua antaa hyvää hoitoa suomalaisille.

"Kannabiksen lääkinnällinen ja viihdekäyttö on kasvanut räjähdysmäisesti 2010-luvulla. Yhdysvalloissa kannabiksen lääkekäytön on laillistanut 23 osavaltiota ja kahdeksassa osavaltiossa myös viihdekäyttö on nykyään sallittua."

Suomessa olisi loistavia tutkioita sekä olosuhteet kannabiksen niin lääketutkimukseen kuin myös viihdekannabiksen osalta. Totuushan on, että jokainen kannabiskasvi on myös lääkinnällinen. Kasvi on ollut ihmisten hyötykäytössä 10000 tuhansia vuosi, vain viimeiset vuosikymmenet se on julistettu kielletyksi, ilman tutkittua tietoa.

"Yhdysvalloissa lääketieteellisesti tutkittavaa marihuanaa kasvatetaan laillisesti vain Mississippin yliopistossa. Boulderin yliopiston tutkija Nolan Kane näkee tämän perustavanlaatuisena ongelmana kannabiksen tutkimuksessa:

”Sen lisäksi että se on huonolaatuista, valtion tutkimuskäyttöön hyväksymä marihuana edustaa vain murto-osaa eri kannabislajikkeiden psykoaktiivisista ominaisuuksista. Se ei vastaa alkuunkaan markkinoilla olevaa tarjontaa. Kunnes tämä asetelma muuttuu, tutkimuksissamme verrataan aina omenoita mandariineihin”, Kane kertoo."

Joten suomalaiset huippututkijat käyttöön ja parantamaan maailmaa. 

Kannattaa vaikka tutustua Israelin kannabistutkimukseen ja siellä saatuihin kokemuksiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Täällä voi keskustella myös aiheesta ja runsaasti on aiheeseen liittyviä linkkejä sekä uutisia. Lääkekannabis esille Suomessa - https://www.facebook.com/groups/609516152456438/

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onneksi moni myytti kannabiksen kohdalla on murrettu:

MYYTTI : Kannabis tuhoaa aivoja.

SELITYS : Kannabiksen psykoaktiiviset aineet eivät aiheuta minkään aivojen osien hajoamista tai tuhoutumista (Hall & Solowij 1998). Kannabis vaikuttaa elimistössä olevien kannabisreseptorien kautta, toisin kuin esim. alkoholi, joka vaikuttaa suoraan hermosoluihin (ja myös kaikkiin muihin elimistön soluihin) kemiallisesti. Kannabisreseptoreja on ainakin kahta eri tyyppiä, joista toiset (CB1) sijaitsevat aivoissa ja sitovat psykoaktiivisia kannabinoideja ja toiset (CB2), paikantuvat perifeerisiin kudoksiin ja sitovat enemmän ei-psykoaktiivisia kannabinoideja. On totta, että kannabis muuttaa aivokemiaa päihtymyksen ajaksi, mutta tuo muutos ei ole tuhoava vaan palautuu normaaliksi päihtymyksen jälkeen.

MYYTTI : Kannabis aiheuttaa flashback-ilmiöitä.

SELITYS : Ihminen saattaa kokea jonkin asian selvinpäin erikoisena, koska on kiinnittänyt siihen erityistä huomiota kannabispäihtyneenä. Ilmiötä voidaan verrata dejavu-ilmiöön, mutta todellista flashback-efektiä ei ole olemassa.

MYYTTI : Kannabis aiheuttaa väkivaltaisuutta.

SELITYS : Tutkimukset kumoavat tämän väitteen (Abel 1977). On mahdollista että, joku yksilö on kannabispäihtyneenä väkivaltainen, mutta tämä on yksilön ominaisuus - ei kannabiksen.

MYYTTI : Kannabis varastoituu kehon rasvakudoksiin ja vaikuttaa kuukausienkin kuluttua.

SELITYS : Myytti on totta siltä osin, että kannabiksen rasvaliukoiset hajoamistuotteet (metaboliitit) varastoituvat kehoon. Tässä suhteessa kannabista voidaan verrata esimerkiksi rasvaliukoiseen D-vitamiiniin; rasvakudoksiin varastoituneet metaboliitit muuttuvat vähitellen vesiliukoisemmiksi ja poistuvat elimistöstä. Rasvakudoksesta vapautuvat psykoaktiiviset aineet esiintyvät niin pieninä pitoisuuksina, ettei niiden vaikutusta ihmiseen ole voitu mitata - psykoaktiivisesti vaikuttavat määrät kannabisyhdisteitä näkyisivät tehdyissä tutkimuksissa.

MYYTTI : Kannabiksen kerta-annos vaikuttaa jopa viikkoja.

SELITYS : Kannabispäihtymyksen kesto riippuu annoksesta ja nautintatavasta; poltettuna kannabis vaikuttaa tyypillisesti 1-4 tuntia, syötynä vaikutukset voivat kestää pidempäänkin. Kannabiksen vaikuttavat ainesosat - THC ja CDB - kuitenkin hajoavat tai varastoituvat kehon rasvaan varsin nopeasti. Kannabiksen hajoamistuotteet eivät ole psykoaktiivisia, ja kuten edellisessä myytissä todettiin, ei rasvaan varastoitunut psykoaktiivinen aine vaikuta. Myytti on syntynyt siitä, että kannabiksen hajoamistuotteet voidaan testata vielä viikkojenkin jälkeen, vaikka varsinainen päihtymys on kadonnut aikapäivää sitten.

MYYTTI : Kannabiksen käyttäminen johtaa muiden huumeiden käyttöön.

SELITYS : Kannabiksen fyysisistä tai henkisistä vaikutuksista mikään ei johda toisten huumeiden kokeilemiseen. Sen sijaan yksilön omat motiivit saattavat saada pontta kannabiksen kokeilemisesta. Suurin ongelma on siinä, että kannabis on laitonta. Huumekauppiaalle on kannattavampaa tyrkyttää muita aineita kuin kannabista, sillä kannabiksen riippuvuuspotentiaali on alhainen, mutta esimerkiksi heroiinin riippuvuuspotentiaali on hyvin korkea. Nämä ongelmat ovat sosiaalisia ja lainsäädännöllisiä, eivätkä ne aiheudu kannabiksen vaikutuksista. Ongelma voitaisiin ainakin osittain ratkaista erottamalla esimerkiksi Hollannin tapaan kannabismarkkinat kovien huumeiden markkinoista.

MYYTTI : Kannabis on huume.

SELITYS : Tyypillisesti huumeina pidettyjen aineiden ominaisuuksiksi lasketaan korkea addiktiopotentiaali, kallis hinta, laittomuus, käyttäjien todellisuuspakoisuus ja syrjäytyminen, vahva kytkös ammattirikollisuuteen ja väkivalta, sekä aineesta johtuvat kuolemat ja riippuvaisten tekemät rikokset. Kannabiksen ominaisuuksista "huumeen" kriteerit täyttävät lähinnä laittomuus, ja jossain tapauksissa kytkös ammattirikollisuuteen - nämäkin ovat yksinomaan lainsäädännöllisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi alkoholi täyttää huomattavasti enemmän kohtia "huume-kriteerilistalta" kuin kannabis. Vaikutuksia tarkasteltaessa kannabiksesta olisi parempi puhua päihteenä kuin huumeena.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Luku suositus, joka sopii hyvin aiheeseen.

KANNABIS: VASTAUS A-KLINIKKASÄÄTIÖN YLILÄÄKÄRI KAARLO SIMOJOELLE, OSA 2/3

http://www.city.fi/blogit/lohikaarme/kannabis+vast...

"Väkiluvultaan Suomen kokoisessa Coloradossa oli viime vuoden alussa yli 100 000 lääkekannabispotilasta. Tässä esimerkkejä sairauksista, joihin lääkekannabiksen laillistaneissa osavaltioissa sitä voidaan määrätä: SYÖPÄ, ANOREKSIA, GLAUKOOMA, PARKINSONIN TAUTI, EPILEPSIA, ALZHEIMERIN TAUTI, CROHNIN TAUTI, KROONINEN KIPU, NIVELTULEHDUKSET, TOURETTEN OIREYHTYMÄ, FIBROMYALGIA, PTSD, ALS, CRPS (I & II), HIV/AIDS. Ja MS-tauti ja niin edelleen (vieraillessani Coloradossa sekä Washingtonissa kannabisapteekkien tuotepurkeissa luki myös, että "ahdistukseen ja masennukseen")."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset