TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Silmät auki: laillinen kannabis tuo enemmän verotuloja kuin laiton

Koska suomalaisten lainsäätäjien silmät avautuvat?

Onko Suomella varaa jättää kannabis rikollisten käsiin, kuin se voitaisiin laillistaa ja ottaa siitä monet hyödyt irti, niin viihde- kuin lääkekäytössä.

Kannabiksen asema on muuttumassa globaalilla tasolla ja on jo muuttunut. Kieltolakia yhä useammat tahot ja valtiot kritisoivat, osa on laillistanut sen kokonaan, joka on luonut paljon hyvää. Työtä, verotuloja,uusia yrityksiä,lääkettä(halpaa ja toimivaa).

Se, että Suomessa halutaan pitää kannabisbisnes rikollisten käsissä on typerää ja vastuutonta, mutta se on toistaiseksi täysin poliittinen päätös, ehkä jotkut puolueet saavat siitä jotain taloudellista hyötyä, muuta syytä en tässä asiassa näe.

Ranskassa aihe on nousemassa presidentin vaalissa esille, ja hyvä niin.

Suomessa halutaan rahoittaa rikollisia ja rangaista käyttäjiä ja leimata lääkekäytöstä hyötyviä, koska huume.

 

Kannabis Ranskan presidentinvaaleissa

Usassa laillinen kannabis tuo hyvinvointia ja verotuloja valtavasti. - Washington is Overtaking Colorado in Cannabis Sales

Colorado’s Marijuana Industry Is Now Bigger Than Some Countries’ Entire GDP

Colorado sold $1.3 billion worth of marijuana in 2016 - Colorado on väkiluvultaa samankokoinen kuin Suomi

British Medical Journal ottaa vahvasti kantaa huumesotaa vastaan

Kannabis on vähemmän riippuvuutta aiheuttava nautintoaine kuin alkoholi

Kanadalainen työryhmä kertoo kannabisen laillistamisesta ja sääntelystä

Saksa laillistaa lääkekannabiksen

Huumeiden käyttäjä saa leiman, joka vaikeuttaa arkea monin tavoin. Stigmasta ei hevillä pääse eroon.

Lisäys:

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kannabis tullaan kyllä laillistamaan Suomessa, mutta ei ehkä vielä lähivuosina.

Meillä on vielä elossa se ikäluokka, jotka näkivät heroiinin ja amfetamiinin vaikutukset sodan jälkeen. Harva elossa oleva kaytti niitä itse, mutta tämä ikäluokka näki sodasta palaavien isien huumeongelmat.

Näille ihmisille kannabis on esitelty polleen ja swinbaan verrattavana huumeena, joten ei liene ihme, että he suhtautuvat nihkeästi kannabiksen vapauttamiseen.

Poliitikkojen on kuitenkin pakko myötäillä äänestäjien mielipiteitä, vaikka yksityisesti olisivatkin eri mieltä.

Laki muuttuu kun sukupolvet vaihtuvat. Malta vielä hetki, mutta nosta toki asiaa esille sopivissa tilanteissa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Meillä on vielä elossa se ikäluokka, jotka näkivät heroiinin ja amfetamiinin vaikutukset sodan jälkeen. Harva elossa oleva kaytti niitä itse, mutta tämä ikäluokka näki sodasta palaavien isien huumeongelmat."

Tuo on varmasti totta, mutta tuo sama ikäpolvi on saanut laillistakannabista(hamppuöljyä) apteekista, ennen kuin kannabiksen kieltolaki ylsi Suomeen.

Minä nostan asiaa esille varmasti kunnes muutos tapahtuu. Olen niin monen ihmisen näynyt siitä hyötyneen lääkkeenä enkä missään nimessä voi vastustaa sen myöskään viihdekäyttöä, huomattavasti alkoholia parempi vaihtoehto.

"Poliitikkojen on kuitenkin pakko myötäillä äänestäjien mielipiteitä, vaikka yksityisesti olisivatkin eri mieltä"

Eipä kovin moni poliitikko uskalla asiaan ottaa kantaa, ehkä minun pitäisi lähteä politiikkaan ja sen tekemiseen mukaan.

"Laki muuttuu kun sukupolvet vaihtuvat. Malta vielä hetki, mutta nosta toki asiaa esille sopivissa tilanteissa."

Maltan, ja Usarin kommentoijien piirissäkin näkee hyvin sukupolvien ajatusten eron, nuorempi polvi ajattelee järjellä, vanhemmat vastustavat, koska huume. Olisi hienoa jos poliitikot kuuntelisivat myös nuorempien ääntä tässäkin asiassa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kuinka moni nuori ja aikuinen vielä syrjäytetään yhteiskunnasta, koska jäävät miedon päihteen käyttämisestä kiinni? Järkeä ja järjettömyyttä?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yritin löytää netistä perusteluja sille miksi marijuana alunperin kiellettiin ja tälläinen painava perustelu löytyi:

Tähän huumeeseen (marihuana) liittyy sen vanhasta maailmasta tuleva murhien, väkivallan, raiskauksien, fyysisen turmeltumisen ja henkisen luhistumisen perinne. Toimiston asiakirjat osoittavat sen käytön liittyvän mielisairauksiin ja rikoksiin. Siksi poliisityön näkökulmasta se on vaarallisempi huume kuin heroiini tai kokaiini.
H.J.Anslinger, ”Enforcement of the Narcotic Drug Laws in the USA” (mietintö Kansainliiton Oopiumkomitealle 14.5.1938)

Käsitin, että Anslinger ei tarkoittanut vanhan maailma eurooppalaisia

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Heh, nuo perustelut eivät perustu mihinkään faktaa. Mutta silti niiden perusteella Suomessakin edelleen halutaan pitää kannabis laittomana.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Yhdysvalloissa alkoholi oli valkoihoisten protestanttien (ja kai katolistenkin) huume, eli hyväksytty. Kannabis taas meksikolaiten huume, eli ei hyväksytty.

Jossakin välissä sielläkin kiellettiin alkoholi, mutta kieltolaki kumottiin äkkiä, kun tuli etten se julma tosiasia, että kieltolaista oli enemmän haittaa kuin hyötyä.

Valitettavasti se kieltolaki jäi voimaan kannabiksen kohdalla, vaikka kaikki tietävät, että tästäkin laista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"tälläinen painava perustelu löytyi:"

Ne ihmiset jotka tuohon uskoo ja totena ottaa on todella pahasti kujalla ja propagandan uhreja. Toivottavasti kommentti on huumorilla laitettu. Surullista jos joku tuohon oikeasti uskoo. Onhan nuo väitteet jo moneen kertaan murrettu. Kiitos silti kommentista.
Vaihtoehtoinen fakta ei ole mikään uusi asia. ;)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Asioiden alkuperäisiä syitä kannattaa kaivaa esille, ja varsinkin alkuperäislähteitä. Monesti löytyy erikoisia ja koomisia tarinoita jotka ovat kehittyneet vallitsevaksi faktaksi ja perinteeksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #9

Valitettasti Suomenkin kannabis kielto perustuu noille huuhaa tietoille. Samaan aikaan esim Italin armeija viljelee kannabista lääkekäyttöön, huom tämä on faktaa:

https://www.merryjane.com/news/italian-military-po...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #9

Niin, kannattaa. Syythän oli alunperin täysin rasistiset.
“There are 100,000 total marijuana smokers in the U.S., and most are Negroes, Hispanics, Filipinos and entertainers. Their Satanic music, jazz and swing result from marijuana use. This marijuana causes white women to seek sexual relations with Negroes, entertainers and any others.”
“Reefer makes darkies think they’re as good as white men.”

http://www.huffingtonpost.com/2014/01/14/marijuana...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Jossakin välissä sielläkin kiellettiin alkoholi, mutta kieltolaki kumottiin äkkiä, kun tuli etten se julma tosiasia, että kieltolaista oli enemmän haittaa kuin hyötyä."

Alkoholin kieltolaki eskaloi hillittömän väkivallan kierteen, siksi se lopetettiin. Tosin kannabiksen ja muiden huumeiden kieltolaki jatkuu vaikka se tekee ihan samaa. Huumesota ei ole sota huumeita vastaan, se on sota ihmisiä vastaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Täältä löytyy paljon suomennettua uutisointia kannabiksesta, hyvin monitahoisesti.

http://lohari.net/

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Terveisiä Filippiineiltä. :)

Kävin vähän kuullostelemassa erilaista huumepolitiikkaa.

Aquinon aikanahan oli kaikki hiukan sallittua, tai lähinnä ei välitetty. Nyt Duterten aikana onkin heitetty kaikki ympäri. Käytöstä ja myynnistä tulee nappi otsaan herkästi. Ensimmäisellä kerralla varoitetaan ja toisella kerralla ei.

Seuraus on se, että paikka alkaa olla matkustuskunnossa Mindanaota myöten. Rikollisuus laskee kuin lehmän häntä. Juuri tuli uusi statistiikka ulos, ja vuodessa laskua vajaa kymmenen prosenttia.

Filippiinit on kuin eteläinen Suomi, pää vedetään täyteen aina.

Pääasia on kumminkin ihmisten mielipide asiasta, kaikki tuntui olevan tyytyväisiä, koska enää ei tarvinnut pelätä niin paljoa. Tottakai he sanoivat, että valitettavaa perheelle, jos joku perheestä saa napin otsaan, mutta ennen yhdestä käyttäjästä kärsi enemmän ihmisiä ympärillä. Ja parashan on ihan vaan pelkokerroin, eikä itse uhri.
Uhri on niinkuin collateral damage asian yhteydessä.

Vaikka itse olen ollut aika neutraali asian suhteen ja vaikka tiedän että lähes aina tie kovaan kamaan vie pehmeämmän kautta, harva suoraan viinasta tai absolutismista koniin pomppaa, niin silti olen ollut aavistuksen vapaamman puolella tähän asti. Nyt taas palattuani olen kääntänyt kelkkani vastustamaan laillistamista, koska niin vilpittömästi ihmiset tuolla oli kovan lain puolella.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hyvä trollaus sinulta. Onkohan kuvasikin Filippiineiltä?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ei, Norjasta.
Vai on eri mielipide heti trollausta. :)
No, ehkä tämä kertoo paljon agendastasi.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Suomessa ei ole pahaa huumeongelmaa, ja huumeiden haitoista valtaosa on seurausta tavallisille käyttäjille tulevista sosiaalisista ja lain määräämistä seuraamuksista, ei aineiden vaikutuksista. Kannabiksen käyttö on useissa piireissä niin normaalia ja haitatonta, että siihen puuttuminen nykyistä ankarammin on järjetöntä yhteiskunnan varojen tuhlausta ja ihmisten elämien sotkemista.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Eli juuri ne ongelmat, joista Filippiinit yrittää päästä eroon. Rahoittaminen ja sosiaalinen haitta. Siirto laajasta sosiaalisesta ongelmaksi pienen sosiaalisen piirin ongelmaksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Philippine_Drug_War

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #17

Filippiineillä tapetaan ihmisiä huumeiden varjolla, se on surullista. Filippinit on hyvä esimerkki huumesodan mielipuolisuudesta ja järjettömyydestä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #21

Kyllä. Pointti on vaan siinä, että paikalliset on erittäin tyytyväisiä toimintaan. Niin suuri ongelma suhteellisen vapaa huumeiden käyttö oli kumminkin, että ovat valmiina uhraukseen.

Mutta brutaaluahan se on, sitä ei käy kiistäminen.
Syyttömien kärsiminen on vaihtunut syyllisten kärsimiseen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #22

Aika monta syytöntä on myös tapettu, niinkuin aina kun soditaan huumeita vastaan. Meksiko on kanssa surullinen esimerkki.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #23

En tiedä, ei taida olla tilastoa syyttömistä Filippiineillä. Ja kuten sanottu, eka kiinnijääminen ei aiheuta nappia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #17

Mahtava tapa.

"– Jos niin nuoria lapsia vangitaan, heistä tulee hyvin koulutettuja rikollisia, joiden kasvattajia ovat vankiloiden muut rikolliset, sanoo Unicefin edustaja Lotta Sylwander Guardianille.

Lapset myyvät Filippiineillä toisinaan huumeita, ja Duterte on käynyt väkivaltaista sotaa huumekauppiaita vastaan."

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Guardian-Filippiinien-...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #26

Niin, brutaalia se on paikallistenkin mielestä, mutta ovat tyytyväisempiö nyt, koska ennen oli vielä huonommin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tämä on siis Liberaaripuolueen puheenjohtajan kannatusta lisäävä kanta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

" Kannabiksen käyttö on useissa piireissä niin normaalia ja haitatonta, että siihen puuttuminen nykyistä ankarammin on järjetöntä yhteiskunnan varojen tuhlausta ja ihmisten elämien sotkemista."

Asia on juuri noin kuin kirjoitat. Vanhemman sukupolven on vain vaikea tuo asia sisäistää, koska heitä on vuosikymmeniä aivopesty huumepropagandalla ja jopa suoranaisilla valheilla.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #30

Tai sitten he ovat eläneet Woodstockin aikana ja nähneet ja kokenneet vapaan huumepolitiikan?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomessa on moninkertainen määrä per capita huumeidenkäyttäjiä vrt Filippineihin, myös länsimaiden nuorimmat suonensisäisten huumeiden käyttäjät jne. Suomen huumeongelma on todella suuri, ihan kun vaikka EU:n sisäisiä päihdekuolematilastoja tsekkaa.
"The drug-induced mortality rate among adults (aged 15–64) was 47.4 deaths per million in 2014, more than three times the most recent European average of 19.2 deaths per million."

http://www.emcdda.europa.eu/countries/finland

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tämä tulee vähän asian sivusta mutta laitampa kuitenkin.

Kannabiksella on jo olemassa kohtuullinen taloudellinen merkitys Suomen mittakaavassa.

Kannabiksen kasvatus on esimerkiksi opiskeleville nuorille harvoja "helppoja" tulonlähteitä itsensä myymisen (vaikka se on laillista niin sen helppous on kyllä hyvin kyseenalaista) lisäksi nykyaikana. Töitä ei ole tai niitä on vaikea saada. Täysipainoisen opiskelun ja työnteon yhteensovittaminen on hyvin vaikeaa ja pitkällä aikavälillä jopa henkisesti raskasta. Joillekin nuorille kannabiksen kasvatus on keino rahoitaa opiskeluja ja nostaa omaa elintasoansa ruokakirkko ja halpamakaroonilinjalta vähän paremmaksi.

Varsinaisten päihdeongelmallisten ja "rikollisten" joukossa kannabiksen kasvatus lienee tänäpäivänä yksi suosituimmista tulonlähteistä maksamattomien lainojen ja laskujen lisäksi. Hyvin monen päihdeongelmallisen käyttö on ainakin osittain rahoitettu kasvatuksella tai kannabiksen välityksellä.

Kannabiksen taloudellista merkitystä on vaikea arvioida mutta Suomen käytetyimpänä laittomana päihteenä sen markkinarvo lienee reilusti yli 5 miljoona euroa, ehkä useita kymmeniä miljoonia euroja. Rahaa joka tulee joka vuosi lisää Suomen kansantalouteen ja yleensä rahaa joka tulee köyhimmän ja syrjäytyneimmän väestönosan käyttöön.

Risto Salonen

Tupakointi yritetään kitkeä Suomesta vuoteen 2040. Miten se käy yhteen marihuanan laillistamisen kanssa. Taloyhtiöt voivat hakemuksesta kieltää tupakoinnin myös marin polttamisen.
Eiköhän tässä ole niin selvä ristiriita, että eduskunta ei tule asiaa hyväksymään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tupakka tappaa ja aiheuttaa esim syöpää. Kannabis ei tapa ja on huomattavasti terveydelle parempi vaihtoehto kuin tupakka tai alkoholi. Kannabista voi myös käyttää muutenkin kuin polttamalla, esim höyrystämällä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tupakan kieltolaki jos astuu voimaan, tulee vain uudet laittomat markkinat. Mites kävi nuuskan kanssa..?
Kieltolait ei toimi minkään aineen kanssa, luo vain enemmän haittoja, eikä saada haittaveroja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nuuska on erittäin hyvä esimerkki. Laittomatmarkkinat kukoistaa, nuuskaa käyttää niin poliisit,palomiehet kuin tullimiehet, urheilijoista puhumattakaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Luku suositus: Risto Mikkonen: Bhang, Mezz, kukka ja Sativex - kannabiksen vapautuksen historia

"Elämme murrosvaiheessa suhtautumisessamme yhteen ihmiskunnan vanhimmista hyötykasveista. Tämä murros vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään: puolustivat he laillistamista, vastustivat sitä tai ovat ymmällään kaikesta siitä ristiriitaisesta tiedosta, mitä huumepolitiikkamme on tuottanut.
Tuhansien vuosien hampun viljelyn ja hyötykäytön jälkeen poliitikot päättivät 1900-luvulla lopettaa sen kasvatuksen ja käytön kokonaan, juuria hamppu maan päältä lopullisesti. Mutta ajat muuttuvat: vuonna 2012 ensiksi Coloradon ja Washingtonin osavaltiot ja myöhemmin näiden esimerkin innoittamina Alaska, Oregon, Washington DC, Uruguay ja Kanada laillistivat kannabiksen.
Mitkä tekijät voivat aiheuttaa sadan vuoden aikana näin ristiriitaista toimintaa yhden kasvin kanssa? Miksi kannabiksen kieltolain toteuttamiseen on uhrattu niin valtavasti aineellisia ja inhimillisiä resursseja? Ja millaiseksi kannabiksen uudelleen laillistamisen hyötyjen on arvioitu olevan yksilöiden, yhteiskunnan ja valtion kannalta?
Teoksessa valotetaan niitä 1900-luvun yhteiskunnallisia ja poliittisia tapahtuma-ketjuja, jotka ensiksi veivät ihmiskunnan huumesotaan ja jotka 2000-luvun alussa saivat tämän pyrkimyksen vaikuttamaan turhalta, jopa tragikoomiselta resurssien tuhlaamiselta."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Aarnion tapaus osoittaa kuinka syvälle myös Suomessa sota huumeita vastaan ulottuu. Poliisin ylinjohto oli aivan pihalla ja Aarnio vedätti muita poliiseja minkä ehti, myös ilmeisesti lavasti syyttömiä, sekä käräytti kilpailijoita.

Toimittajat tekivät hienon työn Aarnion kohdalla.

"Tässä jutussa Reinboth ja Passi kertovat, kuinka he pääsivät Aar­nion ja Helsingin huumepoliisin tekemisten jäljille ja mikä sai heidät jatkamaan penkomista vuodesta toiseen senkin uhalla, että se oli riski heidän turvallisuudelleen."

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005085735.html?re...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset