TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Melkoista sekoilua Porin päihdehuollossa

Toivottavasti saavat järkeä toimintaan niin, että ihmiset saavat asianmukaista hoitoa. 

Välillä tuntuu siltä, että ongelmat haluttaisiin lakaista maton alle, sillä tavalla ne ei poistu mihinkään. 

Välillä on hyvä valvoa toimintaa. Päihdekupla puhkeaa ja paljastuu vääriä toimintatapoja. Onko sen ulkoistaminen sitten aina se paras ratkaisu, sitä en tiedä. Pääasia olisi ihminen saa apua, eikä olisi vain pelinappuna.

"Porissa tapahtuneen päihdelääkäritoiminnan ulkoistamisen taustalta paljastuu asioita, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Näinkö ongelmia ratkotaan?  

"A-klinikan entiselle lääkärille oli kertynyt hyvin suuri määrä asiakkaita (vuoden 2015 aikana yli 800 eri asiakasta). Näille asiakkaille on määrätty poikkeuksellisen runsaasti päihdekäyttöön soveltuvia lääkkeitä ja lääkekäytännöt ovat useissa tapauksissa olleet yleisten ja hyvien hoitokäytäntöjen vastaisia. Lääkkeitä on esimerkiksi määrätty apteekista toimitettavaksi aktiivisesta päihdeongelmasta kärsiville, ilman että potilailla on toteutunut muuta asianmukaista hoitoa ja seurantaa, todetaan selvityksessä.

A-klinikalta on aiemmin kirjoitettu potilaille pitkiä bentsodiatsepiini- ja kipulääkereseptejä, joista suuri osa päättyy nyt keväällä 2017."

Ja nyt pelätään, että asiakaskohtaamissa tulee arvaamattomia tilanteita.

"Onkin pelättävissä ”erittäin haasteellisia asiakaskohtaamisia, kun asiakkaat haluavat uusia reseptejään”. Käytännössä potilaille on muodostunut lääkeriippuvuus."

"Mikäli erikoistunutta lääkäripalvelua ei ole, tilanne kaatuu terveysasemien vastaanotoille, ja koska siellä ei ole asian vaatimaa osaamista, voivat tilanteet riistäytyä käsistä."

 

Lähde:

Satakunnan kansa - - http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/porissa-jaettiin-paihdepotilaill...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toisaalta lääkäri on tehnyt hyvää asiakastyötä, potilaat olleet tyytyväisiä palveluun näin sain kuulla Porin suunnalta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

800 asiakasta yhdelle lääkärille. Kuinka paljon lääkäri tekee työtunteja vuodessa. 1700-1800 h / vuosi vai enemmän. Jos kaikki aika olisi asiakastyötä niin yhtä asiakasta kohden lääkäri käyttäisi 2h 7 min 30 sekunttia. Mitä lääkäri voi muka tehdä päihdeongelmallisille asiakkaan hoidon suhteen tuossa ajassa kun ottaa huomioon että työssä voi olla muutakin kuin asiakkaan kanssa tehtävää asiakastyötä. Eiköhän ainoa vaihtoehto ole kirjoittaa vaan reseptejä ja uusia niitä.

Todellisuudessa "narkit" ovat saaneet lääkkeensä helposti ilman mitään rikoksia hakemalla vaan reseptit. Korvaushoitoa vähän virallista hoitosuositusta laveammin. Itse ainakin ainakin pidän parempana vaihtoehtona että 800 päihdeongelmallista saa "aineensa" apteekista reseptillä lähes ilmaiseksi kuin nuo 800 päihdeongellista hankkii ne rikollisilla keinoilla.

Tuolla asiakasmäärällä ei saa kyllä syyttää lääkäriä vaan hoidon budjetoinnista ja resursseista vastaavia virkamiehiä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Tuolla asiakasmäärällä ei saa kyllä syyttää lääkäriä vaan hoidon budjetoinnista ja resursseista vastaavia virkamiehiä."

Näinpä juuri, päihdeongelmanhoito vaatii resursseja ja siihen kannattaa panostaa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Liian lepsu huumaavien lääkkeiden määrääminen on ongelmallista. Tosiasiahan on että huumaavista lääkkeistä osa päätyy aine myyntiin ja päihdekäyttöön. Olettaisin että kaikki lääkäritkin tajuavat tällaisen asian.

Mutta huumaavien lääkkeiden määräämisessä päihdeongelmallisille on toinenkin puoli. Jos ihminen on "narkkari" sanan varsinaisessa merkityksessä niin hän tarvitsee päivän annoksensa tai muuten hän tärisee hermostuksissaan. Raju viinan vetäminen laskuihin voi vähän auttaa mutta raju viinan kanssa läträäminen on myös ongelmallista.

Mutta jos palataan tärisevään hermoraunioon niin mitä tälle jää vaihtoehdoksi jos reseptit loppuu.

- mennä "katkaisuhoitoon". Katkaisuhoitopaikkoja on erittäin vähän ja katkaisuhoidon tulokset ovat huonot.

- ostaa huumeensa katukaupassa johon syntyy suurimittainen ylikysyntä. Katukauppaan päätyvien huumaavien lääkkeiden hinnat nousevat, saatavuus laskee ja tämä tuo hyvän bisnesraon salakuljetetuille huumausaineille ja ammattimaisesti toimiville huumausainekauppiaille. Sähköinen resepti ja tiukentuneet reseptikäytännöt ovat jo vähentäneet katukauppaan päätyvien huumaavien lääkkeiden määrää. Uusina ilmiöinä muuntohuumeiden lisäksi on tullut bentsojen salakuljetus Suomeen.

- koska omat reseptit loppuu, katukauppalääkkeet ovat kalliita (katukaupassa lääkkeiden hinta lienee n. 5-20 kertainen apteekin hintoihin ja runsaat reseptit omaavilla lääkkeiden katukauppa-arvo voi olla jopa 1000 euroa kuukaudessa tai ylikin) ja rahaa ei ole niin sitä rahaa on tehtävä jostain. Prostituutio lienee harvoja laillisia keinoja naisilla tienata riittävästi rahaa säännölliseen käyttöön. Kannabiksen kasvatus lienee rikollisista toimintatavoista vähiten ympäristölle ja muille haitallisin. Varkaudet, laajamittainen huumausainekauppa ja jopa ryöstöt lienevät niitä yhteiskunnalle kalleimpia ja muille ihmisille haitallisimpia.

Jos joku pitää lääketokkurassa olevaa "narkkaria" vaarallisena niin paljon vaarallisempi on tämä sama "narkkari" laskuissa täristessään, hermot kireenä ja vieroituskivuista kärsiessään. Jos reseptit lopetetaan kuin seinään ilman riittävää vieroitusaikaa niin luvassa on todennäköisesti rikospiikki tilastoihin ja yleisen turvattomuuden kasvaminen koska epätoivoiset "narkit" tekevät epätoivoisia tekoja saadakseen jostain päivän "annoksensa" ja päästäkseen "kivuista" eroon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset