Hamppu katosi Kalevalasta, naurettavaa

Suomalaisten kansalliseepos Kalevalakin on joutunut kannabiskieltolain takia sensuurin kohteeksi. Ikävää, että poliittisten päätösten takia opusta on ajan myötä mukattu ja sen sanomaa on siis vääristelty. Ylpeä sen vuoksi ei voi olla.

Miksi Kalevalan sanomaa on pitänyt muokata ajanhenkeen sopivaksi?

Hamppu katosi Kalevalasta

"Vuonna 1961 solmittiin YK:n huumausaineyleissopimus, jolla hamppu eli kannabis ensimmäisen kerran kiellettiin maailmanlaajuisesti. Suomessa sopimuksen säännökset tulivat voimaan vasta 1966. Suhtautuminen kannabikseen jyrkkeni selvästi. Sensuuri iski Kalevalaankin. Uudemmissa käännöksissä ja murreversioissa nuottaan käytetyn liinan raaka-aine on muuttunut hampusta pellavaksi."

"Kannabis ja pellava eroavat toisistaan yhdellä olennaisella tavalla. Vain hamppu on kaksikotinen kasvi eli kasvattaa hede- ja emikasveja. Hedehamput koiritaan eli nyhdetään pois, etteivät ne mätänisi. Pellavaa ei voi koiria. Kun hamppu on Kalevalan uusissa käännöksissä vaihtunut pellavaksi, teksti muuttuu käsittämättömäksi. Näin esimerkiksi Kalevalan savonkielinsessä käännöksessä vuodelta 1999:

”Yöllä siemen sirotettiin, alakuula asetettii, koeraspellavat perattii, nyhjettiij ja riivittiinnii, terävästi tempomalla ruohkapöntössä rohittii.”"

 

 

 

TeppoSyvril
Espoo

Sydäntä lähellä on päihdepolitiikka, lääkekannabis,virkistyskannabis,
ympäristö,luonto,jokamiehenoikeudet,eläinten hyvinvointi,syrjäytyneet ihmiset,nuoret ja lapset, ihmisoikeudet,tasa-arvo, tietoturva,sananvapaus, maalaisjärjen käyttö ja vastuu sanoistaan mitä puhuu tai kirjoittaa.

Vihreralan ammattilainen.

P.s joskus tekstit sekavia ja täynnä kielioppi ja kirjoitusvirheitä. Suurin syy siihen ei ole kannabis tai alkoholi. Se on aivovamma jota kutsutaan lukihäiriöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu