TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Hamppu katosi Kalevalasta, naurettavaa

Suomalaisten kansalliseepos Kalevalakin on joutunut kannabiskieltolain takia sensuurin kohteeksi. Ikävää, että poliittisten päätösten takia opusta on ajan myötä mukattu ja sen sanomaa on siis vääristelty. Ylpeä sen vuoksi ei voi olla.

Miksi Kalevalan sanomaa on pitänyt muokata ajanhenkeen sopivaksi?

Hamppu katosi Kalevalasta

"Vuonna 1961 solmittiin YK:n huumausaineyleissopimus, jolla hamppu eli kannabis ensimmäisen kerran kiellettiin maailmanlaajuisesti. Suomessa sopimuksen säännökset tulivat voimaan vasta 1966. Suhtautuminen kannabikseen jyrkkeni selvästi. Sensuuri iski Kalevalaankin. Uudemmissa käännöksissä ja murreversioissa nuottaan käytetyn liinan raaka-aine on muuttunut hampusta pellavaksi."

"Kannabis ja pellava eroavat toisistaan yhdellä olennaisella tavalla. Vain hamppu on kaksikotinen kasvi eli kasvattaa hede- ja emikasveja. Hedehamput koiritaan eli nyhdetään pois, etteivät ne mätänisi. Pellavaa ei voi koiria. Kun hamppu on Kalevalan uusissa käännöksissä vaihtunut pellavaksi, teksti muuttuu käsittämättömäksi. Näin esimerkiksi Kalevalan savonkielinsessä käännöksessä vuodelta 1999:

”Yöllä siemen sirotettiin, alakuula asetettii, koeraspellavat perattii, nyhjettiij ja riivittiinnii, terävästi tempomalla ruohkapöntössä rohittii.”"

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomen sensuuri on paljosta Neuvostoliitolle velkaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toki kannabiksen kielto on peräisin Yhdysvalloista. Surullinen kielto, joka ei ole johtanut kuin tuskaan ja ihmisoikeusrikoksiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kalevalan runot on erittäin arvokas Lönnrotin tuunaama muinaisjäänne. Samalla tapaa kuin Homeroksen tekemä Odysseus. Tälläisten teosten muuttaminen (sensurointi) on samasta lähteestä kuin ISIS:n harjoittama ikivanhojen Budhan patsaiden tuhoaminen. Ilmeisesti Kalevalan hamppu oli huono huume, koska tarinan sankarit kyllä ryyppää, mutta eivät koskaan polta. Eli sensuurille ei ollut edes pätevää syytä.

Pekka Iiskonmaki

#4
Suomalaiset eivät ole viisaita, kävä kyllä, mutta hauskoja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pellavasta valmistettiin aluvaatteita ja liinuja, hampusta taas köysiä hirttonaruiksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

Hampusta valmistettiin aikoinaan myös paperia, olisiko kiinalaiset olleet silloin asialla ensimmäisten joukossa sitä tekemässä. :) Kyllähän sitä köyttä tehtiin muutakin tarkoitusta varten kuin hirttämistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen
Pekka Iiskonmaki

''Kalevala on koko kansanrunoudessa sama kuin pisara meressä.''

Kuitenkin paljon, paljon enemmän kuin Esa Mäkisen kommentti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset