TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Alkoholin kohtuukäyttö on turmiollista

"SÄÄNNÖLLINEN alkoholinkäyttö vaurioittaa aivoja ja heikentää kognitiivisia kykyjä, vaikka viikottainen riskiraja ei ylittyisikään, osoittaa British Medical Journalissa julkaistu tutkimus."

Ei kovin yllättävää. Myös alkoholin terveyshyödyt ovat mielikuvitusta.

Samaan aikaa kannabista dumataan, vaikka sillä on ihmisen terveyteen myös paljon hyötyjä jopa säännöllisessä käytössä. Kannabiksen kohdalla haitat ovat hyvin marginaalisia, tosin on alkoholin kohdalla.

Kannabis ei vahingoita aikuisen ihmisen aivoja tämä on jokseenkin selvä asia.

Joissan tutkimuksissa se jopa voisi olla hyödyksi vanhuksien muistisairauksien hoidossa.

Kansainvälinen päihdevertailu: Sienet, kannabis,lsd turvallisimpien joukossa

Kannabis on alkoholia vaarallisempaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viestintäsi on propagandistista eikä se palvele pohjimmaisen sanomasi uskottavuutta. Jos harjoittaa selkeää cherry-picking tapaa julkaista materiaalia, niin sellainen paistaa läpi.

Netistä löytyisi pilvin pimein tutkimuksia siitä kuinka kannbiksen säännöllinen käyttö aiheuttaa aivojen rappeutumista, keskittymiskyvyn puutetta, skitsofreniaa, kognitiivsten taitojen heikkenemistä ja niin edelleen. Nämä kaikki sinä olet periaatteelliselta kannalta jo heti kättelyssä valmis tuomitsemaan huuhaaksi.

Sen sijaan, kun sallitusta aineesta julkaistaan vastaavalla tavalla epävarmaa tutkimustietoa, niin se menee kuin vesi janoisen kitaan. Tutkijathan muun muassa korostivat tuon artikkelin mukaan sitä, että "aivan kivenkovaa syy-seuraussuhdetta alkoholinkäytön ja aivojen rappeutumisen välillä ei voida vielä vahvistaa."

Kun lisäksi mainitset "Myös alkoholin terveyshyödyt ovat mielikuvitusta", se on lonkalta heitetty toteamus. Alkoholin aiheuttama verisuonten laajeneminen ja muu vaikutus verenkierrolle todellakin ja edelleenkin useimpien tutkijoiden sekä lääkärien mukaan on omiaan ehkäisemaan sydän- ja verisuonitauteja, jos määrät pysyvät kohtuullisina. Tätä tukee voimakkaasti myös se tilastollinen tosiseikka, että Välimeren viinimaissa kyseiset sairaudet ovat monin verroin harvinaisempia kuin meillä ja Suomessakin ne ovat vähentyneet miltei käsi kädessä alkoholin kulutuksen kasvun myötä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

" "Myös alkoholin terveyshyödyt ovat mielikuvitusta""
Tuo on A-klininkan toteamus.

Arvasin että aihe on arka. Onneksi alkoholi ei aiheuta psykooseja, eikä muitakaan sairauksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

A-klinikka ajaa omaa agendaansa eivätkä sen toteamukset ole verrattavissa tutkimustuloksiin tai empiiriseen havainnointiin. Se harjoitta myös sitä "cherry-pickingiä".

Tietysti alkoholin pitkäaikaisesta käytöstä tietyn toleranssirajan yli koituu terveydellsiä haittoja. Mutta se ei ollut kommenttini pointti, vaan kehotus objektiivisempaan viestintään sinun taholtasi, jos mielit saada sanomasi kuulluksi. Nyt on lähes kaikille Puheenvuoron lukijoille muodostunut sellainen mielikuva, että tartut kuin nälkäinen leipään jokaiseen tutkimukseen, joka todistaa kannabiksen täydellisen riskittömyyden ja kyseenalaistat kaikki sellaiset, jotka niitö riskejä havaitsevat. Aivan riippumatta siitä kuka tai mikä taho tutkimuksen olisi tehnyt.

Alkoholia demonisoit hiukan, mutta ilmiselvästikin siksi, että pyrit vain lietsomaan mielikuvaa siitä, että kun kannabista vaarallisempiakin aineita saa myydä, niin miksei sitten kannabista. Tuon todistelupäämäärän kautta päädyt sitten siihen, jota olen nimittänyt chrrey-pickingiksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Netistä löytyisi pilvin pimein tutkimuksia siitä kuinka kannbiksen säännöllinen käyttö aiheuttaa aivojen rappeutumista, keskittymiskyvyn puutetta, skitsofreniaa, kognitiivsten taitojen heikkenemistä ja niin edelleen. "

Noi tutkimukset yleensä koskee ongelmakäyttöä, ei kohtuukäyttöä. Toki myös käyttäjän iällä on merkitystä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Tutkimustulokset ovat hieman yllättäviä. Mittaustemme mukaan nuoruusiän kannabiksen käytön tiheydellä ja määrällä ei näyttänyt olevan vaikutusta fyysiseen tai henkiseen terveyteen, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Jordan Bechtold Pittsburghin yliopistosta."

http://www.terve.fi/laakarikirja/82226-uusi-tutkim...

Näitähän löytyy jo aika paljon.
Alkoholin terveysvaikutuksista ei juuri löydy tietoa, kai sitäkin tutkitaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tunnempa hyvinkin erään ulkomaisen vanhan rouvan, joka on juonut pullollisen viiniä päivittäin jo yli 60 vuoden ajan ilman merkkiäkään mistään ikävistä seurauksista.

En tunne ketään, joka olisi pössytellyt tuon saman ajan, joten en voi verrata näitä keskenään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä tunnen muutaman ihmisen, joka on kannabista käyttänyt yli 50 vuotta, ilman mitään ongelmia liittyen terveyteen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Pakkohan sitä on juoda, jotta näkisi millaisella käsityskyvyllä useimmat muut joutuvat pärjäämään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Netistä löytyisi pilvin pimein tutkimuksia siitä kuinka kannbiksen säännöllinen käyttö aiheuttaa aivojen rappeutumista, keskittymiskyvyn puutetta, skitsofreniaa, kognitiivsten taitojen heikkenemistä ja niin edelleen. Nämä kaikki sinä olet periaatteelliselta kannalta jo heti kättelyssä valmis tuomitsemaan huuhaaksi."

En tuomitse kaikkia, toki osa noista väitteistä on jokseenkin kyseenalaisia.

Kannabis on ensisijaisesti terveellisempi päihteenä kuin alkoholi, tämä on yleisesti tiedostettu asia. Kannabis ei myöskään aiheuta agresiivista käytöstä kuten alkoholi jo pieninä annoksinakin nautittuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvin pienelle osalle populaatiota alkoholi aiheuttaa aggressiivisuutta. Heitä on vain suomalaisten keskuudessa jostain syystä keskimääräistä enemmän, Välimeren maissa eikä oikeastaan keskisessä Euroopassakaan tunneta tuollaista seuraamusta alkoholin nauttimisesta. Myö useimmille suomalaisille ensireagoiminen on rentoutus ja suurempi ryyppääminen vie lopulta kohti raukeata unitilaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-0...

Suomalaiset ryypää ja unohtaa syödä. :)

Kannabiksen laittomuuden takia ei voi pitoisuuksia tietää ja jalostus on mennyt vähän metsään kun on vain THC:n panostettu, muutosta tähän on tullut jo. Kiitos CBD:n joka on antipsykoottinen aine. Laillisilla markkinoilla sitäkin on saatavilla.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/317768.ph...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@9. Ai vähän? Eipä vähäisyys näy esim. tilastoissa, missä alkoholilla on ollut suuri osuus perheväkivaltaisuuteen tai muihin tilanteisiin ja osoitapa sellainen tilasto, missä kannabiksella on ollut osuutta noihin tilanteisiin?

Hollannissa luin Coffeeshopin plakaatin, jossa lukee, että myydään ainoastaan 21-vuotiaasta ylöspäin ja tervetulleita eivät ole, ketkä ovat alkoholin vaikutuksen oloisina ja agressiivisuuden omaavat. Jonkinmoinen portsarikin näytti siellä olevan. Emme ole loma-aikana juoneet juuri lainkaan alkoholia paitsi olueita eri paikoissa.

Tämä on erinomainen ohjenuora siellä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Hyvin pienelle osalle populaatiota alkoholi aiheuttaa aggressiivisuutta. [...] Myö useimmille suomalaisille ensireagoiminen on rentoutus ja suurempi ryyppääminen vie lopulta kohti raukeata unitilaa.»

Se rentouttava vaikutus on minusta ainakin oman kokemukseni mukaan sellainen, että on ennemmin omiaan vähentämään aggressiivisuutta. Kaikenlaiset tavallisesti ärsyttävät ärsykkeet latistuvat.

Tätä voi tosin olla vaikea havaita tutkimuksissa, sikäli että rauhoittuminen ei johda väkivaltaan vaan normaalitilaan. Vain väkivallan aiheutuminen huomataan ja siten "alkoholin kausatiivinen yhteys väkivaltaisuuteen".

Toisaalta alkoholin käyttö voi aiheuttaa ärtymiskynnyksen yleistä laskua ja siten rauhoittavakaan vaikutus ei aina riitä.

Lisäksi alkoholin käyttö voi monella tapaa liittyä sellaisiin elämäntilanteisiin, joissa on ihmissuhdekonflikteja. Klassisessa tilanteessa, jos vaikkapa miehen alkoholin käyttö aiheuttaa vaimon ärsyyntymisen, nalkutusta ja uhkailua, sellainen tilanne voi sitten aiheuttaa miehen aggression, jonain kertana kun alkoholin rauhoittava vaikutus ei riitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että alkoholi olisi suoraan aiheuttanut aggression. Tässä triviaalissa esimerkissä on yhden askeleen epäsuoruus, mutta kausaalikuvio voi olla paljon monimutkaisempikin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mielestä tulos on samansuuntainen aikaisemman tutkimuksen kanssa.

- Alkoholi on hermomyrkky. Jos sitä käyttää riittävän kauan, tulee seurauksia. Ei vaadi hillittömien määrien juomista, että seurauksia tulee. Mitä enemmän juot, sitä nopeammin ja pahempia haittoja tulee, Simojoki tiivistää."

niin alkoholi on ensisijaisesti myrkky, jota kannabis ei ole. Toinen voi tappaa toinen ei.

http://www.iltalehti.fi/terveys/201706072200191503...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikä on myrkky?

"Myrkky on aine, jolle altistuminen haittaa eliön elintoimintoja tai tappaa eliön. Periaatteessa mikä tahansa kemiallinen aine voi olla myrkky. Tämän toi ensimmäisenä esille Paracelsus todeten, että ”Ei ole myrkytöntä ainetta. Vain annos ratkaisee, että aine ei ole myrkky.”[1][2] Myrkyn määritelmällinen ominaisuus on myrkyllisyys, kyky aiheuttaa haittaa eliölle. Eliöillä on vaihteleva kyky sietää kemiallisia aineita, ja tähän vaikuttaa pääasiassa eliön massa (annos/painokilo), mutta jotkin eliöt ovat sopeutuneet sietämään sellaisia kemiallisia aineita, jotka ovat yleisesti eliöille myrkyllisiä."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkky

Eli THC on myös myrkky.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viittasin ylempänä kannabiksesta tehtyihin havaintoihin. Yksi tietopläjäys löytyy täältä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/27/inhimilli...

"25-vuotiaan Heikki Hirvosen elämä lähti alamäkeen kannabiksen polttamisesta. Huumekuntoutuskoti Villa Hockeyn vastaava ohjaaja Jani Heino kertoo, miten hoitoon tulevat, runsaasti kannabista käyttäneet, nuoret muistuttavat lastentarhalaisia kognitiivisilta taidoiltaan ja toimintakyvyltään.

"Kannabis tyhmentää, vaikka on ruma sanoa niin", Jani sanoo."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Heikin elämä ei kai oo ollut kovin innostavaa:

"Heikillä oli ollut ahdistusta ja masennusta, joita hän siihen asti oli lääkinnyt alkoholilla. Kun kaveriporukkaan ilmestyi kannabista, Heikki tunsi heti, että aine kolahti häneen."

Jännästi asia käännetään kannabiksen syyksi.

Viittaan samaan juttuun.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Vaikka kannabiksen käyttöä pidetään mielenterveyden häiriöiden riskitekijänä, tässä tutkimuksessa kannabis ei suurentanut riskiä sairastua mielialahäiriöihin kuten masennukseen, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ahdistushäiriöihin tai paniikkihäiriöön. Analyysissa huomioitiin osallistujien sosiaalinen ja taloudellinen tilanne, monet perhetaustaan liittyvät seikat ja stressitekijät, mutta ne eivät selittäneet tuloksia."

http://www.terve.fi/laakarikirja/84497-tutkimus-ku...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Voisin kumminkin todeta, että kannatan Alkon alasajoa ja alkoholijuomat peruskauppoihin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ilmeisesti Kaarlo Simojoki puhuu muunneltua totuutta?

"- Alkoholilla ei ole terveyshyötyjä, vaikka jotkut niin haluaisivat ajatella. On selvää, että alkoholi tuhoaa hermosoluja. Mutta jos alkoholia käyttää harvakseltaan, elinikä ei riitä vaikutusten näkymiseen, Simojoki sanoo."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Reiska Oksa

Hieman kritiikkiä lähdeaineistoon. Kannabiksen terveysvaikutuksista tehtyjen johtopäätösten teossa on oltava varovainen. Kyseessä kuitenkin hoitava yrtti, miksi kuitenkin löytyy ihmisiä jotka kertovat surullisia tarinoita elävästä elämästä, kuten tässäkin keskustelussa mainittiin "tyhmentymistä" yms. asioita.

On erotettava kasvi, sekä ihmisten puuhastelut toisistaan. Sanomattakin on selvää että jos nuoret Suomen kaltaisessa ilmapiirissä vuosia sitten ovat käyttäneet "kannabista", ei kyseessä välttämättä ole tasapainoisen hamppukasvin kukintojen vastuullinen ja terveellinen käyttö. On hyvin mahdollista että kun tilastoidaan, ja kaikki laitetaan sanan "kannabis" alle, muodostuu hyvinkin harhaanjohtavia johtopäätöksiä.

tiesittekö että kannabistilastoihin kirjataan kaikenlaisia asioita, jos ihminen vain kertonut käyttäneensä "kannabista". Koska lainsäädäntö on kriminalisoinut homman, ja selkeää jakeluverkostoa ei ole, emme voi ollenkaan samalla tavalla tutustua sen vaikutuksiin kuten vaikkapa alkoholin kohdalla jossa väestötasolla tunnemme varsin hyvin minkälaisesta aineesta on kyse.

Kannabis voi olla rikollisilta ostettua ns. hashista, josta on käyttäjän mahdotonta sanoa mitä se sisältää. sisältö voi hyvin olla paljon muutakin, myrkyllisiä epäpuhtauksia, johan sen sanoo järkikin jos tiivistetty muoto kannabiksesta eli hashis on yleensä miedompaa kuin pelkkä kasvin kukinto, eihän se ole sitä oikeaa tavaraa vaan paljon kaikkea muuta.

Kun käyttäjä kertoo että käytti kannabista, ja muodostamme johtopäätöksiä että onpa se nyt tyhmentynyt. Onko kyse siitä että tuo luonnon kasvi vaikuttavine aineineen tyhmensi häntä. Vai kenties hän käytti tietämättään muita, myrkyllisiä seosaineita.

Entä tarkastelujoukon ominaisuudet. Ihminen joka käyttää ja hengittää sisäänsä täysin tuntemattoman lähteen tarjoamia aineita joista ei voi tietää mitä siinä oikeasti on. Onko mahdollista että tällaisen henkilön elämänhallinta ja ajatusmaailma muutenkin tukee sitä että ajan myötä toimintakyky heikkenee tavallista nopeammin, ts. ei paljon järki päätä paina valinnoissa? Ja taas silti kun mainitaan sana kannabis, niin tilastoidaan samoin.

Entä sitten hometoksiinit joita usein esiintyy kannabiksen kukinnoissa jo kasvatusten aikana johtuen sekä huonoista olosuhteista että jalostuksen aiheuttamasta muutoksesta kukintojen rakenteessa. Puhumattakaan siitä että kun myyntitarkoituksiin sitä ihmiset tuottavat ja laittomuus läsnä, ei taaskaan välttämättä ole huolellinen kuivaus, ja mikrobien minimointi tavoitteena vaan kosteasta tavarasta saa paremman hinnan, ilmatiiviissä pusseissa säilytettynä isossa osassa myyntitavaraa on hometoksiineja jotka itsessään ovat monet hermomyrkkyjä. Jälleen, runsaasti käytettynä terveyshaittoja moisesta alkaa varmasti ilmetä. Ilmenisi vaikka homeet kasvaisivat kamomillassa tai vastaavassa, mutta jälleen tilastoidaan että syy oli "kannabis"

Sitten kun otetaan mukaan eri lajikekirjo, jolla iso vaikutus. Voitte lukaista vaikkapa leafly.com sivustolta eri lajikkeiden kuvauksia, miten ne auttavat lääkinnällisesti, mitä vaikutuksia, mitä haittavaikutuksia, ja todeta miten valtava kirjo erilaisia lajeja on. Moni kannabista käyttävä kokee saavansa avun vain tietyistä lajikkeista, toisten taas oltua täysin sopimattomia ja aiheutettua haittoja enemmän kuin hyötyä. Mutta se ei tarkoita että kasvi olisi huono, on vain löydettävä itselleen oikea lajike joka tarjoaa hyödyt minimaalisilla haitoilla.

Ja nauttiminen terveellisesti syömällä tai höyrystämällä. Mielestäni tässä oli jo monta seikkaa joita kannabikseen negatiivisesti suhtautuvan kannattaisi pohtia. Laittomuus pitää vain yllä tuota negatiivista puolta, ja kaikki mahdollinen hyvä sysätään syrjään ymmärryksen puutteen vuoksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Meillä on ollut erinomaisia sosiaalisia tilanteita ilman alkoholin vaikutusta ja paljon enemmänkin, mitä minä en viitsi kertoa. Paljon vapauttavampaa olla kuin siihen alkoholiin kahlittuna. Tajusin lomamatkani aikana, että miksi Suomessa täytyy olla alkoholiin kahlittuna, kun saisimme Suomen kokonaan raittiimpi, kun laillistettaisiin kannabis ja nuhdeltaisiin alkoholia käyttäviä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"ajusin lomamatkani aikana, että miksi Suomessa täytyy olla alkoholiin kahlittuna, kun saisimme Suomen kokonaan raittiimpi, kun laillistettaisiin kannabis ja nuhdeltaisiin alkoholia käyttäviä."

itse en lähtisi nuhtelemaan edes alkoholin käyttäviä. En myöskään tupakoivia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@24. Koitin esittää vastakkain näkökulmia.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Alkoholi on päihde siinä missä kannabiskin. Alkoholi on vain laillinen ja sillä on lailliset jakelukanavat ja tarkka laadunvalvonta.

Molempien käyttö kuten jokaisen muunkin päihteen käyttö aiheuttaa terveyshaittoja ja terveysriskejä riippuen käyttömääristä, käyttökerroista, käytettävän tuotteen laadusta ja ennenkaikkea yksilön ominaisuuksista.

Alkoholia voi käyttää monella tapaa. Voi käyttää erittäin sivistyneeksi ja ottaa silloin tälloin snapsun juhlatilanteissa. Tai voi juoda itsensä hengiltä.

Kannabistuotteitakin voi käyttää monella tapaa. Jotkut polttelevat seuran vuoksi silloin tällöin, jotkut polttelevat päivittäin. Voi polttaa "raakapiipusta" tai hankkia vaporisaattorin. Kannabiksesta on tiettyjä terveyshyötyjä esim. tiettyihin kiputiloihin mutta sillä on myös tietyt haittavaikutuksensa ainakin liian nuorena aloitetussa säännöllisessä runsaassa käytössä.

Kannabis on ensisijaisesti päihde, ei mikään terveystuote, vaikka sillä terveysvaikutuksia onkin Aivan kuten alkoholikin, sekin on ensisijaisesti päihde.

Se pitäisikö kannabis laillistaa ja missä laajuudessa jakaa paljon mielipiteitä. Itse olen laillistamisen, laillistetun kotitarvekasvatuksen ja laillisen jakelukanavan kannattaja koska kriminalisoinnista on seurannut useita erilaisia ongelmia. Lisäksi kannabiksen käyttö on "räjähtänyt" käsiin ja laillistamisen tuoma tuoteturvallisuus ja laillinen jakelukanava olisi turvallisempikaikilta osin kuin nykyinen rikollinen jakelukanava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset