TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Lääkkeiden huumekäyttö lisääntyy

Ylen aamu-tv:ssä oli juttua lääkeiden huumekäytöstä. Asia ei minua yllättänyt.

Kipulääkkeet aiheuttavat riippuvutta ja niitä käyttää ihan tavalliset ihmiset, osa jää koukkuun. 

Narkkarit eivät siis ole ainoastaan kipulääkeiden väärinkäyttäjiä.

Poliisin mukaan pillerikauppa on lisääntynyt paljon Suomessa viimevuosina.

Monet ihmiset kuvittelevat, että lääkkeet ovat turvallisia, kun niitä lääkäri määrää, se on tietynlainen harhakuva ihmisten mielessä. Kuka tahansa voi jäädä koukkuun kipulääkeisiin ja se on kasvava ongelma myös Suomessa.

Valistusta kaivattaisiin lisää tässäkin asiassa. 

Millaisia ajatuksia asia herättää? 

 

"Lääkkeiden väärinkäyttö on Suomessa poliisin mukaan selvässä kasvussa. Vahvojen särkylääkkeiden käyttö lipsahtaa helposti väärinkäytöksi esimerkiksi suuren leikkauksen jälkeen. Lääkeiden huumekäytöstä keskustelevat A-klinikkasäätiön sosiaaliterapeutti Noora Reunanen ja entinen päihderiippuvainen, lähihoitaja Juha-Pekka Pääskysaari. Mukana myös lääkintäneuvos Liisa Toppila Valvirasta."

 

http://areena.yle.fi/1-4190198

Valvira saa vinkkejä epäilyttävistä lääkemääräyksistä – "Panacod tuntuu olevan erittäin suosittu"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lääkkeet ovat synteettisiä aineita ja siksi niiden käyttöön tulee suhtautua erityisellä varauksella. Myös tavallinen Burana saattaa aiheuttaa riippuvuutta siten, että pää pysyy kipeänä ilman päivittäistä Burana-annosta.

Pekka Iiskonmaki

''Lääkkeiden huumekäyttö lisääntyy''

Suomessa on raskas elää. Siksi ollaan ykkösiä lääkkeiden käytössä, lahkolaisia, alkoholisteja ja loput tappavat itsensä.

Suomi on sääntelyn ykkösmaa ja täytyyhän sen näkyä tilastoissa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/nanny%20index-...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

""Suomessa on enemmänkin lääkeongelma, kuin huumeongelma. Lääkeriippuvuus ei ole yksinomaan huumeidenkäyttäjien ongelma, vaan myös ihan tavallisten ihmisten, jotka esimerkiksi siirtävät ikäviä tunnetiloja, kuten surun tunnetta, rauhoittavilla lääkkeillä.""

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

2014 uutisoitu näin: Kipulääkekoukussa jopa kymmeniä tuhansia suomalaisia – "samaa ainetta kuin katuhuumeissa"

"Riippuvaisista suurin osa on tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. "

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kipul...

Tämä on ymmärrettävästi todella arka aihe monelle. Lääkeiden väärinkäyttäjiä taitaa olla enemmän kuin huumeiden väärinkäyttäjiä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lääkkeiden väärinkäyttöön liittyy lieveilmiöitä, joista ei myöskään keskustella tarpeeksi.

Terveydenhoitoalalla on tullut ilmi tapauksia, joissa potilaiden lääkkeitä on vaihdettu hoitajien toimesta lumelääkkeisiin, mikäli lääkäri on määrännyt hoitoa varten esim. bentsodiatsepaameja tai opiaattipohjaisia kipulääkkeitä. Lääkeriippuvainen hoitaja on vetänyt lääkkeet sitten itse.

On myös astetta härskimpiä tapauksia, joissa varastosta tai potilailta varastettuja lääkkeitä on myyty eteenpäin.

Useimmat huumausaineiksi luokiteltavat lääkkeet tehoavat päihdyttävästi vain suurina annoksina tai yhdessä alkoholin kanssa. Silloin nuppi onkin totaalisen sekaisin ja ihmiset kykenevät tekoihin, jota he selvinpäin eivät edes ajattelisi tekevänsä. Lääkkeisiin syntyy nopeasti toleranssi, jolloin päihtymiseen tarvittava annos kasvaa entisestään.

Napparille ei yksi 5mg diapam enää riitä, vaan niitä on otettava kourallinen. Moni ei uskalla lopettaa pelätessään vieroitusoireita. "Viekkarit" voivat olla bentsoja käytettäessä pahimmillaan samaa tasoa kuin heroiinista luovuttaessa. Kyseessä on kuitenkin vain "lääke."

Amfetamiinin käyttäjät tarvitsevat bentsodiatsepaameja rauhoittuakseen ja taas amfetamiinia päästäkseen ylös sängystä. Heille kierre syntyy ikään kuin automaattisesti.

Jotkut popsivat lääkkeitä, koska eivät voi työn tms. johdosta juoda alkoholia.

Toisille riippuvuus on lääkärin aiheuttamaa. Koviin kipuihin määrätään kovia lääkkeitä. Opiaattipohjaisen särkylääkkeen käytön lopettaminen voi sattua enemmän kuin sillä hoidettava kipu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yksi lieveilmiö on lääkäreiden oma lääkeiden väärinkäyttö. Vuosittain useampi lääkäri menettää lupansa riippuvuuden johdosta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

... ja tästä syystä lääkärit pihtaavat oikeasti lääkkeitä tarvitsevien reseptejä. Ja mikäli olet saanut reseptin, farmaseutti katsoo oikeudekseen kuittailla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuo on ongelma. Tosin ihmettelen miksi farmaseutti kuittailee, hehän saavat lääkeiden myynnistä rahaa. :)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Itse olen siinä käsityksessä että todelisuudessa katukauppaan päätyneiden reseptillä haettujen huumaavien lääkkeiden määrä on luultavasti vähentynyt.

Sähköinen resepti estää tehokkaasti "luukuttamisen" eli reseptien hakemisen monelta eri lääkäriltä. Huumaavien lääkkeiden myöntämiskäytännöt ovat kiristyneet ja tiukentuneet. Myös korvaushoidon edellytykset ovat kiristyneet mm. "bentsottomuuden" myötä. Muutama vuosi sitten "narkkarit" saivat itse helposti omat reseptit ja käyttivät itse apteekista hakemiaan lääkkeitä päihteenä. Nyt he ostavat näitä samoja lääkkeitä, salakuljetettuja lääkkeitä tai lääkeväärennöksiä katukaupasta, netistä ja milloin mistäkin. Katukauppaan päätyneiden reseptillä haettujen lääkkeiden määrä on luultavasti vähentynyt mutta aktiivisuus ostajapuolella, nousseet hinnat ja kasvanyt kysyntä ovat lisänneet itse bisneksen näkyvyyttä yleisölle, poliisille ja siinä liikkuvia rahamääriä.

Kiristynyt lääkkeiden myöntämiskäytäntö on aiheuttanut sen että esim. "bentsoista" ja tietyistä kipulääkkeistä on tullut erittäin kysyttyjä katukaupassa ja näille on syntynyt vahvat myyjänmarkkinat.

Tämä on luonut muutaman uuden ilmiön. Murrot apteekkeihin ovat yleistyneet ainakin lehtilööppien perusteella ja bentsojen salakuljetus ja myynti lähinnä Rivatrilin "lääkeväärennöksinä" on yleistynyt. Iltapäivälehdistö teki jutun Rivotril-nimisen lääkeaineen katukaupasta. Bentsoista on tullut uusi huumemarkkinoiden takuutuote jolla aikaisemmasta poikkeava järjestäytynyt rikollisuus ja huumerikolliset tienaavat hyvin.

Vaikka itse katukauppaan päätyneiden reseptilääkkeiden määrä on luultavasti vähentynyt, niin kiristynyt lääkemääräyskäytäntö on "pakottanut" narkomaanit ostamaan "päihdyttävät lääkkeensä" suuremmassa mitassa laittomilta markkinoilta. Huumaavien lääkkeiden noussut kysyntä on hintojen nousun siivittämänä tuonut yhä suuremmassa mitassa tilalla salakuljetettuja huumaavia lääkkeitä ja lääkeväärennöslääkkeitä. Kysyntä on noussut valtavasti ja halukkaita tarjonnan järjestäjiä ilmaantuu kyllä lisää kuten Rivotril-katukauppa uutinen asiasta voi päätellä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Makkarin aamutelevisioissa on huomenna juttua särkylääkeiden väärin käytöstä. Odotan innolla. :)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Onkohan jutussa kyse huumaavien särkylääkkeiden väärinkäytöstä päihteeksi vai kaikkien särkylääkkeiden väärinkäytöstä esim. kipuun. Käsittääkseni normaalit tulehduskipulääkkeet aiheuttavat yllättävän paljon haittavaikutuksia ja jopa kuolemantapauksia lääkkeiden haittavaikutuksista johtuen. Turvallinen parasetamoli ei ole lainkaan tietyille sisäelimille niinkään turvallista jatkuvassa ylimitoitetussa käytössä.

Ihan vain sivuhuomautuksena. Panacod on pahamainen lääke koska sitä voi käyttää tarpeeksi suurina annoksina päihteenä. Päihdekäytössä isona annoksena sen vaarallisin aineosa on maksatoksinen parasetamoli, jonka tosin asiasta tietävät päihdekäyttäjät eroittavat itse kodeiinista. Kumpi loppujen lopuksi Panacodissa on haitallisinta, huumaava kodeiini vai maksalle haitallinen niin turvallinen parasetamoli.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tänään aamuTV:ssä oli juttua siitä, että käsikauppalääkkeistä ainakin joitain yskänlääkkeitä ostetaan myös päihdekäyttöön. Särkylääkkeitä ostetaan tiedostamatta että niillä on joitain yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Olisiko ainoa keino siirtää noita lääkkeitä pois käsikaupasta reseptilääkkeiksi?

Eikö ole kevyempiä keinoja? Voitaisiinko ajatella, että joitain käsikauppalääkkeistä saisi ostettua vain farmaseutin kautta. Reseptitiskiltä ilman reseptiä siis.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/laaka...

Lääkäri toivoo ihmisille listoja käytetyistä lääkkeistä – jo tulehduskipulääkkeisiin kuolee 100–200 vuodessa

Eli noihin kuolee enemmän ihmisiä kuin huumeisiin?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hesarin pääkirjoitus aiheesta:

Lääkkeiden päihdekäyttö on ongelma myös Suomessa
Riskiryhmänä ovat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset.

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005301731...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset