TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Opioidikriisi uhkaa myös Suomea? Viranomaiset huolissaan!

Luin tänään Kainuun sanomien jutun: Viranomaiset huolissaan opioideista – On voitu määrätä harkitsemattomasti

En tiedä onko kyseessä vain pelottelua vai halutaanko säästää lääkekustannuksista potilaiden kustannuksella.

Kenties huoli on aito. Toki opioidit aiheuttavat riippuvuutta, sitä tuskin kukaan voi kiistää, myös lääkekäytössä.

Usassa on valtava kriisi käynnissä ja se on itse lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden aiheuttama. Tosi niissä osavaltioissa joissa lääkekannabis ja myös viihteellinen kannabis on laillistettu on myös opioidi ongelma vähentynyt.

Jokatapauksessa Valvira ja Kela on lähestynyt lääkereitä: 

"Valvira ja Kela ovat kiinnittäneet viime aikoina enemmän huomiota opioidien määräämisen suitsimiseen. Opioidit ovat keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä.

Valvira muistutti tällä viikolla, että opioidien määrääminen edellyttää huolellista harkintaa. Valviran ylilääkäri Riitta Pöllänenpenää tarkkaa harkintaa opioidien suhteen muissa kuin syöpäkivuissa. Hän pitää ongelmana sitä, että jos lääkärit määräävät opioideja hyvin vapaamielisesti, osa potilaista altistuu riippuvuudelle."

"Kela lähetti toukokuussa yhteensä 4 535 lääkärille ja 14 hammaslääkärille palautetta siitä, että he olivat määränneet vähintään 100 tablettia parasetamolin ja opioideihin kuuluvan kodeiinin yhdistelmävalmistetta potilaille, jotka eivät olleet käyttäneet kyseistä valmistetta kolmeen vuoteen."

 

Huoleen on varmasti sinänsä syytä.

Itse vaan ihmettelen miksi toimivaa lääkekannabista vastustetaan niin Valviran kuin Fimean taholta hyvin voimakkaasti. Kannabis ei aiheuta juurikaan riippuvuutta ja sen sivuvaikutukset ovat lieviä. Sen teho esim kipupotilaille on todellista, varsinkin öljyn muodossa.

Samoin ihmettelen miksi CBD öljyä ei saa mistään laillisesti ostaa, vaikka kyseessä on kannabistuote, se ei päihdytä.

Välillä tuntuu, että Valvira, Fimea,Kela ei ole ihmisten hyvinvointia,terveyttä edistämässä. 

Edit:

Tämä soi kirjoittaessa taustalla.

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Asiasta keskustellaan myös täällä:

Lääkekannabis esille Suomessa - https://www.facebook.com/groups/609516152456438/pe...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Alla linkkejä mielenkiintoisiin videoihin, olisi mukava saada vahvistusta niitten esittämille väitteille. Ovathan USA:n päätökset näissä asioissa vaikuttaneet myös eurooppalaiseen lainsäädäntöön.

Osa 1 (4:09): https://www.youtube.com/watch?v=Gwfgwv0bZO4
Osa 2 (4:05): https://www.youtube.com/watch?v=5ZKL8osHWOk

Jos puoletkaan näistä ovat totta, kyseessä on yksi 1900-luvun suurimmista huijauksista.

PS. Videot ovat englanniksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabisen kieltolakihan ei perustu mihinkään faktoihin tai tutkimuksiin. Se on kaikkien tolkun ihmisten tiedossa.

Haittoja on kyllä tutkittu kieltolain jälkeen, suurinmmat haitat taitaa olla suun kuivuminen. Toki kannabis viihdekäytössä soveltuu vain aikuisille, ei siis lapsille, alle 25 vuotiaille. :)

Lääkekannabis sen sijaan on turvallista myös alaikäisten hoidossa, kuten epilepsin kohdalta on näyttöä.

https://www.youtube.com/watch?v=S9qkYLtAhSQ&t=73s - Tämäkin video olisi monen hyvä nähdä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Lääkekannabis sen sijaan on turvallista myös alaikäisten hoidossa, kuten epilepsin kohdalta on näyttöä.

No ei kannabiksen turvallisuudesta alaikäisillä ole mitään todellista näyttöä. Ei muutama yksittäistapaus todista yhtään mitään, pientä lähdekritiikkiä, kiitos!

Suomessa lääkekannabistakin on jo kirjoiteltu holtittomasti, tapauksia on tullut vastaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisi hyvä jos videoita joku jaksaisi tekstittää suomenkielelle. Tosin muutamia sellaisia löytyy jo onneksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jani Kaaron osuva kirjoitus samaan aiheeseen.
Luku suositus.

Opioidikriisi – täydellisen myrskyn anatomia - https://seura.fi/galileon-keskisormi/2017/08/19/op...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Opioidit ovat tarvittaessa hyviä lääkkeitä mutta vain tarvittaessa ja mieluiten hyvin lyhytaikaisessa käytössä. Ne ovat kivunhoidossa tehokkaita ja kovissa kivuissa tai terminaalihoitovaiheen potilailla aivan ehdottomia.

Tehokkaan kivunlievityksen lisäksi opioidit omaavat päihdyttäviä ominaisuuksia ja ovat siksi hyvin suosittuja päihdekäytössä. Viihdekäytttäjillä opioidien käyttö lienee melko vähäistä mutta ongelmakäyttäjillä ja riippuvaisilla opioidien päihdekäyttö hyvin yleistä. Korvaushoitolääkkeenä yleisesti käytetyt buprenorfiinia sisältävät lääkkeet (esim. Subutex, Subuzone ja rinnakkkaisvalmisteet) ja laittomassa kaupassa liikkuva buprenorfiini on amfetamiinin ohella "rännätyin" huumausaine. Opioidien ja niistä erityisesti buprenorfiinin määrä ongelmakäytössä on todella merkittävä.

Opioidit ovat hyviä lääkkeitä mutta myös hyviä huumeita. Mutta miten niihin pitäisi suhtautua ja miten ehkäistä niiden aiheuttamia haittoja ja ongelmia? Mitä uusia ongelmia ja haittoja voi tuoda itse ongelmien ratkaisu?

Sähköinen resepti ja tiukentunut lääkkeiden PKV-lääkkeiden määräämiskäytäntö on ainakin Suomessa vaikeuttanut niiden saamista helpolla suurissa määrissä laillisista lähteistä, kuten "bentsojenkin" saamista. Mutta tällakin "toimivalla" ratkaisulla on omat lieveilmiönsä. Ennen "narkit" ja sekakäyttäjät saivat aineensa helposti apteekista ja niitä sai kohtuuhintaa niitä käyttävat katukaupastakin. Nykyisin ne on ostettava kalliilla ja tehtävä rahat siihen jostain, murtauduttava apteekkiin (hyvin marginaalista mutta yleistymässä), vähennettävä käyttöä (jos vähentää) tai hankittava jotain muuta. Huumausainemarkkinoille on tullut paljon kysyntää ja se joka vastaa kysyntään tienaa hyvin. Uutiset Subutex takavarikoista, erittäin vaarallisista synteettisistä opioideista tai "bentsojen" osalta Rivatril-lääkeväärennöstön laajamittainen tulo markkinoille jopa katukaupassa ovat osa uusista lieveilmiöistä.

Korvaushoito on hyvin oleellinen osa opioidien päihdekäyttöön ja haittoihin liittyvää kokonaisuutta. Sen merkitys opioidiriippuvaisten elämänlaadun ja haittojen vähentämisessä on merkittävä mutta sillä on myös vaikutuksensa itse huumausaineiden käyttöön ja huumausainekulttuuriin. Buprenorfiini on syrjäyttänyt heroiinin laajasta käytöstä mutta siitä on tullut yksi yksi merkittävimmistä huumausaineesta Suomessa käytön, huumekaupan ja riippuvaisten määrän suhteen.

Tiukentunut reseptikäytäntö koskettaa ihmisiä myös varsinaisen huumeiden käytön ulkopuolellakin laajassa mitassa. Tänä päivänä ei saa kovinkaan helposti reseptiä PKV-lääkkeisiin oikeeseenka tarpeeseen. Ei mietoja opioideja tai "bentsoja" kuulu tai pidäkään saada "purkkikaupalla" ilman kunnollista lääketieteellistä tarvetta jonka lääkäri arvioi. Kelan lähettämien kyselyiden ja henkilökohtaisten ohjeistusten määrän perusteella suomessa lääkärit eivät osaa määrätä enää potilailleen lääkkeitä tai uskalla määrätä tai määräävät liikaa. Valvontaa pelätään ja se vaikuttaa jo niin paljon että tulehduskipulääkkeet ovat "vahvinta" mitä voi normaalisti määrätä ja uudeksi kivunhoidon suosikkituotteeksi on tullut masennuslääkkeiden käyttö kivunhallinnassa laajassa määrässä. Jos kivunlievityksen tarve on todellinen ja kivut merkittäviä niin karu tosiasia on että tulehduskipulääke suositellulla annostuksella ei välttämättä tehoa tarpeeksi ja kipujen vaivatessa menee kyllä helpostikin moninkertainen määrä näitä "turvallisia" lääkkeitä joiden maksatoksisuus tai muut haittavaikutukset jatkuvassa "turvarajat" ylittävässä käytössä ovat merkittäviä, jopa tappavia ajankanssa. Tulehduskipulääkkeidenhän arvioidaan aiheuttavan mahdollisesti satoja kuolemantapauksia vuodessa. Ja itse en ainakaan usko että laajamittaiseksi muodostuva masennuslääkkeiden käyttö kivunhoidossa on sekään täysin haittavaikutuksetonta.

Kivunhoito on merkittävä osa potilaan hoidosta. Opioidit ovat vahvoja kipulääkkeitä jotka sopivat päihdekäyttöön ja aiheuttavat riippuvuutta. Turvallisina pidetyt särkylääkkeetkään erityisesti suurissa määrissä käytettyinä aiheuttavat myös terveyshaittoja. Potilaalla pitäisi olla oikeus hyvään kivunhoitoon. Haittoja estettäessä pitäisi pystyä estämään ja välttämään myös riippuvuusongelmien syntymistä. Opioidien käyttömäärät ja merkitys kivunhoidossa yhteiskunnan, hoitosuositusten ja erityisesti yksittäisen potilaan kohdalla on vaikea ja monitahoinen kokonaisuus. Potilaan kipua pitäisi pystyä hoitamaan tehokkaasti, lääkityksen haittavaikutukset pitäisivät olla mahdollimman pienet, riippuvuuden syntyä ei saisi tapahtua. Entäs jos potilas onkin päihteiden väärinkäyttäjä jolla on todellinen "vahvan" kipulääkityksen tarve. Miten toteutetaan ja millainen oikeus on päihteiden väärinkäyttäjällä kivunhoitoon ja kipulääkkeisiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset