TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kristitty ei voi olla rasisti

"PIISPA Terrori-iskua ei saa vähätellä, mutta kristityn tehtävä on yhä rakastaa lähimmäistään, Teemu Laajasalo tähdentää."

 

Näin ei uskonnollisen ihmisenä voin kyllä yhtyä näkemykseen mitä Teemu Laajasalo kertoo haastattelussa. Varmasti tälläinen puhe herättää vahvoja mielipiteitä sekä puoleen että vastaan.

 

"Maahanmuuttajien ymmärtäjiä nimitellään joissakin piireissä hanakasti suvakeiksi. Voiko oikea kristitty ollakaan muuta kuin suvakki? Ja toisaalta – onko kohtuutonta pitää vääränä sitä, että kristitty pitää omaa uskonnäkemystään ainoana oikeana?

– Suvakki ja rajakki ovat kaventavia termejä. Kaikissa Suomen poliittisissa liikkeissä voi varmasti olla hyviä kristittyjä, vaikka heillä on erilaisia painotuksia.

– Mutta jos kysyt, voiko kristitty olla rasisti, niin ei voi."

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

kristinusko itsessään on rasistinen ja sovinistinen, mutta alistuvassa nykymuodossaan toki ei niin vahvasti kuin shariaa mukaeleva islami, tai jopa juutalaisuus.

jotta rasismista voitaisiin yleensäkään luopua, jumaluskonnoista itsestään pitäisi ensin luopua.

PS: ja tää on mun mielipide, jota toki voisin perustellakin, mutta pointtini on se, ettei siitä tarvitse ottaa nokkiinsa, sitä on aito suvaitsevaisuus,
kiitos.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Krisnamurti esitti, että jokainen joka uskoo että hänen jumalansa on ainoa oikea tai hänen isänmaansa ja puolueensa on ainoa oikea, syyllistyy väkivaltaan. Jokainen uskovainen, Teppo mukaan luettuna on rasisti. Kaikki muuthan ovat vääräuskoisia, joutuvat helvettiin. Vääräuskoiset eivät tietenkään voi olla samanarvoisia oikeiden uskovaisten kanssa! Heitä on lupa käännyttää, pilkata ja lyödä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Kristitty ei voi olla rasisti”. Tämä slogania muistuttava teesi kuuluu samaan järjettömyyksien kategoriaan kun kilpailevan uskomusjärjestelmän: ”muslimi ei voi olla väärässä”. Rasismi on inhimillinen ominaisuus, joka kumpuaa ihmiskunnan esihistoriasta, se on syvästi sidoksissa laumakäyttäytymiseen, reviirien puolustukseen ja ryhmävalintaan. Ihminen ei ole sitä tietoisesti keksinyt, kuten nyt näytetään oletettavan. Rasismilla leimaamisesta on tullut keino käyttää valtaa, panetella ja solvata ihmisiä, rajoittaa ihmisoikeuksia, sananvapautta, uskonnonvapautta, hankkia itselleen kuulumattomia etuoikeuksia, käyttäytyä, puhua ja kirjoittaa moukkamaisen ylimielisesti yleisöään aliarvioiden, sanalla sanoen tuoda esille oma rasisminsa ja suvaitsemattomuutensa. Todellinen rasismi on kammottavaa, mutta sitä ei Suomessa esiinny muualla kuin rasismista hyötyvien ja rasismista mitään ymmärtämättömien aivoissa. Jos Suomi olisi todella rasistinen valtio, ei meillä olisi maahanmuutto ongelmaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos Suomi olisi todella rasistinen valtio, ei meillä olisi maahanmuutto ongelmaa."

Tähän voisi sanoa erään entisen persun ja nykyisen sinisen ajatuksia mukaillen että "missä maahanmuuttaja siellä ongelma".

Mutta eihän niitä ongelmia tuolla tavoin voi rajoittaa. Sillä oikeastihan se on niin että "missä ihminen, siellä ongelma".

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Rasismi on inhimillinen ominaisuus, joka kumpuaa ihmiskunnan esihistoriasta, se on syvästi sidoksissa laumakäyttäytymiseen, reviirien puolustukseen ja ryhmävalintaan".

Aivan. Tähän voisi vielä lisätä sen, että huomattavan iso osa niistä rasismia äänekkäimmin kauhistelevista on omaksunut jokseenkin puhtaasti rasistiset puhetavat ja käyttäytymismallit. He vain ovat valinneet kohderyhmänsä niin, että voivat väittää käytöksensä olevan jotakin muuta kuin rasistista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aivan. Tähän voisi vielä lisätä sen, että huomattavan iso osa niistä rasismia äänekkäimmin kauhistelevista on omaksunut jokseenkin puhtaasti rasistiset puhetavat ja käyttäytymismallit. He vain ovat valinneet kohderyhmänsä niin, että voivat väittää käytöksensä olevan jotakin muuta kuin rasistista."

Miten rasismiin sitten pitäisi suhtautua? Jos toisella osapuolella on käytössä jotain kättä pitempää, on tappelussa hyvin vaikeata pärjätä ilman saman tapaista varustelutasoa kuin mitä vastustajakin käyttää.

Kun rasisti käyttää rasistista retoriikkaa, se on hyvin vahva ase, jota ei voi oikein vastustaa ilman vastaavanlaista agressiivista retoriikkaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

Jyrki Paretskoi vastasi alkuvuodesta kysymykseesi, joten linkkaan sen vastauksen tähän.

http://www.iisalmensanomat.fi/news/tolkun-ihmiset/

Sinällään kommenttisi, jossa lähtökohdaksi otetaan, että on "meidän lauma" ja "vihollisen lauma" ja "meidän täytyy käyttää ainakin yhtä kovia aseita kuin vihollisen" tukee tavattoman hyvin tuota Kauko Aallon toteamusta ihmisten laumakäyttäytymisestä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kristillisen kirkon jäseninä on monenlaisia yksilöitä myös rasismiin suhtautumisen kannalta. Rasismi ei kuitenkaan ole kristinuskon oppien mukaista. Jeesushan kehotti tekemään kaikista kansoista opetuslapsiaan. Itämaan tietäjien joukossa oli yksi musta ruhtinas, jne.

Joku ehkä tulkitsee, että kun afrikkalaisiakin käännytettiin, se olisi rasismia, mutta lähetystyö kohdistuu siis kaikkiin kansoihin rotuun katsomatta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Matteuksen evankeliumista. "Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."

Ko. linkissä ei esitetä mitään vakavasti otettavia perusteluja rasismiväittteille, vaan lähinnä siteerataan Hämeen-Anttilan näkemyksiä islamista. Nykyinen kristillinenn kirkkomme ei muuten nojaa Vanhaan testamenttiin, vaan lähinnä uuteen.

Vaikka Raamattua pidetään nykykristillisyyden peruslähteenä, ei sieltä tarkoitushakuisestikaan siteeraamalla löydä tukea rasismiväitteille. Koko käsitettä ei niihin aikoihin tunnettu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #32

Kristillisen perimätiedon mukaan apostoli Matteus kirjoitti evankeliumin Matteuksen mukaan. Tämä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, sillä muiden evankelistojen tavoin hänet on nimetty vasta jälkeenpäin evankeliumin kirjoittajaksi. Wiki

Tuo viimeinen lause rasismin käsitteestä on piip.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Rasisti, vihapuhe, natsi..

Suomessa ja kaikissa maissa on varmaan rasistisesti ajattelevia ja toimivia ihmisiä. Sen verran meissä on luonnostaan laumaeläintä.

Tähän samaan kategoriaan liitetään Suomessa valitettavasti kovin helposti ja monesti tarkoituksellisesti myös ne ihmiset, jotka vastustavat ei-hallittua maahanmuuttoa ja jotka ovat huolestuneita ja vihaisia vallitsevasta asiantilasta mm. laittomasti maassa olevien palauttamisen vastustamisesta.

Näihin "rasisteihin" kuulunee niin kristittyjä kuin muun uskoisiakin tai ateisteja.

Olen muuten sitä mieltä - vielä kirkkoon kuuluvana, että kirkko toimii väärin vastustaessaan viranomais- ja tuomioistuinpäätöksiä. Se on taas yksi syy lisää lakeja ja yhteiskunnan sääntöjä kunnioittavien ihmisten "vihapuheille".

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Eihän Jeesuskaan ollut rasisti joten kristittyjen luulisi ajattelevan ja toimivan kuten vapahtaja.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Raamatun Jumala on ylivertainen rasisti:

1. Sam. 15:3: Jumala: "Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit."

5. Moos. 20:16-17 ym.: "16. Mutta näiden kansojen kaupungeissa, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle perintöosaksi, älä jätä ainoatakaan henkeä eloon,

Joos. 10:40 Sitten Joosua valtasi koko maan, Vuoriston, Etelämaan, Alankomaan ja Rinnemaat, ja surmasi kaikki niiden kuninkaat, päästämättä pakoon ainoatakaan, ja vihki tuhon omaksi joka hengen, niinkuin Herra, Israelin Jumala, oli käskenyt.

Joos. 11:11 Ja he surmasivat miekan terällä ja vihkivät tuhon omaksi jokaisen, joka siellä oli, niin ettei jäänyt jäljelle ainoatakaan henkeä; ja Haasorin hän poltti tulella. 17. vaan vihi ne tuhon omiksi: heettiläiset ja amorilaiset, kanaanilaiset ja perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, niinkuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt,"

2. Moos. 32:27 Mooses leeviläisille muusta kansasta näiden tehtyä Kultaisen vasikan: "27. Ja hän sanoi heille: Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: 'Jokainen sitokoon miekkansa vyölleen. Käykää sitten edestakaisin leirin halki portista porttiin ja tappakaa jokainen, olkoon vaikka oma veli, ystävä tai sukulainen.'"

Hes. 20:25-26: "25. Niinpä minäkin annoin heille käskyjä, jotka eivät olleet hyviä, ja oikeuksia, joista he eivät voineet elää, 26. ja annoin heidän saastua lahjoistansa, siitä, että polttivat uhrina kaiken, mikä avasi äidinkohdun, jotta saattaisin heidät kauhun valtaan ja he tulisivat tietämään, että minä olen Herra."

Jer. 19:9: Jumala: "9. Ja minä panen heidät syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he syövät toinen toisensa lihaa siinä hädässä ja ahdistuksessa, jolla heitä ahdistavat heidän vihollisensa, ne, jotka etsivät heidän henkeänsä."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eihän Jeesuskaan ollut rasisti joten kristittyjen luulisi ajattelevan ja toimivan kuten vapahtaja."

Jeesus taisi olla ihan antirasisti, eikä lainkaan kansallismielinen, ihan päinvastoin kuin nykypäoivän fiundanetalistikristityt.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jeesukselle vain juutalaiset olivat jotain. Muista ei väliä. Aito rasisti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Olet väärässä. Juutalaiset olivat kyllä rasisteja, myös nykyiset juutalaiset ovat, mutta Jeesus oli antirasisti.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #16

Rasisti oli:

"On yleisesti esitetty väite, että islam on perusluonteeltaan väkivaltainen uskonto. Tämän tueksi etsitään Koraanista ne kohdat, joissa puhutaan pyhästä sodasta, ja verrataan niitä, ainakin implisiittisesti, kristinuskon kauneimpiin ja rauhanomaisimpiin kohtiin. Ei Vanhan testamentin niihin kohtiin, joissa puhutaan hyväksyvään sävyyn etnisistä puhdistuksista, joita Israelin heimot toteuttivat valloittaessaan Pyhän maan sen alkuperäisiltä asukkailta. Raamatun vanhan ja ilmeikkään käännöksen sanoin aika usein koko miespuolinen väestö vihittiin miekalle.

Tai Uudesta testamentista ei tukeuduta niihin kohtiin, joissa Jeesus torjuu etnisesti väärät ihmiset luotaan tai kertoo kadotuksesta, jossa itku ja hammastenkiristys ovat ikuisia." Hämeen-Anttila

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Tai Uudesta testamentista ei tukeuduta niihin kohtiin, joissa Jeesus torjuu etnisesti väärät ihmiset luotaan."

Kerro kohta, jotta voin muuttaa kantani. :)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #18

Rasismia Matteuksen evankeliumista:

- Lähdettyään sieltä Jeesus meni Tyroksen ja Sidonin seudulle. Siellä muuan kanaanilainen, sen seudun asukas, tuli ja huusi : " Herra, Daavidin Poika, armahda minua ! Paha henki vaivaa kauheasti tytärtäni !"

Mutta hän ei vastannut naiselle mitään.

Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja pyysivät: "Tee hänelle jotakin. Hän kulkee perässämme ja huutaa."

Mutta Jeesus vastasi:" Ei minua ole lähetetty muita kuin Isrelin kansan kadonneita lampaita varten."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #19

"Mutta Jeesus vastasi:" Ei minua ole lähetetty muita kuin Isrelin kansan kadonneita lampaita varten."

Hyvä on sitten, Jeesus oli myös rasisti, mutta ei niin kova rasisti kuin mitä juutalaiset yleensä olivat. Löytyy varmaan myös antirasistisia esimerkkejä, jos lähdetään kaiveleamaan.

En nyt viitsi kaivella asiaa sen enempää, ei kiinnosta tällä hetkellä. :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16

Aika kevyt heitto juutalaisista. Toisille juutalaiset kelpaavat vain kuolleina. Vihavainen voisi katsoa esimerkiksi kuinka monta arabia (ei-juutalaista) on Knessetissä ja palvelee IDF:ssä, ja verrata kuinka monta juutalaista on edes jäljellä arabimaissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #25

Tuskinpa katson, koska se ei taida olla vastaus yhtään mihinkään, etkä sitten osannut muuta laittaa. Voisin laittaa melkoisen kuvakavalkaadin islamin miekkalähetyksestä, joihin ristiretket olivat vastaus, mutta indoktrinaatio on sen verran pitkällä, että siihen ei ole lääkettä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #26

Sinulla on harhainen käsitys ristiretkistä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #27

Lue enemmän, luulet tietäväsi vähemmän.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tietysti kristitty voi olla rasisti. Ja varsinkin jos rasismilla ymmärretään laajemmin myös ihmisten syrjintää tai vainoamista muillakin kuin rodullisilla perusteilla, niin kristittyjen fundamentalistien arvomaailma näyttää nopeasti ne rumat kasvonsa.

Herätysliikkeiden, lähetysjärjestöjen, Luther-säätiön ja vielä pienempien protestanttisten pikkulahkojen piirissä homoseksuaalien, ateistien, toisuskoisten ja liberaalien aatteiden tuomitseminen on suorastaan normi.

Ehkä moinen saa oikeutuksensa Raamatusta, mutta entäs sitten? Miksi kenenkään nykyaikana pitäisi välittää yhtään mitään siitä, mitä pronssikautinen uskonnollinen teos sanoo yhtään mistään? Nykyiset ala-asteikäiset lapsetkin tietävät maailmasta valtavasti enemmän kuin viisainkin raamatunkirjoittajista. Nyt nämä menneen ajan mistään mitään tietämättömät höpöttäjät kuitenkin sanelevat suurelle joukolle ihmisiä edelleenkin, kuinka näidän tulisi elää elämänsä.

Millainen ihminen sallii moisen tapahtua itselleen?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Millainen ihminen sallii moisen tapahtua itselleen?"

Selaiset kuin Laura Huhtasaari.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Pahintahan tässä on, että nuo samat ihmiset puuttuvat toisten ihmisten elämään ja vaativat muita elämään elämänsä jollakin heidän vaatimallaan tavalla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja minkäs ihmeen takia eurooppalaisten pitäisi välittää vähääkään muslimien erityisvaatimuksista ruokavalion tai vaikkapa pukeutumisen tai uimahallivuorojen suhteen?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #28

Tämän on ehdottomasti koskettava myös muslimeja. Ja Koraani ei ole yhtään sen enempää jumalan sanaa kuin Raamattukaan.

Tietenkään tarpeetonta kiusaa ei pidä tehdä, mutta jos uskonnollisista vaatimuksista seuraa muille olennaisia ylimääräisiä kustannuksia tai muiden oikeutta elää ja toimia rajoitettaisiin heidän uskontonsa vuoksi, niin silloin on menty metsään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jyväskylässä rakastetaan lähimmäisiä...siellä jokainen on yksi meistä.

Petteri Hiienkoski

Piispan täytyy sovitella sanojaan niin, ettei loukkaisi ketään. Ainakaan kovin pahasti.

Mutta siinä hän on aivan oikeassa, että kristitty EI voi olla rasisti. Ainakin sikäli kuin pitäytyy Raamatun opetukseen. Ja aivan samalla perusteella kristitty EI myöskään voi olla suvakki.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Raamattu ei nimenomaisesti tuomitse orjuutta. Siinä annetaan ohjeita orjien kohtelusta (5. Moos. 15:12-15; Ef. 6:9; Kol. 4:1), mutta orjuutta ei pidetä lainvastaisena."

Petteri Hiienkoski

"Huolimatta siitä, että rasismilla ja orjuudella on historiallinen yhteys erityisesti Amerikassa, käsitteet eivät tarkoita samaa asiaa. Orjuus näet on omistusoikeudellinen instituutio, jonka vallitessa ihmistä voidaan pitää omaisuutena, jonka voi ostaa, omistaa ja myydä.

Käsitteiden varsinaisessa – ei väljässä – merkityksessä on mahdollista, että ihminen hyväksyy tai sallii orjalaitoksen olematta rasisti. Tämä soveltuu esimerkiksi kristittyihin, jotka elävät valtiossa, jossa orjalaitos on voimassa. Toisaalta on myös mahdollista, että ihminen on rasisti vaikka vastustaisi orjalaitosta."

"Oliko Darwin rasisti?" (http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #37

Tuokin linkittämäsi kirjoitus oli käypä osoitus vähäisestä tieteen ja tieteenhistorian ymmärryksestäsi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #37

Fiksujakin kristittyjä on. Viepäs Hiienkoski tuo allaoleva sinne FB:n evoluutiovastaiseen höpöryhmäänne:

https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/raamattu-ei...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset