TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Amfetamiinia suonissa -Jari Sillapää

Olipa uutinen, Sillanpää ajellut autoa huumepäissään. Melkoinen kolaus varmasti monelle fanille, joihin itse en kuulu.

En ole myöskään kovin yllättynyt, että julkisuuden henkilö jää huumeista tai käytöstä kiinni. Sillanpää on onnekseen sellaisessa asemassa, että kohu tuskin vaikuttaa hänen työntekoonsa. Tosin on monella muulla jotka jäävät huumeidenkäytöstä kiinni.

 

Toki Sillanpäätä vasta epäillään rikoksesta.

 

Jari Sillanpää kärysi amfetamiinista - poliisi pysäytti liikenteessä

Nelonen Jari Sillanpään huumekärystä: Vain elämää -jaksot näytetään sovitusti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Itse päihteen käytöstä ei ole mitään sanottavaa, oli päihde mikä tahansa - oma keho ja itsemääräämisoikeus. Päihtyneenä ajamista sen sijaan pidän itsekkäiden hölmöläisten liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Samaa mieltä. Toki lain mukaan jo käyttäminen on rikollista toimintaa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

https://www.youtube.com/watch?v=Ziy5WNNtknU

Dösät ei kulkenut enää..
tulin siis vauhdilla..

Paha poika, olis jättänyt autonrattiin menemättä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Mielenterveysongelmiin liittyvät kiinteästi mm. niin päihteiden käyttö kuin seksuaali-identiteetin häiriöt. Ei tämä ihan yllärinä tullut...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

On totta, että osa joilla on mielenterveysongelmia sortuvat päihteiden/huumeiden ongelmakäyttöön muita herkemmin.

Tiina Teittinen

Mielenterveysongelmien kirjon tunnistan melko hyvin mutta mikä on seksuaali-identiteetin häiriö?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Eipä muuta... 'seksuaali-identiteettiä' ! Sen sijaan kyllä nämä nuoret spiidi naiset sitten jaksaa haluta laumaa miehiä. Lopulta sitten ollaankin ilman hampaita ja lopullinen burn out on mahdollista, jos ei älyä lopettaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Aamuvirkeänä amfetamiinin avulla" (K-kaupan mainos 1960-luvulta):

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/20...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän tuo mainos ole vanhempi kuin 60-luvulta? Veikkaisin 30-lukua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Katsopa fonttityyppi sekä k-kaupan logo: kyllä se sodanjälkeinen mainos on. Ehkä 1950-lukua?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toinen laulava lihapulla, Olavi Virta, joi itsensä kuoliaaksi. Toisaalta huumeet on nykyaikaa.

Odotellaan nyt kuitenkin tälle artistille uskoon tuloa ja uutta raitista elämää.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Huumeiden käyttöä en ymmärrä tuomaroida, lähinnä säälin heitä jotka niiden käyttäjiksi ovat ajautuneet kuten myös heidän lähimmäisiään.

Mutta auton ajaminen vaikutuksen alaisena on ehdottoman tuomittavaa, niin paljon surua ja kärsimystä he aiheuttavat, siinä ei ole mitään lieventäviä asianhaaroja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole varma, mutta voisin kuvitella, että tietty annos amfetamiinia parantaa auton ajokykyä varsinkin kaupunkiliikenteessä. Amfetamiini nopeuttaa reaktioita ja ylläpitää pirteyttä.

Paljon riskaabelimpaa on hidastuttava kannabis tai suurempina annoksina lamauttava alkoholi, LSD:n aiheuttamista mahdollisista hallusinaatioista puhumattakaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #10

Itse asiassa tarkkuutta vaativat suoritukset heikkenevät. Tämä saattaa heikentää ajokykyä vieraassa, vilkkaasti liikennöidyssä ympäristössä.

Suomi sai heti jatkosodan alussa Saksalta 750 000 Pervitin-tablettia, jotka olivat jäämässä sen omiin varastoihin. Jo vuotta aikaisemmin metamfetamiinin käyttöä oli alettu rajoittaa Saksassa, jossa erityisesti lentäjillä todettiin runsaasti haittavaikutuksia , tärkeimpänä turha riskinotto taistelutilanteessa.

Koko jatkosodan ajan kaukopartiomiestemme henkilökohtaiseen matka-apteekkiin kuului aina Pervitin-annos. Tarkoituksena oli väsymyksen ja nälän tunteen poistaminen useita vuorokausia (viikkojakin) kestäneillä paluumatkoilla.

Kesällä 1944 Suomen armeija taisteli kestokykynsä rajoilla ja erityisesti esikuntaportaassa osin huumevetoisesti. Pervitin mahdollisti myös niukkojen sairaanhoitoresurssien maksimikäytön. Ilmeisesti kokonaisuudessaan edut olivat suuremmat kuin haitat.

- Unileipää, kuolonvettä, spiidiä ( Mikko Ylikangas, Atena Kustannus Oy 2009 )

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #15

Katsoin joskus dokumentin jossa amerikkalaislentäjät olivat käyttäneet stimulantteja jaksaakseen valvoa ja toimia tehokkaasti. Vaikka väsymys ei vaivannut niin päätöksentekokyky nopeisiin ratkaisuihun oli laskenut ja tulittivat vahingossa omia.

Vaikka amfetamiini ja meta-amfetamiini poistavat väsymyksen, janontunnetta ja näläntunnetta (käsittääkseni "piripäissä" ei ole jano, ei saa nukuttua ja ei tule nälkäkään) niin näiden perustarpeiden unohtaminen luuultavasti kyllä laskee ainakin fyysistä suorituskykyä ainakin siinä vaiheessa kun nestevaje ja alhainen verensokeri pahenevat. Lyhytaikaiseen tehonlisäykseen tai väsymykseen lienevät hyvinkin toimivia.

Lisäksi pitää huomioida että Pervitin-tabletit olivat "puhtaita" ja sitä itseään. "Katupirissä" lienee hyvin vähän amfetamiinia ja suurin osa on jatkeaineita, muuntokemikaaleja tai vaikkapa psyykelääkkeitä murskattuina. Niiden vaikutus suorituskykyyn ei välttämättä ole positiivinen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Huumeiden käyttöä en ymmärrä tuomaroida, lähinnä säälin heitä jotka niiden käyttäjiksi ovat ajautuneet kuten myös heidän lähimmäisiään."
.....................

Säälitkö myös huumeiden viihdekäyttäjiä?

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #13

Vastaan vain omasta puolestani että säälin. Elämä on parasta huumetta.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #17

Kommentoin hieman lisää perustellakseni. Kemialliset päihteet tuottavat aivojen alemmissa kerroksissa nopean mielihyvän tunteen sitoutuessaan hermovälittäjäaineisiin. Jos ihminen kokee kognitiivista mielihyvää vaikkapa lukiessaan, katsellessaan mielihyvää tuottavaa visuaalista esitystä tai kuunnellessaan tunteisiin vetoavaa musiikkia, hän voi jopa "tallentaa" näitä mielikuvia, ja palata niihin myöhemmin muistoina. Monille ihmisille vaivannäkö tällaisten elämysten saavuttamiseksi on vierasta, ja mielihyvä haetaan nopeilla, aivoissa lyhyesti mutta nopeasti vaikuttavilla kemikaaleilla. Mielihyvä ja ongelmat turruttava aistimus tulee nopeammin kuin mikään mielihyvä jonka eteen tarvitsee jopa ponnistella. Päihteidenkäyttäjät ovat mielihyvähakuisuuden uhreja, jotka menevät aina sieltä missä aita on matalin. Myös viihdekäytössä. Todellisuudenpakoilu on avainsana. Tunteidenpakoilu. Olisihan se ikävää kokea murskaavaa surua tai pettymystä. Aivoja voi aina vähän pehmittää siltä osin. Tosin elämä kapenee mittavasti kun valitsee kemiallisen pikamielihyvän.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Ihan mielenkiinnosta haluan kysyä kun kerran väitit, että tuntemukset ovat parempia ilman huumeita, niin voisitko kertoa mitä kaikkia huumausaineita olet käyttänyt? Eri huumausaineet kun vaikuttavat eri tavalla ja samakin huumausaine voi vaikuttaa eri ihmisillä eri tavalla.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #17

Elämä ei ole mitään huumetta ! Terveet elintavat parantavat elämän laatua.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #25

Elämä ei voi olla huumetta, koska huumeet on laittomia. Elämä on parasta huumetta heitto on typerintä mitä tiedän.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #27

Eräs tuttavani tokaisi tuohon tomerasti:

"Mun huumeet on parasta huumetta!"

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"Terveet elintavat parantavat elämän laatua."
....................

Huumeiden käyttö ei estä terveellistä elämäntapaa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #13

Jos en nyt sääli niin kummeksun mitä on pielessä kun ihmispollta viihde ilman huumeita ei onnistu. Jos elo tuntuu sietämättömän keveältä ei se mitenkään tee oikeutetuksi huumeiden käyttöä. Ja ainahan se on leikkiä tulella, riski käytön hallitsemattomuudesta on ilmeinen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #21

"Jos en nyt sääli niin kummeksun mitä on pielessä kun ihmispollta viihde ilman huumeita ei onnistu."
..........................

Suurin osa Suomalaisista käyttää huumetta nimeltä alkoholi joten aika montaa ihmistä kummeksut.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #34

Valittelen Makkonen epätarkkuutta tekstissäni, en tiedä pyritkö olemaan humoristinen mutta tarkennan nyt tosikkomaisuuttai että tarkoitin muita huumeita kuin alkoholi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #37

Miksi et kummastele alkoholin käyttäjiä mutta kummastelet muiden huumeiden käyttäjiä?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #38

Kyllä minä tykönäni kummastelen alkoholin (liika)käyttäjiä, suorastaan paheksun ja tuomitsen jyrkästi jos maistissa ajetaan autolla. Oman itsenikin kovin sanoin mielessäni moitin os joskus tulee lasi liikaa otettua
Enemmän kiroittelen avauksesta innostuneena, siinä teemana oli muut huumeet kuin alkoholi.

Tiina Teittinen

Ihan omana tulkintanani pitäisin kyseisen henkilön habituksen muutosta alkoholiongelmaan liittyvänä. Pitkittynyt runsas alkoholinkäyttö liitettynä hektiseen elämäntilanteeseen, suoriutumisvaatimuksiin ja mahdollisiin psyykkisiin ongelmiin (lievä masennus?) ovat aiheuttaneet tarpeen stimulanttien käyttämiselle, Tällä ei ole mitään tekemistä seksuaalisen identiteetin kanssa. Teen tällaisen ihmisläheisen ja puoliammattimaisen tulkinnan asiasta, vaikka en päihteitä ja rattipäihtymystä hyväksykään. Olen itse asiassa käräyttänyt entisen puolisoni ratista. Sen jälkeen meistä tuli exiä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tutkijan mukaan piri on tuttu aine viihdealalla. Ei ole kovin yllättävää sinänsä.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709132200391658...

Tiina Teittinen

Kannabis sitäkin yleisempi, mikä tietysti tuottaa sinulle suurta mielihyvää.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Miten se, että muut käyttävät kannabista, voi tuottaa blogistille mielihyvää? Eikös blogistin tarvitsisi käyttää sitä itse mielihyvän saadakseen? En minäkään tule humalaan kun naapuri dokaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos viina menee väärään kurkkuun niin naapurilla on känni päällä.
Kuuntelin tämän nistin haastattelua ja haluaa kovasti isäksi. Luulen että naisen löytäisi ihan helpolla, miksi se on niin paha ongelma että pitää aineita vetää?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Aiempi laki oli selkeämpi. Tuolloin viranomaisen piti kyetä osoittamaan, että jokin aine vaikutti ajokyvyn heikentymiseen. Oikein käytettynä esim mineraaliveden sekaan se vain parantaa ajokykyä ja muuta tarkkuutta vaativaa toimintaa. Kuten vieläkin sotilaslentäjille. Säädöt pitää olla kohdallaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Asiantuntijat ovat kanssasi eri mieltä.
#15

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Olen oikeassa. 20 v sitten pouliis edessä toinen takana. 9 - 11 siviili pouliisia seurasi. Se siitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Kuulostaa aivan huumesodalta. Vaikuttava takaa-ajokohtaus.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #32

Ei takaa-ajoa. Seurantaa. 'Latelle', joka sittemmin joutui taloon. Kaikki oli ilmaista. Hyviä aikoja. Ajoin aina liikennesääntöjen mukaan. Ei ongelmia.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

David Bowie mittasi ja pullotti virtsaa, jotta kykeni tarkkailemaan kokaiinin ja muiden stimulanttien vaikutusta siten ettei tullut nestehukka vajetta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

MTV: Jari Sillanpään autosta löytynyttä huumausainetta epäillään metamfetamiiniksi

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005367600.html

Huumekaupan uhri?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset