TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kun huumeet auttavat masennuksen hoidossa

Maailmalla ja myös Suomessa on alettu tutkimaan eri huumausaineiden hyötyä masennuksen hoidossa. 

Tutkimus on ollut vuosikymmeniä tauolla, kiitos huumeiden kieltolain. Nyt on meininki muuttumassa vahvasti.

Esim lääkekannabis on maailmalla yleistynyt valtavasti, hyvä niin.

"Yksi nouseva tutkimusaihe on myös yleisenä huumausaineena tunnettu kannabis. Se on Yhdysvalloissa edelleen laitonta liittovaltiotasolla, mutta aineen viihdekäyttö on sallittu kahdeksassa osavaltiossa ja lääkekäyttö 29 osavaltiossa. Kannabista tutkitaan muun muassa sotaveteraanien traumaperäisen stressihäiriön hoitoon."

Nyt myös tutkitaan psykedeelien ja MDMA:n mahdollisuuksia esim masennuksen hoidossa. Hemmetin hyvä asia. 

Ja jos selviää, että kyseisistä aineista on todellista hyötyä, voikin kysyä miksi ne alunperinkään ovat kiellettyjä aineita. Kuka siitä on hyötynyt. Ei ainakaan masentuneet ihmiset.

Mielestäni on hienoa, että jopa Yle asiasta uutisoi. 

Millaisia ajatuksia aihe herättelee?

 

Uusi elämä ekstaasilla? Bilehuumeena tunnettu MDMA ja terapia paransivat Rachelin ja ehkä kohta myös monen muun amerikkalaisen

Kirkko ja kaupunki julkaisu: Taikasienistä ihmelääke masennuksen hoitoon? Lääketestit alkavat myös Suomessa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä kai siinä masennus häviää kun pää on huumepöllyssä. Mutta mitä sen jälkeen?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Aika heikko kommentti, ymmärrän että sinulle huumesana on punainen vaate.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ehdottomasti on punainen vaate! Ja varmasti on sitä suurimmalle osalle Suomen kansaa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jonkin aineen käyttö lääketieteessä on aivan eri asia kuin sen päihdekäyttö. "Itselääkintä" lienee harmaata aluetta ja käytännössä enemmän päihdekäyttöä.

Jos luovuttaisiin kaikista aineista jotka sopivat sekä päihdekäyttöön että lääkekäyttöön niin voimakkaan kivunhoito ja leikkausten nukutuksen tekeminen muuttuisi lähes mahdottomaksi. Leikkauspotilaat, syöpäpotilaat ja monet muut huutaisivat kivusta tai menettäisivät tajunsa.

Masennuslääkkeistä ainakin yhtä käytetään "paskana pirinkorvikkeena" ja käytetään yleisesti päihteenä. Rauhoittavista ja unilääkkeistä suurin osa soveltuu päihdekäyttöön.

Eli nykyisetkin lääkkeet voivat olla huumausaineita ja päihteitä. Osa pelkästään huumausaineiksi luokitelluista aineista ja kemikaaleista voi omata lääkinnällistä tehoa tai toimia jopa lääkkeenä. Joillakin näillä aineilla voi olla todellista ja merkittävää tehoa esimerkiksi masennuksen, päihderiippuvuuksien tai posttraumaattisen sressireaktion hoidossa.

Itse näen taikasienien tutkimuksen tiettyjen psyykkisten sairauksien hoidossa erittäin positiivisena asiana ja uskon että niillä saavutetaan todellista hyötyä. Olen joskus tavannut henkilökohtaisesti henkilön jonka kokemuksien mukaan psyykkinen vointi ja mielenterveys (kuolemanhalu, ahdistuneisuus, epätoivottomuus ja itsetuhoisuus vähenivät ja mieliala) paranivat taikasienien käytön jälkiseuraamuksena. Tosin olen myös henkilökohtaisesti tavannut henkilön jolle liika psykedeelien käyttö aiheutti pahoja ongelmia mm. psyykkisen voinnin osalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos tuon kääntää englanniksi, se tulee täysin ymmärrettäväksi:

"Drugs help in depression"

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Illegal drugs help in depression

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Terveet ihmiset eivät onnekseen tarvitse lääkkeitäkään, ja itse asiassa eivät niiden vaikutusten vuoksi saa käyttää ollenkaan. Esim. jos ei ole kilpirauhasessa toimintahäiriötä, niin thyroksiinin syönnistä on vain haittaa.

Eikö sama vaikutus sitten ole myös kannabiksella terveille ihmisille, eli jos sillä pystyy kliinisin kokein todistettuna hoitamaan esim. Ahdistuneisuutta ja masennusta, on sillä myös terveiden ihmisten mielialaan jonkinlainen epätasapainottava vaikutus?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Eikö sama vaikutus sitten ole myös kannabiksella terveille ihmisille, eli jos sillä pystyy kliinisin kokein todistettuna hoitamaan esim. Ahdistuneisuutta ja masennusta, on sillä myös terveiden ihmisten mielialaan jonkinlainen epätasapainottava vaikutus?"

Puhut ilmeisesti CBD öljystä? Se ei onneksi ole huumaava lääke.
Se tukee kehon omaa kannabinoidijärjestelmään, tavallaan paikkailee sitä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jotkin lääkevalmisteet tai lisäravinteet toimivat ennaltaehkäisevästi joissakin tapauksissa. Tietysti kaikkien lääkevalmisteiden käytöllä voi olla omat haittansa. Esimerkiksi useita lisäravinteita syödään ihan varmuudeksi, yleensä aivan turhaan mutta ei niistä ole silti merkittävää haittaa.

Kannabiksella on "rentouttava" ja sosiaalista kanssakäymistä lisäävä vaikutus. Hyvässä seurassa "polttelu" voi itse asiassa vähentää sressiä, auttaa parantamaan ihmissuhteita ja auttaa rentoutumisessa vähän samalla tavalla kuin jokin lomamatka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulisin, että kannabis vähentää vireyttä sosiaalisessa kanssakäymisessä päinvastoin kuin alkoholi, joka selvästi sitä vahvistaa. "Overdosage" on tietysti pahasta molemmissa tapauksissa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #10

Käsittääkseni kohtuullinen kannabiksen käyttö porukassa on hyvin sosiaalista ja rentouttavaa. Juttua piisaa, se että onko siinä kovinkaan paljon järkeä kuten humalaisten puheessakaan on sitten taas eri asia.

Pieni määrä alkoholia voi ajaa osittain saman mutta alkoholiin liittyy se ilmiö että hyvinkin nopeasti osalle ihmisistä alkaa "uhoaminen" ja "rähiseminen" ja "rasittava plässyttäminen". Kannabispössyttelijöiden keskuudessa tuota ei juurikaan ilmaannu vaan yleensä "fiilis" pysyy kaikilla hyvällä. Kannabiksen käyttöön ei liity juurikaan agressiivisuutta, uhoamista yms. negatiivisista sosiaalista kanssakäymistä.

Jos "sauhuttelija" vetää hieman liikaa niin tämä jää yleensä rauhassa "hymyilemään" ja "huilaamaan". Sitä voi sitten porukassa naureskella ja ottaa "tasaavat" ja illanvietto jatkuu rauhallisesti. Humalaiset kaatuilevat, konttailevat, oksentelevat yms. suuressa mitassa. Vähänkään kokeneet "sauhunpolttelijat" pystyvät huolehtimaan itsestään ja olemaan asiallisesti "päihtyneenä". Samaa ei voi sanoa suuresta osasta kokeneista alkoholin käyttäjistä.

Jos arvostaa sosiaalisena vireytenä sitä että esiintyy uhoamista, riitelyä, huutamista ja räyhäämistä niin siinä mielessä alkoholi on parempi sosiaalisena päihteenä kanssakäymisessä kuin kannabis.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Et huomioinut, että mainitsin tuosta yliannostelusta. Kuvailemasi seuraukset alkoholin juomisesta liittyvät juuri tuohon yliannostukseen ja osittain siihen, mitä kutsutaan "viinapääksi".

Keskustelin kerran eräässä baijerilaisessa kapakassa sikäläisen "isäntäni" kanssa kaljamukin ääressä niitä näitä ja mainitsin, että Suomessa on hyvin pitkälti oletuksena, että alkoholin nauttimisesta seuraa aggressiivisuutta ja örveltämistä. Hän oli hyvin hämmästyneen oloinen ja kysyi "tatsächlich?" (todellako?). Ei ollut koskaan kuullut moisesta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mikael Jungner täräyttää jättihankkeesta: ”Huumeet lääkkeenä saattavat ihan yksin toteuttaa miljardisäästöt”

https://demokraatti.fi/mikael-jungner-tarayttaa-ja...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset