TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Lapsivaltuutettu: Lapset saavat huumeita helposti, huoli on suuri

Olen myös Kurttilan kanssa huolissani lasten huumeiden/päihteiden käytöstä. 

Valitettavasti kun luotiin valtion taholta huumeiden laittomuus,luotiin samalla tämä nykyinen huoli. Tätä ei voi kiistää. 

Laittomat markkinat kukoistaa ja  jopa näköjään lapsetkin saavat niitä käsiinsä. Todella ikävää ja surullista. Markkinatalous se vaan toimii. vaikka aineet olisi kuinka kiellettyjä. Silloin ne myös päätyy helpommin lastenkin käsiin ja käyttöön. Koska ei ole valvontaa eikä esin ikärajan sääntelyä kuten alkoholin ja tupakan kohdalla.Molempien aineiden käyttö on laskenut lasten ja nuorten osalla.

Hallitus tuskin tarttuu aiheeseen, koska se on aika mitätön ongelma kaiken muun vatuloinnin ohessa.

Lähteet:

Kaikki ovat muutaman päivän vanhoja.

Lapsi­a­si­a­val­tuu­tettu Tuomas Kurttila: Oulussa on huumeongelma

Lapsiasiavaltuutettu: Lapset saavat huumeita helposti

”Lapset saavat huumeita helposti”

Lapsiasiavaltuutettu: Lapset saavat huumeita liian helposti - hallituksen pitäisi tehdä jotain

Lapset saavat huumeita helposti-tuo rikollisuuden uhan kasvuympäristöön

Oppilaita haettiin kuulusteluihin kesken koulupäivän - poliisi tutkii huumausainerikosta Mustasaaressa

Kahdessa koulussa huume-epäilyjä – ottivat heti kovat keinot käyttöön: Poliisit ja huumekoira paikalle, vanhemmat kriisikokoukseen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No eihän niille hölmöille tule muuta mieleen kuin kieltäminen. Turha odottaa niiden tajuavan yhteyttä viinan ja tupakan kanssa, joissa hallittu myynti on toiminut paremmin kuin kiellot.

Eivät he tajua, koska he eivät halua tajuta. Paha pois paha pois, kielletään... pannaan vielä vankeusrangaistuksia, sillä siitä päästään...

VOI KRISTUS mitä mänttejä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Poliisi ja tulli juhli eilen tästä:

Tor-verkon Sipulikanava on suljettu – salatulla sivustolla keskusteltiin rikollisuudesta ja käytiin avointa huumekauppaa

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/tor-ver...

Samana päivänä tilalle tuli kolme uutta sivustoa..

Suljetun huumekauppasivusto Sipulikanavan tilalle ilmestyi välittömästi joukko seuraajia

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/suljetu...

Sitten syyllistetään Facebookkia..

Jopa ala-asteikäiset käyttävät amfetamiinia – nuoret löytävät huumeet Facebookin ryhmistä

https://yle.fi/uutiset/3-9901463

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kyllä vapaa markkinatalous hoitaa julkisen puolen huonoudet:)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ylen uutisissa oli juttua, että huumeruiskujen vaihto on räjähtänyt käsiin. Ainakin Jyväskylän suunnalla. Julkinen puoli ainakin tukee ruiskujen vaihtoa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Suonensisäisten huumeiden käyttö on käsittääkseni melko suorassa yhteydessä todelliseen ongelmakäyttöön ja riippuvuuteen. Itse olen siinä käsityksessä että ns. "viidekäyttäjät" eivät juuri neuloihin koske vaan ruiskujen kanssa pelaavat ne jotka ovat pahassa koukussa ja käyttävät säännlisesti suurella toleranssilla.

Jos huumeruiskujenvaihto on lisääntynyt rajusti Jyväskylän seudulla niin olettaisin että ongelmakäyttö on lisääntynyt muuallakin. Tämä vaatisi lisää panostusta (lisää vaihtopisteitä) ja parempia käytäntöjä neulojevaihtopisteisiin ja muuhun toimintaan (esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toteutettu jalkautuminen C-heppatestejä ja tiedotusta tarjoamalla). Muuten on vaarassa että HIV, C-hepatiitti, tuberkuloosi tai muut erittäin kallishoitoiset sairaudet lisääntyvät rajusti huumeidenkäyttäjien keskuudessa ja levittäminä.

Ja niille jotka vastustavat ideologisista syistä neulojenvaihtoa tai jakelua niin neulojenvaihto ei ole huumeidenkäytön lisäämistä ja helpottamista varten vaan estämään huumeidenkäytön haittoja ongelmakäyttäjillä ja sairauksien leviämisen ennaltaehkäisyä. Jos narkomaaneille ei jaettaisi puhtaita neuloja he käyttäisivät likaisia neuloja jolloin tartuntataudit ja tulehdukset lisääntyisivät rajusti ja aiheuttaisivat valtavan kustannusten lisäyksen terveydenhoitoon.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #11

Jos ruiskuhuumeiden käyttäjät ilmaantuvat suuressa mitassa ostoskeskuksiin neuloja jättämään niin se on oikeasti turvallisuus ja terveysongelma. Likainen neula on tartuntavaarallinen ja neulan "hävittämättä" jättäminen tai väärin hävittäminen on "typerää" ja "ajattelematonta".

Likainen neula(siis käytetty) kuuluu hävittää oikein joka kunnolliseen keräyskippaan laittamalla, suojus takaisin laittamalla ja mukaan ottamalla tai laittamalla suojuspaikallaan pulloon tai rytättyyn tölkkiin niin ettei se voi missään olosuhteissa päästä pistämään kehenkään. Pahin mahdollinen paikka jättää likainen neula on esimerkiksi roskapussi mistä se voi roskapussia käsitellessä osua siivoojaan.

Käyttäjien valistamisen lisäksi pitäisi kehittää tehokkaampia neulanvaihtomenetelmiä tai tarjota (vaikkakin kaupalle symboliarvo on huono) niin suojattu "neulojen keräysastia". Itse näkisin puolueettoman vaikka vapaaehtoisjärjestön ylläpitämän "pistohuoneen" yhtenä vaihtoehtona. Ajatus kuulustaa hurjalta ja järjettömältä mutta se ehkä siirtäisi ongelmakäytäjien "rännäämiset" pois julkisista vessoista ja tiloista kaikkien kannalta turvallisempaan ympäristöön. Itse tarjoaisin "rännäämishuoneen" lisäksi C-heppa ja HIV-testit helposti, välittömän neulojen vaihdon, peseytymismahdollisuudet, ilmaisen ruokajakelun (vähän kuten "ruokakirkot" ja vähävaraisten ruoka-apu) ja jossain mitassa sairaanhoitajan palveluita sekä psyykkiseen, päihteisiin ja somaattisiin sairauksiin liittyen. Lainsäädäntö, työntekijöiden turvallisuus ja päihteiden käyttäjien mahdollinen keskinäinen väkivalta luo kuitenkin erittäin kovat haasteet ennenkuin tämä voi toteutua. Eikä kyse ole todellaankaan tehdä "rännäämistä" helpoksi, suosittavaksi tai yleisesti hyväksytyksi vaan tarjota kaikista pahiten "syrjäytyneille" ja "romahtaneille" vaihtoehtoinen paikka kadulla ja ostoskeskuksissa "rännäämiselle" ja tarjota heille mahdollisuus joihin perustarpeisiin (ruoka, hygienia) helposti.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tai sitten tälläisiä väitteitä.

Rehtorin raju väite: Koulun pihassa myytiin huumeita, mutta poliisi ei tee mitään - "kannabiksen kanssa on nostettu kädet pystyyn"

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710122200456783...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Lähes lapsi itsekin välitti huumeita/päihteitä alaikäisille siis lapsille.

Nuori mies välitti huumeita jopa 20 alaikäiselle – nuorin käyttäjä vasta 14-vuotias

https://www.paivanlehti.fi/nuori-mies-valitti-huum...

Juha Hämäläinen

Luuletko huumeiden laillistamisen auttavan. On hyviä kokemuksia siitä, että aineiden kauppiaat hoidetaan pois asuinalueilta nuorten ympäristöstä omatoimisesti. Se on järjestelykysymys. Poliisi on täysin voimaton kuten yleensä nykyään.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Mitähän nämä omatoimiset menetelmät olisivat. Järjestämällä nuorille toimintaa ja mielekästä tekemistä voidaan ehkä jonkin verran ehkäistä nuorten päihteiden käyttöä. Mutta jollain on aina isoveli tai vanhempi kaveri joka hankkii ja välittää päihteitä eteenpäin. Lisäksi tor-verkon "nettikaupoissa" myydään vaikka mitä ja osa tuotteista tulee postin mukana tai sovittuun paikkaan. Alaikäisille koulun pihassa myyminen on "typerää" touhua jossa myyjä jää varmasti kiinni ja on todella "typeryksien" tekemää. Nettikauppaan tai tapaamisiin on aika vaikea puuttua ympäristön taholta. Kuten jo mainitsitkin niin poliisikin on voimaton nykyisin.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tänäpäivänä nuoren taitaa olla helpompi hankkia huumausaineita tor-verkon käyttä bitcoineja käyttämällä kuin hankkia viinapullo. Mun nuoruudessa nuoret joi kaljaa ja poltti tupakkaa kylällä. Nykyisin nuoret elävät some-maailmassa, käyvät kotibileissä ja polttavat "kannabista" tai vetävät jotain muuta.

On epärealististä kuvitella että huumeidenkäyttö ja huumekokeillut saataisiin loppumaan nuorten keskuudesta. Ennalta ehkäiseväät työhön pitäisi panostaa ja parempaan valistukseen joka huomioi reaaliteetit. Eikös esimerkiksi THL-julkaissut ohjeet "turvalliseen" kannabiksenkäyttöön. En tarkoita että pitäisi neuvoa ja kehottaa huumeidenkäyttöön ja puoltaa sitä vaan neuvoa jos käyttää niin miten käyttää mahdollisimman turvallisesti. Ensimmäinen "kannabispiikki"-tappaa -satutarinat pitää unohtaa ja kertoa realistisisti vaaroista (kannabis voi aiheuttaa psyykkisiä ongelmia erityisesti nuorilla), jos ilmenee ongelmia niin mitä tehdä (liian voimakkaan kannabiksen kertakäytön aiheuttama "paniikki" ja "tukehtumisen" tunne menee yleensä ohitse vähän ajan kuluttua kunhan ottaa rauhallisesti ja lepää) ja kiinnittää huomiota huumausaineiden eroihin ja haittoihin (synteettiset kannibioidit voivat olla erittäin vaarallisia aineita, eivät mitään kannabikseen verrattavia mietoja).

En puolla ja kannata mitenkään nuorten huumeidenkäyttöä. Huumausaineet ja päihteet (ehkä kofeiinia lukuunottamatta) eivät kuulu nuorille (etenkään ala-ikäisille) ja ovat paljon haitallisempia kuin aikuisväestölle. Mutta realiteetti vain on se että nuoret käyttävät huumausaineita nykyään isossa mitassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset