TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Aamulehden sota kannabista vastaan

Aamulehti on kirjoittanut jutun, jonka otsikko antaa ymmärtää kannabiksen olevan syy päihteiden ongelma käyttöön. Tässä linkki siihen: Lindalle kannabis oli keino rentoutua, mutta johti koviin huumeisiin – Entinen käyttäjä miettii surullisena, kuinka täynnä vihaa oli

Juttu siis antaa ymmärtää, että päihteiden käyttö on alkanut kannabiksella ja että se on portti kovimpien aineiden käyttöön. 

Mutta mistä tässä tapauksessa se päihteiden käyttö oikeasti alkoi. Jutussahan  se tulee heti esille.

"Minua kiusattiin koko ala-aste ja seiskaluokka. Olin aika poikamainen, en osannut ekalla luokalla lukea, jäin luokalleni ja minulla oli epilepsia. Kiusaajilla on aina omat syynsä kiusata, en siis vieläkään tiedä perimmäistä syytä, mutta kasilla tilanne kääntyi. Herkästä ja kiltistä lapsesta tuli rikollisuutta ihaileva, alkoholia ja lääkkeitä käyttävä nuori. Aloin varastamaan kaupoista tavaraa, ja kotoa rahaa. Löysin uusia kavereita, ja niiden kanssa piti olla vähän rajumpi, että pääsee mukaan porukkaan. En halunnut taas jäädä porukan ulkopuolelle."

Kiusaamisen kautta päihteiden ongelmakäyttäjäksi. Alkoholia ja lääkeitä sekaisin. 

Yksi suurimpia syitä päihteiden käytölle taitaa olla syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat. Miksi niistä ei juuri puhuta vaan vaikeudet laitetaan huumeiden yleensä kannabiksen piikkiin?

Voisi myös kysyä onko järkeä rangaista huumeiden käytöstä varsinkin kun taustalla on usein myös mielenterveysongelmia? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Päihteiden vaikutus on syrjäytymisen kiihtyminen. Aineissa olevat hörhöt luulevat asian olevan toisinpäin. Heillä on samanlaisia nappihörhöjä kavereinaan. Sellaisia nurkissa pyöriviä huppari- ja lippisheppuja. Nuori käyttäjä ei tajua, että heidän seuransa on täyttä rupusakkia eikä yleensä tee mitään järkevää vaan kuluttaa aikaansa pöllyssä.

Kannabis on yksi vihoviimeisiä asioita, joita nuoren käsiin toivoo. Sitä tulee tussuteltua joka paikassa ja helpommin kuin viinaa. On vastuutonta mainostaa kannabiksen suotuisuutta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

On vastuutonta tukea huumesotaa joka ei toimi eikä estä yhtään huumekokeilua.
On vastuutonta väittää kannabiksen olevan syynä ongelmakäyttöön, kuten tuossa jutussa käy ilmi.

Juha Hämäläinen

Huumeet ovat sekä seuraus että syy. Siksi niitä vastaan on taisteltava.

Olen ennenkin kehunut Singaporen mallia. Käyttäjät joutuvat heti pakkohoitoon. Kauppiaat 10-20 vuodeksi telkien taakse ja maahantuojat narun jatkoksi. Ongelmana on nyt, ettei huumeongelmaa ole. Hieno systeemi. Pakkotoimet ovat oiva konsti hoitaa monia asioita keskustelun ja terapian sijaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #3

Asumme länsimaassa, en näe että aasian malli toimii Suomessa. Pikemmin pitäisi katsoa ja oppia Portugalista tai vaikkapa Kanadasta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #3

Suomessa ei vain ole niin paljon vanki tai hoitopaikkoja kuin ideasi vaatisi.

Suomessa arvioidaan muistaakseni olevan noin 10-30.000 huumausaineiden ongelmakäyttäjää. Jos mukaan lasketaan myös viihdekäyttäjät ja kokeilijat niin puhutaan helposti 50.000-100.000 ihmisestä.

Vastaavasti vankipaikkoja on noin 5000 ja psykiatrisia hoitopaikkoja samanverran, ja molemmat ovat lähes täyskuormitettuja. Mihin laitettaisiin tuollainen porukka, keskitysleireihin, tyhjiin pakolaiskeskuksiin vai minne? Suomalainen yhteiskunta järjestelmä ei pystyisi kustantamaan noin suurta väestön "vangitsemista" inhimillisissä olosuhteissa mitenkään. "Keskitysleirimäisissä" olosuhteissa muutenkin jo valmiiksi mielenterveysongelmista ja syrjäytymisestä kärsineiden ihmisten psyyke hajoaisi vielä pahemmin ja aiheutettaisiin loppuiän kestäviä ja vaikeahoitoisia psykiatrisia sairauksia.

Tuo "raaka" pakonkäyttö toimii Asian maissa joissa ei ihmisoikeuksilla tai ihmisarvolla ole niinkään väliä. Singaporessa on alhaiset rikostilastot luultavasti kovista tuomioista johtuen. Kovia tuomioita on käytössä myös esimerkiksi Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on kulttuurisesti ehkä Suomea lähempänä ja hekään eivät saaneet ylipitkillä tuomioillaan ja miljardien syytämisellä huumesotaan ja vankiloihin "huumausainesotaansa" voitetuksi vaan kärsivät tällä hetkellä "opioidikriisistä" ja vapauttavat osavaltiotasolla kannabista. Singaporessa on luultavasti ollut pitkän aikaa tiukka lainsäädäntö, kovat rangaistukset ja tiedotusvälineet, internet ja media viranomaisten tarkassa valvonnassa (esim. pornosuodattimet yms.). Siellä lähtökohta "huumesodalle" on ollut erilainen ja parempi. Suomen huumausaineiden käyttäjien nykyisellä lukumäärällä toimivaan täyskieltoon, pakkohoitoihin ja pitkiin tuomioihin ei vain ole mahdollisuutta. Vertailun vuoksi Yhdysvalloissa on eniten ihmisiä vankilassa väkilukuun suhteutettuna maailmassa ja heistä n. 80% istuu huumausainerikoksista. Tuskin suomi tulee onnistumaan Yhdysvaltoja paremmin. Eiyksinkertaisesti ole varaa eikä resursseja ilman että yhteiskunta romahtaa taloudellisesti. Singapore on taloudellisesti Suomea paljon varakkaampi ja talousjärjestelmä länsimaitakin avoimempi.

Huumausaineiden käyttö painottuu etenkin nuorempiin ikäluokkiin. Ongelmakäyttäjistä suurin osa on syrjäytyneitä, alhaisesti koulutettuja ja työttömiä tai sairaseläkkeellä. Mutta hyvinkin merkittävä määrä huumausaineiden käyttäjistä ja kokeilijoista on työelämässä tai koulumaailmassa saamatta mitään merkittävämpiä haittoja huumausaineiden käytöstä.

Huumausaineet ovat kuin alkoholikin. 10% alkoholia kokeilleista alkoholisoituvat tai tulevat suurkuluttajiksi ja kärsivät merkittäviä terveydellisiä, taloudellisia ja sosiaalisia seuraamuksia päihteenkäyttönsä vuoksi. Jokainen varmaankin tuntee rapajuopon tai tietää alkoholin aiheuttamat merkittävät haitat sen vaikutukselle ja riippuvuudelle alttiilla ihmisillä. Suurin osa käyttäjistä kuitenkin hallitsee käyttönsä. Samoin on huumausaineiden kanssa tosin ehkä ongelmakäyttäjien %-osuus on hieman korkeampi suhteessa kaikkiin käyttäjiin. Kuitenkin samanlainen "tausta" ja samanlainen "mekanismi" vie syrjäytymiseen niin alkoholin kuin huumeidenkin kanssa. Aineen kemialliset päihdyttävät ominaisuudet ovat yksi syy päihdeongelmaan ja riippuvuuteen mutta yleensä takana on monia asioita jotka altistavat syrjäytymiselle ja päihdeongelmalle. Alkoholistin tai narkkarin elämäntyö on loppupeleissä aikalailla samanlainen, kärsimystä aiheuttava ja ennenaikaisesti kuolevaan vievä.

Huumausaineongelma yleistasolla tai henkilökohtainen "päihdeongelma" ovat monitahoisia ja moniulottuvuuksisia ongelmia joihin ei ole helppoja kaikki ongelmat poistavia ratkaisuja. Hämäläisen malli ei valitettavasti ole käyttökelpoinen ratkaisu Suomen oloihin. En näe suomalaisessa yhteiskunnassa vaihtoehtona sitä että 5% nuorista istuu vankilassa ja yhteiskunta alkaa muistuttamaan poliisivaltiota kuolemanpartioineen jotka tappavat "nistejä". Suomessa kuolee n. 200 ihmistä suoraan tai epäsuorasti huumausaineiden takia (vertailun vuoksi n. 2000 alkoholin takia). Suomalainen yhteiskunta on vielä suhteellisen turvallinen (ei henkilöön kohdistuvia katuryöstöjä laajassa mitassa, ei merkittäviä väkivaltaisia katujengejä, poliisi ei ammu tarkoituksella tappaakseen epäiltyjä
vaan pyrkii minimoimaan epäiltyjen vammat voimakeinoja käytettäessä, oikeusjärjestelmä on melko luotettava, ei epäiltyjen kidutusta jne) vaikka huumausaineiden käyttö on yhä enemmässä määrin läsnä ja lisääntyy. Tietysti huumausaineet aiheuttavat yhteiskunnalle ja erityisesti yksilöille haittoja ja kustannuksia mutta kokonaishaitat ovat vielä suhteellisen merkityksettömät kokonaistasolla ja eivät yllä lähellekään alkoholin aiheuttamia tai vaikkapa hoitovirheistä (muistaakseni n. 200-400 suomalaista kuolee hoitovirheestä suoraan tai epäsuorasti) johtuvia haittoja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kannabis on yksi vihoviimeisiä asioita, joita nuoren käsiin toivoo."

Yhdellekkään nuorella lapselle ei sovi mikään päihde.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onhan tämä hyvin älytöntä.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711112200525662...

"Pitkäsen mukaan hän oli vastikään rakentanut viljelmänsä. Se käsitti yhden kannabiskasvin taimen. Pituutta oli Pitkäsen kertoman mukaan viisi senttiä.

- On kyseenalaista, voiko sitä edes luokitella huumausaineeksi. Eihän siinä ollut edes kunnolla lehtiä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset