TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä: Huumausainelaki ei toimi,poliisi voimaton

Näin tulkitsen hänen puheitaan kun katsoin rikospaikka ohjelman. 

Hän toteaa, että poliisi ei huumeongelmaa kykene hoitamaan Hän viittaa myös Portugalin malliin ja siihen, että kannabista laillistetaan Usan suunnalla. 

"Huumesotahan on jo hävitty, kyse on siitä miten haittoja kannattaa minimoida, Sipilä sanoo."

Kollegansa torppaa ajatuksen, toteamalla että se olisi luovuttamista.

Kumman puolelle sinä kallistuisit, nykytiedon valossa?

Järjen(maalais) vai vanhakantaisen suoraan torppaavan asenteen? 

Kannabiksen kohdalla itse kallistun laillistamisen suuntaan ja ylipäänsä en kannata huumeiden käytöstä rangaistamisesta.

Viime aikoina on tullut yllättäviä ja jopa tolkullisia kommentteja mitä tulee kannabikseen. Hyvä niin. Keskustelu kehittyy sitä kautta myös muutos, se on selviö.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Naapurini on juoppo, jos hän juo minua enemmän. Kireäpipo, jos hän juo minua vähemmän ja jopa lasiin sylkee..
Huumeiden lakisääteinen valvonta on mahdotonta. Kuka minua vahtii, jos menen metsään ja kohtuudella nautin kärpässieniä?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kuka minua vahtii, jos menen metsään ja kohtuudella nautin kärpässieniä?"

Miksi sinua tuo takia pitäisi vahtia?

Se on sinun päätös mitä nautin, ei kenenkään muun.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jotkut kansanedustajat haluavat lakeineen juomistani vahtia ihan oluen prosentteihin paneutuen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #4

Myös minun, sitä en ymmärrä. Olemmeko sen tarpeessa?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tää on muuten hauska yhtymä nykyaikaan, jossa itse elän.

Kieltolaki ajoi poliisitkin rikoksen tielle: Entinen poliisi narahti salakuljetuksesta!

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/11/kieltolak...

Hyvin toimi ja toimii.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itse asiassa tulli on voimaton myös. Suurin osa kovista huumeita tulee Suomen ulkopuolelta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Ja jos ajatellaan kriminalipolitiikan ja yhteiskunnan kannalta rangaistusmahdollisuuksia niin yhteiskunnalla ei ole juuri mahdollisuutta edes koventaa tai lisätä vankilatuomioiden määrää huumausainerikoksissa ja erityisesti perusmuotoisissa tekomuodoissa. Suomen vankilat ovat suhteellisen täynnä ja ilman mittavia satojen miljoonien uudisrakentamista ei ole mahdollista sijoittaa enemmässä määrin huumetuomiovankeja vankiloihin. Tosin varsinaiset ehdottamat vankeudet koskevat lähinnä törkeitä huumausainerikoksia.

Käyttörikoksestahan selviää käsittääkseni poliisin kirjoittamalla sakolla. Muutaman kasvin kasvatuksesta ja pienimuotoisesta kaveripiirikaupasta selviää vähän isommilla sakoilla, ehdollisella tai yhteiskuntapalvelulla. Käytännnössähän poliisit katsovat pienimuotoista "kamankäyttöä" ja kaveripiirikauppaa päihdeongelmallisten parissa läpi sormien. Heillä ei ole enää mahdollisuuksia puuttua esim. käyttörikoksiin mitenkään tehokkaasti. Poliisien kampanjamuotoisilla "tehoratsioilla" ja niiden rajulla tiedottamisella pyritään antamaan vaan erilainen mielikuva. Olen siinä käsityksessä että merkittävä osa huumausainerikoksista ja erityisesti käyttörikoksista paljastuu liikennevalvonnan yhteydessä rattijuopumuksien ja "huumerattijuopumuksien" liitännäisinä.

Poliisien lisäksi oikeuslaitos on pahasti ruuhkautunut. Hyvinkin yksinkertaisin kasvinviljelytapauksen tutkinta ja itse varsinainen oikeuskäsittely voi kestää selvissäkin tapauksissa yli vuoden. Siksihän poliisien sakotusoikeutta haluttaisiin laajentaa koska oikeus ei vedä juttuja enää vain läpi.

Poliisin kirjoittamia sakkoja esim. käyttörikoksistahan ei taideta tälle hetkellä muuntaa (korjaisiko joku joka tietää asian tarkemmin). Käräjiltä saadut sakot on maksettava ulosotettuna tai vapaaehtoisesti, tai muuten ne muunnetaan. Yhteiskunnalta pienimuotoisen "kotikasvattajan" muutaman kymmenen päiväsakon ja muutaman sadan euron sakon tuomitsemiseksi ja keräämiseksi yhteiskunta käyttää poliisien, oikeuslaitoksen ja ulosottoviranomaisen työpanosta tuhansien eurojen edestä. Tämä vaan on tosiasia. Poliisi ja oikeuslaitos joutuvat miettimään mihin kohdentavat määrärahansa. Eihän enää juuri tutkita pieniä varkauksiakaan (tosin ne on hyvin vaikeita selvittää myymälävarkauksia lukuunottamatta) vaan poliisin rooli on ottaa vastaan rikosilmoitus vakuutusyhtiön korvauksia varten. Nykyisillä resursseillahan poliisi joutuu miettimään että onko tärkeämpää hakea humalassa muijaansa hakkaava ukko pahnoille vai selvittää pienimuotoista kotikasvatusta. Ja eiköhän se tutkinpanoskin ensisijaisesti ole järkevintä kohdistaa törkeisiin väkivaltarikoksiin ja 100.000 eurojen talousrikollisuuteen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tämäkin tapaus osoittaa typerän lain ja resurssien tuhlauksen:

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245940...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tämän päivän Aamulehdessä kolme huumenuoren vanhempaa ottaa kantaa kannabiksen käyttöön.

"Minun rakas ja fiksu poika sai parhaalta kaveriltaan kotibileissä kannabista...Ota kannabista, siihen ei jää koukkuun." Siitä alkoi pojan ja isän nyt 25 vuotta kestänyt kannabiksen käytön huumehelvetti.

"Jokainen puhelinsoitto särkee sydämeni, sillä pelkään, että poliisi ilmoittaa poikani kuolleen. Mutta toisaalta toivon, että puhelinsoiton takana odottaa uusi elämä: kannabis on vihdoin pojalta jäänyt ja tilanne kääntyy. Ei se käänny."

"Hän aloitti kannabiksen käytön 12-vuotiaana... 15-vuotiaana kuvioon astuivat kovemmat huumeet."

Syvärilä jankuttaa jatkuvasti, että ei kannabiksesta jää koukkuun. Eikö?? Liian moni on jäänyt.
Ja Syvärilällä on lisäksi lapsellinen usko, että huumetta osaa jokainen käyttää fiksusti, itsekontrolloidusti, viihdekäyttönä(!). Osaakohan?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eihän tuon pitäisi olla mahdollista jos kieltolaki toimisi.

Toki Riipisen agendan kyllä tietää jokainen, suurin vihollinen on kannabis. Hän ei puhu asiasta faktojen pohjalta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannattaa muistaa, että laittomassa kaupassa ei ole moraalia eikä laadunvalvontaa tahi sääntelyä.

Siksi myös tälläistä myrkkyä liikkuu markkinoilla. Se, että tuosta tehtiin huumetta lain silmissä ei poista ongelmia:

Erittäin tappavaa huumetta havaittu eri paikkakunnilla, yhdistetty kuolemiin Suomessakin – hiekanjyvän kokoisena annoksena hengenvaarallinen karfentaniili luokiteltiin tänään huumeeksi

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005447785.html

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mitä sinä Syvärilä jankutat näistä kovemmista huumeista! Kyllä niiden olemassaolon tietää jokainen. Ja niiden vaarallisuuden.

MUTTA, eikö sinulle tullut selväksi noiden kolmen vanhemman mielipiteestä Aamulehden haastattelussa, joita lyhennettynä lainasin, että heidän poikiensa huumehelvetti alkoi KANNABIKSESTA.
Kaksi heistä käyttää sitä vieläkin säännöllisesti. Ovat pahassa kannabiskoukussa, toteavat heidän vanhempansa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

Luin jutut myös. Toki täytyy myöntää, että jokaisen heidän päihteiden käyttö on alkanut alkoholilla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #13

Älä valehtele Syvärilä! Kirjoituksessa on selvä teksti: " Kolmikon pojat aloittivat PÄIHDEHISTORIANSA kannabiksella."
Mitään mainintaa alkoholista en huomannut.

"Toki täytyy myöntää."- Etkö jutun luettuasi voi myöntää sitä, että kannabis on erittäin salakavalasti vaarallinen ja riippuvuutta aiheuttava huume? Etkö vähääkään ymmärtänyt noiden huumenuorten omaisten tuskaa? On riipaisevaa luettavaa!

Sinun Syvärilä kannattaisi tehdä muutama vierailu huumevieroitusklinikalle.

On käsittämätöntä, että palstanpitäjä antaa jatkuvasti palstatilaa Syvärilän huumemyöteisille kannanotoille. Propagoinnille kannabiksen täydellisestä vaarattomuudesta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jos tuo on sama uutinen jonka luin niin kannabis oli vain päihde päihteiden joukossa. IV-käyttö, väkivalta, velanperintä ja noiden "lasten" historia viittaa lähinnä varsinaisten kovien huumeiden rajuun käyttöön ja monipuoliseen sekakäyttöön.

25 vuotta kestänyt kannabiksen käytön huumehelvetti?

Kyllä tuo huumehelvetti lienee johtunut enemmänkin amfetamiinin ja muiden aineiden rajusta sekakäytöstä. Tietysti kannabis suomen käytetyimpänä huumausaineena on ollut siellä jatkuvasti läsnä mutta kyllä pääsyy noihin ongelmiin on noiden muiden aineiden kova käyttö.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Samaa mieltä Pertti R. Näitä sivuja lukevat nuoret ja koska kannabis/marihuana/pot on laiton huumausaine, ei sitä saisi jatkuvasti "mainostaa" julkisen sanomalehden blogikirjoituksissa.

Ystäväni meni hoitolaan alkoholiriippuvuuden takia ja kertoi takaisin tultuaan, jotta lähes kaikki muut paikassa olleet olivat siellä, koska halusivat päästä eroon kannabiksen käytostä.

Asun maassa, jossa se on todella iso ongelma. Jokainen voi googlata haittavaikutukset.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kiitos kommentistasi Kikka!
Se on, omieni lisäksi, valitettavan harvoja Syvärilän näkemyksiä vastustavia kommentteja. Palstalla näyttää esiintyvän etupäässä häntä komppaavia mielipiteitä. Miksi?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Palstalla näyttää esiintyvän etupäässä häntä komppaavia mielipiteitä. Miksi?"

Luultavasti siksi että kannabiksen laillistamista kannattavat ovat kiinnostuneita aihealueesta ja osallistuvat kannabiskeskusteluun omine näkemyksinensä ja mielipiteinensä. Toista kannabiskeskustelusta kiinnostunutta joukkoa edustavat "vankat vastustajat" jotka myös hekin osallistuvat keskusteluun vastaväittämineen.

Sama ilmiöhän on hyvin yleinen Uuden-Suomen keskusteluissa voimakkaasti mielipiteitä jakavissa asioissa, joihin lisäksi liittyy vahva "moraalinäkökanta". Tälläisiä asioita ovat esimerkiksi tasa-arvoinen avioliitto puolesta tai vastaan, homoparien adoptio-oikeus, koulujen tasa-arvo-ohjelmat, kuolemantuomio yms. Kannattajat komppaavat samanmielisiä ja vastustajat kannattavat toisiaan. Syvärilän kannabiskeskusluihin osallistuminen ja kommentointi ovat ihan normaalia "nettilaumakäyttäytymistä".

Kannabiskeskustelu ei eroa noista esimerkeistä juuri kovinkaan paljon. On kaksi mielipidettä ja musta-valkoinen asettelu.

Tosin väittämäsi että on harvoja Syvärilää vastustavia kommentteja ei pidä paikkaansa. Syvärilähän ei käsittääkseni harjoita kommentoinnin estoa ja sana on hyvinkin vapaa sekä puolesta että vastaan. Kannabista vastustavia kommentteja on hyvinkin usein Syvärilän blogikeskusteluissa. Lyhyiden selkeän vastustavan kannanilmauksien lisäksi on myös erittäin hyviä vasta-argumentteja ja perusteluja esittäneitä "vastustajia". Kannabiksen vastustajista annan kiitoksen hyvistä kommenteista, näkemyksistä ja perusteluista erityisesti Monoselle joka on tuonut näkemystä, linkkejä ja perusteluja ei-kannan taholta ja tuonut keskusteluun todellista sisältöä juupas-ei-sul on tyhmä kanta- jankkaamisen sijasta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Samaa mieltä Pertti R. Näitä sivuja lukevat nuoret ja koska kannabis/marihuana/pot on laiton huumausaine, ei sitä saisi jatkuvasti "mainostaa" julkisen sanomalehden blogikirjoituksissa."

Varmasti monen ikäiset lukevat blogiani. Nuoret taitavat olla kannabiksesta hyvin perillä verrattuna vanhampaa sukupolveen.

Muuten nuoret varmasti tietävät että Kanada on laillistamassa kokonaan kannabiksen, se saa moten ajattelemaan miksi Suomessa nuoria ja muitakin halutaan rangaista kannabiksen käytöstä..

On ongelma että kaikki huumeeet niputetaan, valitettavasti se syö uskoa huumepolitiikkaan ja valistukseen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eli kannabista lisää vaan kehiin, sillä on hyvä aloittaa! Mikä? Tie huumehelvettiin!

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #18

Oikeastaan pitäisi puhua "päihdehelvetistä", ei pelkästä "huumehelvetistä". Päihteitä on monenlaisia ja kaikki eivät ole huumeita. "Päihdehelvetti" on helvetti riippumatta siitä että aiheutuuko se laillisista päihteistä, laittomista päihteistä tai näiden sekoituksesta.

Päihderiippuvuus ja päihteiden ongelmakäyttö on monimutkainen kokonaisuus jossa on monia ulottuvuuuksia. "Päihdehelvetti" voi olla hyvinkin erilainen eri henkilöillä ja tie päihdehelvettiin voi olla eri henkilöillä hyvinkin erilainen.

Yhteisiä tekijöitä lienevät lapsuuden ja nuoruuden erilaiset ongelmat (esim. koulukiusaaminen, suhde vanhempiin, yksinäisyys, lapsena koettu väkivalta jne), koulunkäyntiin liittyvät ongelmat (huono koulumenestys, ammattikoulun tai lukion keskeyttäminen), mielenterveysongelmat tai suuri alttius niihin ja päätyminen päihdekokeilujen kautta lisääntyvään päihteidenkäyttöön ja päihdemyönteiseen kaveripiiriin ja lopulta riippuvuuden saavuttaminen. "Päihdehelvetissä" ja sinne vievällä tiellä syrjäytyminen on hyvin oleellisessa osassa muttei välttämätöntä. Myös "hyväosaisetkin" voivat päihdehelvettiin päätyä. Vaimoa humalassa hakkaava alkoholisoitunut hyväpalkkainen toimitusjohtaja tai avioerokriisistä juomaan päätynyt hyvätuloinen voivat elää omassa yksilöllisessä "päihdehelvetissään".

Tuossa oli joitakin mielestäni oleellisimpia "Päihdehelvettiin" johtavia asioita ja syitä mutta jokaisen henkilön päihdehelvetti ja sinne päätymisen tie on erilainen. Syrjäytyminen on korostuneessa asiassa muttei välttämätöntä.

Oleellisin asia päihteidenkäytössä ja päihdeongelmassa on yksilö. Yksilöt ovat erilaisia ja omaavat erilaisen arvomaailman, erilaiset geenit ja erilaisen historian ja mielenterveyden. Toiset voivat käyttää "päihteitä" suurempiakin määriä ajautumatta päihdehelvettiin. Toisille kerta tai pari johtaa tuhon tielle. Addiktioalttius on yksilöllinen ominaisuus ja tietysti eri aineilla on hyvinkin erilainen riippuvuuspotentiaali. Lisäksi käytön tapa, käyttömäärät, käyttämisen syy ja ajankohta altistavat erilailla riippuvuuden synnylle. Vertailun vuoksi saunaolut viikonloppuisin saunan jälkeen tai pari kolme pulloa kossupulloa viikonloppuna ja kuukauden "kesälomaputki" ovat hyvinkin erilaisia määriä jos ajatellaan alttiutta päätyä päihdehelvettiin. Samoin vertailuksi voisi ottaa pienimuotoisen kaveripiirissä "pössyttelyn" silloin tällöin seuran vuoksi tai jokaviikonloppuisen "kuurin" sekakäyttöä (alkoholia, monia eri tyyppisiä huumausaineita) päänsekoittamiseksi. Ovat hyvinkin erilaisia altistusmäärältään ja riskiltään.

Yksilöissä on hyvinkin paljon eroa ja pääpiirteisesti mielenterveysongelmat altisvat päihdeongelmille. Esimerkiksi maanis-depressiivistä noin puolella on alkoholiongelma. Vangeista n. 30-40 %:lla on ADHD-piirteitä selvästi ja usein päihderiippuvuus. ADHD altistaa erityisesti amfetamiininiriippuvuudelle. Masentuneilla on taipumus alkoholin liialliseen käyttöön. Syrjäytyminen, mielenterveysongelmat ja päihteidenkäyttö ovat "paha kolminaisuus" joka johtaa helposti "päihdehelvettiin". Mikä oli ensin on hyvin hankala kysymys. Oliko kannabis, alkoholi, kovat huumeet, mielenterveysongelma vai syrjäytyminen ensin? Syrjäytyminen, mielenterveysongelmat ja päihteidenkäyttö ruokkivat helposti toinen toistansa ja noidankehä vain pahenee. Syy-seuraus suhteet ovat hyvinmonimutkaisia. Helpointa on tietysti syyttää aina alkoholia, kannabista tai muita huumausaineita mutta ne ovat vain yksi osa kokonaisuudesta jotka pahentavat kierrettä ja pahentavat toinen toistanta.

Päihteitä on myös hyvin erilaisia. Niitä voidaan jakaa monella eri jaettelulla. Voidaan jakaa päävaikutustapansa perusteella (stimulantti, deprassantti, hallusinogeeni (tai anti-psykootti( ei juuri päihdekäyttöön soveltuvia)). Päihteitä voidaan jaotella laillisuuden ja lainsäädäntöaseman mukaan. Päihteitä voidaan jaotella ja arvioida vaarallisuutensa, riippuvuuspotentiaalinta ja haittojensa mukaan. Päihteet ovat ominaisuuksiltaan hyvinkin erilaisia. Käyttövaikutukset, toksisuus, riippuvuuden voimakkuus ja alttius, toleranssin nousu, päihtymyksen voimakkuus, vaikutuksen kesto, "jälkioireet", vieroitusoireet pitkäaikaiskäytössä ym. ominaisuudet vaihtelevat voimakkaasti.

Asia karkasi kommentissani vähän laveaksi mutta tarkoitus oli pohjustaa näkemystä että "päihdehelvetti" ja sinne päätyminen on monitahoinen asia ja yksittäistä syytä sinne päätymiseen ei ole. Väittämä että kannabis on kaiken takana on perusteeton. Kannabis on päihde jolla on omat haittansa väestötasolla ja yksilötasolla. Tottakai se aiheuttaa ongelmia mutta mikään pääsyy "päihdehelvettiin" se ei ole. Kannabis on päihde muiden joukossa ja osatekijä pitkässä tiessä joka on vienyt ihmisen "päihdehelvettiin". Vertailuksi voisi ottaa että yleisin päihdehelvetin päihde on ainakin Suomessa alkoholi.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola Vastaus kommenttiin #18

Pertti Rampanen. Minä kun olen polttanut pilveä 17 vuotta, niin kerrohan minkälainen se mun huumehelvetti on? Ilmeisesti olen vaan liian sekaisin huomatakseni sitä itse, kun mun silmiin (ja itseasiassa kaikkien meidät tuntevien muidenkin ihmisten silmiin) tää näyttää tavallisen lapsiperheen tavalliselta arjelta.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Jos ihminen takoo päätään kiviseinään, luovuttaminen on vain viisautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset