TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kumpi on haitallisempaa terveydelle, kannabis vai alkoholi?

Tiede vastaa otsikon kysymykseen:

"Vaikka pitkän aikavälin tutkimukset kannabiksen vaikutuksista puuttuvat laajalti edelleen, näyttäytyy kannabis siis nykytiedon valossa alkoholia pienempänä terveysriskinä."

Silti Suomessa kannabiksen käyttö on rikollista toimintaa. Ja se juuri onkin pahin haitta kannabiksesta uskallan väittää.

Jääräpää vastustaa järjen käyttöä. Eikä asiasta kuulemma saisi kirjoittaa, koska se on kuulemma mainostusta. Vedotaan nuoriin lukijoihin. Toki huomautan esim Kanada on laillistamassa kannabiksen ja yksi syy on lasten ja nuorten suojelu. Viittaan tällä edelliseen blogikirjoitukseen: 

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä: Huumausainelaki ei toimi,poliisi voimaton

Kaikki tolkun ihmiset tiedostavat, että kannabis on paljon miedompi päihde kuin alkoholi, miksi siihen suhtaudutaan samoin kuin heroiiniin?

Tekniikan maailma:

Tiede vastaa: Kumpi on haitallisempaa terveydelle, kannabis vai alkoholi?

Alkuperäinen uutinen - We took a scientific look at whether weed or alcohol is worse for you — and there appears to be a winner

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Sekakäyttö on paras. Ei jää paitsi mistään ja on maksimaalisesti sekaisin.

Käyttäjän ArtoByckling kuva
Arto Byckling

Mielenkiintoinen argumentti, haluat olla maksimaalisesti sekaisin?

Veikkaan, että et edes lukenut tuota uutista.

Juha Hämäläinen

En lukenut. Ei syytä lukea. En kannata päihteiden mainostamista mihinkään käyttöön. Syynä on se, että olen nähnyt mitä tuhoa ne saavat aikaan ihmisissä, joille syntyy riippuvuus helposti. Humalahakuinen yksilö on kävelevä aikapommi. Erityisesti käy sääliksi nuoria, joiden ei pitäisi kokeilla mitään aineita, koska niiden käyttö riistääntyy heiltä käsistä.

Huumeiden myynti ja käyttö saadaan kyllä lähelle nollaa. Otteet vain oltava kovat. Aasiasta ottaisin mallia. Käyttäjät pakkohoitoon ja maahantuojat narun jatkoksi ihan kylmän rauhallisesti. Kauppiaat pakkotöihin 10 vuodeksi kerrallaan. Kyllä se ongelma siitä poistuu. Mutta poliisi on toki voimaton, koska lainsäädäntömme on sellainen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

#8. Denialismi ei ole tervettä tieteellisyyttä päihdeasioissakaan kuten tässä blogissa ja muissakin Syvärilän kannabiksen puolustuspuheenvuoroissa.

Denialisti kieltää tosiasiat välttääkseen epämiellyttävän totuuden ja tekee karhunpalvelukset yhteiskunnalle markkinoimallaan kannabiksen "valistustyöllään".

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Olipas taas asiallinen ja rakentava kommentti. Itse olen kyllä asiasta aika pitkälti eri mieltä.

Jos ajatellaan "sekakäyttöä" niin päihteiden käytössä se ei ole todellakaan paras ratkaisu jos huomioiden myös päihteiden käytön turvallisuus, vaikutus päihtymystilaan ja itse päihtymyskokemus.

Jos puhutaan huumausaineiden ja alkoholin sekakäytöstä niin se on todellisuudessa eräs huonoimmista vaihtoehdoista. Alkoholi on yksi haitallisimmista ja ongelmallisimmista päihteistä muiden päihteiden kanssa sekakäytettynä.

Alkoholi on "lamaava" aine. Alkoholin yliannostus voi tappaa hengityslaman tai oksennukseen tukehtumisen muodossa. Yhdistettynä muihin päihteisiin joilla on samankaltaisia haittavaikutuksia yliannosteltuna (hengityslama, oksentaminen, tajuttomuus, tajunnan tason lasku jne) aiheuttavia ominaisuuksia, nousee yliannostuskuoleman riski ja yhteishaittavaikutukset merkittävästi. Esimerkiksi bentsodiatsepiimit (rauhoittavat ja unilääkkeet) ja opioidit (erityisesti buprenorfiini) ovat vaarallisia sekakäytössä juuri tajuttomuuden ja hengityslaman takia.

Alkoholi on yksi voimakkaimmin päihdyttävimmistä päihteistä. Sen lisäksi sillä on taipumus lisätä agressiivisuutta hyvin monille käyttäjilleen. Nämä ominaisuudet tekevät alkoholista ongelmallisen päihteen sekakäytössä. Esimerkiksi bentsodiatsepiimit yhdistettynä kovaan humatilaan tekevät useimmista henkilöistä "sössöttäviä", "järjettömiä" ääliöitä jotka tekevät täysin typeriä ja käsittemättömiä tekoja, myös väkivallan tekoja.

Alkoholi on yksi voimakkaimmista tasapainoon vaikuttavista päihteistä. Yhdistettynä muihin päihteisiin lisääntyy tapaturman riski esimerkiksi kaatumisen tai putoamisen muodossa merkittävästi.

Pääperiaatteena voisi todeta että jos ne asiat joita arvostaa "päihtymiskokemuksessa" ovat seuraavanlaisia:
- olla täysin sekaisin, sotkea ihmissuhteensa, saada ongelmia, loukata itsensä tapaturmaisesti tai joutua väkivallan uhriksi, joutua sairaalaan tajuttomona ja menettää muistinsa tapahtumista,
niin alkoholin sekakäyttö erityisesti bentsojen kanssa on paras vaihtoehto. Tosin riittävän suuri määrä alkoholiakin ajaa hyvin monilla ihmisillä saman asian mutta reilu "sekakäyttö" tehostaa tuota vaikutusta.

Itse tosin olen siinä käsityksessä että suurin osa päihteidenkäyttäjistä, erityisesti huumausaineiden viihdekäyttäjistä hakee päihtymystilalta jotain muuta kuin noita yllämainittuja haittoja ja ongelmia.

Juha Hämäläinen

Kuten kerroin, olen nähnyt sekä nistejä, nappien syöjiä, kannabiksen polttajia ja viinan juojia niin paljon eläessäni, että en varsinaisesti kaipaa mitään neuvontaa mistään näistä tai heidän kyvystään sotkea elämänsä.

Asian ydin on, että riippuvaisuuteen taipuvia humalahakuisia tulee suojella jo nuorena kaikilta aineilta. Homma on niin, että kannabista käyttävä humalahakuinen nuori päätyy poikkeuksetta sekakäyttäjäksi ja liian moni vahvempien aineiden otteeseen. Sekakäyttö tarkoittaa vähintään kannabiksen, viinasten ja usein myös lääkkeiden käyttöä yhdessä. Tyypillisesti tällainen nuori on jo henkisesti epästabiili ja syö mielialalääkkeitä.

Joka väittää kannabiksen pelastavan nämä heikolla itsehallinnalla varustetut nuoret muilta aineilta, hän puhuu peetä. Puhdasta puppua siis.

Minä en ole ollut koskaan humalahakuinen itse. Siksi olen voinut kokeilla nuorena kannabista ja muita aineita. Kokeilut ovat jääneet kokeiluksi. Mitään halua uusia näitä kokemuksia ei ole ollut. Voin myös olla ilman viinaa viikkotolkulla.

Mutta aineita käyttäneet tuttuni, jotka jo 60-luvulla polttelivat ensin pilveä menivät lähes kaikki aineiden mukana helvettiin. Mopo lähti käsistä heti. Ja viimeiseen asti he jauhoivat tätä virttä; käyttö on mulla hanskassa, voin lopettaa milloin haluan. Emävalhe tuo aina.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #10

"Asian ydin on, että riippuvaisuuteen taipuvia humalahakuisia tulee suojella jo nuorena kaikilta aineilta. Homma on niin, että kannabista käyttävä humalahakuinen nuori päätyy poikkeuksetta sekakäyttäjäksi ja liian moni vahvempien aineiden otteeseen. Sekakäyttö tarkoittaa vähintään kannabiksen, viinasten ja usein myös lääkkeiden käyttöä yhdessä. Tyypillisesti tällainen nuori on jo henkisesti epästabiili ja syö mielialalääkkeitä."

Miten sun mielestäsi nykyinen kieltolaki linja toimii?

Valitettavasti mun mielestä huonosti.

P.s syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat ovat yksi suurin syy päihteiden ongelmakäytölle. Miksi niihin ei puututa?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Toimii huonosti, koska linja on liian löysä. Jo tuossa yllä selitin mitä voisi tehdä. Mutta tiedän, ettei haluta tehdä mitä pitäisi.

Yhteiskuntaamme johdetaan sellaisten toimesta, joita eivät nämä asiat kiinnosta. Toki syrjääntyminen voitaisiin poistaa kuten työttömyyskin lähes kokonaan.

Historian yksi kirotuimmista miehistä oli Hitler. Hän kuitenkin poisti lyhyessä ajassa työttömyyden Saksasta lähes kokonaan. Noin 6 miljoonaa työtöntä laitettiin hommiin ja heidän elintasonsa ja itsekunnioitus palautettiin. Valitettavasti Aatu käytti energiansa lopulta vain tuhoamiseen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #19

#19

niinpä...... ja jos ihan tarkkoja ollaan Aatu itse ei tappanut yhtään ihmistä. Tottelijat hoitivat sotimisen ja tappamisen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #19

Aatu "myi" meta-amfetamiininsa Suomen armeijalle. Saksassa siitä tuli ongelmia. :)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #19

Ja Hitler oli historian ensimmäisiä ja vaikutusvaltaisempia tupakoinnin vastustajia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #19

#19.JH. Taitaa tämä Teppo Syvärilä olla "Kannabisyhdistyksen tiedottaja", kun aiheet pyörivät aina kannabiksen ympärillä? Liekö virkavalta kiinnostunut näistä kirjoituksista? Omituista kannabismyönteisyyttä. Tukeekohan US:kin tällaista toimintaa, kun sallii niistä kirjoitettavan? Ihmettelen kovasti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sehän on yleistä. Varsinkin alkoholia ja laillisia lääkeitä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kannabista vaan enemmän kaikille tarjolle kun kerta viinaakin saa lähes vapaasti, ja tie päihdehelvettiin on huumeenkin osalta taattu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabis olisi suotavaa olla laillistettu kuten alkoholi. Se suojelee parhaiten lapsia ja nuoria, Ikarajavalvontaa kehiin.

Tietääkseni kenenkään ei ole pakko ostaa laillista kannabista jos ei halua.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

>Tietääkseni kenenkään ei ole pakko ostaa laillista kannabista jos ei halua.
ooo

Tuskin yksikään nuori haluaa tulla nistikis tai holistikisi, heitä vaan on aikuisena miljoonia maailmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kumpi on vaarallisempaa riippuu käyttötavasta ja -määrästä. Lasillinen punaviiniä kerran viikossa pasta bolognesen kanssa on vaarattomampaa kuin vuorokaudet läpeensä tapahtuva pössyttely hasispiipulla.

Kaikilla asioilla elämässä on turvalliset raaminsa ja korkea kulttuuri niiden käyttämisessä pitää huolen siitä, että niitä raameja pääosin noudatetaan.

Suomen alkoholikulttuuri ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt ja siksi peruslähtökohta alkoholiin on yleensä negatiivinen. Mutta kannabis- tai heroiinikulttuuri on käytännöllisesti katsottuna olematon lukuun ottamatta prosentuaalisesti hyvin pieniä marginaaliryhmiä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kumpi on vaarallisempaa riippuu käyttötavasta ja -määrästä."

Tämäkin totta. Myös geenit ja muut sukurasitteet vaikuttavat asiaan puolin ja toisin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Huumeiden kieltolaki on aivan yhtä haitallinen yhteiskunnalle kuin oli aikonaan ( huumeen nimeltä ) alkoholin kieltolaki. Eiköhän lähes kaikki kielletyt huumeet ole vaarattomampia kuin alkoholi. Mutta oli huumeet sitten vaarallisia tai ei, kieltolaki on se joka ne yhteiskunnalliset haitat saa aikaan.

Huumeet ovat vain semmoinen tabu yhteiskunnassa että niiden moraalinen paheksunta näyttää olevan ainoa tapa suhtautua niihin. Saamme odottaa vielä aikaa jolloin suhtaudumme huumeisiin niin, että niiden haitat saadaan minimoitua ja hyödyt maximoitua mutta se edellyttää kieltolain kumoamista joka tosin on jo maailmassa käynnissä ja tullee Suomeenkin aikanaan.

Sanotaan että viisaus matelee hitaasti. Huumeiden kohdalla erityisen hitaasti.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Juha Makkosen kommentit ovat yhtä nurinkurisia kuin kuvansa!

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Kuulisin mielelläni perustelut jos sellaisia sinulta löytyy?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #12

"Eiköhän lähes kaikki kielletyt huumeet ovat vaarattomampia kuin alkoholi."
Eivät todellakan ole!! Täysin mieletön väite.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #13

Onko sinulla näyttää tutkimustuloksia?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #13

Ei tuo ole väite. Se perustuu tutkittuun tietoon, koskee toki perinteisiä huumeita ja päihteitä.

Tietoa löyyy, etsi sitä vaikka THL:n sivuilta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #13

Tämä on fakta halusit sitä tai et.

"Kuolleisuus
Alkoholikuolemien määrä Yhdysvalloissa vuonna 2016 oli 30 722 henkilöä. Terveyskirjaston mukaan alkoholin käytöstä johtuvia kuolemia Suomessa oli noin 2 000 vuonna 2013. Alkoholi on ollut myötävaikuttajana 2010-luvulla ainakin neljässä prosentissa kaikista kuolemista Suomessa.

Ainuttakaan puhtaasti kannabiksen käytöstä johtuvaa kuolemaa ei puolestaan ole koskaan vahvistettu."

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #13

Päihteiden vaarallisuudesta puhuttaessa pitää huomioiden että erilaisia päihteiksi sopivia aineita on luultavasti tuhansia ja lisää tulee koko ajan. Aineiden vaarallisuuteen ja haitallisuuteen vaikuttaa moni asia.

On olemassa päihteitä jotka ovat erittäin vaarallisia erittäin pieninäkin annoksina ja erittäin toksisia. Karfentaniili lienee vaarallisin ja tappavin koskaan päihdekäyttöön tullut kemikaali. Ominaisuuksiltaan (erityisesti tappavana annoskokona) se on lähempänä kemiallista asetta kuin päihdettä.
Osa päihteistä erittäin suurinakaan annoksina ei edes pysty aiheuttamaan yliannostuskuolemaa. Osa aineista aiheuttaa erittäin voimakkaan päihtymystilan, osa lievemmän. Crack-kokaiini ja kofeiini ovat päihtymyksen voimakkuudelta hyvinkin erilaisia.
Toleranssin nousu sännöllisessä käytössä, riippuvuuspotentiaali ja vieroitusoireiden voimakkuus ovat hyvinkin erilaisia eri aineiden välillä. Oman lisänsä aineen haitallisuuteen luo vielä aineen laillisuus ja laittomuus ja jakelukanava. Laittomissa päihtessä päihteen haittoja ja vaarallisuutta itse käyttäjälle lisäävät laittoman jakelukanavan mukanaan tuovat riskitekijät (epäpuhtaus, tuntematon vahvuus, eri ainetta kuin pitäisi olla jne).

Kokonaishaittojen kannalta laillisuusasema ja jakelukanavat helppous lisäävät käyttäjämääriä ja sitä kautta kokonaishaittoja. Tosin itse laittomuus ja laiton jakelukanava voi lisätä kokonaishaittoja myöskin merkittävästi (Meksikon huumesodan kuolonuhrit ovat esimerkki näistä kokonaishaitoista).

Mutta jos puhutaan alkoholista päihteenä niin itse aineena se on hyvinkin haitallinen.
Alkoholi on yleisimmistä päihteistä yksi päihdyttävimmistä. Sen merkitys väkivaltaiseen käytöksen lisääntymiseen väkivaltarikoksissa on erittäin suuri. Sen tapaturmia lisäävä vaikutus on erittäin merkittävä. Alkoholin riippuvuuspotentiaali on suuri ainakin alkoholin kokonaiskulutustilastojen ja alkoholistien määrän perusteella. Yksittäistä käyttökertaa kohden kuolleisuus on maltillinen mutta pitkäaikaiskäytössä sen merkitys ennenaikaiseen kuolemaan on erittäin merkittävä.. Noin 2000 ihmistä menehtyy suoraan tai epäsuorasti alkoholista johtuvista syistä Suomessa. Sen merkitys mielenterveyssairauksien synnyssä ja pahenemisessa on merkittävä.

Alkoholiakin pahempia ja vaarallisia aineita on paljon, mutta kyllä alkoholi kuuluu päihteistä haitallisimpaan ja vaarallisimpaan päähän.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #26

Kokonaishaittojen kannalta laillisuusasema ja jakelukanavat helppous lisäävät käyttäjämääriä ja sitä kautta kokonaishaittoja.
.....

On vain arvailua kuinka paljon huumeiden laillistaminen lisäisi niiden käyttöä. Esimerkiksi Hollannissa ei käytetä kannabista sen enempää kuin Suomessakaan vaikka se on siellä laillista.

Sanoit että huumeiden laillistaminen lisäisi haittoja. Joka tapauksessa huumeiden laittomuudesta johtuvat haitat loppuisivat joten jäätäisiin väkisinkin plussalle kun ottaa vielä huomioon ihmisoikeudet, verotulot ja muut kieltolain kustannukset ja sen, että suurin osa käyttää huumeita ilman ongelmia.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #12

Nyt tämä kommentointi oikein huutaa "trollaamista" ja tuli aivan hillitön mieliteko nyt vähän trollata :). Anteeksi kaikille keskustelun sääntöjen rikkomisesta mutta laitan pienen huonohkon huumoripätkän itse asian sivusta tähän väliin

Keskusteluhan on hyvää ja itse asiaan liittyvää kun argumenttiperusteena käytetään kommentoijan kuvaa tai kuvan "photoshoppaustyyliä". Oletko muuten harkinnut muokata tai laittaa erilaista kuvaa:

- normaali kuva edestä : mielipiteesi olisivat oikeita ja suoria
- kääntää kuvaa 90 astetta eli pää sivulle : mielipiteesi olisivat keskustelun sivusta
- 45 astetta ylä tai alaviistoon: mielipiteesi olisivat laskusuuntaisia tai noususuuntaisia joko kehityksen suuntaan tai taantuvaan suuntaan

Photoshoppaisi kuvan halki pystysuunnassa : mielipiteesi olisivat kaksimielisiä tai molemia kantoja edustavia
Photoshoppaisi yläotsan isoksi : mielipiteesi olisivat isosta järkevästä päästä
Phoitoshoppaisi silmät turvaksiin: mielipiteesi olisivat laaja näkökantaisia
Photoshoppaisi pään kapeaksi :mielipiteesi olisivat kapeaalaisia
Ottaisi kuvan pois: sulla ei olisi mitään mielipidettä

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #20

Huumorisi ei minulle auennut. Onko sinulla mitään sanottavaa itse aiheesta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Luulen, että yritti irvailla toiselle kommentoijalle kuin sinulle, mutta se irvailu jäi vähän puolivillaiseksi.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #21

Toi oli tuollaista huonoa huumoria väliin. Itse keskusteluun olen moneenkin kohtaan ottanut kantaa. Mutta itse aiheeseen.

Kannatan kannabiksen laillistamista ja huumausaineiden käyttörikoksesta luopumista. Näen yllämainituista rikoksista rangaisemisen aiheuttavan enemmän ongelmia kuin tuottavan hyötyä. Sakot käyttörikoksesta ovat lievään ylinopeuteen verrattava rikosseuraamuksen kovuudessa mutta voi tuoda merkittäviä liitännäisseuraamuksia joillekin "tuomituille" tai sakotetuille yksilöille esim. koulu- tai työpaikan menetyksen tai ajokorttiasioiden yhteydessä.
Työssäkäyvällä sakko ei ole mitenkään merkittävä seuraamus mutta pahasti syrjäytyneelle tai opiskelijalle sen taloudellinen merkitys voi kaataa koko talouden ja johtaa pahimmillaan maksuhäiriömerkintään.
Päihdeongelmat ovat erityisesti "syrjäytyneiden" ja syrjäytymisvaarassa olevien ongelmia. Taloudellisten ongelmien lisääntyminen ei paranna heidän tilannettaan vaan pahentaa heidän tilannettaan. Lisäksi yhteiskunnan resurssien käyttäminen "näpertelyyn" (muutaman sadan euron päiväsakkorangaistuksen saamiseksi ja tuomitsemiseksi yhteiskunta käyttää jo valmiiksi ylityöllistetyn poliisin ja oikeuslaitoksen resursseja tuhansilla euroilla. Nykyisillä kannabiksen käyttäjämäärillä käyttäjien lukumäärän tai käytön vähentäminen on mahdotonta.
Yhtenä uhkatekijänä näen synteettisten kannabioidien yleistymisen.

Tosin kannabis ei myöskään ole täysin haitaton päihde. Aikuisilla psyykkisesti terveillä ihmisillä "pössyttely" kaveripiirissä lienee kokonaisvaikutuksiltaan (mm. sosiaalinen kanssakäyminen, rentoutuminen) lähinnä positiivista. Mutta suurimittainen "pössyttely" etenkin nuorena on mahdollisesti altistava ja pahentava tekijä joissakin mielenterveyssairauksissa. Vaikka kannabiksella on merkittävääkin lääkinnällistä hyötyä joillekin esim. kivunhoidossa ja sen positiivinen sosiaalinen merkitys päihteenä on merkittävä on se kuitenkin riskialttiille (nuori, syrjäytymässä oleva, psykoosialttiustekijät omaava ja päihdehakuinen) henkilöille ongelmallinen. Kannabis ei ole tosin syy syrjäytymiseen, mielenterveysongelmaan tai "päihdehelvettiin", mutta joillekin se on yksi monista altistavista ja osasyynä toimivista asioista. Tosin en näe nykyisenlaisen kieltolakipolitiikan näitä nuoria juurikaan suojelevan. Suurin osa heistä on kyllä kannabismyyjänsä löytänyt ja vähän muitakin aineita.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Olisi kyllä kiva (ihan laillisesti) kokeilla miten kannabis toimisi ja voisiko se peräti korvata alkoholin – vai tulisiko vain uusi addiktio lisäksi. Tää viinan kittaaminen ei nyt ainakaan ole terveellistä, vaikka kuinka olisi itsehoitoa kaikkeen paskaan elämässä.

Pahoin pelkään, että kannabiksen laillistaminen kestää kauemmin kuin maksani.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se alkoholia voi korvata, koska se ei vie janoa pois saunalöylyjen jälkeen, sitä on vaikea nauttia ruokailun yhteydessä palan painikkeena, eikä se lämmitä hautausmaakäynnin jälkeen jouluaattona.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tosin vesipiippu ja "sauhupussi" on paljon sosiaalisempi, mukavampi ja vähemmän riitaa aiheuttava illanviettotapa kuin muutama viinapullo. Ja sillä että juoko saunaoluen vai juoko vesilasillisen ja polttaa "saunasauhut" ei taida olla käytännön kannalta juurikaan eroa loppupeleissä.

Jos kannabis joskus laillistetaan niin luulen että molemmilla päihteillä tulee olemaan oma paikkansa sekä päihteiden käytössä, sosiaalissa kanssakäymisessä ja tapana rentoutua.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #33

Ihmisillä on mielikuva että kannabis passivoi. Se on oiva sosiaalinen päihde siinä missä alkoholikin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Todistetusti kannabiksen riipuvuutta aiheuttava potentiaali on alhaisempi kuin esim alkoholilla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Mitä tiede vastaa kysymykseen, miksi ihmisen on huumattava itsensä?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#27

...... niin tai itse asiassa myrkytettävä itsensä. Aineethan vaikuttavat keskushermostoon.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Pikaisella hakemisella löysin hyvinkin monipuolisen artikkelin yle:n sivuilta johonkin ohjelmaan liittyen jos oikein käsitin. Suosittelen tutustumaan j alukemaan koko tekstin. Tekstissä käydään läpi pikapuolisesti kulttuurillista taustaa, aivojen mielihyväjärjestelmän merkitystä ja psykologista ja sosiaalista merkitystä. Tuonkon luet niin saat vastauksen kysymykseesi.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/16/miksi-ihm...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#36

Hyvä kirjoitus. Kiitos.

Siellä sanotaan mm näin:

"– Kysymys siitä, miksi päihteitä käytetään, on todella hankala. En usko että kukaan varsinaisesti osaa tyhjentävästi vastata siihen. ....."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Uhka vai mahdollisuus?

Olutyhtiöltä kannabisjuomia: Yritykset valmistautuvat marihuanan laillistamiseen koko Yhdysvalloissa

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Maissa joissa kannabis on laillista ja mahdollisuudet erilaisten kannabistuotteiden ja niiden nauttimistapojen (esim. syöminen, vaporisoiminen, suihkepullo) luo mahdollisesti uudenlaisia tuotteita. Hyvänä vertailukohtana voisi pitää nikotiinituotteiden laajentumisesta poltettavasta tupakasta ja sikareista ja erilaisista nuuskista (lääkinnällisiin) purukumeihin ja laastareihin ja erilaisiin sähkötupakoihin.

Perinteisestihän kannabis mielletään poltettavaksi päihteeksi vaikka sitä voi käyttää sopivassa muodossa ja sopivalla vahvuudella monella eri tavalla. Leivonnassahan kannabista on jonkinverran mutta kannabiskarkit lienevät nykyisin syötävistä tuotteista "coolein". Itse pidän henkilökohtaisesti kannabiskarkkeja ongelmallisena. Kyseessä on kuitenkin päihde, ei lasten karamelle. Siihen laittaisin markkinointiin ja valmistukseen rajoituksen juuri lasten mielikuvien vuoksi ja suosisin tilalla selvää "kannabistablettia".

Syötävät tuotteet tai kannabisjuoman pidän hyvänä kehitysideana. Tosin se tekee päihdettä "nuorisoimagollisemmaksi", jota tosin kannabis taitaa jo nykyään muutenkin olla. Mutta juotavat ja syötävät kannabistuotteet pidän muuten hyvänä vaihtoehtona polttamiselle. Savu on aina savua ja sen terveysvaikutukset pitkäaikaisessa käytössä ovat luultavasti syömistä ja juomista haitallisempia erityisesti jos kannabistuotteet sekoitetaan tupakkaan.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Ottakaa syliinne joku ajanmukainen farmakologian kirja: kannabiksen haitat ovat selvästi jopa ylivoimaisestin suuremmat kuin kannabikselle.

Jo jotkut valtiot ja USA:n osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen ja tehneet siitä hyvän bisneksen..Myynti valtion hallussa ja rikollisuus romahtaa.

Onko oikein, että nuori saa juoda itseltään tolkun pois, mutta jos pössäyttelee koemielessä marijuanaa ja käry käy, onkin nuorella sitten jo rikosrekisteri.

Valtaosa kaupunkiemme omaisuusrikoksista tapahtuu huumeiden takia.

Ihmiset ovat kautta historian käyttäneet huumeita. Osa addiktoitua osa ei. Tässäkin suhteessa kannabis on parempi vaihtoehto..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ottakaa syliinne joku ajanmukainen farmakologian kirja: kannabiksen haitat ovat selvästi jopa ylivoimaisestin suuremmat kuin kannabikselle."

???????

Jyrki Karvo

Haitallisia molemmat. Lieneekö väliä kumpi haitallisempi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kohta markkinoille tulee "terveys" kannabista Sveitsin maasta. Kovat on ainakin tavoitteet.

The Swiss cannabis farm aiming to supply 'legal weed' across Europe

https://www.theguardian.com/science/2017/nov/24/th...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Seiska yllätti: KUMPI ON VAARALLISEMPAA, KANNABIS VAI ALKOHOLI?
https://www.seiska.fi/Oho/Kumpi-on-vaarallisempaa-...

"Ajatus kannabiksen vaarallisuudesta liittyy pitkälti siihen, että sen käytön uskotaan johtavan kovempien huumeisiin. Alkoholin on kuitenkin todettu johtavan huomattavasti kannabista useammin muihin huumeisiin. Treatment4Addiction tutki National Survey on Drug Use -tutkimuksen dataa vuodelta 2012. Se havaitsi, että kannabiksen käyttäjistä noin 60 prosenttia kokeili myöhemmin muita huumeita. Alkoholin käyttäjien kohdalla lukema oli peräti 88 prosenttia, kertoo Metro UK."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset