TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Laillistaminen etenee, miten kansanedustajat reagoivat? Kysymyksiä heille!

Nyt kun kannabiksen laillistaminen etenee niin kiinnostelee tietää kansanedustajien kantoja samoin kuin tulevien kansanedustaja ehdokkaiden.

Viimeisimpana Kalifornia joka laillisti vuoden vaihteessa kannabiksen. Kanada laillistaa kesään mennessä. Heilläkin on selvä ja järkevä suunta. Ottaa kannabis kotrollin piiriin ja sitä kautta saavat verotuloja ja vähentävät haittoja.

Tämäkin aihe vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen monien osalta. Ja koskettaa yllättävän monia, niin viihdekäyttäjiä kuin lääkekäyttäjiä.

Aihe on arka ja kaikki ihmiset eivät siitä julkisesti uskalla puhua, pelkona on työpaikan menetys, opiskelupaikan menettäminen, narkkarinleima otsaan. Eli toimin myös heidän äänenään nyt.

Kansanedustajat ovat tekemässä lakeja ja myös heillä on valta muuttaa surkeita lakeja. Huumesotahan on globaali-ilmiö ja jotkut valtiot ovat ottaneet uuden suunnan sen voittamiseen.Mitä tekee Suomi?

Minusta päihdepolitiikan ja lakien pitäisi olla haittoja vähentäviä, ei lisääviä kuten tällä hetkellä asia on.

Väestökyselyiden mukaan kannabista on joskus elämässään kokeillut noin 700 000 suomalaista. Vuoden aikana käyttää noin 200 000 ja kuukauden aikana noin 60 000. Päivittäiskäyttäjiä on noin 6 000–8 000. Kannabista käyttävät eniten 25–34-vuotiaat.

Kannabiksen käyttö näyttää lisääntyvän jokaisessa uudessa 10-vuotisikäryhmässä . Vuosina 1945–1954 syntyneistä kannabista on kokeillut ainakin kerran eläissään noin viisi prosenttia kohortista. Kymmenen vuotta nuoremmissa kokeilijoita on yli 10 prosenttia ja seuraavassa ikäkohortissa yli 15 prosenttia. Vuosina 1975–1984 syntyneistä kannabista on kokeillut 30 prosenttia ja nuorimmasta syntymäkohortista jo lähes 40 prosenttia. - lähde THL

Kannabiskokeilujen määrä tulee kasvamaan edelleen, johtuu luontaisesta poistumisesta, viittaan suurempien sukupolvien maanpoveen päätymiseen.

Professori: Suomessa kytee halu kannabiksen laillistamisesta - THL

"Erityisesti niillä, joilla on omakohtaista kokemusta kannabiksesta ja jotka tuntevat käyttäjiä, mielipiteet ovat lievemmät. Ajattelu on liberaalimpaa nuoremmissa ikäryhmissä, alle 35-vuotiaiden keskuudessa.

Erikoistutkija Karoliina Karjalainen lisää, että sitä mukaa kun liberaalimmin ajattelevan nuorison asema vakiintuu yhteiskunnassa, ajatukset kannabiksen laillistamisesta voivat siirtyä politiikkaan."

Kannabiksen lääkekäyttö on sallittua, mutta se on Fimean erityislistalla ja lääkärit eivät uskalla määrätä sitä minkään sairauden hoitoon toimilupansa peruutuksen pelossa, kiitos Valviran uhkailujen. Tämä johtuu kannabiksen laittomasta asemasta.

Fimean kanta on että kannabista ei ole tutkittu tarpeeksi mutta nopealla haulla lääketieteellisten julkaisujen tietokannasta kannabiksella löytyy kymmenkertainen määrä esim. ibuprofeeniin verrattuna. Itse asiassa kannabis on maailman tutkituin kasvi. 

Tällä hetkellä Kelasta ei saa korvauksia lääkekannabiksesta niinkuin muista lääkeistä, ihmiset joutuvat maksamaan noin 600-1200 euroa, jota saavat muutamaksi kuukaudeksi lääkeitään. Se on sairastavalle ihmiselle hyvin iso ongelma. Ja saataa ajaa ihmiset laittomille markkinoille. 

Myös CBD:n laillinen asema ihmetyttää, se on lääkeainelistalla, mutta sitä ei edes lääkäriltä saa. -WHO:n tuore raportti kertoo seuraavaa siitä: WHO Report Finds No Public Health Risks Or Abuse Potential For CBD 

Useista EU maista tuota kannabisöljyä on saatavilla ihan normaalista kaupasta.

Alustuksen jälkeen itse kysymyksiin:

Onko lääkekannabiksen asema tällä hetkellä oikea?

Onko oikein teidän mielestänne, että ihmiset joutuvat muuttamaan Suomesta kannabispakolaisiksi maihin jossa saavat apua vaivoihinsa?  

Mikä on ehdokkaan kanta kannabiksen laillistamiseen?

Mikä on ehdokkaan kanta kannabiksen kohdalla Kanadan malliin tai Coloradon malliin?

Oletteko tietoisia miten Portugalin malli toimii?

Mitä mieltä Norjan uudesta linjasta, koskien käytön dekriminalisoitia?

Miksi kannabis pitäisi pitää laittomana, jos siis olette sitä mieltä?

Ylipäänsä kannatatteko huumeidenkäytön rangaistuksen jatkamista? 

Poliisien resurseja voisi käyttää paremminkin kuin kannabiksen kotikasvattajien jahtaamiseen?

Perusteluja olisi hienoa kuulla ja vielä hienompaa se olisi jos ne perustuisivat faktoihin. Koska huume on heikko perustelu.

Lisäksi muistutan lukijoita ja ehdokkaita, että minä en hyväksy alaikäisten päihteiden käyttöä

Siksi olisi tärkeää saada kannabis sääntelyn piiriin kuten alkoholi on tällä hetkellä!

Ja muistutan että nuoret ovat jo heränneet päihteiden tuomiin ongelmiin ja osaavat torjua sosiaalista painetta. Alkoholin ja tupakan käyttö heillä on vähentynyt.

 

Pari linkkiä aiheeseen:

MTV - Kaliforniassa marihuana ilmestyi kauppojen hyllyille – myynnistä odotetaan miljardibisnestä

Yle - Marihuanamyymälät avasivat ovensa Kaliforniassa – Kannabiksen ostaminen viihdekäyttöön muuttui lailliseksi

BBC - Recreational cannabis use becomes legal in California

Ex-presidentti Martti Ahtisaari toteaa: ”Todennäköisesti ihan tolkun ajatus”

Mikael Jungner visioi Suomesta kannabis-bisneksen suurvaltaa – ”Mielenkiintoinen mahdollisuus”

Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vertailu - THL -Kannabis on taulukon ja nykytiedon valossa hyvin vähän riippuvuutta aiheuttava aine.

Kannabiksen viljely hurjassa kasvussa kuusikymppisten keskuudessa – "Rouvat saavat voirahoja leivän päälle" -Yle

"Suurin osa kotikasvattajista on kuitenkin nuoria. Tyypillinen kannabiksen kasvattaja on nuori mies, jolla on 5–20 kasvia asuintiloissa.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen kuvailee takavarikointien ja siten myös kasvattamisen räjähtäneen vuoden 2007 jälkeen. Kymmenen vuotta sitten poliisi takavarikoi 7 600 kannabiskasvia. Viime vuonna määrä oli 18 900 kasvia."

Huumeista on tullut taviksille sivubisnes -Aamulehti

" Osa isoista diilereistä on ihan tavallisia työssäkäyviä tai opiskelijoita."

Nuorten tupakointi vähenee entisestään, alkoholinkäytön väheneminen on pysähtynyt - Sosiaali-ja terveysministeriö

Norjassa halutaan lopettaa huumeidenkäytön rankaiseminen

Portugali dekriminalisoi huumeet 14 vuotta sitten - tämä on tilanne nyt

 

Ystävällisin terveisin 

Teppo Syvärilä

Kannabisaktivisti, kannabisasiantuntija ja lääkekannabis esille Suomessa ryhmän perustaja

 

Muutamat videot katseltaviksi:

 

Humaania päihdepolitiikkaa ry tuottama video lisäinfoa ja keskustelua herättelemään:

https://

 

Ja hyvä video, jonka Kioski ohjelma on tuottanut, tämä on suunnattu kai nuorille:

https://

 

Legal marijuana off to blazing start in California:

https://

 

CNN:

https://

 

https://

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Satoja kannabiksen käyttäjiä viimeisen 30 vuoden aikana tavattuani, en ole lainkaan varma, olisiko kannabiksen vapauttaminen hyvä asia. Lähes kaikki tapaamani henkilöt ovat käyttäneet muitakin huumeita ja päihteitä joten ongelma on todennäköisesti laajempi. Päihdekeskuksien työntekijöiltä saisi melko hyviä perusteita huumeiden käytön puolesta ja vastaan. Huvittavaa kylläkin, Kaliforniassa asuva 80-vuotias ikihippi Dave Whittaker, joka on saanut jopa oman nimikkopäivän osavaltiossa, on hänkin epävarma siitä, oliko kannabiksen osittainen vapauttaminen Kaliforniassa hyvä vai huono asia. Whittaker on nähnyt aineen vaikutukset henkilö- ja yhteiskuntatasolla. Hänestä hyvä juttu päivän Hesarissa.

Mikäli pystytään osoittamaan, että kannabis ei ole ihmiselle terveysriski, ei aiheuta yhteiskunnan osalta isoja lisäterveyskustannuksia eikä aine ole portti kovempiin aineisiin, osittainen vapauttaminen voisi olla ihan ok. Kannabiksen kotikasvatus omaan käyttöön tuskin aiheuttaisi ongelmia koska se estäisi ainakin käyttäjien velkaantumisen rikollisille ja laillinenkin myynti lisäisi verotuloja. Ongelmahan onkin, jos nämä koti- ja viihdekäyttäjät lähtevät laajalla rintamalla jossain vaiheessa hakemaan kovempia aineita ja velkaantuvat sen takia. Se että kannabistakin joutuu käyttämään enenmmän ja enemmän sietokyvyn kasvaessa, voi johtaa nopeamman tien etsintään.

Itse olen viskin, konjakin ja punaviinin melko mitätön käyttäjä joten ajan mieluummin niiden vapauttamista kaupan hyllylle kuin tämän hetken tiedoilla kannabista vapaaksi.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Mikäli pystytään osoittamaan, että kannabis ei ole ihmiselle terveysriski, ei aiheuta yhteiskunnan osalta isoja lisäterveyskustannuksia eikä aine ole portti kovempiin aineisiin, osittainen vapauttaminen voisi olla ihan ok."

Näin juuri on osoitettu, eikä kyse ole mistään aivan viimevuosien löydöksistä. Politiikka eli pelko äänestäjiä kohtaan ja väärät uskomukset ovat vain estäneet järjenkäytön suomalaisen huumausainepolitiikan uudistamisessa.

Ks. esim. https://www.amazon.com/Health-Effects-Cannabis-Can...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Itse olen viskin, konjakin ja punaviinin melko mitätön käyttäjä joten ajan mieluummin niiden vapauttamista kaupan hyllylle kuin tämän hetken tiedoilla kannabista vapaaksi."

Punaviini ja viski on terveydelle haitallisia, kannabis ei. :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toit esille porttiteorin, se on jo monissa tutkimuksissa kumottu.

Itseasiassa yhdysvalloissa se on vähentänyt opioidien väärinkäyttö ja kuolemia.

"Sen sijaan porttiteoriaan eli siihen, että kannabiksen käyttäminen aiheuttaisi siirtymisen vahvempiin aineisiin, ei uskota Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.
– Se on harhaanjohtavaa, Pekka Hakkarainen sanoo.
– Jos kysyy kovien huumeiden käyttäjiltä, 99 prosenttia heistä on polttanut myös kannabista. Mutta jos tarkastelee kaikkia kannabista käyttäneitä, vain harva heistä siirtyy vahvempiin aineisiin."

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Mikähän mahtaa olla esimerkiksi porttiteoriassa yleinen konsensus maailmalla tutkijoiden keskuudessa? Tiedän että melkein mistä tahansa aineesta saa vaarattoman tai vaarallisen tutkimuksesta ja sen tasosta riippuen mutta siinä vaiheessa kun pääsuunta tutkimuksissa alkaa olla selvä, se alkaa jo kertoa jotain.

Esimerkiksi ilmastonmuutosasiassa konsensus näyttää olevan se että muutos on ihmisen aiheuttama ja vain pieni osa tutkijoista on eri mieltä. Itse olen noiden eri mieltä olevien kannalla eli ihmisellä ei ole kärpäsen paskan vertaa vaikutusta maapallon ilmastoon vaan se kulkee omissa isoissa sykleissä ihmisestä riippumatta ja korjaa itse ongelmansa samoin.

Mitä tulee punaviiniin ja viskiin, taitaa edelleen valtaosa tutkimuksia pitää pikkuannoksia enemmän positiivisena seikkana terveydelle kuin negatiivisena, hehheh.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #11

"Mikähän mahtaa olla esimerkiksi porttiteoriassa yleinen konsensus maailmalla tutkijoiden keskuudessa?"

No, käsittääkseni on yleisesti hyväksytty ja todettu porttiteoria olevan huuhaata.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Mikähän tämä "nopeampi tie" voisi olla? Jos toleranssi kasvaa, ainoa tapa saada samanlainen vaikutus aikaan on pitää taukoa. Ei ole olemassakaan mitään toista ainetta, jolla pystyisi olemaan paukuissa. Aineet ovat yksilöitä.

Alkoholin käyttöä en hyväksy.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Pistin kansanedustajielle sähköpostia. :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Meinasit että joku niistä lukeekin ne.... On niille vuosien aikana eri asioista postia heitetty. Vaikutus ollut aika nollassa.. tai lähinnä monin osin mennyt huonommaksikin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jos muutamakin lukee niin se on hyvä ja jos vastaa vielä parempikin.

Muutama vastaus on tullut sähköpostiin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Vasemmisto on perinteisesti ollut suotuisampi kannabiksen vapauttamiselle tai rangaistavuuden poistamiselle. Valitettavasti heitä ei muista syistä johtuen voi äänestää. Halla-aho oli ainakin liberaalin alkoholipolitiikan kannalla. Olisi mielenkiintoista kuulla hänen näkemys tähän asiaan. Puolue tuskin sitä ajaa Halla-ahon näkemyksistä huolimatta... Huhtasaari taas on valitettavan konservatiivinen näissä kysymyksissä.

Kun alkoholin promillerajan nosto oli niin kivuliasta meidän eduskunnalle, saamme vielä odottaa useammat vaalit ennen kuin eduskunnassa on sellainen kokoonpano, että edes rangaistavuuden poistaminen tulee ajankohtaiseksi. Tosin keskustelun herättäminen aiheesta on ainoa tapa nopeuttaa tätä prosessia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tässä on CBD:stä mielenkiintoinen uutinen. Huom tätäkään ei suomalainen kuluttaja saa mistään.

Scotland in line for multi-million pound boost from new cannabis industry

http://www.heraldscotland.com/news/15800912.Scotla...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Exporting Canada's pot
The National
January 1, 2018 02:26
Canadian companies are cashing in on an unlikely business -- international cannabis sales. Over the past year at least 24 countries have either legalized or begun the process of legalizing medical marijuana. And most are looking for a safe and legal supply. Enter Canada -- with 84 licensed producers, lots of growth, and a group of aggressive leaders set to take on the world

http://www.cbc.ca/player/play/1127367235979/

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Australia aikoo laillistaa lääkekannabiksen viennin – pyrkii maailman ykkösviejäksi

https://yle.fi/uutiset/3-10005152?origin=rss

Suomi jää ja on jo jäänyt auttamatta jälkeen järkevästä keskustelusta mitä tulee kannabikseen ja sen tuomista hyödyistä ja uusista työmahdollisuuksista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tlääisiä vastauksia tullut sähköpostiin.

"Hei. En kannata vapauttamista."

"Kiitos viestistänne ja lähettämästänne informaatiosta."

"Hei,

kiitos viestistänne. Vastaan lyhyesti: olen kannattanut ja kannatan sellaista päihdepolitiikkaa, jossa aikuisen ihmisen kannabiksen käytöstä tai pienten määrien kasvatuksesta tai hallussapidosta ei rangaistaisi. Lääkekannabiksen käytön parempaa mahdollistamista nykyisestä olen myös valmis kannattamaan. Kannabis ei ole haitaton tai täysin vaaraton päihde, mutta merkittävä osa siihen liittyvistä nykyisistä haitoista johtuu sen kriminalisoidusta asemasta."

Tapio Lahti

keneltäs nää vastaukset oli?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Myöhemmin tulee lisää infoa asiasta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tälläinen vastaus tuli. En toistaiseksi kerro nimiä. Kiitos tästäkin vastauksesta.

Hei,

kiitos viestistäsi. On hyvä, että lääkekannabiksesta käydään avointa keskustelua. Joillekin ihmisille se ehkä on ainoa toimiva ratkaisu, mutta toisaalta esimerkiksi THL on todennut, että myös haittavaikutuksia on ja lisää lääketieteellistä näyttöä tarvitaan.

Vasemmistoliiton mielestä päihdepolitiikan lähtökohtana tulee olla päihdehaittojen vähentäminen, päihteiden käyttäjiin kohdistuvan leiman poistaminen ja päihdehoitoon hakeutumisen kynnyksen madaltaminen.

Kannabiksen laillistamista en pidä juuri nyt ajankohtaisena, mutta kansainvälisiä kokemuksia esimerkiksi käytön dekriminalisoinnin vaikutuksista on syytä seurata.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tänään tuli tälläinen vastaus sähköpostiin.

"Hei Teppo,

asia on arka, siitä puhujat leimataan. Itse kannatan haittoja vähentävää päihdepolitiikkaa, isoin päihdehaittojen aiheuttaja Suomessa on kuningas alkoholi.
Itse kannatan kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen dekriminalisointia. Lääkekannabiksen käyttö, tuonti, myynti ja valmistus pitäisi sallia. Toivoisin itse enemmän kansantajuiseen muotoon laitettua vertaisarvioitua tieteellistä tietoa kannabista liberalisoineiden maiden ja alueiden kokemuksista, sillä ajattelen että päihdepolitiikkaa pitäisi tehdä enemmän tiedon kuin ennakkoasenteiden ja moralismin näkökulmasta."

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Hei!

Kiitos viestistäsi ja siinä esittämistäsi näkökohdista.

Mukavaa talven jatkoa!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset