Laillistaminen etenee, miten kansanedustajat reagoivat? Kysymyksiä heille!

Nyt kun kannabiksen laillistaminen etenee niin kiinnostelee tietää kansanedustajien kantoja samoin kuin tulevien kansanedustaja ehdokkaiden.

Viimeisimpana Kalifornia joka laillisti vuoden vaihteessa kannabiksen. Kanada laillistaa kesään mennessä. Heilläkin on selvä ja järkevä suunta. Ottaa kannabis kotrollin piiriin ja sitä kautta saavat verotuloja ja vähentävät haittoja.

Tämäkin aihe vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen monien osalta. Ja koskettaa yllättävän monia, niin viihdekäyttäjiä kuin lääkekäyttäjiä.

Aihe on arka ja kaikki ihmiset eivät siitä julkisesti uskalla puhua, pelkona on työpaikan menetys, opiskelupaikan menettäminen, narkkarinleima otsaan. Eli toimin myös heidän äänenään nyt.

Kansanedustajat ovat tekemässä lakeja ja myös heillä on valta muuttaa surkeita lakeja. Huumesotahan on globaali-ilmiö ja jotkut valtiot ovat ottaneet uuden suunnan sen voittamiseen.Mitä tekee Suomi?

Minusta päihdepolitiikan ja lakien pitäisi olla haittoja vähentäviä, ei lisääviä kuten tällä hetkellä asia on.

Väestökyselyiden mukaan kannabista on joskus elämässään kokeillut noin 700 000 suomalaista. Vuoden aikana käyttää noin 200 000 ja kuukauden aikana noin 60 000. Päivittäiskäyttäjiä on noin 6 000–8 000. Kannabista käyttävät eniten 25–34-vuotiaat.

Kannabiksen käyttö näyttää lisääntyvän jokaisessa uudessa 10-vuotisikäryhmässä . Vuosina 1945–1954 syntyneistä kannabista on kokeillut ainakin kerran eläissään noin viisi prosenttia kohortista. Kymmenen vuotta nuoremmissa kokeilijoita on yli 10 prosenttia ja seuraavassa ikäkohortissa yli 15 prosenttia. Vuosina 1975–1984 syntyneistä kannabista on kokeillut 30 prosenttia ja nuorimmasta syntymäkohortista jo lähes 40 prosenttia. – lähde THL

Kannabiskokeilujen määrä tulee kasvamaan edelleen, johtuu luontaisesta poistumisesta, viittaan suurempien sukupolvien maanpoveen päätymiseen.

Professori: Suomessa kytee halu kannabiksen laillistamisesta – THL

"Erityisesti niillä, joilla on omakohtaista kokemusta kannabiksesta ja jotka tuntevat käyttäjiä, mielipiteet ovat lievemmät. Ajattelu on liberaalimpaa nuoremmissa ikäryhmissä, alle 35-vuotiaiden keskuudessa.

Erikoistutkija Karoliina Karjalainen lisää, että sitä mukaa kun liberaalimmin ajattelevan nuorison asema vakiintuu yhteiskunnassa, ajatukset kannabiksen laillistamisesta voivat siirtyä politiikkaan."

Kannabiksen lääkekäyttö on sallittua, mutta se on Fimean erityislistalla ja lääkärit eivät uskalla määrätä sitä minkään sairauden hoitoon toimilupansa peruutuksen pelossa, kiitos Valviran uhkailujen. Tämä johtuu kannabiksen laittomasta asemasta.

Fimean kanta on että kannabista ei ole tutkittu tarpeeksi mutta nopealla haulla lääketieteellisten julkaisujen tietokannasta kannabiksella löytyy kymmenkertainen määrä esim. ibuprofeeniin verrattuna. Itse asiassa kannabis on maailman tutkituin kasvi. 

Tällä hetkellä Kelasta ei saa korvauksia lääkekannabiksesta niinkuin muista lääkeistä, ihmiset joutuvat maksamaan noin 600-1200 euroa, jota saavat muutamaksi kuukaudeksi lääkeitään. Se on sairastavalle ihmiselle hyvin iso ongelma. Ja saataa ajaa ihmiset laittomille markkinoille. 

Myös CBD:n laillinen asema ihmetyttää, se on lääkeainelistalla, mutta sitä ei edes lääkäriltä saa. -WHO:n tuore raportti kertoo seuraavaa siitä: WHO Report Finds No Public Health Risks Or Abuse Potential For CBD 

Useista EU maista tuota kannabisöljyä on saatavilla ihan normaalista kaupasta.

Alustuksen jälkeen itse kysymyksiin:

Onko lääkekannabiksen asema tällä hetkellä oikea?

Onko oikein teidän mielestänne, että ihmiset joutuvat muuttamaan Suomesta kannabispakolaisiksi maihin jossa saavat apua vaivoihinsa?  

Mikä on ehdokkaan kanta kannabiksen laillistamiseen?

Mikä on ehdokkaan kanta kannabiksen kohdalla Kanadan malliin tai Coloradon malliin?

Oletteko tietoisia miten Portugalin malli toimii?

Mitä mieltä Norjan uudesta linjasta, koskien käytön dekriminalisoitia?

Miksi kannabis pitäisi pitää laittomana, jos siis olette sitä mieltä?

Ylipäänsä kannatatteko huumeidenkäytön rangaistuksen jatkamista? 

Poliisien resurseja voisi käyttää paremminkin kuin kannabiksen kotikasvattajien jahtaamiseen?

Perusteluja olisi hienoa kuulla ja vielä hienompaa se olisi jos ne perustuisivat faktoihin. Koska huume on heikko perustelu.

Lisäksi muistutan lukijoita ja ehdokkaita, että minä en hyväksy alaikäisten päihteiden käyttöä

Siksi olisi tärkeää saada kannabis sääntelyn piiriin kuten alkoholi on tällä hetkellä!

Ja muistutan että nuoret ovat jo heränneet päihteiden tuomiin ongelmiin ja osaavat torjua sosiaalista painetta. Alkoholin ja tupakan käyttö heillä on vähentynyt.

 

Pari linkkiä aiheeseen:

MTV – Kaliforniassa marihuana ilmestyi kauppojen hyllyille – myynnistä odotetaan miljardibisnestä

Yle – Marihuanamyymälät avasivat ovensa Kaliforniassa – Kannabiksen ostaminen viihdekäyttöön muuttui lailliseksi

BBC – Recreational cannabis use becomes legal in California

Ex-presidentti Martti Ahtisaari toteaa: ”Todennäköisesti ihan tolkun ajatus”

Mikael Jungner visioi Suomesta kannabis-bisneksen suurvaltaa – ”Mielenkiintoinen mahdollisuus”

Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vertailu – THL -Kannabis on taulukon ja nykytiedon valossa hyvin vähän riippuvuutta aiheuttava aine.

Kannabiksen viljely hurjassa kasvussa kuusikymppisten keskuudessa – "Rouvat saavat voirahoja leivän päälle" -Yle

"Suurin osa kotikasvattajista on kuitenkin nuoria. Tyypillinen kannabiksen kasvattaja on nuori mies, jolla on 5–20 kasvia asuintiloissa.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen kuvailee takavarikointien ja siten myös kasvattamisen räjähtäneen vuoden 2007 jälkeen. Kymmenen vuotta sitten poliisi takavarikoi 7 600 kannabiskasvia. Viime vuonna määrä oli 18 900 kasvia."

Huumeista on tullut taviksille sivubisnes -Aamulehti

" Osa isoista diilereistä on ihan tavallisia työssäkäyviä tai opiskelijoita."

Nuorten tupakointi vähenee entisestään, alkoholinkäytön väheneminen on pysähtynyt – Sosiaali-ja terveysministeriö

Norjassa halutaan lopettaa huumeidenkäytön rankaiseminen

Portugali dekriminalisoi huumeet 14 vuotta sitten – tämä on tilanne nyt

 

Ystävällisin terveisin 

Teppo Syvärilä

Kannabisaktivisti, kannabisasiantuntija ja lääkekannabis esille Suomessa ryhmän perustaja

 

Muutamat videot katseltaviksi:

 

Humaania päihdepolitiikkaa ry tuottama video lisäinfoa ja keskustelua herättelemään:

https://

 

Ja hyvä video, jonka Kioski ohjelma on tuottanut, tämä on suunnattu kai nuorille:

https://

 

Legal marijuana off to blazing start in California:

https://

 

CNN:

https://

 

https://

 

 

 

TeppoSyvril
Espoo

Sydäntä lähellä on päihdepolitiikka, lääkekannabis,virkistyskannabis,
ympäristö,luonto,jokamiehenoikeudet,eläinten hyvinvointi,syrjäytyneet ihmiset,nuoret ja lapset, ihmisoikeudet,tasa-arvo, tietoturva,sananvapaus, maalaisjärjen käyttö ja vastuu sanoistaan mitä puhuu tai kirjoittaa.

Vihreralan ammattilainen.

P.s joskus tekstit sekavia ja täynnä kielioppi ja kirjoitusvirheitä. Suurin syy siihen ei ole kannabis tai alkoholi. Se on aivovamma jota kutsutaan lukihäiriöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu