TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Asiantuntiaryhmä haluaa lopettaa huumeilla pelottelun ja kauhistelun!

 Global Commission on Drug Policy -asiantuntijaryhmä vaatii muutosta huumekeskusteluun ja asenteisiin.Hyvä ja aiheellinen vaatimus.

Myös Suomessa asia on ajankohtainen.  Poliitikot,poliisit,media ja jopa valistajat syyllistyvät pelotteluun ja ongelmien paisutteluun kun on huumeista kyse. Faktat ohitetaan ja asioista puhutaan mielikuvien varassa. Tämä on voi myös todeta blogeissani, kun kommentteja niihin satelee. Osa on tietenkin asiallisia ja faktoihinpohjautuvia, mutta paljon on vain tunnepitoisia.

Ihmisten ennakkoluulot ja hyvin vanhakantainen ajattelu on myrkkyä huumekeskusteluissa, sen huomaa parhaiten kun kirjoittelen kannabiksesta. Vanhan propaganda puskee läpi komenteissa ja kohtaan mitä ihmeellisempiä syytöksiä. :)

"Yleisö, poliitikot ja media puhuvat usein huumeidenkäytöstä tunteellisesti, moralisoiden ja faktoista piittaamatta. Tosiasiassa huumeiden ongelmakäyttäjiä on vähän, esittää tuore raportti. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä vaatii puhetyylin uudistamista ja huumepolitiikan uudistamista: Turha sota huumeita vastaan polkee nyt ihmisoikeuksia."

Tämä on loistava huomio, joka keskustelussa Suomessakin unohtuu:

"RAPORTIN mukaan huumeidenkäyttö on yleistä, mutta se ei suinkaan johda yleiseen rappioon: Vuonna 2016 noin 250 miljoonan ihmisen arvioitiin käyttäneen laittomia huumausaineita. Silti vain 11,6 prosenttia oli ongelmakäyttäjiä."

Kuinka huumekeskustelua tulee uudistaa vanhentuneiden ennakkoluulojen nujertamiseksi:

http://www.globalcommissionondrugs.org/reports/changing-perceptions/

http://www.globalcommissionondrugs.org/wp-content/uploads/2018/01/GCDP-R...

Kannattaa lukea koko Helsingin sanomien juttu. Millaisia mietteitä se teillä herättelee arvoisat keskustelijat?

Asiantuntijaryhmä haluaa lopettaa huumeilla pelottelun ja kauhistelun – tuoreen raportin mukaan huumeidenkäyttö on yleistä, mutta ei johda yleiseen rappioon

P.s Taas uusi osavaltio jenkkilässä laillistaa myös viihdekannabiksen, taitaa olla yhdeksäs. :)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannattaa myös lukea tämä Jani Kajanojan kirjoitus:

Miten suhtaudumme päihderiippuvuuteen?

http://janikajanoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24894...

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mitä blogistin kannabiksen vapauttaminen tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä. että kuka tahansa saa kasvattaa koka-kasvia aivan vapaasti ja valmistaa siitä ainetta parhaan kykynsä mukaan tai syödä sitä sellaisenaan. Kipu potilas saisi siten kokeilla mikä kasvi parhaiten auttaa kipuihinsa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nyt kyllä sekoitat asioita ihmeellisesti keskenään. Kannabis ja koka
kasvi ovat eriasioita.

Minä en kannata vapauttamista vaan laillistamista. Hieman eriasioita minun mielestäni.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kokakasvi taitaa käytännössä olla vähän kahvia vahvempi piriste. Sen lehtiähän on pureskeltu tuhansia vuosia. Kokaiini on taas lehdistä uutettu kidemäinen alkaloidi joka on vaikutukseltaan ja haitoiltaan paljon vahvempaa. Kokaiinia on käytetty puudutusaineena ja sitä käytetään lääkinnällisesti puudutusaineissa.

Kokalehtien pureskelu on aivan eritason päihtekäyttöä kuin kokaiinin käyttö.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Ihmisten ennakkoluulot ja hyvin vanhakantainen ajattelu on myrkkyä huumekeskusteluissa, sen huomaa parhaiten kun kirjoittelen kannabiksesta. Vanhan propaganda puskee läpi komenteissa ja kohtaan mitä ihmeellisempiä syytöksiä. :)
---

En tiedä kuka syytöksiä esittää, en syytä sinua ja ymmärrän täysin sinun ajatuksenjuoksun, mutta vastakkaisen mielipiteen kai saa sanoa ilman että syytellään, sitähän sinä kai nykyaikaisella keskustelulla tarkoitat. :)

Yksittäisen ihmisen mielipide;
Minun mielestä huumeet ja alkoholi, aiheuttaa riippuvuutta ja riippuvuus ongelmia ajan saatossa, ihan vain käytännön 60 elämänvuoden kokemuksella kerrottuna. Riippumatta siitä onko ne laillisia vai laittomia, aineen ja käyttäjän välinen riippuvuus-suhde syntyy samalla tapaa. Se riippuvuus-suhde aiheuttaa sitten vuosien saatossa monia ongelmia jotka voi nähdä kadulla, kodeissa, a-klinikoilla, huume-riippuvuusklinikoilla, taloyhtiöissä, lasten huostaanotoissa, yms.

Yhteiskunta tai ihmiskunta, joka menettää luontaismoraalisen kyvyn ymmärtää huumeiden ja päihteiden vaikutusta elämää heikentävänä tekijänä, menettää silloin myös kykynsä kasvattaa lapsensa ja ihmisensä oikein ja sellainen ihmiskunta tuhoutuu koska elämää kannattava kyky heikkenee, ihmislaji heikkenee ja tuhoutuu.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Suurin osa huumeidenkäytöstä ei johda ongelmiin tai riippuvuuteen, raportti sanoo. Huumeita kokeillaan nuorena, tai niiden parissa rentoudutaan satunnaisesti ja sosiaalisissa tilanteissa. Huumeet ovat kuuluneet – muodossa tai toisessa – kaikkiin kulttuureihin.

Mediassa laittomat huumeet liitetään kuitenkin usein rikollisuuteen. Toinen yleinen tapa kertoa huumeista on kauhutarina, jossa huumeet tuhoavat käyttäjän ja hänen lähipiirinsä, raportti moittii."

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jossain mielessä aloittajan puheissa joskus on asiaakin.

Yksi pointti vapauttamisessa on ollut se, että saadaan liiketoiminta rikollisilta yhteiskunnan haltuun. Järjellinen ajatus tuo, olisi
ainakin tuoteturvallisuus varmenpaa.

Tässä vain unohtuu yksi perusasia. Ihanne olisi tietenkin se, että nämä huumekauppiaat palaisivat "rehellisiksi" kansalaisiksi ja lopettaisivat
myrkyn jakamisen.
Vaan eihän se noin mene. Jos kannabiksen kauppa vaikeutuisi, niin myyntituote korvattaisiin entistä pahemmilla tuotteilla. Oltaisiinko tilanteessa jossa pahempien huumeiden kauppa lisääntyisi ja mentäisiin
ojasta allikkoon. Jos kannabis nyt on niin vaaraton, nämä muut eivät taatusti sitä olisi.

Entäs jo kannabiksen vapauttamine johtaisi kovempien aineiden käytön rajuun kasvuun? Ainoa varma asia on, etteivät kannabista nyt kauppaavat
lopettaisi tuottoisaa bisnestä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En puhuisi kannabiksen vapauttamisesta vaan laillistamisesta. Ei kuten alkoholin kohdalla sitä verotetaan ja sille määritellään muutkin asiat.

Ainakaan Coloradossa laillistaminen ei ole kiihdyttänyt ihmisten siirtymistä koviin huumeisiin. Pikemmin on käynyt päinvastoin.

Huumekauppiaat tekevät kauppaa niin pitkään kun eriaineet on laittomia, se on heille tuottoisaa toimintaa.

Yksi pointti minkä otan esille on, että harva kannabiksen käyttäjä koskaan siirtyy kovempiin aineisiin. Toki riski on laittomilla markkinoilla olemassa jos kannabista ei ole muka saatavilla ja jotain muuta tarjotaan tilalle.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

On melkoisia kommentteja tuolla Hesarin jutun kommenttikentässä.

Melkoisia väitteitä ja ihme harjoja porukalla on. :)

Muutama esimerkki jotka ei perustu kuin kirjoittajan omaan mielikuvitukseen.

"Lääkekannabis on eri tuote, kuin "viihdekäytössä" oleva. Eikä se aiheuta "viihteellistä" mielihyvän tunnetta. Käyttökin on tarkassa valvonnassa."

"Meksikossa raskaatkin huumeet ovat tosiasiallisesti laillisia koska lakeja ei enää valvo kukaan. Meksiko kärsii kuitenkin jättimäisestä rikosongelmasta juuri huumeiden takia. Vuosittain Meksikossa murhataan yli 20 000 ihmistä huumeiden takia. Kyse on kartellien kilpailusta markkinoista, missä kukaan ei ole turvassa. Maa on kokonaan kartellien hallussa eikä toimivaa johtoa ja demokratiaa ole enää olemassa.

Tämä ongelma syntyy siitä, että kun tarpeeksi suuria ja helppoja voittoja on tiedossa, haaskalle pyrkii yhä härskimpiä toimijoita, ihan riippumatta siitä onko toiminta laillista tai ei. Runsaat ja helpot voitot johtavat siis itsessään oheisrikollisuuden kasvuun riippumatta itse alan laillisuudesta.

Ts. vaikka huumeet olisivat laillisia, miljarditienistit tulevat houkuttelemaan alalle rikollisia, jotka käyttävät murhia, uhkailua ja ryöstöjä omien etujensa ajamiseen, siis kilpailijoiden hävittämiseen.

Legalisointi ei siis missään nimessä vähentäisi rikollisuutta muuta kun itse käytön ja myynnin osalta (koska se ei enää olisi rikollista). Muu rikollisuus leviäisi Meksikon tapaan muihinkin maihin.

Sama ilmiö näkyy monella muullakin alalla. Esimerkiksi sinänsä täysin laillinen rakennusala on Italiassa läpikorruptoitunut. Rakennusalan toimijoita uhataan ja murhataan koska tiedossa on jättivoittoja esim. julkisten hankkeiden kautta. Hankkeet, jotka nekin usein jaetaan korruption kautta."

Migul Ketonen

Alkoholi ja tupakka ovat todistetusti haitallisimmat päihteet/huumeet sekä yksilölle että yhteiskunnalle ja niitäkin haitallisempia ovat sokeri ,suola ja pikaruoka. Joku kannabis ei ole todistetusti yhtään yliannostuskuolemaa aiheuttanut ikinä ja on kohtuukäytettynä jopa terveellinen kuten moni muukin mieto huume

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabiksesta mielenkiintoinen uusi havainto. The Washington Post uutisoi:

Study: Legal marijuana could generate more than $132 billion in federal tax revenue and 1 million jobs

https://www.washingtonpost.com/national/2018/01/10...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Iisalmesta esimerkki:

"Nuorten huumeiden käyttö järkyttää, koska mielikuvat huumeista ja niiden käyttäjistä eivät vastaakaan todellisuutta. Huumeet eivät olekaan kalliita tai käyttäjät kodittomia. Kun tarvittavaa tietoa ei ole, alkavat huhupuheet ja turha syyllistäminen."

"Olen miettinyt paljon, miltä tutkinnan kohteena olevista nuorista tuntuu nyt. Miten voi rakentaa kestävää tulevaisuutta, kun asiaa riepotellaan iltapäivälehdissä, ja jokainen on valmis tuomitsemaan? Rikoksiksi luokiteltavat teot syyllistävät yhtälailla kaikkia nuoria ja leimaavat elämää jopa vuosiksi eteenpäin.

Rikosrekisterimerkintä säilyy, vaikka huumeiden käyttäminen loppuisikin. Huumeiden käyttäjä onkin automaattisesti nykyisen lainsäädännön mukaisesti rikollinen, ei avun tarvitsija. Kiinnijäämisen ja nöyryytyksen pelossa huumeiden käyttö pysyy edelleenkin salaisena, likaisena ja piilossa todelliselta maailmalta. Näin ei pitäisi olla."

http://www.iisalmensanomat.fi/news/huumeita-ymparo...

Tiina Teittinen

Tässä on nyt juuri yksi iso dilemma uskottavuudessasi kannabiksen laillistamiseen. Sekoitat blogissasi huumeidenkäyttöä yleisesti, ja samalla lobbaat kannabiksen laillistettavuutta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ongelma taitaa olla sinulla. :) Itse kannatan huumeiden käytön dekriminalisointia kaikkien huumeiden osalta. Ja kannabiksen laillistamista. Monta kertaa asian olen todennut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset