TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Norja: Huumepolitiikka ja laki

Norja on päättänyt tehdä huumausainepolitiikkaansa suuren muutoksen, varsinkin jos vertaa muihin pohjoismaihin. Erityisesti Suomeen ja Ruotsiin.

Siellä on tehty päätös dekriminalisoida huumeiden käyttö. He siis ovat huomanneet, että rankaiseminen ei tuota kuin lisähaittoja ihmisille. Rankkujen sijaan he ryhtyvät panostamaan hoitoon ja ilmeisesti myös realistiseen valistukseen.

Hyvä ja järkevä suunnanmuutos, joka olisi Suomessakin syytä tehdä. 

Saa nähdä aiheuttaako Norjan suunnanmuutos keskustelua Suomessa poliittisella tasolla, vai vaietaanko asiasta, koska huumeet?

Minusta Suomessakin pitäisi keskittyä haittojen minimointiin ja realistiseen valistukseen. Rangaistusten tie ei johda kuin lisä kärsimykseen. 

Mielenkiintoinen haastattelu aiheesta löytyy täältä:

Our interview with Ina Roll Spinnangr, the director of the Association for Safer Drug Policies, the NGO that organised the first Nordic Drug Policy Reform Conference last year.

"There is a urgent need to reduce harm caused not only by drugs, but by today’s drug policies. Some of our policies actually increase the risk of deaths, crime, problematic use, and drug related problems. "

 

“Norway Can Set the Standard for Nordic Countries” – Interview with Ina Spinnangr

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Järkevä päätös Norjalta. Suomen kannalta siinä mielessä merkittävää että kohta saadaan pohjoismaalaista näyttöä kyseisen asian toimivuudesta ja vaikutuksesta huumeidenkäytön määrään ja haittavaikutuksiin. Norjahan on hyvin Suomen kaltainen maa yhteiskuntajärjestelmältään, tosin siellä on kalliimpi alkoholi mutta toisaalta parempi tulotaso. Portugalin-malli on ainakin Portugalissa toiminut käsittääkseni hyvin ja odotetusti.

Moni vastustaa käyttörangaistuksen poistamista tai huumeiden eriasteista vapauttamista huumeiden haittojen lisääntymisellä koska oletettavasti käyttö ja käyttäjäkunta lisääntyy. Onhan se tosiasia että mitä enemmän päihteitä käytetään niin sitä enemmän ne aiheuttavat terveyshaittoja. Mutta huumausaineiden käytön suorat ja epäsuorat kokonaishaitat ja kokonaiskulut yksilölle ja yhteiskunnalle ovat paljon laajempi käsite.

Näihin muihin haittoihin, jotka ovat helposti varsinaisia käyttämisestä johtuvia haittoja merkittävämmät kuuluvat mm:
-huumemaailmaan liittyvä rikollinen toiminta välityksestä ja valmistuksesta aina väkivaltaiseen velanperintään
-poliisin, oikeuslaitoksen ja vainkeinhoitolaitoksen resurssien tuhlaaminen loputtomaan "kissa-hiirijahtiin ilman todellista hyötyä
-käyttäjien "leimaantuminen" ja siitä aiheuta syrjäytyminen ja muut ongelmat (esim. koulupaikan menetys, työpaikan menetys jne.)
-vaikeudet hoitaa alkavaa huumausaineongelmaa ilman lisäseuraamuksia ja leimaantumista
-sakkorangaistuksen merkitys vähävaraisen henkilön talouteen ja pahimmillaan maksuhäiriömerkintä talouden kaatuessa "sakkoihin".

Yksilön terveyshaitat ja niiden kulut yhteiskunnalle ovat vain yksi osa-alue huumausaineiden kokonaishaitoista. Huumeiden kokonaishaitat ja kokonaiskulut yhteiskunnalle ovat valtava kokonaisuus johon nykyinen kieltolakipolitiikka vaikuttaa haittoja lisäävästi. Itse näen hallitun laillistamisen ja "turvallisempien" päihteiden laillisen jakelukanavan nykyistä toimintatapaa järkevämpänä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Portugalin-malli on ainakin Portugalissa toiminut käsittääkseni hyvin ja odotetusti."

On toiminut ja siitä on 15 vuoden kokemusta.

Portugali teki 15 vuotta sitten huumepolitiikassaan kohutun käännöksen, jonka tuloksia kiitetään nyt laajalti.

https://yle.fi/uutiset/3-9205897

Silti suomalaiset poliitikot vaativat lisää näyttöä aiheesta. :)

"Yksilön terveyshaitat ja niiden kulut yhteiskunnalle ovat vain yksi osa-alue huumausaineiden kokonaishaitoista"

Yksilölle voi olla kovatkin haitat, mutta yhteiskunnan kannalta ehkä pienin murhe mitä huumeet aiheuttaa. Tai oikeastaan huonot lait.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset