TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kannabiskortti käyttöön!

Kannabiskortin ideana on lupa käyttää kannabista niin virkistyskäytössä kuin lääkekäytössä, Se sisältäisi myös luvan kasvattaa kannabista kotonaan. 1-10 kasvia, pistokkaiden tai taimien määrää ei rajotettaisi. 

Luvan voisi saada lääkäriltä, eli lääkäri arvioisi onko kyseiselle henkilölle todellista haittaa kannabiksesta. Lähinnä tämä koskisi henkilöitä joilla on mielenterveydellisiä ongelmia. Tällöin lääkäri voisi evätä tai muuten rajoittaa henkilön kannabiksen käyttöä. Tai sitten vain antaa oikeuden käyttää CBD tuotteita. 

Ikärajana voisi olla 18 vuotta, jolle käyttö sallittaisiin. 

Kannabiksen myyminen olisi edelleen kiellettyä ja välittäminen alaikäisille myös. 

Kannabiskortti=lisenssi maksaisi 100 euroa vuodessa ja jos kasvattaa niin 200euroa. Rahat ohjattaisiin päihdehaittojen ehkäisyyn, valistustyöhön.

Systeemi toisi säästöjä oikeuslaitokselle sekä poliisille, eli veronmaksajille.

Sen avulla ihmiset saisivat laillisesti nauttia kannabista, menettämättä työpaikkaansa tai opiskelupaikkaa. 

Sen avulla ehkäistäisiin syrjäytymistä.

Sen avulla tuotettaisiin faktapohjaista tietoa kannabiksesta ja sen tuomista mahdollisista haitoista ja hyödyistä.

Kortin saajalla olisi myös oikeus perustaa voittoa tavoittelematon kannabisklubi, jossa yhteisön jäsenent voisivat kimpassa kasvattaa kannabista ja nauttia siitä. Clubeilla ei saisi nauttia alkoholia tai tupakkaa.

Tulevaisuudessa joilloin kannabis laillistettaisiin kotikasvattajat saisivat oikeuden myydä kasvejaan jälleenmyyjille. Verojen ja laaduntarkastuksen jälkeen tietenkin.

Miksi tälläinen ajatus tuli mieleen? 

Ehkä siksi koska suurin osa kannabiksen nauttijista ovat vastuullisia aikuisia ihmisiä, joita ei pitäisi rangaista sen käytöstä.

Miksi vastustat kannabiksen viihdekäyttöä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tää on vähän sama ajatus joka Kaliforniassa oli ennen virkistyskannabiksen laillistamista. Se toimi hyvin siellä, miksi ei Suomessa. Kannabiksen käytöstä ei pitäisi ketään sakottaa tai syrjäyttää yhteiskunnan rattaista. Se on vaan tyhmää.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

En näe kannabiskorttia mitenkään järkevänä tai toimivana vaihtoehtona. Aikoinaan oli viinakortit mutta niistäkin on luovuttu.

Henkilön oikeus kannabiskorttiin olisi esityksessäsi riippuvainen lääkärintarkastuksesta. Tämä sulkisi suuren joukon osin "mielivaltaisin" perustein kannabiskortinsaajista. Mielenterveysongelmat ovat erittäin yleisiä. Mielenterveysongelmaiset ovat jo valmiiksi "leimaantunut" ihmisryhmä ja heidän jättämisensä "kannabiskortin" saamisen ulkopuolelle olisi yhdenvertaisuuden kannalta kestämätöntä.

Tiedän kyllä että psykoosialttius ja kannabis voivat olla yhdistettynä riskitekijä erityisesti säännöllisessä suurivolyymisessä käytössä, mutta en silti jättäisi psykoosipotilaita tai psykoosiriskisiä potilaita eriarvoiseen asemaan. Lisäksi kyseinen lääkärintarkastus sitoisi turhaan lääkärien työpanosta ja maksaisi luvan hakijoille. Turhaa rahastusta.

Ja mitä jos ei omaa korttia, rangaistaasiinko sitten käytöstä, hallussapidosta ja kasvatuksesta. Laillistamisen ensisijainen tarkoitus lienee juuri estää ja vähentää kriminalisoinnin haittoja. Esittämässäsi lääkärintarkastus mallissa jäisi kannabiskortin ja laillisen jakelukanavan ulkopuolelle juuri ne heikoimmassa ja syrjäytyneimmässä asemassa olevat käyttäjät. He joutuisivat ostamaan edelleen "diilereiltä".

Lisäksi lääkäri kyky arvioida kannabiksen haittoja ja soveltuvuutta yksilötasolla on hyvin tulkinnallinen. Vaikka on psykoosialttius niin silti kannabiksen käyttö voi olla suhteellisen haitatonta. Itsekin tiedän erään henkilön jolle on aikoinaan diagnosoitu psykoottinen häiriö ja silti tälle henkilölle kannabis (tai muutamat muutkaan huumausaineet) eivät aiheuta viihkekäytössä miteenkään merkittävämpiä terveyshaittoja psyykkiseen tilaan.

Ilman lääkärintarkastukseen sidottua kortinsaantia kortissa on muutamia hyviä ideoita. Se olisi käytännössä veroluonteinen maksu jolla saisi oikeuden hallussapitää, käyttää ja kasvattaa kannabista. Tosin mikä olisi sanktio tai rangaisu jos ei omaa korttia. Mutta jos laillinen jakelukanava muodostuu niin ehkä tällaisellä veroluonteisella "ostooikeuskortilla" olisi paikkansa.

Mutta käytännön tasolla olisi turhan byrokraattinen ja raskas järjestelmä käytön ja kaupan rajoittamiseen. Tupakan tai alkoholin kaltainen ikärajajärjestelmä lienee toimivin ja siihen voisi yhdistää esimerkiksi ostomäärärajoitukset ostokertaa kohde, mutta ilman henkilökohtaista valvontaa. Kannabiskortin omaaminen voisi ruveta vaikuttamaan esimerkiksi aselupien, ajokorttien tai vakuutusten saamiseen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"En näe kannabiskorttia mitenkään järkevänä tai toimivana vaihtoehtona. Aikoinaan oli viinakortit mutta niistäkin on luovuttu."

En itsekään näe sitä järkevänä, mutta vaihtoehtona se on olemassa. :)

"Henkilön oikeus kannabiskorttiin olisi esityksessäsi riippuvainen lääkärintarkastuksesta. Tämä sulkisi suuren joukon osin "mielivaltaisin" perustein kannabiskortinsaajista. Mielenterveysongelmat ovat erittäin yleisiä. Mielenterveysongelmaiset ovat jo valmiiksi "leimaantunut" ihmisryhmä ja heidän jättämisensä "kannabiskortin" saamisen ulkopuolelle olisi yhdenvertaisuuden kannalta kestämätöntä."

Tämä on totta. Itse en leimaa mielenterveysongelmaisia. Tunnen monia jotka kärsivät kyseisistä vaivoista. Ja olen samaa mieltä että "mielivaltaisesti" ihmisiä rajattaisiin pois systeemistä.
Ihan samaa tapahtuu ilman kannabiskorttia jatkuvasti.

"Lisäksi lääkäri kyky arvioida kannabiksen haittoja ja soveltuvuutta yksilötasolla on hyvin tulkinnallinen. Vaikka on psykoosialttius niin silti kannabiksen käyttö voi olla suhteellisen haitatonta. Itsekin tiedän erään henkilön jolle on aikoinaan diagnosoitu psykoottinen häiriö ja silti tälle henkilölle kannabis (tai muutamat muutkaan huumausaineet) eivät aiheuta viihkekäytössä miteenkään merkittävämpiä terveyshaittoja psyykkiseen tilaan."

Tästäkin olen samaa mieltä. 2-3% ihmisistä on altiita psykooseille. Sitä paitsi CBD:n on todettu jo auttavat psykooseiden hoidossa. :)

"Ilman lääkärintarkastukseen sidottua kortinsaantia kortissa on muutamia hyviä ideoita. Se olisi käytännössä veroluonteinen maksu jolla saisi oikeuden hallussapitää, käyttää ja kasvattaa kannabista. Tosin mikä olisi sanktio tai rangaisu jos ei omaa korttia. Mutta jos laillinen jakelukanava muodostuu niin ehkä tällaisellä veroluonteisella "ostooikeuskortilla" olisi paikkansa."

Olen tässäkin samaa mieltä. Koko kirjoitus oli vaan alustava kelaus tulevalle. :)

Koko kirjoitus lähti liikkeelle maksukortti kelauksesta, jonka toi ilmoille Leena Meren avustaja.

"Mutta käytännön tasolla olisi turhan byrokraattinen ja raskas järjestelmä käytön ja kaupan rajoittamiseen. Tupakan tai alkoholin kaltainen ikärajajärjestelmä lienee toimivin ja siihen voisi yhdistää esimerkiksi ostomäärärajoitukset ostokertaa kohde, mutta ilman henkilökohtaista valvontaa. Kannabiskortin omaaminen voisi ruveta vaikuttamaan esimerkiksi aselupien, ajokorttien tai vakuutusten saamiseen."

Juuri näin, siksi itse kannatan kannabiksen laillistamista, en vapauttamista. Elämme 2018 vuotta ja on loukaus ihmisiä vastaa pitää edelleen kannabis laittomana.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Katsotaan järjestyksessä:

Ruukkuja voisi kasvattaa enintään 6 kpl, sitä isommat voivat viitata ammattimaiseen kasvatukseen ja sillä voitaisiin kiertää verotukselliset asiat. Kerrostaloissa olevat varastot ovat yleensä siinä 6 ruukkukappaleen verran.

Luvan saaminen on edelleen ongelma, että lääkäri ei voi antaa lupaa kun on Valviran ohjeistukset. Kuka valvoo lääkäreitä heidän potilailta, ettei vaan tule mielivaltaisia päätöksiä, että nyt pössyttelyt on aiheuttanut skitsofreniaa potilaalle ja kielletään? Ei kukaan uskalla? Tiukennukset on korkea aika höllentää voimakkaasti ja enemmän tiukentaa opioideilta ja bentsopioideilta. Vaarallisempia laillisia lääkkeitä saa kyllä hakea.

Hollannissa luvan saaneet paikoissa on ikäraja muistaakseni 21, joten tätä alempana ei voida myydä eikä myydä alkoholin alaisena. Sehän tiedetään, että kannabiksen sekoitus alkoholin kanssa vain nostattaa humaluusastetta.

Kyllä, edelleen kiellettyä alaikäisille. Mutten ymmärrä mitä tarkoitat kannabiskorteilla 100 euroa ja 200 euroa? Tarkoitatko, että 200 euroa ammattimaiselle kasvatukselle? Eikö se aiheuta melkoista tuloeroja, että jollakulla on vaikkapa miljoona rahaa rakentaa kasvatustalli ja 200 on aika halpa hinta? Pitäisi olla sellaiset hinnat, että paljonko tuottaa niin kuin maataloudessakin. Eikö se laadunvalvonta pitäisi myös pitää, ettei ihan homeisia kasveja tuoda kaupitettaviksi?

Rahojen ohjaamiseen oikeisiin paikkoihin olen samaa mieltä. Niitä tienattuja rahoja ei saa väärinkäyttää valtion omiin tarkoituksiin. Rahat säästyy kaikesta turhasta oikeudenkäynneistä, poliisin tekemisistä, paljon rahaa voitaisiin suunnata oikeisiin paikkoihin sekä ihmisten tuomiot jäisi paljon vähemmälle kun nykyisestä on paljon haittaa, menettää opiskelupaikat, työpaikat, asunnon, luotot. Pikkuasioiden muutoksesta säästyisi paljon rahaa valtion kirstun talteen ja tuottaisi enemmän verotuloja rohkean huumauspolitiikan muutoksen kautta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Tarkoitatko, että 200 euroa ammattimaiselle kasvatukselle? "

Ei ajatus on se että jos haluaa itse kasvattaa, hinta olisi 200 euroa.

Tässähän ei ole kyse mistään ammattikasvatuksesta, koska ehdotuksessa ei sallita myyntiä.

Lisäksi kaikki rahamääreet ovat vain mun päästä heitetty ilmoille. :)

"Valviran ohjeistukset"

Valvirahan ei tiedä oikeasti kannabiksesta mitään, ei myöskään Fimea, joka pitää CBD:tä listoillaan. Siihen olisi kiva oikeasti tietää syy.

Tämä koko kirjoitus on vaan yksi ajatus muiden joukossa. Tarkoitus herätellä ja tarkoitus tuoda julki kuinka dorka kannabiksen kieltolaki on. :)
Alkoholin kieltolakikin oli ääliöiden kehittämä, samoin kuin viinakortti aikoinaan. Holhous ei toimi, se aiheuttaa enemmä haittoja kuin hyötyjä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kaliforniassa lääkekortti kumminkin esti ihmisiä syrjäytymiseltä ja säästi poliisien kustannuksia. :)

Tiina Teittinen

Siis kysyisin jälleen kerran lähteitäsi. Alat villiintyä toden teolla näissä ideoissasi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Osaksi blogin kirjoitus pohjaa myös tähän:

"Yksi kannabiskasvi löytyi kasvamasta kasvatusteltasta, viisi kasvia oli kuivumassa.
Kannabista asunnossaan Jyväskylässä kasvattanut 27-vuotias mies on tuomittu huumausainerikoksesta sakkoihin. Poliisi teki kotietsinnän miehen asuntoon heinäkuussa, jolloin löysi kuusi kasvia. Kasveista olisi saanut noin 150 grammaa marihuanaa.

Mies myönsi kasvatuksen omaan käyttöönsä, mutta kiisti rikoksen. Hän vetosi siihen, että oli pyytänyt lääkäreiltä reseptiä, mutta ei ollut sitä saanut. Miehen mukaan kyse ei ollut rikoksesta myöskään sillä perusteella, että hänen näkemyksensä mukaan rikos vaatii aina uhrin, eikä tässä tapauksessa uhria ole.

Keski-Suomen käräjäoikeus toteaa tuomiossaan kannabiksen kasvattamisen olevan kriminalisoitua ja rikoksen olevan rangaistavaksi säädetty teko oli sillä uhria tai ei. Rangaistukseksi tuomittiin 70 päiväsakkoa, josta maksettavaksi tuli 420 euroa."

Ihan turhaa ihmisten kiusaamista ja verorahojen tuhlausta.

P.s kiljua saa kotona tehdä, samoin olutta,viiniä. Mutta ei kasvia. Sairasta.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Kannabista-kasvattanut...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@7. Se on tyhmää politikointia ja vanhan propagandan mukaista ajattelua. Muistan hyvin elävästi sen, että opettajat pisti syyttämään yhtä oppilasta siitä, että on neulalla pistänyt itseänsä. Minä itse näin silmin, että sitä ei ole pistetty yhtään mitään vaan luomista. Myöhemmin tälle oli seurauksia, tämä syytetty pistoksista oli tehnyt elämästään huumeista koostuvan yksilön.

Yritin pelastaa hänet ja se kaikui tyhjiin kammioihin, sillä hän ei kuullut umpikorvillaan vaan hän vain toisteli, että miten mukavaa olisi ottaa aineita. Kielsin häntä tekemästä sellaista ja palaisi sellaiseksi kaveriksi kuin me koululaisena tunsimme. Ei hän vaan palannut.

Perhe-elämä oli kammottava, isä hakkasi häntä ja äiti taas oli välinpitämätön ties mistä ja tämä sama onneton ystävä toi minulle laittomat vhs-videot näytettäväksi Painajainen Elm Streetiltä, missä oli täydellisen leikkaamattomat kohtaukset elokuvista, mitä me nykyään näemme on melko lapsellisen tasolla, että edes lapset eivät peljästy miedosta painajaiselokuvasta. Ne vaan oikeasti olivat puuttuvia kohtauksia, mitä emme edes nykyään näe. Ostin nykyisen boxin vuodelta 2011 ja ne eivät vastanneet yhtään kokemustani ja arvioni niille elokuville on 1 tähteä viidestä.

No, muutamia vuosi myöhemmin näin hänet paremmassa kunnossa, mutta aivot olivat hänen mukaansa rikki, että hän ei välttämättä ymmärrä. Kysyin, että mitä hän käytti. Aineita oli Kokaiini, Heroiini, Metamfetamiini, LSD, Ekstaasi, Marihuana, Viina, monia vahvoja lääkeaineiden väärinkäytöksiä viinaan sekoitettuna. Niitä aineita näkyi aina hänellä ja koitti tarjoilla kaikenlaista. Mitään ei otettu. En ole nähnytkään häntä pitkään aikaan , kun ajattelin hänen parantumisen olevan ammattilaisten käsissä eikä toisten, sillä toisten käsissä hän ehkä sortuisi taas aineisiin..

Hän on vain surullinen varjo siitä peruskoulun oppilaasta, joka yritti tehdä parhaansa ja sortui huonosti varjojen tielle. Sitä vain yritti demonisoinnin välttelyltä, mutta hän vain päättää omasta elämästään olla osittain aineiden välttelyistä tai edes kaikkien.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minun pointti ja kysymys on. Onko Suomella varaa jäädä jälkeen tässäkään kehityksessä?

Minusta ei ole. Yhtään nuorta ei pisä kannabiksen takia syrjäyttää. Meillä ei ole varaa siihen.
Kysynkin vanhemilta joilla on lapsia? Onko hyvä että lapsenne syrjäytetään yhteiskunnsta kasvin takia?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@8. Yhtään nuorta ei jätetä. Opetetaan kaljasta, viinistä ja viinasta niin, että ei jää tarpeita saada maistettaviksi. Täysi kielto vain johtaa pelkästään katastrofiin.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Suomalaisilla on kansana juoppogeeni, kuten intiaaneilla ja aasialaisilla, josta syystä suomalainen juo niin kauan kuin viinaa saa.

Uskon, että huumeitten suhteen voisimme olla kohtuukäyttäjiä ja kannattaisikin ohjata suomalaisia pilvenpolttoon viinan juonnin sijasta. Siis ohjattaisiin, ihmisellä on oikeus myrkyttää itseään.

Kaikkein parasta olisi, jos ei kosketa kahvia vahvempiin nautintoaineisiin, mutta sitä ei tapahtune.

https://asfalttikukka.blogspot.fi/2018/01/ilmaston...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@11. Ei ole juoppogeenia kuten uskotellaan. Tämä kaikki on saanut alkunsa kieltolaista, joka epäonnistui ja jatkaa epäonnistumistaan ellei sitten eurooppaloistuisi, että niitä juomia saa myös kaupoista.

Saksassa Lidlin kaupassa ostin 5,70 euroa maksavan litran viskipullon 3 päivän ajaksi ja se riitti mainiosti.

Nyt olen matkalla Hollantiin katselemaan nähtävyyksiä sekä uudelleen katselemaan epäonnistuneita kohtia, missä piti olla nettivarauksia ja mikään lahjusraha ei onnistu vapauttamaan paikkoja.

Varaukset onnistuvat netissä ja keväällä pääsee nyt sitten katselemaan niitä kohteita ja samalla tutustumaan kahviloihin. Ne ei ole kiellettyjä, kun nauttii kohdemaassa ja kotimaa ei mahda asialle mitään.

Tiina Teittinen

Yllätys yllätys blogisi painopiste on siirtynyt kannabiksen viihdekäytön laillistamiseen. Pitkään siinä olikin lääkekannabisteema ikään kuin porttiteoriana mömmön laillistamiseksi. Perustelut ja linkit ovat edelleen yhtä hataralla pohjalla mutta innostuksesi vain kasvaa. En oikeastaan ihmettelisi jos blogisi poistuisi, mutta toivon että eri syystä kuin mitä pelkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset