TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Huumeet laitettiin suurtutkimuksessa vaarallisuus­järjestykseen

Taas uutta tutkimustietoa huumeiden vaarallisuus­järjestykseksestä.Ei kovin yllättävä tuo lista. Ainut laillinen päihde aiheuttaa enemmän harmia ja sairaalakäyntejä kuin amfetamiini tai kannabis saatika sienet.

Tässä toki vain yksi puoli asioista.

"LÄHINNÄ viihdekäytössä olevista huumeista vähiten vaarallisia ovat etenkin psilosybiiniä ja psilosiinia sisältävät ”taikasienet”. Tämä kävi ilmi maailmanlaajuisessa Global Drug Survey -tutkimuksessa (GDS), joka pani yhdeksän huumetta järjestykseen sen mukaan, paljonko sairaalakäyntejä ne ovat aiheuttaneet.

Viime vuoden kyselyyn osallistui 115 523 ihmistä yli 50 maasta. Vastaajat olivat keskimäärin 29-vuotiaita. 65 prosenttia heistä oli käyttänyt laittomia huumeita 12 edellisen kuukauden aikana. Vain laillista päihdettä eli alkoholia oli vuoden kuluessa nauttinut 34 prosenttia vastanneista."

Asiasta uutisoin Tiede.fi ja Helsingin sanomat

Kaikkiaan sairaalahoitoon jouduttiin eri päihteiden näin:

taikasienet 0,2 %

kannabis 0,6 %

LSD 1 %

kokaiini 1 %

amfetamiini 1,1 %

ekstaasi 1,2 %

alkoholi 1,3 %

synteettinen kannabis 3,2 %

metamfetamiini 4,8 %

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oletan, että kannabis ja synteettinen kannabis ovat samaa ainetta, mutta eri vahvuus. Eli kannabis voi olla hyvin vaarallista.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Oletit väärin. Synteettinen "kannabis" on termi jolla tarkoitetaan satoja erilaisia muuntohuumeita. Niillä ei ole varsinaisen kannabiksen kanssa muuta tekemistä, kuin että ne on kehitetty vaikuttamaan samoissa reseptoreissa, kuin esikuvansa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kannabis on kasvista saatava tuote joka on usein kuivattu esimerkiksi kuiviksi kukinnoiksi.

Synteettiset kannabistuotteet ovat laaja kirjo erilaisia aineita, jotka on valmistettu keinotekoisesti laboratorioissa, kemian tehtaissa tai "kotilabroissa". Synteettisiä kannabistuotteita lienee olemassa useampia satoja erilaisia. Osa on tietysti suhteellisen haitattomia, osa erittäin haitallisia ja hengenvaarallisia.

Kasviperäinen kannabis ja synteettinen kannabis ovat aivan eri aineita vaikka omaavatkin samankaltaisia vaikutustapoja ja toimivat osittain samalla tavalla elimistössä.

Jos verrattaisiin alkoholiin niin kannabista voisi verrata kaupasta saatavaan keskiolueen. Synteettisiä kannabistuotteita voisi verrata vaikka kaikkiin alkoholinkaltaisiin liuottimiin, mukaanlukien mm. metanolin.

Siinä missä normaali kannabis on suhteellisen haitaton päihde, helppo annostella, yliannostus- ja myrkytysoireet suhteellisen lieviä ovat synteettiset kannabistuotteet pahimmillaan hengenvaarallisia ja erittäin suurihaittaisia päihteitä joita on erittäin vaikea annostella turvallisesti ja niiden vaikutukset arvaamattomia.

Oletuksesi että kannabis ja synteettinen kannabis ovat samaa ainetta on täysin väärin. Kannabis on lähinnä haitallista. Synteettiset kannabistuotteet ovat laaja kirjo erilaisia aineita joista osa on erittäin vaarallisia ja erittäin haitallisia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Puihin meni oletuksesi. Onneksi jo se oikaistiin muiden toimesta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Humaania päihdepolitiikkaa ry lähetti vuonna 2015 suomalaismedioiden toimituksille ohjeistuksen, jonka tarkoituksena oli korjata yleistä virheellistä käytäntöä, jossa synteettisiä kannabinoideja kutsutaan "synteettiseksi kannabikseksi". Virheellinen kieli vaikeuttaa aiheen ymmärtämistä ja johtaa vääriin mielikuviin aineiden eroista ja yhtäläisyyksistä.

http://hppry.fi/blog/2016/02/22/toimituksille-nain...

Käyttäjän HenriToivonen kuva
Henri Toivonen

On loogista vetää tästä johtopäätös kannabiksen laillistamiseksi ja etenkin sienten kohdalla. Vuosikymmeniä jatkuneita taistelua huumeita vastaan emme ole voittaneet, silloin on keinovalikoimaa laajennettava. Näkisinkin tuon laillistamisen, edes kokeilun, hyväksi keinoksi yrittää. Uskon, siis ainoastaan uskon ilman näyttöä, vahvojen huumeiden ja alkoholinkin käytön tarpeen vähenevän.
Luin kyllä toisaalta kannabiksenkin riskeistä, kuten psykootisuudelle altistuminen. Sen hoitaminen näyttää olevan varsin vaikeaa. Kuinka moni käyttäjäjistä joutuu psykoosiin, puhutaanko prosenteista vai promilleista? Hoidon onnistumiset? Kenellä on suurimmat riskit siihen?
Tilastollista tietoa on kerättävä. Alkoholin ja tupakoinnin vastaavat tilastot meillä on jo käytettävissä. ”Taikasienten” kohdalla, voidaanko sanoa ettei edes tarvita, riskit ovat mitättömät.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kuinka moni käyttäjäjistä joutuu psykoosiin, puhutaanko prosenteista vai promilleista?"

Tästä ei ole kai kovin tarkkaa tietoa olemassa. 2-3% ihmisistä on alttiita psykoosille, se voi laueta myös ilman kannabista.

THL:llä kannattaa ainakin käytön rangaistuksista luopumiseen.

https://blogi.thl.fi/huumeiden-kayton-rangaistavuu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset