TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

THL: Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua

Hienoa huomata,että THL:kin on herännyt nykypäivään. Ja perään kuullutavat muutosta mitä tulee huumeiden käytön rangaistuksiin. Muutosta todellakin tarvitaan. 50 vuotta on harrastettu nykyistä politiikkaa ja se ei toimi halutusti. 

"Toimintatapoja tulee arvioida aika ajoin uudelleen. Tämä koskee myös huumepolitiikkaa. Huumausaineiden käytön rangaistavuuden tarpeellisuudesta tulisi käydä laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Mielestämme huumeiden käyttöön tulisi puuttua pikemminkin sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin kuin rikoslailla ja rangaistuksilla. Kannabiksen ja sen kaupan laillistaminen ei sen sijaan ole Suomessa ajankohtaista."

Rekisterimerkintä sulkee ovia nuorilta: 

"Ongelmallista on, että käyttörikos merkitään aina, myös huomautustapauksissa, poliisiasiain tietojärjestelmään, missä se säilytetään tapauksesta riippuen 5–10 vuotta. Päätös syyttämättä jättämisestä ei poista huumemerkintää tietojärjestelmästä."

Kyllä se sulkee ovia myös ihan aikuisiltä myös. 

Melkoinen määrä ihmisiä on vain huumeiden käytön takia rekistereissä:

"Käyttörikoksia tulee poliisin tietoon vuosittain noin 15 000. Tämä merkitsee sitä, että poliisiasiain tietojärjestelmässä on noin 75 000–150 000 tämänkaltaista rikosta. Vaikka oikeudelliset seuraamukset näistä ovat suhteellisen vähäisiä, rekisterimerkinnän vaikutukset nuorten henkilöiden elämänkulkuun voivat olla arvaamattomia ja altistaa syrjäytymiselle."

Yleisin huume mitä käytetään on selvästi kannabis. 

"Käyttörikokset koskevat suurimmaksi osaksi kannabista. Osa tapauksista tulee ilmi muun rikoksen tutkinnan yhteydessä, monissa tapauksissa kyse on kaveripiirissä tapahtuvasta satunnaisesta käytöstä tai omaan käyttöön liittyvästä hallussapidosta.

Vuoden 2014 Huumekyselyn mukaan 25–34-vuotiaista naisista 32 % ja miehistä 44 % oli kokeillut kannabista. Nykyinen lainsäädäntö määrittelee heidät rikollisiksi. Suurin osa (61 %) ikäryhmästä on sitä mieltä, että kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista."

Minusta on hyvä, että jopa THL on herännyt ja herättelee keskustelua aiheesta. Nykyinen politiikka ei estä käyttöä eikä vähennä haittoja. Se jopa voi ja pahentaakin niitä.

THL ei kannata kannabiksen laillistamista, syytä siihen he eivät kerro. :)

Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Käsitteistä:
Vaihtoehtoja huumepolitiikan nykyiselle linjalle, jonka mukaan käyttö on säädetty rangaistavaksi, on kolme: (1) laillistaminen, (2) dekriminalisointi ja (3) depenalisaatio. Radikaalein toimenpide olisi laillistaminen, mikä tarkoittaisi huumeiden käytön vapauttamista ja saatavuuden järjestämistä samaan tapaan kuin alkoholin tai lääkkeiden kanssa menetellään. Dekriminalisoinnissa käyttö ja pienten määrien hallussapito sallittaisiin luopumalla niiden rangaistavuudesta. Lievin toimenpide olisi depenalisaatio, missä käyttöä pidettäisiin edelleen rikoksena, mutta rikosoikeudellisia rangaistuksia ei käytetä. Siitä tulisi kuitenkin rekisterimerkintä poliisiasiain tietojärjestelmään.

Käyttäjän TeemuSorri kuva
Teemu Sorri

Toi rekisterimerkintähän siin on se ongelma. Tietysti jos esim kannabis vapautuisi kokonaan, ihminen voisi valita itselleen sopivan lajikkeen ja käyttää sitä tarkoitusperiensä mukaisesti vaikka sairauden hoitoon. Näin tehdään ulkomaissa ja siitä on olemassa hyviä kokemuksia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Tietysti jos esim kannabis vapautuisi kokonaan, ihminen voisi valita itselleen sopivan lajikkeen ja käyttää sitä tarkoitusperiensä mukaisesti vaikka sairauden hoitoon. Näin tehdään ulkomaissa ja siitä on olemassa hyviä kokemuksia."

Ei kuulemma toimi Suomessa. :) Toki eihän täällä juuri tiedetä että kannabislajikkeita on satoja. Voisi verrata viinirypäileisiin tavallaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Helsingin sanomat uutisoi aiheesta:

Huumeiden käytön rangaistavuudesta pitäisi luopua, sanovat THL:n asiantuntijat – ”Rikoslaki määrittelee ison joukon ihan tavallisia suomalaisia rikollisiksi”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005564625.html

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Iltalehti

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802132200741070...

Rekisterimerkinnän vaikutukset nuorten henkilöiden elämänkulkuun voivat olla arvaamattomia, THL:n julkaisussa todetaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mtv uutiset:

Nykylain mukaan yli kolmasosa nuorista aikuisista on rikollisia – THL-asiantuntijat: Huumekäytön rangaistavuudesta tulisi luopua

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nykyl...

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Kyllähän tässä nyt hyvään suuntaan ollaan menty, vaikka vasta muutama kuukausi sitten olin hyvin kriittinen tämän toteutumiseen. Etenkin Norjan dekriminalisointipäätös saattaa vauhdittaa asiaa Suomessakin. Katsotaan joko seuraaviin EK-vaaleihin löytyisi ehdokkaita tai jopa puolueita jotka ottaisivat tämän vaaliohjelmiin.

Kaikkein parasta olisi tietysti saada kannabis alkoon tai erikoisliikkeisiin myyntiin, mutta siihen taitaa vielä olla matkaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Poliitikot ei juuri aiheesta halua keskustella, ikävä kyllä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Myös Yle uutisoi:

THL:n asiantuntijoilta suora ehdotus Suomen huumepolitiikaksi: "Käytön rangaistavuudesta tulisi luopua"
Huumeongelmia halutaan ratkoa sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin eikä rangaistuksilla.

https://yle.fi/uutiset/3-10073632

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hienoa huomata että asia herättää kiinnostusta myös maailmalla:

Finland Health Experts Call for Decriminalisation of All Drug Use, Igniting Public Debate

https://www.talkingdrugs.org/finland-drug-use-decr...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset