TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Somelynkkaus pääsiäisen kunniaksi, ristiinaulitaan Sillanpää

Sillanpään tapaus on saanut somekansan lynkkaus puuhiin ja media toitottaa asiasta paljon. Tässäkään tapauksessa ei ole uhreja. 

Tämä kuvastaa kyllä paljon samaa mitä huumeidenkäyttäjät joutuvat arkipäivissään kokemaan.Turha ihmetellä miksi hoitoon ei haluta hakeutua vaikka motivaatiota olisi.  

Leimakirves heiluu ja heitä syyllistetään kaikesta mahdollisesta.

Päihdetyöntekijät lyttäävät Sillapään puheita ja vaativat häntä hakeutumaan hoitoon lähinnä fanien takia. 

Työtilaisuuksia menee, perusteina hänen työkykynsä.

Kaikki vain, koska hän käyttää laitionta päihdettä, asia olisi toinen jos olisi vain alkoholia käyttänyt.

Sinänsä hyvä että hän herättää keskustelua, mutta joku roti olisi tarpeen. 

Sinänsä huumeiden käyttäminen ei ole maailman tai edes Suomen isoin ongelma. Huono lainsäädäntö toki ongelma on ja sitä olisi hyvä muuttaa ainakin käytön dekriminalisoinnilla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikuttaako kristallihuume ristiinnaulitun kärsimyksiä vähentävästi ?

Mikäli näin on niin lynkkaajat saavat pitkän nenän.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ristiinnaulitsimisesta ei ole kyse.

Mun mielestäni tällainen metanfetamiinin käyttö on vakavampaa kuin joku pilven pössyttely.

Valitettavasti kyseinen artisti naulaa ihan omaa arkkuaan käyttämällä näitä vahvempia aineita.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kristalli todella on kovaa kamaa. Mietitäänpä kuitenkin kyseisen ihmisen ammattia. Työn puolesta pitää olla jatkuvasti tien päällä. Julkisuuteen pitää aina näyttää hyvää tuulta ja hymyillä. Kukaan ei tahdo nähdä väsyneen artistin kyyneliä.

Alkuun väsynyt ihminen alkaa piristää itseään joillakin aineilla, ja aikaa myöten aineet muuttuvat kovemmiksi.

Kyllä tässä maassa on momi työkseen toisia viihdyttänyt ihminen itse uupunut ja sortunut erinäisiin aineisiin. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa Olavi Virta.

Minä en osaa tuomita, mutta säälin kyllä kovasti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Periaatteessa ymmärrän ihmistä joka kokee Hortonin särkyä, mulla on samasta vain kalpea aavistus.

Mä olin valmis ottamaan suurinpiirtein kaiken helpottavan naamariini jo omien kipujen takia, Kunnes löysin oikean lääkärin. Se muuten maksaa ihan hitokseen euroja tuo oikea diagnoosi, oikeat lääkkeet ja oikea terveydenhoito.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #5

" Se muuten maksaa ihan hitokseen euroja tuo oikea diagnoosi, oikeat lääkkeet ja oikea terveydenhoito."

Ja lisäksi tarvitaan ainakin hitusen tuuria, joskus jopa paljon.

'mielialahäirikkö'(?)

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#4
Kristalli todella on kovaa kamaa.
.............

Yhtä kovaa kamaa kuin alkoholi tutkimusten mukaan. Jos vetää joka päivä niin mielihyvä on taattu mutta elonpäivät lyhenevät.

Mutta sehän on jokaisen oma asia miten elinpäivänsä viettää. Täysillä joka päivä tai säästellen 100-vuotiaaksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #10

Ei tää ihan näin ole nyky-yhteiskunnassa. Olisi, jos jokainen kantaisi vastuunsa itse ja maksaisi touhujensa kustannukset. Myös läheiset kärsivät paljon. Kyllä minulla on tästä omat kokemukseni alkoholistiperheen lapsena.

Aivan käsittämätöntä päihde ylistystä lähes päivittäin Syvärilältä. Muutoin blogin aiheeseen, niin nyt eletään somekohujen aikaa. Vakavimmat seuraukset ovat kyllä muunlaisilla kohujen uhreilla, jotka usein eivät ole edes mihinkään laittomuuksiin syyllistyneet.

Täysillä joka päivä tai säästellen 100-vuotiaaksi. Erikoinen ajatus, että joka päivä kännissä olisi täysillä elämistä. Minulla on kyllä siitä ihan erilainen käsitys mitä täysillä eläminen on.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #13

#13
Ei tää ihan näin ole nyky-yhteiskunnassa. Olisi, jos jokainen kantaisi vastuunsa itse ja maksaisi touhujensa kustannukset
...........

Tää on tätä kun joutuu jatkuvasti oikaisemaan yleisiä harhaluuloja kun puhutaan huumeista.

Sanotaan sadannen viidennenkymmenennen kerran.

Huumeiden käytön kontrollointi tulee yhteiskunnalle moninkertaisesti kalliimmaksi kuin itse huumeiden käytöstä aiheutuvat kustannukset.

Toisekseen, kieltolaki ei vähennä todistettavasti yhtään huumeiden käyttöä.

Kolmannaneksi, huumeet eivät aiheuta kustannuksia vaan huumeiden väärinkäyttäjät jotka ovat vain pieni vähemmistö huumeiden käyttäjistä.

Neljänneksi, vaikka huumeiden käytöstä aiheutuisikin yhteiskunnalle kustannuksia, niin aiheutuu monesta muustakin asiasta, esimerkiksi liika lihavuudesta. Kielletään sitten pizzatkin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #13

#13
Täysillä joka päivä tai säästellen 100-vuotiaaksi. Erikoinen ajatus, että joka päivä kännissä olisi täysillä elämistä. Minulla on kyllä siitä ihan erilainen käsitys mitä täysillä eläminen on.
...............

Alkoholi aiheuttää kännin. Muiden humeiden osalta on väärin puhua kännistä koska eri huumeilla saavutetaan erilaisia tajunnan ja tietoisuuden tiloja jotka eivät ole verrattavissa alkoholiin.

Äläkä sinä puutu siihen miten muut ihmiset elävät elämänsä.Tuskin sinäkään haluat muilta neuvoja?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tutkitusti alkoholi on kokonaishaitat huomioiden haitallisin päihde, eli kaikkein kovinta kamaa.

Sillä, kuinka kovaa kamaa kukakin omaan elimistöönsä tunkee, ei kuitenkaan ole moraalista merkitystä, eikä saisi olla juridistakaan. Jokaisella tulee olla täysi itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa ja mieleensä, koska jokaisen tulee omistaa täysin itsensä. Muutenhan ihmisoikeuksilta puuttuu pohja, eikä aito demokratiakaan ole mahdollista. Sehän on vapaiden kansalaisten eikä orjien valtaa.

Uhrittomat rikokset tulee poistaa laista.

Juhani Vehmaskangas

Olen kuullut väitettävän: Kovat huumeet koukuttavat kerrasta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #28

Jos loukkaat itsesi pahasti niin ambulanssimiehistö tai viimeistään sairaalassa saat morfiinipiikin kipuihin. Jos esimerkiksi morfiini koukuttaisi kerrasta niin merkittävä osa suomalaisista olisi opioidiriippuvaisia.

Anestesialääkkeet ovat erittäin vahvoja aineita. Jos ne koukuttaisivat kerrasta niin lähes jokainen leikkauksessa ollut olisi narkomaani leikkauksen jälkeen.

Päihteillä on erilaisia ominaisuuksia. Niiden vaikutukset eroavat toisistaan, niiden tolenranssin nousu, vieroitusoireiden vahvuus/kesto ym. poikkeavat toisistaan. Toisiin aineisiin tulee helpommin riippuvuus kuin toisiin.

Riippuvuuden synnyssä käytettävää päihdettä merkittävämpää ovat yksilön ominaisuudet,päihteen käytön syy, tapa ja volyymi. Huumausaineriippuvuus on kuten alkoholismikin. Toisista alkoholin kokeilijoista tulee alkoholisteja, toisista ei. Samoin kuten syntyy alkoholismi, niin syntyy huumausaineriippuvuuskin. Jokainen alkoholisti on joskus juonut ensiannoksensa, samoin jokainen narkomaani on joskus ottanut ensimmäisen annoksensa.

Päihderiippuvuuden synty on monen asian summa johon yleensä liittyy nuorena alkanutta huono-osoisuutta, syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #28

Kuulopuheet voi jättää sikseen. Nykyaikana pitäisi perustaa tietonsa tutkittuun tietoon. Noin 10 % ihmisistä ovat herkkiä riippuvuuksiin. Ne voivat ilmeta aineiden ongelmakäytöllä,peliriippuvuuksina,seksiriippuvuuksina yms.. Yksilötasolla riippuvuus on iso ongelma.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En ole koskaan ollut Sillanpään fani, mutta nyt käy sääli. Huumeriippuvuus on todellakin sairaus, ei rikos. Mitenkähän moni alkoa säännöllisesti käyttävä on valmais heittämään sen ensimmäisen kiven?

Minusta tuntuu, että vähän ajan päästä suuri osa ihmisistä on valmis antamaan anteeksi tälle koko kansan suosikille, mutta miten käy sille rappukäytävässä nukkuvalle perusnarkille?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Annetaanko Sillanpäälle anteeksi riippuu tietysti jossain määrin siitä kuinka hän käyttäytyy jatkossa. Toki mediat ja niiden käyttäjät pitkälle sietävät ja hellivät langenneita sankareita.
Ja raadollistahan julkinen meno on, rappukäytävissä majaileville löytyy vähemmän lohdun sanoja ja ymmärtämystä vaikka juuri he edustavat huumeisiin liittyvää suurta ongelmaa ja enemmistöä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Hän pyytää ihmisiä luottamaan itseensä muttei pysty näkemään huumeiden käytössään ongelmaa?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#6
Hän pyytää ihmisiä luottamaan itseensä muttei pysty näkemään huumeiden käytössään ongelmaa?
..................

Mitä tarkoitat sillä, että se on hänelle ongelma?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hänellä on ongelma. Ja kuollettava sellainen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Enbuske kysyi että aikooko Siltsu lopettaa huumeiden käytön. Sillanpää väisti ja sanoi ettei huumeet hälle ongelma. Kuitenkin myönsi olevansa narkomaani.

Addiktin parantumisprosessi ts. muutos parempaan ei voi alkaa ennenkuin tiedostetaan että on ongelma ja halutaan siitä pois.

Sen sijaan jos jokaisesta netin lynkkausteeman blogista saisi euron, niin olisi jo hyvä tuotto. Lynkkaukseen vetoamisessa on se ongelma, että faktat jää sivuosaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#11
Elävältä vaikutti minusta.

Mutta jos vertaa Sillanpäätä vaikkapa ihmiseen jonka painoindeksi on 35 niin kummalla sinusta on suurempi ongelma?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei edes metamfetamiini ole vältämättä tappava ongelma.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onko aina myös alkoholin käyttäjillä ongelmia tai riippuvuus alkoholiin? Kappas kun myös vahvoja huumeita pystyy käyttämään niin että ongelmia ei tule. Tässä asiassa on isoin ongelma että Silanpää jäi kiinni kun päihteissä ajoi. Se on toki tuomittavaa.

Jyrki Karvo

Mä olen siinä mielessä samaa mieltä että käyttö tulisi ottaa pois rikoslaista. Myynti sen sijaan tulisi siellä säilyttää. Perusteena että käyttäjät pääsisivät helpommin hoitoon.

Sinänsä että jos alkoholia käyttää samalla lailla keikkajärjestäjät ovat vaikeuksissa. Vertaa vaikka Silmuun ja Nykäseen joiden keikkoja on alkon takia jouduttu perumaan. Kun on riski ja käsittääkseni kaveri vielä ajanut autolla todistettavasti huumeiden vaikutuksen alaisena niin kyllä järjestäjällä on oikeus perua keikat vaikka kuinka sillänpää olisi...

Ei kuitenkaan sillanpää vaikuta mun elämään. syylistyi kuitenkin huumeidenmaahantuontiin ja se on fakta jota tuskin kukaan kiistää...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

https://www.youtube.com/watch?v=o97xuEtbkKg

A Speech on "Methamphetamine Fact VS Fiction and Lessons from the Crack Hysteria” by Professor Dr. Carl L. Hart
Form The Conference on directions of the World Drug Policy after UNGASS 2016 and the reconsideration and interpretation in drug laws of Thailand

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itselläni ei riitä minkäänlaista myötätuntoa päihteidenkäyttäjiä kohtaan. Omassa suvussa tarpeeksi moni on saanut kärsiä alkoholin ja huumeiden vuoksi joten säästetään omaisten tuskia, huumeet lailliseksi ja vapaasti saataville, ei tarttisi omaisten niin pitkään katsoa valtion hidastuttamaa itsemurhaa.

Käyttäjän ArtoByckling kuva
Arto Byckling

"Itselläni ei riitä minkäänlaista myötätuntoa päihteidenkäyttäjiä kohtaan"
Juotko sinä tai ystäväsi keskushermostoon vaikuttavaa ja riippuvuutta aiheuttavaa kahvia?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miten sinun lähimmäisiä on huumeiden kieltolaki auttanut? Entä se että he ovat lain silmissä rikollisia?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Twitteristä hyvä kommentti:

"Sillanpää ei vastaa ihmisten ajatusta huumeidenkäyttäjästä. Viihdekäyttö on kuitenkin ihan normaalia eri yhteiskuntaluokissa. Olisikohan aika myöntää, että sota huumeita vastaan hävittiin?"

Tää oikestaa kiteyttää kaiken. :)

Samaan aikaa muuten eräs artisti sai myös tuomionsa, kannabiksesta. Hän oli kertonut että kymmenen vuotta on sitä käyttänyt.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toinen kommentti Twitteristä:

"Ongelma nähtiin vasta kun hän jäi kiinni poliisille. Sitä ennen ollu kaikkien mielestä käytös hyvää. Lakiin on helppo vedota kun ei tiedä aiheesta paremmin. Isoin ongelma imo on se että me tuomitaan asiat vääriksi vain siksi kun me ei itse tehtäisi samaa."

Tämä on kanssa hyvä huomio.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mitäs teppo on mieltä siitä että yliannostus on nuorille toiseksi yleisin kuolinsyy amerikassa tällä hetkellä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@29. Lue tämä: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/arti...

Opioidikriisit saatiin nujerrettua vain niissä osavaltioissa, joissa on laillistettu kannabis ja rikollisuus ynnä muuta ovat laskeneet merkittävästi kuin niissä osavaltioissa, jossa on edelleen kannabis kiellettynä ja niissä on opioidikriisi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onhan se huolestuttavaa. Sitä kukaan ei kiistä. Eipä kieltolaki niitä kuolemia ole estänyt, päinvastoin, uusia aineita tulee jatkuvasti markkinoille. Toki jenkkien nykynen kriisi on lähtöisin lääketeollisuuden lobbauksesta ja lääkärien toimista.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Yhdysvalloissa on ollut kovat tuomiot ja tehokas huumeiden vastainen työ (huumesota). Tämä on lopputulos johon on päädytty.

Opioidikuolemien suurta määrää selittävät lääkärien huoleton opioidien määrääminen ja laittomilla markkinoilla liikkuvat heroiini ja fentanyyli johon on siirrytty kun laillista alkuperä olevia opioideja ei ole ollut saatavilla. Yhdysvalloissa ei taida olla tehokasta korvaushoitojärjestelmää kuten niissä maissa joissa opioidikuolleisuus on hallinnassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mistään lynkkauksesta tai ristiinnaulitsemisesta ei ole kyse - vaikka onkin Pääsiäinen.

Idolilla pitäisi olla vastuuntuntoa. Hän on kertomansa mukaan jopa jakanut huumeita bileissään. Niinhän huumeiden myyjätkin tekevät koulujen ulkopuolella. Vastuutonta touhua.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Yhtä vastuutonta touhua kuin alkoholin tarjoaminen omissa bileissä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Taidat jo ajatella, että huumeet ovat lain sallima päihde.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #34

Huume = laiton päihde.
Laittomuus ei kuitenkaan kerro aineen vaarallisuudesta juuri mitään, jos vertaa laillisiin, kaupasta ostettaviin päihteisiin moni laiton on vähähaittaisempi.
Toki laittomissa aineissa on todella vaarallisiakin, kuten vaikka uutena markkinoille tulleet todella vahvat opioidit fentanyyli ja karfentaliini, mutta synteettisten aineiden haitat liittyy enemmänkin vaarallisiin epäpuhtauksiin, jatkeaineisiin ja pitoisuuksiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Monestiko olet nähnyt diilerin koulun nurkilla? Taitaapa olla urbaania legendaa tuokin huumeisiin liittyvä väite...

Käyttäjän ArtoByckling kuva
Arto Byckling

Laitat varmaan linkin uutiseen missä ja milloin huumeita on myyty koulujen ulkopuolella? Vai laitatko...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Epä oo tuollaista uutista vuosien varrelta eteen tullut. Toki valistaja ja muka valistajat niistä pääsäävät.

Matias Heiskanen

Voisiko Kari Helstamo kertoa miten meinaat nyt toimia kun suomen vankilat on täynnä päihderikollisia ja poliisien resurssit vähissä? Raiskaajien ja murhaajien tuomioista säästetään nyt tämän takia koska tiloja ja resurrseja ei ole. Yksi pääsyy sille miksi suomen kokoiselle maallle on järkevämpää laillistaa kuin sotia vastaan
Huumeita käyttää reilut pari miljoonaa suomalaista ja vain joka 20 jää kiinni..poliiseja on suomessa 7200.

Jos edes USA,Kiina,venäjä eivät yhdessä voi voittaa huumesotaa niin ei siihen kyllä pysty Suomikaan tai suomen poliisi.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tuo 2 miljoonaa on liian suuri luku. Ehkä 200.000 käyttäjää vuositasolla olisi lähempänä totuutta. En nyt jaksa ihan tarkkoja lukua hakea. Mutta esimerkiksi tietyistä ikäluokistä huumausaineita (lähinnä kannabista) on kokeillut lähes 40%.

Huumausaineiden aiheuttamista haitoista ja niiden kustannuksita aiheuttavat ongelmakäyttäjät. Heitä arvioidaan olevan n. 30-50 000. Suomessa on reilu 3000 vankia keskimäärin istumassa kerralla. Jos edes ongelmakäyttäjät haluttaisiin vankilaan niin mihin ne laitettaisiin?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

THL:n asiantuntija poistaisi huumeiden käyttörikoksen rikoslaista: ”Merkinnällä rikosrekisterissä voi olla dramaattiset vaikutukset”

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803312200849586...

"- Huumausaineiden käyttö on ollut rangaistavaa 60-70-luvun taitteesta alkaen. Ei ole mitenkään voitu todistaa, että laki olisi kyennyt vähentämään käyttöä tai estämään käytön jatkuvaa kasvua. 90-luvulla tuli nopea nousu, ja senkin jälkeen huumeiden käyttö on yleistynyt koko ajan, Tammi sanoo."

"Tammen mukaan rikoslain käyttö ei myöskään auta lainkaan huumeiden ongelmakäyttäjien tilannetta, vaan pikemminkin vaikeuttaa hoitoon hakeutumista ja hoitopalvelujen kehittämistä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset