TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Koulukiusaaminen porttina päihteiden ongelmakäyttöön?

Tuli luettua tuo Ylen juttu Jonista, jonka päihdekäyttö alkoi jo 12 vuotiaan. 

Siinä nousi yksi syy päihteidenkäyttöön,koulukiusaaminen , sen kohteeksi joutuminen.

Monen muukin suusta olen saman kuullut.  Minusta olisikin todella tärkeää paneutua syihin miksi ihmiset käyttää ongelmaksi asti päihteitä.

Koulukiusaaminen on todella vastenmielistä puuhaa.

Nyt Joni on rikollinen vain sen takia ,että aikuiset on sen antanut tapahtua aikoinaan. 

Taas esimerkki myös miten huonosti Suomessa tehdään päihdepolitiikkaa.

On vastuutonta väittää  että meidän huumepolitiikka toimisi. Ei se ainakaan ketään suojele, paitsi laitontabisnesta. 

 

Hemmetin surullista.

 

Linkki juttuun.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10306565 - 12-vuotiaana huumeiden käytön aloittanut Joni kertoo tarinansa – etteivät nuoret joutuisi kokemaan samaa kuin hän

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaikkein pahimmilla koulukiusatuilla kylläkään ei ole mitään huumeongelmia. Heillä on pahimmillaan tasan nolla kontaktia ulkomaailmaan oman lähipiirin (yleensä perhe) lisäksi.

Sitä en sitten sano etteikö (ja ymmärrettävästi selvästi tavannomaista suuremmalla todennäköisyydelläkin) voisi keulia pahasti yli jos joskus pääsevät mihinkään kontakteihin. Ja on toki rajusti koulukiusattuja, joilla on edes joitakin sosiaalisia suhteitakin ulkomaailmaan - enemmän tai vähemmän. Suosittuja ihmisiäkin toki voidaan kiusata myös - kiusaamista on perin monenlaista ja tuomitsen lapsiin kohdistuvan kiusaamisen kaikissa tapauksissa.

--------------
"Koulukiusaaminen on todella vastenmielistä puuhaa."

No tuskin tuosta on kukaan paitsi totaalinen kusipää eri mieltä.

******************************

"Monen muukin suusta olen saman kuullut. Minusta olisikin todella tärkeää paneutua syihin miksi ihmiset käyttää ongelmaksi asti päihteitä."

Mikäli elämäsi on täyttä helvettiä ja pääset edes jollain tavalla edes hetkeksi eroon siitä helvetistä, niin........

Hyvin päihteiden käyttäjiä ymmärrän. Elämä voi olla helvettiä... siihen päälle vielä monen kehittämä riippuvuus, niin johan mennään. Päihde (alkoholi, huumeet, jne. ) on pika-lääke... salakavala vähänkään pidemmässä juoksussa. Lähestymistapoja siihen miten asioita voisi parantaa on varsin monia... parhaat ideat voittakoot. Normaalikäyttöä (eli käyttö about hallinnassa) en erityisesti jaksa tuomita.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Eli kun lapsille tarjotaan höpöheinää heti ekaluokalla, kiusaamista ei tapahdu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kukaan ei käsittääkseni ole edes yrittänyt väärinymmärtää yhtä hölmösti kuin mitä Turpeinen nyt teki..... kiitos nyt tuostakin uudesta kokemuksesta hölmöyden saralla.

Eri asia mikäli Syvärilä haluaa tuputtaa kurkusta alas "höpöheinää" heti ekasta luokasta asti kaikille koululaisille, mutta oletan ettei näin ole.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä haluaisin kuulla Turpeisen perusteet väitteille. Itse asiaan ei tuo ollut mikään kommentti. Lähinnä yritys leimata minua henkilökohtaisesti.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Osoita minulle yksin teksisti jossa kannatan lasten päihteideäkäyttöä? Tai edes aikuisten. Aika kova väite taas kerran.

Miten perillä sinä olet päihde asioista? Olisi kiva tietää.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kuinka perillä ollenkaan päihdeasioista? Ehkä jonkin verran 42 vuoden työkokemuksella, joista 35 vuotta sosiaali ja terveyspalveluissa sekä vuosia psykiatrisessa sairaaloissa. Jonkun verran on kohdattu psykoosipotilaita, joiden sairaus on puhjennut pitkällisen kannabiksen käytön jälkeen. Että silleen Teppo.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

Ja silti onnistuit argumentaatiossasi noin huonosti.

Koulutus tai edes työkokemus ei selvästikään tee kaikista mitään erityistä. Tai noh, kaikille pitää antaa monta tilaisuutta eli oletan että sinulla vain on ollut erittäin huono päivä. Ei siinä mitään. Tuon ylimielisyytesi voit työntää omaan peilikuvaasi - ketään muuta tuskin kiinnostaa.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #12

Ai Rami, olet siis jaksanut vääntäytyä punkastasi ja ottaa kantaa. Ei mitään, jatka entiseen tahtiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #17

Paranee vaan. Nyt jo sitten ad hominem.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #17

Markku, eiköhän sinunkin olisi jo ikäsikin puolesta aika kasvaa aikuiseksi. Kommentointisi täällä muistuttaa lähinnä kiukuttelevaa teiniä ja aiheuttaa lähinnä myötähäpeää. Psykiatrisella ja terveydenhoidossa toimiminen ammattina ei tee sinusta päihteiden, niiden käytön tai päihdepolitiikan asiantuntijaa. Pikemminkin kuulut yhteen niistä ammattiryhmistä, joiden mielipiteet ovat vahvasti värittyneitä ja vääristyneitä, koska törmäävät vain yhteen puoleen asiasta. Ei kukaan paljasta lääkärille tai muullekaan terveydenhuoltohenkilökunnalle huumeidenkäyttöään ellei ole aivan pakko tai jää jotakin muuta kautta kiinni, törmäät siis lähinnä ongelmatapauksiin, joita käyttäjistä on selkeä vähemmistö. Jos katsoo harmaata mustien lasien läpi, tottakai se näyttää mustalta, mutta se ei tarkoita että se olisi totuus asiassa.

Kieltolaki ruokkii rikollisuutta, korruptiota, rahoittaa väkivaltaisia järjestöjä ja jopa sotia, lisää käytön vaarallisuutta... Listaa voisi jatkaa pitkällekin. Mutta millään tuolla ei ilmeisesti ole merkitystä, koska Markku on työssään törmännyt psykoosipotilaisiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #8

Eli, jos on todettu aiempaa kannabiksen käyttöä, se on automaattisesti syy eikä ole syytä tutkia tarkemmin? Näin tuntuu olevan, laitetaan kannabispsykoosin syyksi, vaikka taustalla olisi mitä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #8

Onko päihteiden ongelmakäytölle muita syitä kuin

- aivojen mielihyväkeskuksen synnynnäinen taipumus päihderiippuvuuteen
- henkilön mt-ongelmat, joita hlö yrittää päihteiden kautta paeta

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #8

Onhan se tunnettua, että kannabis voi laukaista psykoosin. Oli semmoinen yksi kymmenestä tuhannesta todennäköisyys jonkun tilaston mukaan, että aivan varmasti näkyy potilaissa.

Asiassa sitten tietysti pitää huomioida onko riskiryhmää. Ei höpöheinää skitsofreniikoille.

Että oletko siis samaa mieltä asiasta että kyseessä on hyvin harmiton päihde yli 18 vuotiaille, ei raskaana oleville joilla ei ole psykoottista sairautta vai mikä mahtoi olla pointti?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #18

Todellakin, kannabis voi laukaista psykoosin. Ongelma onkin siinä, ettei voida ennustaa, kenelle se nalli napsahtaa. Nää tepposyvärilät pitävät kannabista kuin pizan päälle heitettyä oregaanoa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #25

Voi laukaista, kuten myös alkoholi, joka on toiseksi yleisin psykoosien aiheuttaja. Ei senkään kieltäminen toimi ja siitäkin on Suomessa kokemusta. "Kolmella prosentilla suomalaisista esiintyy elämänsä aikana vähintään yksi psykoosijakso, joista 0,9 prosenttiyksikköä liittyy skitsofreniaan, 0,4 prosenttiyksikköä alkoholin liialliseen käyttöön, 0,35 prosenttiyksikköä vakavaan masennukseen ja 0,32 prosenttiyksikköä skitsoaffektiiviseen häiriöön."

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #25

Voi... Jos vaikka on skitsofreenikko. Tai jos vaikka on suvussa jotain nuppivikaa niin riski pitäisi tiedostaa.

Kyllä minä näkisin niin, että aika hemmetin monta ongelmaa poistuu ja paljon tulisi taloudellista hyötyä jos vain laillistaisi sen, ja voisi olla sitten asianmukainen tuoteseloste.

Sitä jos nyt ostetaan jostain auton takakontista niin ei varmasti ole mitään tuoteselostetta.

Kyllä laillistaminen varmasti lisäisi psykoosipotilaita mutta näkisin tämän aiheuttamien kulujen olevan huimasti pienemmät kuin se taloudellinen hyöty mitä tästä saadaan.

Se lähinnä että ihan mitä tahansa ainetta ei pidä laillistaa josta on suoraa haittaa yksilölle tai yhteisölle. Kannabiksen tapauksessa on aika heikot perusteet kielloille. Kielto ennemminkin haittaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #25

#25
Todellakin, kannabis voi laukaista psykoosin. Ongelma onkin siinä, ettei voida ennustaa, kenelle se nalli napsahtaa
.............

Ja lentokoneet voi tippua. Siinäkin on ongelma kun ei voi etukäteen tietää kenelle nalli napsahtaa :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #8

Ikä ei aina tuo viisautta tai tietoa lisää. Mö tunnen ihmisiä joille alkoholipsykoosi on tullut lyhyen käytön käytön jälkeen.

Miksi nuo psykoosit ei oo räjähtänyt käsiin esin Coloradossa? Jos psykoosi riski olisi todellinen uhka Kanada ei laillistaisi kannabista. He ovat aidosti huolissaan lapsista ja nuorista.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #22

Teppo, en tässä vetoa ikääni viisauden lähteenä. Jotakin kuitenkin painaa 35 vuoden kokemukseni mielenterveyden hoitotyössä. Tiedän Kannabiksen hyödyt tietyissä sairauksissa, mutta myös haitat sen pitkäaikaisessa käytössä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #40

Kannabista kuitenkin käytetään, oli se laillista tai ei. Laillisen kannabiksen etuna kuitenkin on mielenterveyden kannalta se, että myyjä ja ostaja tietää pitoisuudet, sitten on tietenkin ikäraja- ja laadunvalvonta, haittaverotus jne. Ei ole mitään järkeä pitää ainetta laittomana, jota kymmeniä tuhansia ihmisiä kuukausittain käyttää ja on selvästi vähähaittaisempi kuin alkoholi. Ei kannabis kaikille sovi, sekä kannabista voi käyttää monella eri tavalla, eli laillistamisen ohelle tarvitaan faktoihin pohjaava valistuskampanja, missä esim Colorado epäonnistui, myöhässä vasta alkoi varoitukset "edibleistä", eli sisäisesti nautittavista kannabistuotteista, sitten tulikin turhia ensiapukäyntejä paniikkikohtauksessa / yliannostuksessa (mistä sinänsä ei ole mitään vaaraa, lääkkeeksi määrätään lepoa).

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Et sitten lukenut linkkiä uutiseen?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Sepäs oli nokkelaa. Kukaan ei ole laillistamassa lapsille mitään ja kai ymmärrät, ettei laittomat markkinat heitä suojele, päinvastoin, ainoat paperit mitä siellä kysellään on rahan muodossa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eivät he ymmärrä. Surullista. Kertoo kuinka syvälle ihmismieltä voi kusettaa. Onneksi kupla on puhjennut.

Tulen äänestämään Piraatipuoluetta, joka tuli "kaapista" uloa lehdiatötiedotteen kautta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Summa summarum: vapaata pilvee niin maailma aukeaa ja koulukiusattu ei ala vetää piriä!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vieläkään kukaan ei ole laillistamassa nuorille mitään, teinien kannabis kokeilut ovat kylläkin vähentyneet osavaltioissa / maissa, missa lailliset markkinat toimii.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #23

Eli kieltolaki ei suojaa. Niin ne yleistyi Coloradossakin, mutta sitten jotain kummallista tapahtui ja trendi kääntyi laskuun ja nyt ollaan 20v aiemmalla tasolla. Mikä se kummallinen asia mikä käänteen sai aikaan? Laillistaminen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Summa summarum: vapaata pilvee niin maailma aukeaa ja koulukiusattu ei ala vetää piriä!"

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ajattelitko avatakin ajatusmaailmaasi paremmin ilman selvien olkiukkojen tekoa... Loit kommentissasi oman haluamasi ajatusmaailman ja laitat muka jonkun uskomaan että juuri tuollaista kannatetaan... Jännän epärehellinen ihminen olet sinäkin.

Kokeile uudestaan. Ei se trollaus aina ensimmäisellä kertaa onnistu - olen huomannut että monet tarvitsevat harjoittelua siihen... kaikista ei ole siihen edes harjoittelun jälkeen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minä kohtaan noita "Artoja" joka päivä eŕi keskusteluissa. Mä keskustelen fakrtojen pohjalta, toki tunnetta mukana.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #24

Kyllä tuosta Arton olkiukosta selviää aika karrikoidusti itse asia, taitaa vaan koira älähtää kun kalikka kalahtaa.
Mitä tulee Artoon, niin Teppo tietää, että minulla on paljon omakohtaista kokemusta huumeista oman poikani kautta ja myös nuoruudestani eli ajasta jolloin pilvi saapui Härmään.
Poikani huumeidenkäytön (kaikki muu paitsi suonensisäinen), pakkohoidon ja mielisairaalajakson aikana olin yhteydessä poliisiin, sosiaalityöntekijöihin, lääkäreihin ja alaa seuraaviin asiantuntijoihin.
Tämä episodi vakuutti minut siitä, että aineista on hyvä pysyä erossa. Ja lisäksi, että ei ole hyvä laillistaa niiden käyttöä. Tuossa puhutaan Portugalista ja Kanadasta, mutta eipä samalla muisteta, että alkoholi on ollut siellä kovin vapaata aina. Meidän kuviot ovat aika toisenlaiset ja siksi en lähtisi vertaamaan.
On ikävää, että kaikki muu tieto paitsi kukan autuaaksitekevyys on bullshittiä ja siihen kriittisesti suhtautuvat dorgia.
Kun tiedetään, että kannabista saa oikein hyvin katukaupasta, niin eikö se aikuisille (toivottavasti) viihdekäyttäjille riitä?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #42

Kieltolaki ei estä aineiden käyttämistä ja luo lisähaittoja huumeiden haittojen lisäksi. Se että jääräpäisesti pidetään haitallisesta ja kalliista lainsäädännöstä kiinni kertoo vain siitä, ettei pystytä myöntämään tilanteen vakavuutta ja lain täydellistä epäonnistumista.
Vai alkoholin myynti Kanadassa vapaata? Alberta ainoa missä ei ole monopolia, tai se ei hoida itse myyntiä. "Under the Constitution of Canada, responsibility for enacting laws and regulations regarding the sale and distribution of alcoholic drinks in Canada is the sole responsibility of the ten provinces. Canada's three territories have also been granted similar autonomy over these matters under the provisions of federal legislation. This means that there is a separate agency (or agencies) in each province responsible for regulating the consumption of and, in all but one case, the sale of alcoholic drinks. Alberta is currently the only jurisdiction to have completely privatized its retail liquor industry (the AGLC maintains a monopoly over the wholesale distribution of wine, distilled spirits and imported beer - the distribution operation itself being contracted out to a private operator). Most of the other jurisdictions have maintained a total or near-total control over the sale of hard liquor while allowing limited privatisation of country-originated beer and wine sales."
En lähtisi tuollaiseen ylimielisyyteen, jos et edes tunne asioita mitä nostat esimerkiksi, 0 pistettä.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #43

Sorry, tarkoitus ei ole olla ylimielinen, päinvastoin. Minun piti laittaa Colorado eikä Kanada.

Kun jokin asia on kielettyä niin se on yhteiskunnan signaali asialle.

Röökistä pyritään eroon ja brenkun haitoista pyritään valistamaan, niin sitten vielä lisää aineita kehiin..?

Eli ongelmat sitten vain häviävät (keneltä?) kun kannabiksen käyttö dekriminalisoidaan ja vielä paremmaksi tulos tulee kun laillistetaan se?!?

Puhuvatko noin aineen käyttäjät?

Mitä mieltä ovat viranomaiset, lääkärit, sosiiaalityöntekijät..? Vai ovatko he niitä bullshitin puhujia ja jos ovat niin miksi?

Oletkos koskaan kuullut ex-narkkareiden mielipiteitä..?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #46

Piti piti, aivan varmasti.
Kieltolailla annetaan signaali? Kenelle? Ei se ainakaan pelotteena toimi, nuorista aikuisista lähes puolet on ainakin kokeillut laitonta päihdettä, suurin osa näistä kannabista.
Tupakointi on vähentynyt itsekseen, sen haitat ollaan tiedostettu, eikä se ole ole "cool" enää nykyaikana. Laillistaminen tarkoittaa myös säätelyä, mikä on tupakan kanssa onnistunut kohtalaisen hyvin. Mitään lisää ei olisi tulossa markkinoille, vaan markkinat tulisi säätelyn alle, huumeita saa jo ympäri Suomea, kuten itsekin sanoit.
Ei ongelmat häviä, päihteiden kanssa ei ole täydellisiä ratkaisuita, kieltolaki on kuitenkin kaikista haitallisin, varsinkin jos käytöstä rangaistaan myös, eli jos ongelmia halutaan vähentää, silloin on otettava uudet, muualla hyväksi havaitut keinot käyttöön.
THL on pääjohtajaa myöden dekriminalisaation puolella, myös lääkärit yleensä painottavat haittojen ehkäisyä, eikä rangaistuspolitiikkaa.
Tunnen ex-narkkareita, myös nykyisiä, ei heistä kukaan kannata kieltolaki- käyttäjien rangaistus linjaa, ovat kaikki sen takia joutuneet elämään vähintäänkin kaksoiselämää, moni myös joutunut kärsimään kohtuuttomasti addiktionsa takia, kun lainsäädäntö kohtelee rikollisena.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #49

Ok. Olemme eri mieltä, jos sallinet. Arvaapas millä ne haitat minimoituisivat...?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #52

Ei tässä arvailuja tarvita, vaan katsoa miten muut maat ovat ongelmansa selättäneet. Se ei ole ollut lain tiukentamista ja käyttäjien elämän tekemistä enemmän tukalaksi addiktion lisäksi, vaan käyttämisen siirtäminen rikosoikeudelliselta puolelta SOTE puolelle. Olisi kiva jos voisit joskus muutakin kuin heitellä hassuja ajatuksia ilmoille ad hominemien kanssa, vaikka joku esimerkki väitteidesi tueksi. Ai niin, nehän menee aina ihan metsään...

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #55

Sote-puolellehan nämä repsahdukset kuuluvat joka tapauksessa. Surullistahan se on. Kun ei ala käyttämään siksi kun kynnys (sanktiot, valistus) olisivat tarpeeiksi korkeita, niin ei tulisi ongelmiakaan. Jos rikosoikeudellista sanktiota tulee, niin ei kai se estä sote-toimia? Myönnät siis selkeästi, että aineiden käytöstä tulee ongelmia, mutta sitten kun ei kriminalisoida, niin asiat ovat reilassa. En ymmärrä logiikkaa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #61

Uskotko sinä oikeasti sanktioiden toimivuuteen? Katso vaikka maailmalle, anna esimerkki missä ne on toimineet, tuhoamatta enemmän elämiä kuin huumeet. Mitä kovempi lainsäädäntö, sitä kovempi peli. Pohjoismaissa on EU:n kovin huumelainsäädäntö Baltian maiden kanssa, arvaappa missä suurimmat haitat... Sä etsit jotain utopiaa, missä kaikki päihteisiin liittyvät ongelmat voidaan ratkaista, söpöä, muttei sellaista ole. On vain keinoja, millä haittoja voidaan vähentää. Huomaan kyllä ettet ole kovin looginen ajattelussasi, muttei sitä nyt mainostaa tarvitse.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #46

"Röökistä pyritään eroon ja brenkun haitoista pyritään valistamaan, niin sitten vielä lisää aineita kehiin..?"

Ne aineet ovat kehissä joka tapauksessa. Kyse on siitä, halutaanko niihin liittyviä ongelmia lisätä vai vähentää. Nykyinen politiikka ei niitä ainakaan vähennä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #57

Tätä nämä kieltolakiuskovaiset eivät suostu tajuamaan, nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa käyttäjille lisähaittoja huumeiden lisäksi, sekä tämä koko lysti tulee todella kalliiksi yhteiskunnalle, ilman mitään positiivisia vaikutuksia. Vähän kyllä veikkaan, ettei heillä edes mielessä ole haittojen vähentäminen ja kuten tuossa Artokin jo omassa kommentissaan mainitsi "ihan oikein jos tekee rikoksia, niin sitten tulee seuraamuksia"... Täytyyhän se joku ihmisryhmä olla jota voi katsoa alaspäin, huumeidenkäyttäjät on tähän se hyvä vihollinen.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #42

"Kun tiedetään, että kannabista saa oikein hyvin katukaupasta, niin eikö se aikuisille (toivottavasti) viihdekäyttäjille riitä?"
Silloin useasti joutuu olemaan rikollisten kanssa tekemisissä, ei ole laadunvalvontaa, moni käyttäjä myös olisi valmis maksamaan verot. Sulle tietty on ok, että rikollisliigat, eikä valtio saa tuon satojen miljoonien potin. Toivottavasti, toivoa toki saakin, koska ei diilerit papereita kysele.

Toni Rintala

Koulukiusattuja on monia ja useimmat heistä selviää siitä ilman päihteitä.
Itse yksi heistä.
Mulla ei ollu "rohkeutta" lähteä päihteiden maailmaan..
Mutta eikös useamminkin nuo "muut" kuin koulukiusatut ala päihteitä käyttämään?
Ainakin mun koulukiusaajat on lähes kaikki rapakunnossa ja pari jo kuollutkin..

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Semmoista ajatusta että aina ei fiksut ihmiset jaksa kaikkea pa5kaa ympärillään ja itseään viihdyttääkseen ja todellisuutta paetakseen päihdyttävät.

Jotkut myös pakenee todellisuutta vaikka lukemalla kirjoja tai pelaamalla videopelejä.

Sitten jostain puskista välillä tulee joku vaatimaan toista luopumaan tämän harrastuksistaan jota ei sillä itsellä ole.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yhtälö toimii molempiin suuntiin, kuka on se eka uhri? Kiusaajilla on usein paha olo, joka kohdistetaan muihin "heikompiin" lapsiin.

Molemmista tapauksissa on aikuisilla puuttua tilqnteeseen, niin kotona kuin koulussa.

Mun näkökulma on se että aineet ei ole ongelma. 99% tapauksissa syyt on muualla.

Siksi ihmettelen miksi huumeid2n käuttäjiä pitää rangaista, kun syyt on mielessä. Myös kiusaaminen tuottaa traumoja.

Terveiset kiusatulta kiusaajalta. Paska valuu aina alaspäin. Itse onneksi osaan katua tekojani. Kumpa oppisin antamaan myös anteeksi jotka ovat minut luoneet kirjoittamaan tätäkin kirjoitusta

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos tuo Joni olisi pysynyt kannabiksen käyttäjänä hän ei blogistin mielestä olisi edes huumeiden käyttäjä.

Mikä vei Jonin koviin huumeisiin, kannabiksen myyjätkö ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olet tapasi mukaan epälooginen tai et ymmärtänyt yksinkertaista kysymystäni.

Kannabiksen myyjiltäkö Joni hankki kovat huumeensa ?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #30

Kyllä, samat myyjät yleensä myy hyvin useasti myös kovempia huumeita. Tämäkin liittyy kieltolakiin, kun kaikki on kielletty ja samalla viivalla - huumeita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Teppo Syvärilä on oman kokemukseni mukaa altis jättämään vastaamatta kysymyksiin, joihin rehellinen vastaus vaarantaa hänen oman agendansa.

Hemmetin surullista ja älyllisesti epärehellistä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #34

Onneksi sinä perustelet väitteesi tutkimuksilla, muiden maiden / osavaltioiden kokemuksilla...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En kannata lasten päihteiden käyttöä. Siksi juuri kannabis pitäisi laillistaa kuten alkoholi.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Hyvä, näin olen ymmärtänytkin. Mutta miten se laillistaminen auttaa asiaan?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #47

Ikärajavalvonta. Teinien kokeilut ovat vähentyneet esim Coloradossa huomattavasti laillistamisen jälkeen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Laitan tänne, jonka olen kirjoittanut kauan aikaa sitten vuodelta varmaan 2015.
-------------------------

ALKOHOLI
+ Laillinen
+ Mukavuus hetken ajan
+ Estot vapautuvat tiettyyn rajaan asti
+ Munauksista voidaan syytellä aina vain alkoholin piikkiin

ALKOHOLIN TOINEN PUOLI
- Kankkunen
- Riidankylväjä
- Väkivaltaisuussekoilua koko lähipiirille ja muille ihmisille, rikoksia
- Väpinä, josko korjaussarja auttaisi...
- Väpinä, josko toinen korjaussetti auttaisi...
- Väpinä, missähän niitä huumeita saa?
- Vibraattorisängystä säästyi pitkä penni, koko ruumis värisee
- Rahat loppu, arvokkaita pikkuesineitä pitää varastella kaniin vientiä varten
- Tuhoaa aivosolut yms, tuhoaa koko ihmisen rikollisuuden tiellä

MARIHUANA
- Laiton
- Propagandavalheita vastoin virallisia tutkimustietoja, jotka eivät tue niitä valheita
- Syrjäytymiset johtuen lainsäädännöistä ja järjettömistä seurauksista pikkukokeiluista
- Laiskistaa ihmistä hitusen tietyn ajan
- Voi johtaa rikollisuuden tielle sokealla uskolla

MARIHUANAN TOINEN PUOLI
+ Rentouttaa, ei kankkusia koskaan
+ Estot vapautuvat hyvin
+ Mukavia turistaan eikä tietoakaan riidankylväjästä
+ Ketään ei vahingoiteta koska siihen ei ole tarvetta ja näin rikoksia ei synny
+ Ei väpinöitä, rento olo
+ Edelleen ei väpinöitä, ei tarvetta pössytellä lisää
+ Korjaa lihassäryt yms. hittoon ja jestas, kun on niin uudistunut tunne
+ Rahaa on ja kaikki maksut ajallaan eikä tarvetta alkaa ryöstelemään
+ Ei tuhoa aivosoluja yms, suojelee ihmistä eikä pane rikollisuuden tielle
+ Jne
+ Taas jne
+ Taaskin taas jne
+ Vielä jne
+ Tästähän voisi keksiä tuotteitakin jne
+ Tähän lisää plussia jne

TAUSTAA ALKOHOLISTA

Alkoholissa meillä on jo pitkä historia ja alkoholin kieltolaki oli surullinen tapahtuma, mikä johti silloin salakuljettajien kultaiseen aikaan tienata rahaa ja panna velkojia uhkailemaan niitä ihmisiä, jotka joistakin syistä tai toisista eivät voineet maksaa tai toimittaa.
Poliisikin yritti aikoinaan hillitä salakuljetuksia kaikin tavoin ja aseet tulivat mukaan kuvioihin. Poliisi oli lopulta voimaton alkoholin salakuljettajien kanssa taisteluissa, että alkoholin kieltolaki kumottiin kansanäänestyksellä ja näin sitten saatiin salakuljettajien kultainen kausi päättymään, koska ei ollut enää markkinoita ja viinaa sai ostaa laillisesti ja sitä myötä rikollisuudet vähenivät huomattavasti sekä ihmishenkiä säästyi paljon.

Olen lukenut sukulaiseni kirjoittaman kirjan, jossa oli pala historiaa siitä, kuinka isä oli sotkeutunut salakuljettajien piiriin rahapulan vuoksi ja epätoivoisesti oli yrittänyt päästä siitä piiristä irti, kunnes lopulta tuli poliisit kuvioihin. Hyvä ettei koko talo ole palanut jossain vaiheessa kellarissa olleen valtavan pirtulastin vuoksi, kun siellä kärysi vähän liiankin vahvaa ainetta ilmassa. Tässä tapauksessa kaikki meni lopulta hyvin vaikka vaaratilanteita oli vielä jälkeenpäin.

Nykyään alkoholia tarvitaan seurustelumielessä ja siinä on myös toinen huono puoli, että kaikille ihmisille aina tulee tilanteita, että on pakko vaikeissa tilanteissa vähän karata todellisuudesta ottamalla hurmejuomaa ja usein ihminen on tyhmä, että jos ei kykene vaikeita tilanteita purkamaan niin sille juomisen tielle jääkin koukkuun ja siitä irtautuminen onkin sitten vaikeampaa.

Jos ihmisillä olisi kaikki asiat hyvin eikä ole isoja ongelmia, niin tarvitseeko ihminen juoda itsensä rappiokuntoon? Ei tietenkään. Pitää silti muistaa, että ihmisellä on oikeus päättää mitä tekee omalla elämällään ja päätöksillään, siihen ei kukaan voi alkaa puuttumaan ellei ihminen ole vaaraksi muille tai itselleen.

TAUSTAA MARIHUANASTA

Kautta historian on aina ollut tämä luonnonmukainen kasvi olemassa ilman mitään ihmisen lisäämiä aineita. On ollut hamppupapereita, hamppuvaatteita, kankaita, laukkuja, hamppuköysiä jollaisia on nähty toisen maailmansodan aikoihin poikkeuksena amerikkalaisten sotilaiden varusteissa olleita hampusta tehtyjä.

Tämä kannabiksen demonisointi johtui teollisuusalojen pohatoista ja erityisesti puuvillateollisuudesta. Ne näkivät kasvin olevan uhka heidän tehtailleen, koska se oli monta kertaa kestävämpi kankaina, vaatteina ja sille nähtiin monia potentiaalisia erilaisten tuotteiden kehittämiseen. Vain oman rahan ahneudesta ja halu säilyttää valta markkinoilla johti siihen, että piti alkaa rakentelemaan propagandistisia materiaaleja ja leivottiin poliitikkoja rahalla sekä luvattiin hyviä virkoja ja eläkepäiviä, jos nämä saattaisivat kokonaan marihuanakasvin laittomaksi lainsäädännöllä. Vai miten sitten Amerikan perustuslaki on hampusta tehty? Amerikan luullaan olevan demokratia, mutta se ei ole sinne päinkään vaan se on polykratia (vrt. hyvävelijärjestelmä).

Taistelu marihuanaa vastaan on kestänyt monia vuosikymmeniä ja nyt näyttää siltä, että sota on hävitty ja voimattomina on pakko sallia marihuana, koska vain siten voidaan estää rikollisjärjestöjen tienestit markkinoilta.

Kuvitellaan seuraava tilanne:
Tapaat jonkun uuden tuttavuuden, tämä uusi kaveri on itse asiassa satunnainen diileri ja tämä nimeltä Dille alkaa kertomaan marihuanasta ja tästä innostuneena haluaisit kokeilla. Dille tarjoaa sinulle ensimmäisen ilmaiseksi ja kertoo vakuuttavasti kuinka tämä marihuana ei koukuta (Tottakai, fakta-asia) ja kuinka siitä tulee eufoorinen olo ja sen jälkeen onkin parempi olotila kuin uudistuneena. Sitten sinä onneton menet parin kuukauden kuluttua kysymään Dilleltä uutta mariannosta ja Dille sanoo, että ne on loppu mutta ehdottaa toista kovempaa ainetta. Epäröit mutta luotat Dilleen kun hän sanoo, ettei hän ole tähänkään aineeseen koukussa (Valhetta, Dille ei ole käyttänyt sitä koskaan, koska tietää sen koukuttavaksi). Näin siitä lähtee tämä propagandistinen porttiteoria, koska aina voidaan marihuanaan sekoittaa jotain muuta paskaa ja et ikinä voi olla täysin varma mitä saat käsiisi, jos ei ole aikaisempia kokemuksia puhtaasta tavarasta.

Miksi tämä on mahdollista, koska diilerin odotetaan saavan asiakaskuntia ja samalla pitäisi saada rikollisjärjestöille arvokkaita tavaroita huumeiden lisäksi, niin silloin rahaa tulee monta kertaa suuremmaksi niiden riippuvaisten asiakkaiden avulla ja nämä pulassa olevat asiakkaat eivät kykene hakemaan apua siksi, että pieni kokeilu on johtanut heidät tähän tilanteeseen ja kokeilusta on seuraamuksia rikollisuuteen sekä seurauksia mitä menetetään kuten työpaikan, opiskelun, yms.
Poistamalla tuon marihuanan huumausaineluokituksesta lailliseksi kitkemme rikollisjärjestöjen varman ja helpon tienestin sekä samalla vaikeutamme heidän yrityksiä tarjota jotain muuta huumeita, jotka eivät varmasti iso osa ihmisistä ottaisikaan, koska se on ihmisen tuottamaa ainetta eikä peräisin luonnosta ja luonnollisesti. Näin kitkemällä tuhoamme heidän bisneksiään. Jatkamalla kieltoa annamme avoimen markkinan rikollisjärjestöille jatkuvasti siihen puuttumatta ja tämä marihuana on varmin keino saada rahaa nopeasti niille.

Muistetaan silti, että ihminen päättää mitä elämällään ja päätöksillään tekee, niin hän ostaa marihuanan laillisesta paikasta luottaen sen laatuun ja että se on aito tuote ilman epävarmuuksia, samalla valtio sekä yritykset saisi lisätienestejä eikä ne rahat päädy rikollisten käsiin.
Mieluummin itse kasvattaisin, koska siten minä tietäisin paremmin, että vain minä itse olen ne kasvattanut ja itse sitä käyttäisin enkä antaisi kenellekään.

Kotiviinejä olen tehnyt monta kertaa ja käyttänyt niitä vain itselleni ja vierailleni kylässä ja ne ovat kehuneet viinieni makuja mutta en antanut heille sitä valmistustapaani, koska olen tehnyt sen vaivalla keräämilläni tiedoilla sekä kokeillullani ja sitä paitsi heillä ei ole kokemusta niin ihan varmasti tullaan tekemään jotain väärin ja sitä vastuuta en halua ottaa.

Ihminen on sen verran outo otus, että kenelläkään ei ole oikeutta alkaa sanelemaan hänelle miten hänen pitää elää ja mitä käyttää. Ihminen voi tehdä päätöksillään niin kauan kunhan ei ole toisille vaaraksi eikä itselleen.

Linkkejä en ole viitsinyt laitella kun olen lukenut satoja tutkimuksia ja satoja erilaisia tapahtumia silmät täyteen.

-----------------------

Tämä on niille vanhoillisille, ketkä uskovat porttiteoriaan ja niille kieltolain kannattajille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tässä on toinen, joka on myöskin vuodelta 2015 ja liittyy Coloradon taloustietoihin ja on vanha, mutta kiinnostavaa tietoa:

------------------------------

Laitetaan tähän pikainen käännökseni Tapani karvisen linkkiin:

http://www.drugpolicy.org/sites/default/files/Colo...

Tässä suomennos:
---------------
Tilanneraportti:

Marihuanan laillistamisen Coloradossa vuoden vähittäismyynnistä ja kahden vuoden dekriminalisoinnin jälkeen

Koska ensimmäiset marihuanan vähittäiskaupat avattiin 1. tammikuuta 2014, Coloradon osavaltio on hyötynyt rikollisuuden, liikenneonnettomuuksien vähenemisestä, tuonut sille verotuloja ja taloudellisia tuottoja vähittäiskauppojen myynneistä ja lisännyt työllisyyttä.

Pidätyksien ja oikeudenkäyntien säästöt Coloradon tuomioistuimessa toivat marihuanan hallussapidosta pidätyksistä 84% vähennystä vuodesta 2010. Silloin 2010 pidätettiin 9010 ihmistä marihuanan hallussapidosta. Käyttämällä samoja tietoja, luvut ovat hallussapidosta 1464, pidätyksistä 201.
Pidätykset maksoivat suunnilleen 300 dollaria kustannuksia, mikä on kohtuullista päätellä osavaltion säästävän miljoonia kustannuksissa yksinään hallussapitotapauksissa 2010-2014. Saman aikajakson aikana, pidätykset marihuanan viljelyistä ja sen jakeluista pienentyivät yli 90%.

Rikoksien pienentyminen

Denverin kaupungin tietojen mukaan väkivalta- ja omaisuusrikokset pienentyivät vuonna 2014. Väkivaltarikokset pienentyivät 2,2% ensimmäisen 11 kuukauden aikana 2014 verrattuna vuoteen 2013. Murrot pienentyivät 9,5% ja yleiset rikokset pienenivät 8,9%.

Verotulot

Osavaltion laitos julkaisi tietoja, jotka osoittavat marihuanan vähittäiskauppojen myynnin olleen 40,9 miljoonaa dollaria tammikuun ja lokakuun 2014 aikana, lukuun ei otettu mukaan lääkekannabiksen, lisenssien ja verojen tulot.

Marihuanasta on jo verot kerätty, Coloradon yhteisessä budjettivaliokunta sen sijaan lisää 2,5 miljoonaa dollaria terveyden ammattilaisiin Coloradon julkisissa kouluissa.
Marraskuussa 2014 osavaltio myönsi apurahana 975 000 dollaria Coloradon kouluille terveyden ammattilaisiin palkkoina.
Varat auttavat täyttämään kriittisiä aukkoja Coloradon koulupiireissä, jotka kärsivät kouluterveydenhuollon puutteista vuoden 2011 budjettileikkauksista.

Monia palkattiin terveysalalta, sairaanhoitajista, sosiaalityöntekijöistä, keskityttiin mielenterveyden tukeen ja ohjelmiin, mitkä valistavat opiskelijoita huumeidenkäytöstä.
Liikennekuolemien vähentyminen
Liikennekuolemat vähentyivät 2014 osavaltion Coloradon kuljetuslaitoksen julkaisemista tiedoista, haastavin väite on se, että marihuanan laillistaminen johtaisi liikennekuolemien kasvuun. Ensimmäiset 11 kuukaudesta vuonna 2014 osavaltio tilastoi 436 liikennekuolemaa, 3 % pudotus luvuista 449 11 kuukauden aikana vuonna 2013. Liikennekuolemien lasku vuonna 2014 merkitsee 12 vuoden jatkuvaa laskua Coloradon osavaltiossa.

Taloudelliset hyödyt

Colorado on nopeimmin kasvava talous Yhdysvalloissa ja sen työttömyys on kuuden vuoden ajanjaksolla alhainen. Verotoimiston tiedon mukaan 16 000 henkilöä ovat lisensoitu marihuanateollisuuteen 31. joulukuuta 2014 lähtien.

Vaikka kaikki eivät ole siinä lisenssissä mukana, saattavat olla aktiivisesti teollisuudessa. Jack Strauss, Denverin yliopistossa oleva ekonomisti arvioi taloudellisia vaikutuksia kahteen lääkealaan Denverissä, Evergreenin apoteekkariin ja Coloradon viljely-yritykseen
Työntekijät kahdessa lääkealassa tienasivat keskipalkkana 17 dollaria tunnissa. Strauss totesi, että taloudellinen vaikutus kahdesta lääkealasta jakaantuu 280 työalaan ja kokonaistuotannosta 30 miljoonaa 1. tammikuun ja 30. kesäkuun aikana 2014. Se, että apteekit saavat 10-kertaisen veroedun verrattuna tyypilliseen ravintolaan tai myymälään.

Ehkäisevää toimintaa nuorisoissa

Osavaltio on myöntänyt yli 8 miljoonaa dollaria marihuanan vähittäiskauppojen verotuloista nuorten ehkäisyyn ja koulutuksiin, mielenterveyteen ja yhteisöllisiin kehitysohjelmiin. Lisäksi 2,5 miljoonaa dollaria myönnettiin terveydenhuollon työntekijöiden palkkioihin Coloradon kouluissa, 2 miljoonaa marihuanan verotuloista myönnettiin lähiyhteisöjen nuorisopalveluihin mentorointeihin ja tavoitteeseen huumeiden ehkäisyissä ja koulujen säilyttämisissä. Yli 4,3 miljoonaa dollaria rahoitetaan kouluperusteisiin tavoiteohjelmiin niille opiskelijoille ketkä käyttävät marihuanaa.
-------------------------------

Tämäkin tieto on osoitettu vanhoillisille, ketkä uskovat porttiteoriaan ja kieltolain kannattajille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eikö tässä ole tarkoituksena uudistaa päihdepolitiikka kokonaan uusiksi, vähentää omaisuusryöstöt, suojata nuorisomme ja poistaa syrjäytymiset haitallisilta seuraamuksilta ja katkaista rikollisporukoilta varmat tuotot sekä tuoda työllisyyttä laillisiin työpaikkoihin ja valtio saa verotuloja? Laillisissa paikoissa kysytään aina papereita iästä. Rikosporukka tuntee paperit vain rahoina.

Piraattipuolue antaa siihen hyvän ratkaisun lehdistötiedotteella: https://piraattipuolue.fi/2018/07/31/tiedote-piraa...

Vanhat puolueet eivät vaan kykene uudistumaan, niillä on kytköksiä kaikkiin ja jos he haluavat kitkeä jotakin, menettävän jonkin oman tienestisäätiön, he eivät halua keskustella laillistamisesta, koska he menettäisivät enemmän luopuessaan siitä todellisesta huumeesta alkoholista.

Politiikka voi uudistua vain ulkopuolisilla puolueilla, keillä on mahdollisuus kitkeä hyvävelijärjestelmän ja korruption kokonaan, vasta silloin tuodaan uutta politiikkaa.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Suojata nuorisomme?!?
Aina löytyy pimeät markkinat alaikäisiä varten, luulen, että tiedät sen itsekin. Tuolloinhan trokaaminen vielä helpottuisi ja voisi laajeta muillekin kuin alan diilereille.
Miten ne wanhat puolueet eivät sitten näe, että kukan myynnistä voisi saada vielä suuremmat katteet?
Jos tekee laittomuuksia ja saa siitä merkinnän, niin se voi olla yksi pelote, Jos ei ole ja saa, niin mahdollinen syrjäytyminen on itse ansaittua. Tämähän pätee varkauksiin, pahoinpitelyihin, rattijuoppouteen jne.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Eli annetaan rikollisliigojen pyörittää kauppaa, koska jos homma olisi laillista, joku kuitenkin hakisi pikku kullannupuille?
"Jos tekee laittomuuksia ja saa siitä merkinnän, niin se voi olla yksi pelote, Jos ei ole ja saa, niin mahdollinen syrjäytyminen on itse ansaittua. Tämähän pätee varkauksiin, pahoinpitelyihin, rattijuoppouteen jne."
Kysehän on siitä, ettei käytön alunperinkään pitänyt olla rikos, kolikolla päätettiin - asiantuntijat oli dekriminalisaation puolella jo 70-luvulla. Kuka on uhri, jos poltan itse kasvattamaani kukkaa jointin perjantain kunniaksi, enkä vedä pullollista kirkasta ja lähde kyläraitille tappelemaan?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Mitä tulee Artoon, niin Teppo tietää, että minulla on paljon omakohtaista kokemusta huumeista oman poikani kautta ja myös nuoruudestani eli ajasta jolloin pilvi saapui Härmään.
Poikani huumeidenkäytön (kaikki muu paitsi suonensisäinen), pakkohoidon ja mielisairaalajakson aikana olin yhteydessä poliisiin, sosiaalityöntekijöihin, lääkäreihin ja alaa seuraaviin asiantuntijoihin."

"Jos tekee laittomuuksia ja saa siitä merkinnän, niin se voi olla yksi pelote, Jos ei ole ja saa, niin mahdollinen syrjäytyminen on itse ansaittua"

Poikasi kärsi huumausaineiden aiheuttamista haitoista ja mielenterveysongelmista. Ainakin hänen kohdallaan kieltolaista ei ollut vastaavaa hyötyä Hänen mahdollinen syrjäytymisensä oli mielestäsi siis ihan ansaittua. Oliko tuo hyvä asia ja oikeutettu palkkio "ansioista".

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #60

Oli sitten aineet kriminalisoitu tai ei, niin se ei poista sitä, että niistä seuraa usein ongelmia.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #63

Ei se ihan noin mene. Esim kannabiksen osalla haitat liittyy eniten laittomuuteen ja siitä johtuviin, sekä vaikka kovien aineiden kohdalla laadunvalvonta poistaisi epäpuhtaudet ja vaaralliset pitoisuudet. Kuten jo aiemmin totesin, täydellisiä ratkaisuita ei ole, mutta nykymalli on haitallisin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #64

Jep. Kannabiksen kielto lisää rikollisuutta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #70

Kaikkien huumeiden kieltolaki. Niitä käytetään joka tapauksessa, rikolliset rikastuu, poliisitkin mukana bisneksessä ja huumeiden valikoima, takavarikko-käyttäjämäärät kasvaa. Täydellisesti epäonnistunut kokeilu, kuten oli alkoholinkin kanssa.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Polttele Antti ihan rauhassa, se on sinun elämääsi, enhän minä sitä arvostele.
Älä kuitenkaan kauppaa jointteja nuorille.

Mutta topiciin liittyen: koulukiusaaminen on paha ongelma, mutta jottei totuus unohtuisi, niin sitä on ollut aina. Jotkut kärsivät enemmän, jotkut vähemmän, joitakin se voimistaa. Nyt eletään vain metoo-aikaa, jolloin kaikesta mieli pahoittuu tai pukkaa traumaa. Ajan henkeä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Olipas vitsikästä jälleen kerran. Asun sitä paitsi Kataloniassa, missä viime vuoden kesäkuussa kannabismarkkinat laillistettiin kokonaan (ennen oli käytännössä laillista, klubit toimi lain porsaanreiän kautta), eipä ole taivas tippunut päälle, mutta katukaupustelu on huomattavasti vähentynyt.
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ca...

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Sittenhän olet onnelassasi, ehkäpä. Poikanikin halasi Espanjaan, jotta olisi helpompi saada kamaa. Toivottavasti voit ja tulet voimaan hyvin. Asiassamme ei ole muuten mielestäni mitään vitsikästä, eihän?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #62

Muutin tänne, kun Suomesta on mahdoton saada lääkekannabisreseptiä ja "huumerikollisen" kaksoiselämä kävi liiaksi psyykkeelle. Voin erinomaisesti kiitos, opioideja syövästä sänkypotilaasta olen kuntoutunut maastopyöräileväksi kun sain tehokkaan ja vähähaittaisen lääkityksen, lähes työkykyiseksi (välillä krooniset kivut sen estäisi). Ei ole sun juttusi tosiaan vitsikkäitä, kiva kun ymmärsit edes sarkasmin rippeet.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #65

Mukava kuulla. Ei muuta kuin kaikkea hyvää sinulle!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #66

No kiitos, samoin sinulle. Toivottavasti vähän mietit kantojasi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tässä on nostettu tärkeä asia esille. Ongelmakäyttäjien demonisointia, vainoamista ja syrjäyttämistä huomattavasti hedelmällisempi lähestymistapa on niihin asioihin puuttuminen, jotka aiheuttavat päihdeongelmia. Kukaanhan ei takuulla tee tietoista päätöstä ryhtyä addiktiksi.

Koulukiusaamisen kitkeminen ei ole helppoa, koska lasten empatiakyky ja impulssikontrolli ovat kehittymättömiä. Koulujen työntekijöillä on silti velvollisuus kyetä tähän. Oppivelvollisuus koskee kaikkia lapsia, eikä keneltäkään voida vaatia rääkättävänä olemista. Tarvitaan koulutusta, tarkkaavaisuutta ja halukkuutta puuttua ongelmiin vastuullisen jämäkästi heti kun niitä havaitaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Syitä ei haluta tutkia. Miksi sitä en tiedä. Asiasta kumminkin pitää puhua.

Yksi syy päihteidenongelmakäyttöön on myös erinlaiset traumar, kyten seksuaalinen hyväksikäyttö lapsuudessa, väkivaltainen lapsuus yms. Minusta ei ole oikeus että heitä vielä rangaistaan huumeidenkäytön takia.

Mä olen aika monen käyttäjän kanssa keskustellut ja tunnen monia käyttäjiä. He kaikki on ihmisiä.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Ymmärrän osaltaan, mutta moni traumatisoitunut on myös tarttunut selvin päin leukuun tmv:aan ja ei voitane lähteä siitä, että traumat tmv:t vapauttaisivat vastuusta. Velvollisuudet ja vastuut taitavat olla valitettavasti vähän huonossa kurssissa nyky-Suomessa ja lasten kasvatuksessa., puhutaan liikaa oikeuksista ja vaikka jakamattomasta ihmisarvosta. Näin ajattelee vanhemman liiton kaveri.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #72

Lapsuudessa ja nuoruudessa koetut traumatisoivat kokemukset (esim. koulukiusaus, hyväksikäyttö, pahoinpitely, jopa vanhempien ero, huono-osaisuus jne.) ovat altistavia tekijöitä sekä mielenterveys ja päihdeongelmille.

Tietyt neurologiset häiriöt altistavat helposti syrjäytymiselle ja päihteidenkäytölle. Esimerkiksi adhd-oireiset henkilöillä on kohonnut riski syrjäytyä ja altistua päihdeongelmalle.

Syrjäytyminen, mielenterveysongelmat ja päihdeongelmat ovat tavallaan toinen toisaan ruokkiva "paha kolminaisuus". Ne altistavat ja edesauttavat toistansa. Jos nuorella on vaikeuksia suorittaa opintoja esimerkiksi mielenterveysongelmien kesken niin tämä johtaa helposti syrjäytymiseen yhteiskunnan ulkopuolelle elämään jossa päihteen ovat arkipäivää. Samoin liiallinen päihteidenkäyttö vaikeuttaa oleellisesti opinnoissa tai työelämässä pärjäämistä ja kierre pahenee.

Syrjäytymiseen, päihde- ja mielenterveysongelmiin ei ole olemassa mitään yksinkertaista helppoa kokonaisratkaisua. Moni asia vaikuttaa moneen ja kaikki ovat yksilöitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset