TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Miksi lääkekannabis potilaat joutuvat kärsimään..

Huonosta päihdepolitiikkasta? 

Suomessa on ollut lääkekannabis 10 vuotta sallitua.

Silti vain noin 300 ihmistä saa reseptillä sitä käyttää. 

Samaan aikaan miljoonat ihmiaet globaalisti saavat hyötyä kannabiksesta.

Kannabiksen globaali kieltolaki on matkansa päässä, vain  jäärät eivät sitä näe saatika hyväksy.

Mietteitä, kommentteja,trollausta, ihmisyystä,ääriajatuksia...

Voisiko lakia järkeistää?

Mielummin enemmän hyötyjä kuin haittaa. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Käsittämätön toi huoli lääkekannabiksen päihdekäytöstä ainakin nykyisillä reseptimäärillä.. Eikös nuo apteekista haettavat "kannabislääkkeet" ole hankintahinnaltaan melko lähellä vapailla markkinoilla olevien hintoja tai jonkin verran kalliimpia. En löytänyt mistään tarkkaa tietoa. Kotikasvattajat kustannukset grammaa kohden ovat apteekkihintoihin nähden murto-osa. Tietysti poikkeustapauksissa sakot huumausainerikokseta hyvätuloisilla voivat aiheuttaa merkittävän ja arvaamattoman kuluerän.

Lääkekannabikselle ei liene samanlaista arvonnousua vapaille markkinoille mahdollisesti päätyessään kuin esimerkiksi huumaavilla opioidilääkkeillä. Niiden merkitys varsinaisessa päihdekäytössä tai vapailla markkinoilla olisi täysin merkityksetön. Kannabis on suomen käytetyin laiton päihde. Vaikka reseptillä kirjoitettavien lääkekannabisreseptien määrä olisi vaikka 10 kertainen niin silti sillä ei olisi juurikaan merkitystä kannabiksen kokonaiskäyttömääriin Suomessa. Jos lääkekannabista käyttäisi reseptillä vaikka 3000 ihmistä niin puhuttaisiin silti pienistä määristä. Vertailuksi voisi ottaa että Suomessa arvioidaan olevan n. 20-30 000 kovien aineiden ongelmakäyttäjää.

Kaikilla päihteillä ja kaikilla lääkkeillä on aina haittansa, niin myös kannabiksella. Mutta kuinka merkittäviä nämä haitat tulisivat olemaan. Kannabiksen aiheuttama myrkytyskuolema on käytännössä lähes mahdottomuus. Vertailuksi voisi ottaa esimerkiksi yleisten tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat haitat. Niiden arvioidaan aiheuttavan vähän arviosta riippuen n. 100-300 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Huumausaineiden arvioidaan aiheuttavan n. 200 kuolemaa vuodessa. Tyypillisimmällään kyse on sekakäyttökuolemista johtuen pääsääntöisesti buprenorfiinin, alkoholin, "bentsojen" ja pregabaliinin yhteisvaikutuksista.

Kannabiksen lääkekäyttöön liittyy haittavaikutuksia kuten muihinkin lääkkeisiin. Psykoosioireiden puhkeamisesta ´tai pahentumisesta pelotellaan paljon mutta jos ajatellaan kannabiksen käyttäjien lukumäärää esimerkiksi Suomessa ja käytön jatkuvaa yleistymistä niin silti esim. skitsofrenian esiintyvyys on pysynyt suhteellisen vakaana. Lääkekannabiksen käytön vasteaiheina pidetään jo nykyäänkin olemassa olevaa psykoosisairautta joka jo sulkee lääkekannabiksen mahdollisille psykoosiriskille alttiivat potilaat pääsääntöisesti lääkityksen ulkopuolelle. Jos kannabislääkityksen aloituksessa ilmenee psykoottisia oireita haittavaikutuksina niin ihan maalaisjärjelläkin pitäisi jo tajuta että tällaisille potilaille lääkekannabis on hyvin todennäköisesti sopimaton.

Kannabiksella on potentiaalia tiettyjen sairaustilojen ja oireiden hoidossa. Joillekin potilaille se on erinomainen lääke hyöty-haittasuhteiltaan. Osalle varsinaista kongreettista lääkinnällistä hyötyä suurempi hyöty voi olla sen rentouttava ja lievästi päihdyttävä vaikutus joka kohottaa mielialaa erilaisista sairauksista ja oireista kärsivien potilaiden kohdalle. Osalle lääkekannabis on sopimaton lääke haittavaikutuksiensa tai huonon lääkevasten johdosta. Ei ole olemassa lääkettä joka auttaisi joka vaivaan tai sopisi jokaiselle. Ihmiset, sairaudet ja oireet ovat erilaisia ja yksilöllisiä.

Lääkekannabiksen jalostaminen ja tutkiminen eri lajikkeiden välillä mahdollistaa erittäin monipuolisia variaatioita eri kannabioidien pitoisuuksien ja suhdearvojen suhteen. Tutkimustyöllä, kasvinjalostuksella ja potilaskokemusten perusteella pystyttäisiin optimoimaan erilaisten lääkekannabislajikkeiden soveltuvuutta erilaisiin käyttöaiheisiin huomioiden potilaiden yksilöllisyys ja erilainen haittavaikutusherkkyys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset