TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Synteettista kannabista ei ole olemassa, terveiset medialle!

Synteettinen kannabis on media keksimä sana pari, jota viljelee esim Helsingin sanomat. Tämä on ihmisten harhaanjohtamista ja hyvin vastuutonta. Voisi sanoa valehteluksi.

Oikea sana pari on synteettiset kannabinoidit, nämä muuntohuumeet voivat olla tappavia ja ne ovat täysin kieltolaista johtuvia. Tämä asia olisi hyvä ottaa aina uutisissa esille. 

 

HS, ei pyynnöstä huolimatta muuta kirjoituksiaan, se on huolestuttavaa.

"https://t.co/aVIitimlYv Harmi, että @hsfi yhteydenotoista huolimatta haluaa käyttää virheellistä termiä ”synteettinen kannabis”, samalla itse mainiten sen olevan ”harhaanjohtava ja vaarallinen”. Se on lehdistön luoma sanapari, joka omiaan johtamaan harhaan. #huumeet #termistö"

 

https://twitter.com/HPPry/status/1037603556415627265?s=19

 

Tämä ei koske vain Hesaria vaan jokaista suomalaista uutismediaa.

 

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=kZrzDfNpmqQ

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Tämä muuntohuumeluokka kun ei ole synteettisiä kannabinoidejakaan eli ne eivät ole kemiallisesti samoja aineita kannabinoidien kanssa. Täsmällinen nimitys olisi synteettinen kannabinoidireseptoriagonisti eli synteettinen kannabinoidireseptoriin vaikuttava aine. Parempi olisi puhua aina aineesta itsessään koska nämä aineet eivät ole kemiallisesti yhtenäinen luokka vaan niitä valmistetaan eri lähtöaineista.

Ymmärrän kyllä ongelman koska näitä aineita kutsutaan leppoisasti mm nimillä JWH-018 tai AB-FUBINACA. Mutta osaammehan me toisaalta tilata kossua tai kaljaa ihan sujuvasti...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ok, tässähän olikin paljolti vastausta alempana esittämääni kysymykseen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos yhdiste on molekyylirakenteeltaan sama, olipa se sitten syntetisoitu kasvissa tai koeputkessa, tämän yhdisteen fysiologiset vaikutukset ihmiseen ovat täysin identtiset.
Entisvanhaan eroa synteettisen ja luonnonyhdisteen välilä oli mm. siinä, että synteettinen valmiste saattoi olla raseeminen seo, kun luonnonyhdiste oli vain yhtä optista isomeeria.

Jos siis "nämä muuntohuumeet voivat olla tappavia", ne eivät ehkä ole samaa yhdistettä kuin huumehampun vaikuttava aine? Osaatko kertoa, mikä se olennainen rakenne-ero on? Vai olisiko kyse vain annosmäärän erosta?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kokonaista kasvia taitaa olla mahdotonta kopioida.

Eka vastaaja onneksi täsmensi kirjootustani.

Käyttäjän anttialien kuva
Antti Laine

Risto Mikkonen jo vastasikin hyvin, mutta lisänä vastaan, että edes Marinol-nimellä kaupattava synteettisesti valmistettu THC - joka on siis sinänsä identtinen kannabiksen pääasiallisen vaikuttavan kannabinoidin kanssa - ei vaikuta samalla tavalla kuin kannabis. Kannabiskasvissa on kymmeniä eri kannabinoideja, jotka vaikuttavat toistensa toimintaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuo on uskottavaa, että seoksella voi olla erilainen vaikutus kuin seoksen pääkomponentilla puhtaana. Kun siis seoksen muutkin aineet ovat jotensakin aktiivisia.
Lääkevalmisteena kasvipohjainen seos on tod. näk. vaikeampi hallita esim. rekisteröinnissä ja vaadittavissa testeissä, koska seossuhteet vaihtelevat ainakin luonnonolosuhteissa. Tästähän edelleen on sitten vaikeuksia lääkereseptin määräämisseen, jos lääkäri ei tiedä täsmällisesti, mitä määrää.

Mutuna sanoisin, että isoin osa reseptilääkkeistä perustuu yhteen vaikuttavaan aineeseen, jonka määrä tunnetaan. Tabletissa on sitten mukana jotain muuta ko. yhdisteen käyttöä tukevaa materiaalia.

Jos siis Marinolista pitäisi kehittää enemmän identtinen valmiste kannabikselle, niin sehän vaatisi kohtalaisesti lisää tutkimusta ja tuottaisi tod. näk. kalliimman tuotteen. En tunne tapausta siltä osin, että onko lääketieteellistä tarvetta kehittääkään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toimituksille: näin uutisoit synteettisistä kannabinoideista oikeakielisesti
Julkaistu 22.2.2016.

http://hppry.fi/blog/2016/02/22/toimituksille-nain...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset