TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Tutkimus: Laillinen kannabis ei lisää käyttöä, ei edes ongelmakäyttöä

Tutkimus kertoo, että laillistaminen ei lisää kannabiksen käyttöä eikä lisää edes ongelmakäyttöä.

Itse en ole tästä yllättynyt. Laillinen kannabis tuo jo sitä käyttävät tilastoihin. 

Kannabiksen ongelmakäyttö on marginaalista. Ongelmakäyttö on yleensä muiden asioiden summa, siis ihmisellä on jo ennestään paljon ongelmia.

 

Se, että Suomessa ei voida puhua kannabiksesta järkevästi on poliittinen päätös. Tuo päätös aiheuttaa enemmän ongelmia kuin kannabis. 

Se, että osa kansasta on syvästi aivopesty kannabiksen suhteen on osa poliittista peliä, joka on nyt laukeamassa käsiin.

Poliitikot eivät kykene järkevässti perustelemaan kannabiksen laitonta asemaa.

Nuoret aikuiset ovat onneksi fiksuja, heihin ei pesu enää uppoa. Vanhempi sukupolvi on menetettyä tämän suhteen. Toki jotkut heistäkin näkevät pesun läpi.

Jos poliitikot haluavat suojella lapsia ja nuoria päihteiltä, heidän on myönnettävä olevansa väärässä kannabiksen suhteen. Se toki on monelle hyvin vaikeaa.

Suomen nykyinen linja ei suojele lapsia, ei nuoria ,aikuisia,vanhuksia.

Laillistaminen ei lisää ongelmakäyttöä, eikä käytön määrää.

https://herb.co/news/health/cannabis-legalization-doesnt-lead-to-more-im...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Tuo riippuu varmasti vähän siitä missä maassa ollaan ja kuinka avoimesti sitä kaupustellaan kadulla. Yhdysvalloissa varmasti näin. Suomessa ei välttämättä. Täällä kannabiskauppa on kuitenkin sen verran maan alla, eikä iso osa satunnaiskäyttäjistä tiedä mistä sitä saisi hankittua.

Toisaalta kannabiksen laittomuus johtaa siihen, että käyttäjät ostavat isoja määriä kerralla varastoon silloin kun sitä on saatavilla. Tämä johtaa hyvin helposti päivittäiseen käyttöön.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jokainen satuinaiskäyttäjäkin saa kannabista käsiinsä myös Suomessa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Harvemmin ihmiset taitavat kadulta huumeita hommata. Kyllä se yleensä taitaa mennä kaveriverkostojen kautta, ja jos ei satu sellaisia omaamaan tai ei jostain muusta syystä sillä hetkellä ole saatavilla, internet auttaa tässäkin asiassa. Eikä tuo koske vain kannabista, kyllä niitä muitakin huumeita on saatavilla jos niitä todella haluaa. Tai kaikkein pahin vaihtoehto, voi tilata laillisia muuntohuumeita, jotka voivat vaikutuksiltaan ja vahvuudeltaan olla suurinpiirtein täysiä kysymysmerkkejä.

Käyttäjän JudeVihervaara1 kuva
Jude Vihervaara

Tuota – ostavatko ihmiset suuria määriä alkoholia, kun sitä nyt on tarjolla? Suurempia määriä on hamstrattu lähinnä Tallinnasta, koska se on ollut siellä halvempaa, mutta käsittääkseni Alkoon tai mihinkään muuhunkaan alkoholia myyvään kauppaan ei ole syntynyt hirvittäviä myyntipiikkejä sen vuoksi, että sitä nyt on tarjolla.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Jossain tutkimuksessa, mikä tehtiin 2000-luvun alussa nuorten huumekokeiluista ja -käytöstä, todettiin että alaikäisten on helpompi hankkia huumeita kuin vaikkapa alkoholia. Itselläni on sellainen kuva, että ainakin kannabista on heti löydettävissä, mikäli tarvetta on. Jos tiedät yhden käyttäjän, niin hän löytää sinulle poltettavaa. Suomessa on arvioitu olevan 200 000 - 300 000 kannabista enemmän tai vähemmän käyttävää ihmistä. Heistä n. 10 % käyttää myös muita huumeita. Kannabiksen ns. ongelmakäyttö on aika marginaalista, esim. alkoholin käyttäjien joukossa ongelmakäyttö on paljon yleisempää. Tunnen alan ihmisiä melkoisesti, mutta 50 vuoden aikana olen törmännyt vain kaksi kertaa henkilöön, jolle kannabis on ollut ongelma. Molemmat heistä lopettivat myöhemmin sen käytön.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Jossain tutkimuksessa, mikä tehtiin 2000-luvun alussa nuorten huumekokeiluista ja -käytöstä, todettiin että alaikäisten on helpompi hankkia huumeita kuin vaikkapa alkoholia. Itselläni on sellainen kuva, että ainakin kannabista on heti löydettävissä, mikäli tarvetta on. Jos tiedät yhden käyttäjän, niin hän löytää sinulle poltettavaa. Suomessa on arvioitu olevan 200 000 - 300 000 kannabista enemmän tai vähemmän käyttävää ihmistä. Heistä n. 10 % käyttää myös muita huumeita. Kannabiksen ns. ongelmakäyttö on aika marginaalista, esim. alkoholin käyttäjien joukossa ongelmakäyttö on paljon yleisempää. Tunnen alan ihmisiä melkoisesti, mutta 50 vuoden aikana olen törmännyt kaksi kertaa henkilöön, jolle kannabis on ollut ongelma. Molemmat heistä lopettivat myöhemmin sen käytön.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Laillinen kannabis ei esim aiheuta muutoksia NHLssä. Toki siellä ei siitä ennenkään ole tullut ongelmia.

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005865223.html

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuota noin, tuo linkki ei kyllä toimi, jos sen edessä on pilkku ja yhteen laitettuna.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kiitos huomiosta. Nyt toimii.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

"Laillinen kannabis tuo jo sitä käyttävät tilastoihin".
Allekirjoitan tuon, koska on olemassa ryhmä ihmisiä, jotka eivät voi ilmaista kantaansa tahi käyttöään kannabiksen suhteen syystä että ovat yhteiskunnassa tietyssä asemassa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Hmm,en käytä kannabista enkä ole ajatellut käyttääkkään huumeaineena. Jos taasen reseptilääkkeenä sitä lääkäri suosittelee, kun muukaan ei auta, niin sitten voisin käyttää. Samaa suosittelen lapsille ja lapsenlapsilleni ja muillekin ihmisille.

Mutta se tuli mieleen että miksi yhteiskunnan pitäisi hyväksyä huumeiden käyttö lailliseksi?

Senkö takia että huumeiden käyttö aiheuttaa ongelmia?

Jos kannabis halutaan laillistaa ja tupakkaa koetetaan saada laittomaksi,,eikö silloin mennä vähän kuin eri suuntaan?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#11
Mutta se tuli mieleen että miksi yhteiskunnan pitäisi hyväksyä huumeiden käyttö lailliseksi?
....................

Miksi mielestäsi huumeiden käyttö ei pitäisi olla laillista?

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Jos ongelma on huumeiden käyttö käyttäjän kannalta, miten sen käyttöongelmasta aiheutuneet haitat poistuisi. Samahan se on alkoholistillakin, alholin käytöstä johtuvat ongelma ei poistu oli se laitonta tai laillista. Samaten tupakin tai muunkin huumaavan aineen, tai piristävän aineen, tai minkä aineen tahansa.

Laillisuus ja laittomuus termeinä on vähän sinänsä huonoja,,koska yhteiskunta määrittelee nuo käsitteet myös tavallaan arvomaailmansa mukaan

laillinen=sallittua=hyvä asia
laiton=kiellettyä=paha asia

Pitäisikö olla joku muu käsite? Osalaillinen,,esim. reseptilääke,,jne,,

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #14

Alkoholin kieltolain aikana käyttäminen itsessään ei ollut rangaistavaa, mutta haittoja lisäsi myrkkyviinat ja pirtun yleistyminen (huumeiden kanssa muuntohuumeet ja vaaralliset opioidit, kuten fentanyyli ja karfentaliini), Suomihan oli ennen kieltolakia sahti/olutmaa, sitten käyttö räjähti. Tämä myös loi pimeät markkinat, erittäin rahakkaat, kuten huumeiden kanssa.
Lainsäädäntö joka aiheuttaa lisähaittoja, eikä luo mitään positiivista on uusittava, ei ole laadunvalvontaa, ei ikärajavalvontaa, ei makseta veroja, ongelmakäyttäjiä käytetään hyväksi, käyttäjät ei uskalla hakea apua leimaantumisen ja rangaistusten pelossa ja nekin käyttäjät joilla ongelmia ei ole, ovat toisen luokan kansalaisia ja kiinnijäännistä voi koitua todella kovat seuraukset, yksi syrjäytynyt maksaa yli miljoonan valtiolle.
Puhumattakaan miten kallista / tehotonta tämä on, poliisien resursseista kolmannes menee huumevalvontaan, mutta käyttäjä- ja takavarikkomäärät kasvaa vuosittain, Tulli löytää kymmeniä täysin uusia aineita vuosittain, siis täysin tehotonta taistelua.
Mikä valta valtiolla on yleensäkään päättää miten kansalainen saa päihtyä? Pitääkö päihtyäkseen käyttää alkoholia, yhtä haitallisimmista päihteistä (aineiden laillisuusstatus ei kerro mitään haitoista, tämä ei siis päde: laillinen=sallittua=hyvä asia, laiton=kiellettyä=paha asia), miksei rinnalle voisi tuoda vähemmän haitallisia aineita kuten kannabis?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #15

#15
Sinulla menee jo kysymyksen asettelu metsään.

Ainoa järkevä näkökohta on miettiä sitä, onko huumeiden kieltolaista enemmän haittaa kuin hyötyä ja onko se moraalisesti oikein.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Jos yksinkertaistetaan asioita, niin siksi että huumeiden käytöstä lieveilmiöineen seuraa enemmän ongelmia laittomana kuin laillisena. Niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Laillinen status mahdollistaa esimerkiksi monenlaisia ratkaisuja asian kontrolloimiseen ja hoitamiseen, jotka ovat laittomuuden alla mahdottomia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset