TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Samaan aikaan Tanskassa - kannabis

Tässä linkki uutiseen, joka kertoo Tanskan tämä hetken tilanteesta mitä tulee kannabikseen ja sen viljelyyn.

https://www.information.dk/moti/2018/10/fynsk-tomatkonge-aabner-europas-...

 

Koska Suomi herää ja alkaa antamaan kannabisbisnekselle mahdollisuuden sekä halpaa lääkettä heille jotka sitä tarvitsevat? 

Niin Suomessakin olisi mahdollisuus tuottaa kotimaista laatulääkekannabista.

 

Muistaakseni THLn mukaan Suomessa on noin 2000-5000 ihmistä jotka lääkitsevät itseään kannabiksella laittomasti.  Lisäilen linkin kunhan löydän sen. 

 

Joka tapauksessa aika moni suomalainen käyttää vuosittain kannabista. 

"Väestökyselyiden mukaan kannabista on joskus elämässään kokeillut noin 700 000 suomalaista. Vuoden aikana käyttää noin 200 000 ja kuukauden aikana noin 60 000. Päivittäiskäyttäjiä on noin 6 000–8 000. Kannabista käyttävät eniten 25–34-vuotiaat. Vuonna 2015 tehdyn eurooppalaisten koululaisten päihteiden käyttöä kartoittaneen ESPAD-tutkimuksen tulosten mukaan 15–16-vuotiaista suomalaisista koululaisista 8 % oli kokeillut kannabista ainakin kerran eläessään. Vastaava Euroopan maiden keskiarvo oli 16 %."

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/huumeet/kannabis/...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Olemme saaneet yhteiskunnalta arvokkaan koulutuksen, ja meillä on vastuu ja velvollisuus auttaa ja neuvoa potilaita heidän päätöksessään hoitaa itseään kannabiksella. Myös tässä vaiheessa, kun tietoa ei vielä ole paljoa hyödyistä ja haitoista. Kannabiksen lääkekäytön hylkääminen ei ole ammattimainen päätös, koska potilailla ei usein ole lääketieteellistä neuvoa kannabiksen oikeasta annostelusta”, Peter Leutscher selittää osallistumistaan foorumin toimintaan."

"Kannabiksen sisältämä lääkinnällinen työkalupakki pitää säilyttää ja rakentaa sen varaan tiedettä, joka pystyy tarjoamaan kannabinoideja ja terpeenejä jokaisen potilaan tarpeisiin. Tämä on tulevaisuudenkuvani ja uskon, että tällä strategialla pystymme turvaamaan halvan ja tehokkaan lääkityksen miljoonille potilaille.”

http://tusky.fi/2018/10/15/tanskan-laakekannabisko...

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Ihailen sitkeyttäsi näissä kysymyksissäsi. On hyvä että jaksat olla äänessä asiassa, joka selkeästi kaipaa muutosta.

Vaikka olen asunut Köpiksessä 3 vuotta, en oppinut sanaakaan tanskaa. Sehän ei ole oikeasti kieli - vaan kurkkutauti. Joten tuo ensimmäinen tarjoamasi linkki jäi minulle vähän epäselväksi.

Tanskalaiset ovat olleet aina näissä kysymyksissä varsin rentoja. Vuonna 1969 kun menin Kööpenhaminaan ensimmäisen kerran, törmäsin paikkaan nimeltä Club 27. Siellä psykedeelisten aineiden (kannabis, LSD, meskalin jne.) käyttö, myynti ja välittäminen oli sallittua. Poliisit eivät tulleet koskaan häiritsemään klubilaisia, sen sijaan tv-ryhmät ja lehtikuvaajat vierailivat siellä riesaksi asti. Parin vuoden päästä klubi lopetti toimintansa, koska Kristianin vapaa-kaupunki vei asiakkaat.

Edelleen Suomen ja Tanskan välinen etäisyys näissä huumekysymyksissä lasketaan valovuosissa eikä kilometreissä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tanskaan tulee euroopan suurin kasvatuslaitos, se kai on jutun pointti. Eiköhön tuosta huomenna tai viikolla tule engalnnin kielisiä uutisia. Suomen uutismediat tuskin asiaa noteeraa.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tuossa uutisessa on kyse synteettisestä kannabioidista. Sillä on varsinaisen kasvatetun kannabiksen kanssa suurinpiirtein yhtäpaljon yhteistä kuin kahvilla ja metamfetamiinilla, jos unohdetaan juridiset puolet asiasta.

Synteettiset kannabioidit ovat nimensä mukaisesti synteettisesti valmistettuja huumausaineita. Synteettisiä kannabioideja lienee huumausaine- ja lääkeaineluetteloissa useita kymmeniä, ellei jopa lähempänä sataa. Lisäksi niitä kehitetään jatkuvasti lisää, kuten synteettisiä fentanyylijohdannaisiakin. Jotkin "muuntohuumeista" voivat olla jopa laillisia päihteitä jonkin aikaa ennen lääkeaine- tai huumausaineluetteloon joutumistaan. Tosin nykyään jos jokin kemikaaliyhdiste päätyy laajamittaiseen huumausainekäyttöön niin se päätyy hyvin suhteellisen nopeasti huumausaineluetteloon, ainakin Suomessa.

Nykyaikainen laboratoria- ja kemianalan teknologia mahdollistaa kemikaalien muokkaamisen hyvin pitkälle. Tietysti jossain vaiheessa tulee raja vastaa ja uusien "muuntohuumeiden" kehittäminen tulee vaikeammaksi ja uusien vuodessa ilmestyvien huumausaineiden lukumäärä tulee vähenemään.

Muuntohuumeisiin liittyy perinteisiin huumausaineisiin verrattuna paljon enemmän riskejä ja niiden riskit väestötasolla ovat arvaamattomat jos niiden käyttö yleistyy tai maahan saapuu suuri erä "muuntohuumetta". Siinä missä perinteisten huumausaineiden riskit, käyttöannokset, haitat, yliannostusoireet, yliannostuksen hoito ovat hyvinkin laajalti sekä käyttäjien että sairaanhoidon henkilökunnan tiedossa, niin muuntohuumeet ovat "arvaamattomia".

Jokainen huumausaineista jotain tietävä tietää aivan varmasti Subutex:n (buprenorfiinin) merkityksen Suomen huumausaineiden käytössä.Sen ongelmakäyttö on suhteellisen yleistä. Se on haitallinen, riippuvuutta aiheuttava ja on yksi merkittävä osatekijä suomalaisessa huumausainekuolemissa (itsessään buprenorfiini on hyvin turvallinen päihde, mutta alkoholin, bentsojen ja pregabaliinin yhteisvaikutuksessa kuolemia aiheuttava). Kuitenkin jokainen Subutexin rännääjä osaa annostella turvallisesti "kasipallon" ja käyttää sitä. Subutex:iä "rännätään" kymmeniä tuhansia kertoja päivässä Suomessa ja silti se ei aiheuta mitään huumekuoleepidemioita. Sitä osataan käyttää, sen vahvuus ja koostumus on tiedossa ja sitä on helppo annostella oikein.

Subutex on heroiinin korvike ja näiden molempien korvikkeena tai vaihtoehtona toimi erilaiset fentanyylijohdannaiset. Nämä ovat aineita jotka ovat erittäin tappavia hyvinkin pieninä annoksina tai pienessä annosteluvirheessa, puhumattakoon jos ei tiedetä käytettävän fentanyyliä tai sen pitoisuutta. Fentanyylijohdannaista vielä vaarallisempi on karfentaniili. Jos nämä yleistyisivät suomalaisessa huumausaineiden käytössä niin huumekuolemien määrä lisääntyisi rajusti ja seuraisi huumekuole-epidemioita. Erilaiset huumausaineet ovat haitoiltaan ja vaarallisuudeltaan erilaisia vaikkakin ovat samankaltaisia. Yllä oli esimerkki opioideista.

Kasvattettu perinteinen kannabis on suhteellisen turvallinen päihde useimpiin muihin päihteisiin verrattuna. Se ei aiheuta yliannostuskuolemia, sen päihdyttävä vaikutus on suhteellisen mieto. Ei se haitaton ole, liiallisessa käytössä se voi passivoida, nuorille sen käyttö on riskialtista erityisesti suurivolyymisessä pitkäaikaiskäytössä ja psykoosipotilaille se voi olla todella haitallista. Kohtuullisessa "viihdekäytössä" aikuisella, psyykkisesti terveellä ihmisellä se lienee yksi vähähaittaisimmista päihteistä ja turvallinen käyttää. Se on helppo annostella ja "överit" muistuttavat lähinnä paniikkikohtausta tai ahdistuskohtausta.

Synteettiset kannabioidit voivat olla mitä tahansa kemikaalia jonka pitoisuus, käyttöannos, haitat ja riskit ovat lähes tuntemattomia. Ne voivat olla "mietoja" ja hyvinkin kannabiksen kaltaisia tai sitten ne voivat olla vaikutukseltaan lähempänä vahvoja psykedeelejä ja toksisuudeltaan hyvinkin myrkyllisiä. Synteettisten kannabioidien käyttö on erittäin riskialtista ja sen aiheuttamat haitat ja riskit arvaamattomia yksilötasolla, puhumattakaan väestötasosta. Uudessa-Seelannissa riskit ovat konkretisoituneet, niinkuin opioidiepidemien riskit Yhdysvalloissa.

"Huumesodalla" ja huumeiden laittomalla asemalla on hyvin moninaiset ja hankalat syy-seuraussuhteet. Kannabiksen laittomuus, väliaikainen laillisuus "miedommalle" synteettiselle kannabioidille, sen laittomaksi muuttaminen ja uuden "vahvemman" synteettisen kannabioidin saapuminen korvaajaksi markkinoille on luonut Uuden-Seelannin tilanteen. Kannabiksen syyttäminen Uudenseelannin tilanteesta on turhaa, kannabiksen laittomuus ja "miedomman" synteettisen kannabiksen laittomaksi tulo edesauttoivat "vahvan" synteettisen kannabioidin yleistymiseen huumausaineiden käyttäjien keskuudessa. Huumausainekauppa on markkinataloutta puhtaimmillaan.

Itse kannatan huumausaineiden laillistamista koska niiden laittomuus ja niiden käytöstä / kaupasta rangaiseminen luo erilaisia ja jopa itse huumausaineiden haittoja suurempia ongelmia. Huumeidenkäyttö ja niiden aiheuttamat haitat yleistyvät jatkuvasti. Haitatonta päihdettä ei ole mutta hallitulla laillistamisella ja laillisilla "huumeilla" pystyttäisiin tekemään huumausaineiden käytöstä käyttäjälle turvallisempaa ja vähähaittaisempaa. Laillistaminen lisäisi tietysti käyttöä ja sitä myöten haittoja. Huumausainekauppa ja huumausaineiden käyttö sisältää monimutkaisia ja vaikeasti ennakoitavia syy-seuraussuhteita. Milloin laillistamisen myötä saadaan pienemmät kokonaishaitat kuin jatkuvasti kasvavat laittomien markkinoiden, rikollisten hallitsemien ja epäpuhtaiden ja "tuntemattomien" aineiden aiheuttamat haitat ovat. Osa yhdysvaltojen osavaltioista ja Kanada ovat tälle tielle kannabiksen osalta jo astuneetkin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kyseessä ei ole kannqbis. Itse laitoin HS palautetta aiheesta. Termit kuntoon juuri sinun kaltqistesi takia jotka tahallaan sotkevat asioita keskenään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ja koska porttiteoria on todistettu vääräksi, Uuden Seelannin huume-epidemialla ei siis ole kerrassaan mitään tekemistä kannabiksen kanssa, niinhän?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #7

Tuskin on mitään tekemistä. Noi synteettiset tuotteet ovat kieltolain kukkasia. Esim Kanadassa ei moisille ole tarvetta koska sieltä saa laillisesti ihan oikeaa kukkaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #8

Ja Uudessa-Seelannissa vuoden 2017 heinäkuun jälkeen noin 45 ihmistä on kuollut ja yli tuhat joutunut sairaalahoitoon synteettisen kannabiksen takia siksi, että he ovat halunneet käyttöönsä (tai "tarvinneet") nimen omaan sitä?

Mistähän sellainen "tarve" onkaan peräisin, kun tavallinen terve 11-vuotias ei normaalisti osaa moista ainetta kaivata?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #9

Ehkä sitä on ollut ainoastaan tarjolla. Syntteetisiä kannabiloideja sai siellä ennen lallisesti kaupasta. Ne olivat kuulemma turvallisempia kuin nykyiset joita on laittomilla markkinoilla tarjolla.

Ennemmin olisin huolissani syistä joiden vuoksi ihmiset noitakin aineita käyttävät.

Loppupeleissä syyt ovat muualla kuin itse aineissa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #10

Voisiko myötävaikuttamassa olla "virkistyskannabiksen" julkinen ihannointi, jolloin sen käyttöön tottuneet ovat kenties alkaneet pitää ennen laillisesti myytyjä synteettisiä kannabinoideja ja nykyisiä hämärämiesten mömmöjä ominaisuuksiltaan siihen rinnastettavina?

Niin, eihän ihannoiva julkisuus todellakaan ole itse aineen tai samanlaiseksi uskotellun aineen vika. Ihminen siihen tarvitaan käyttöä edistämään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

Voi kuule, kannabista on vuosituhannet käytetty ympärimaailmaa ja kyllä ihmiset ovat siitä perillä. Suomessakin käyttöä.on ollut jo ainakin 1800-luvulta lähtien. 1950 luvulle saakka kannabista sai apteekista öljyn muodossa.

Oletko tietoinen että Suomessakin käyttö senkun lisääntyy ihan ilman mitään markkinointia. Monet ovat todenneet että huumevalistus on perustunut pelkkiin valheisiin. Monet ovat todenneet että kannabis on mieto päihde ja oiva lääke.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #12

Porttiteoria on täysin epätieteellinen.

"Another knock on the gateway theory: In Japan, where marijuana use is far lower than in most Western countries, 83 percent of illicit drug users did not start out smoking pot, according to a 2010 study. And there is now mounting evidence that factors such as poverty and poor social environment are a greater predictor of hard drug use than early exposure to soft drugs.

What the medical community knows about addiction has evolved significantly since the 1930s, when a team of researchers introduced an early version of the gateway concept. Known as Stepping Stone Theory, it was based on the researchers’ observation that 100 percent of the heroin addicts they interviewed had first used marijuana. Their conclusion: Marijuana leads inexorably to heroin use."

https://www.nytimes.com/2017/12/07/well/live/a-com...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #9

Aito kannabis ei muuten aiheuta kuolemaa, joten sitä sitä kautta voi kutsua turvalliseksi aineeksi. Se että haluat sotke synteettiset muuntoaineet tähän Tanskan tilanteesta kertovaan blogiin on pahasti ohi aiheen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ilman aitoa kannabista, miksi kukaan vetäisi synteettisiä vastineita tai sellaisiksi uskottuja?

Käypä siis pikaisesti kertomassa Uudessa Seelannissa, että heidän käyttämänsä aineet ovat pahasti ohi aiheen.

Quigley says the only way to break the drug’s grip is to find out what is driving demand. “If we could work out what is causing this particular population to want this drug so badly that they will take it even if it might kill them … that’s the bit that needs to be fixed up. But we don’t seem to be making any headway at all.”

Daniel says he’s never seen a drug with the power and potency of synthetics, and feels impotent to stop its deadly pull on his friends. “It’s the loss of consciousness, the scraping the ground for it, and smoking the cardboard you smoked it in. It’s really desperate measures. It only lasts for 10 minutes and then it’s gone. But even though it’s a terrifying feeling you want it back.

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/23/new-...

Ja kaikki tämä oli siis alunperin kieltolakien vika...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

The United Nations' drug strategy of the past 10 years has been a failure, according to a major report by the International Drug Policy Consortium (IDPC), which has called for a major rethinking of global policy on illegal narcotics.

The report claims that UN efforts to eliminate the illegal drug market by 2019 through a "war on drugs" approach has had scant effect on global supply while having negative effects on health, human rights, security and development.

According to the report, drug-related deaths have increased by 145% over the last decade, with more than 71,000 overdose deaths in the United States in 2017 alone. At least 3,940 people were executed for drug offenses around the world over the last 10 years, while drug crackdowns in the Philippines resulted in around 27,000 extrajudicial killings."

Report says the UN's global 'war on drugs' has been a failure - https://edition.cnn.com/2018/10/21/health/drug-rep...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuolintilastot ovat synkät, siitä ei kahta sanaa.

"Ennemmin olisin huolissani syistä joiden vuoksi ihmiset noitakin aineita käyttävät.
Loppupeleissä syyt ovat muualla kuin itse aineissa."

Osaatko siis selittää ne syyt, joiden vuoksi ihmiset noitakin aineita käyttävät? Uusseelantilaisille se ei näytä olevan helppoa. "...that’s the bit that needs to be fixed up. But we don’t seem to be making any headway at all.”

Aineissa ei siis ole mitään vikaa – Ihmisetkö vain ottavat niitä epätoivoisesti ehdoin tahdoin joutuakseen "kieltolakien uhreiksi"?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #16

Suomessakin kuolee ihmisiä paljon huumeisiin vuosittain yli EUn keskiarvon. Silti se ei herättele poliitikkoja tai kieltolain kannattajia.

Kieltolaki tuottaa enemmän kuin hyötyjä. Tämän voi todeta tilastoista.

Miksi ihmiset käyttävät aineita, alkoholia, lääkeitä väärin?
Miksi ihmiset haluavat päihtyä?
Eikö jeesus riitä?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #16

""Ennemmin olisin huolissani syistä joiden vuoksi ihmiset noitakin aineita käyttävät.
Loppupeleissä syyt ovat muualla kuin itse aineissa.""

Mielenterveysongelmat, päihteidenkäyttö ja syrjäytyminen ovat tavallaan "paha kolminaisuus" jotka ruokkivat toinen toistansa.

Rajusti yleistäen voisi todeta että taustalla on usein jo ylisukupolvisia ongelmia, traumatisoivilla asioille altistumista (esim. hyväksikäyttö, väkivalta, henkinen väkivalta) ja nuorena alkanut syrjäytymiskehitys (koulunkäyntiongelmat, käytöshäiriöt, nuoruuden mielenterveysongelmat). Päihteidenkäyttö on yksi osa tuota "syrjäytymiskehitystä". Päihdeongelmiin ajautuminen on vähän samanlainen syy-seuraus suhde kuin sairastuminen vakaviin mielenterveysongelmiin tai esimerkiksi "viiltelyriippuvuuteen". Onko viiltelyriippuvuuden syynä se että kaupassa myydään partakoneenteriä?

Tottakai päihteidenkäyttö altistaa paheneville ongelmille ja suuremmille riskeille altistua erilaisille mielenterveys- ja päihdeongelmille. Lisäksi erilaisilla päihteillä on erilaiset "haittaprofiilit". Esimerkiksi kannabiksen käytön tai metamfetamiinin käytön haitat, niiden luonne ja niiden vakavuus ovat hyvinkin erilaiset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset