TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Milloin lääke muuttuu huumeeksi?

Suomessa on lääkkeiden väärinkäyttö arkipäivää. Suomessa on enemmän lääkekoukkussa olevia ihmisiä kuin huumeidenongelmakäyttäjiä.

Osa lääkekoukussa olevista on myös ongelmissa alkoholin kanssa.

Lääkeen ja huumeen ero on resepti. 

Huumeet Suomessa ei sinänsä ole mikään iso ongelma, suurempi ongelma taitaa olla lääkeiden väärinkäyttö ja sekäkäyttö johon olennaisesti kuuluu alkoholi.

 

Kela maksaa 400000 ihmiselle korvauksia kovien kipulääkeiden käytöstä. Osa noista ihmisistä valitettavasti o  riippuvaisia ja käyttää lääkkeitä väärin tai sitten myyvät niitä eteenpäin. 

Kiitos Yle Perjantain ohjelmalle joka tuo tätä asiaa esille.

 

Perjantain ohjelman päihdelääkäri oli hyvin positiivinen yllätys. Realistinen.

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/03/laakeriippuvaisia-on-yha-enemma...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuon Sanna Kallion jutut ovat hieman omituisia. Läin hän kommentoi makkarin ohjelmassa aikoinaan. Tosin Mtv on kyseisen jutun poistanut, ehkä syystäkin.

"”Käyttäkää vaikka heroiinia”

Veitolan esittäessä jatkokysymyksen ”mitä mieluummin kuin kannabista?”, Kallio vastaa ”käyttäkää ennemmin vaikka heroiinia, se poistuu kehosta kolmessa päivässä.”"

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ehkä Sanna Kallio heitti sen sarkasmina siitä, että kiinnitetään vain huomiota kiinni jäämiseen ja laittomuuteen, kuin se muka ratkaisisi ongelman, veikkaisin näin. THC kaksi viikkoa ja opioidit sekä piri pari kolme päivää. Olen katsonut kyseisen pätkän ja muistaakseni niin sen ymmärsin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Ei tarkoittanut.

Juontaja Maria Veitolan tekemä haastattelu saikin mielenkiintoisen käänteen kun puheenaiheeksi vaihtuikin yllättäen kannabis. Veitolan kysyessä: ”mitä opetat heille (lapsillesi) päihteistä” tuli Kallion vastaus kuin apteekin hyllyltä:
”Olen itse sitä mieltä, en olisi ollut niin kuin koulutukseni kautta mutta nyt kun olen itse käyttänyt ja oon addikti ja olen Minnesota-hoidossa töissä niin olen antanut neuvoksi että mä pidän kannabista kaikkein pahimpana, se pysyy kehossa kaikkein pisimpään. Joillakin vaan päivän mutta pisimmillään se voi olla 30 päivää. Ja sellanen joka sitä käyttää niin kerkee ottaa sitä 30:n päivän aikana lisääkin.”

”Plus heti ensimmäisellä kokeilukerralla voi tulla elinikäinen psykoosi”

Veitolan esittäessä jatkokysymyksen ”mitä mieluummin kuin kannabista?”, Kallio vastaa ”käyttäkää ennemmin vaikka heroiinia, se poistuu kehosta kolmessa päivässä.”

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #7

Jep, putosin palliltani kun tuota katsoin. Uskomatonta ettei tästä ole MTV tiedottanut muille medioille että varokaa...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hyvä ohjelma lääkeongelmasta

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vastaus otsikon kysymykseen: Lääkkeet muuttuvat huumeeksi siinä vaiheessa, kun nautitut annokset ylittävät säännöllisesti reseptiin kirjatun enimmäismäärän ja lääkettä otetaan, vaikka sille ei olisi mitään tarvetta ja vaikutusta alkoholilla vahvistaen.

Monet lääkärit kirjoittavat erilaisia huumausaineluokiteltuja lääkkeitä erittäin matalalla toleranssilla ja tässä asiassa lääkärikunta saa mennä itseensä.

Tarvitseeko hammassärkyyn kirjoittaa Panacodia tai selkäsärkyyn opioidipohjaisia särkylääkkeitä.

Lääkärit menevät joissain tapauksissa siitä mistä aita on matalin päästäkseen potilaastaan eroon mahdollisimman nopeasti, eli kirjoittavat reseptin, josta syystä asiakaskin on hakeutunut lääkärin vastaanotolle; ei hoitaakseen syytä, vaan saadakseen haluamiaan lääkeaineita.

Nämä lääkkeiden väärinkäyttäjät saattavat olla työelämässä jopa hengenvaarallisia. Mietitään vaikka hoitajaa, joka vaihtaa potilaan syöpäkipulääkkeet aspiriiniksi, virka-asetta mukanaan kantavaa rauhoittavia popsivaa poliisia tai opioideja vetävää taksikuskia.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

"Lääkkeet muuttuvat huumeeksi siinä vaiheessa, kun nautitut annokset ylittävät säännöllisesti reseptiin kirjatun enimmäismäärän ja lääkettä otetaan, vaikka sille ei olisi mitään tarvetta ja vaikutusta alkoholilla vahvistaen".

Huonolla kemianmenestyksellä koulussa, olen kuitenkin oppinut sen, ettei aineen koostumus muutu annoskoon myötä. Vai muuttuuko?

Kerro Juha-Pekka mitä aineessa tapahtuu? Muuttuuko metamfetamiini lääkkeeksi jos lääkäri kirjoittaa oikean annostuksen?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olipa typerä kommentti. Onko lääkkeet jäänyt ottamatta?

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa Vastaus kommenttiin #9

"Olipa typerä kommentti".
Mikä kommentti?

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Lääkkeen ja huumeen ero on keinotekoinen. Esimerkiksi englanninkielessä on vain sana drug. Lääketieteellisessä mielessä huume, lääke ja päihde ovat sama asia silloin, kun aineella on päihdyttäviä vaikutuksia. Itse asiassa olisi hyvä, jos koko huume-sanasta kyettäisiin luopumaan, sehän on lopulta vain juridinen termi, jolla tarkoitetaan laittomaksi julistettua päihdettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset