Helsingin yliopisto, noloa!

Yliopisto-lehtikin julkaisi Kalson asiavirheitä sisältävän jutun naamakirjassa. Kalson puheissa ei ole mitään tolkkua paitsi yksi lausahdus. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2776258849051224&id=23163826…

"Ratkaisuna poliitikot pitävät kannabiksen laillistamista."

Loput tekstistä on melkomoista kuraa ja kertoo proffa Kalson tietämättömyyden. 

Missä on Denverin osavaltio, mikä on synteettinen kannabis?

Kalso pelottelee, että kannabis aiheuttaa huumekuolemia, sitähän se ei tee. Kannabis ei aiheuta yliannostuskuolemia. 

 

Minusta on hieman huolestuttavaa, että Helsingin yliopiston julkaisuissa on noin monta asia virhettä yhdessä pienessä tekstissä.

 

Miten helsingin yliopiston proffa voi olla noin kujalla? 

 

Tässä koko teksti se on nyt syytä julkaista kokonaisuudessaan. Kun tiedän että porukka ei jaksa linkkejä availla.

 

Kannabis vielä aiheuttaa saman kriisin kuin opioidit aiemmin, Eija Kalso varoittaa.

Kannabiksen laillistamista ajavat sen käyttäjät, populistipoliitikot ja markkinavoimat. Justin Trudeau laillisti vaalilupauksensa mukaisesti kannabiksen Kanadassa. Saksassa ja Tanskassa poliitikot ajoivat kannabiksen lääkkeeksi lääkärikunnan vastustuksesta välittämättä.

Näin kävi myös aiemmin vahvojen opioidien kohdalla Yhdysvalloissa, katastrofaalisin seurauksin: noin 45 ihmistä kuolee päivittäin alun perin lääkkeeksi määrättyjen opioidien yliannostukseen.

MYÖS KAN­NA­BIK­SEL­LA TU­HOI­SIA SEU­RAUK­SIA

Kannabiksen tuomista korvaavaksi aineeksi perustellaan muun muassa opioidihaittojen torjunnalla. Kannabista pidetään vähemmän vaarallisena kuin hengitystä lamaavia opioideja. Uudessa-Seelannissa on kuitenkin vastikään havahduttu kriisiin: synteettinen kannabis on tappanut vuodessa 45 ihmistä, kun vastaavia kuolemia oli edeltävien viiden vuoden aikana kaksi. Ratkaisuna poliitikot pitävät kannabiksen laillistamista.

Yhdysvalloissa lääkkeenä määrättyjen opioidien runsas käyttö johti entistä vahvempien synteettisten opioidien levitykseen — ja kuolemiin. Opioidikriisin tapaan synteettinen kannabis tuhoaa yhden sukupolven yhteisöissä, joissa isovanhemmat joutuvat ottamaan lapsenlapsistaan vastuun.

Laillisen kannabiksen markkinoiden on arvioitu kasvavan noin 150 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Denverin osavaltion verotulot ovat kasvaneet merkittävästi aineen laillistamisen jälkeen. Kanadalaisfarmareiden toimeentulon uskotaan pelastuvan kannabiksella. Myös Israel ja Libanon luottavat kannabisteollisuuden tuomaan mirhaan.

LÄÄKKEEK­SI OHI­TUS­KAIS­TAA MYÖTEN?

Kannabiksen kasvatus vaatii runsaasti energiaa ja vettä. Vuonna 2012 pelkästään laillisen kannabiksen kasvatuksen arvioitiin kuluttavan Yhdysvalloissa prosentin kansallisesta energiantarpeesta ja maksavan noin kuusi miljardia dollaria vuodessa. Yhden kannabissavukkeen tuottaminen aiheuttaa 1,5 kilon hiilidioksidipäästön. Tämä on ristiriidassa ilmastonmuutoksen jarruttamisen kanssa. 

Kannabiksen käytön lisääminen saattaa tuoda poliitikoille ääniä ja teollisuudelle voittoja. Maksajiksi joutuvat hauraimmat yksilöt ja yhteisöt, veronmaksajat ja ympäristö. Voiko näin ollen hyväksyä sen, että kannabis huristaa lääkkeeksi ohituskaistaa ilman muilta lääkkeiltä edellytettävää tutkimusta?

Kolumni on ilmestynyt Yliopisto-lehdessä Y/09/18.

Eija Kal­so

eija.kalso@helsinki.fi

 

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/professori-eija-kalso-kannabi…

 

 

 

 

TeppoSyvril
Espoo

Sydäntä lähellä on päihdepolitiikka, lääkekannabis,virkistyskannabis,
ympäristö,luonto,jokamiehenoikeudet,eläinten hyvinvointi,syrjäytyneet ihmiset,nuoret ja lapset, ihmisoikeudet,tasa-arvo, tietoturva,sananvapaus, maalaisjärjen käyttö ja vastuu sanoistaan mitä puhuu tai kirjoittaa.

Vihreralan ammattilainen.

P.s joskus tekstit sekavia ja täynnä kielioppi ja kirjoitusvirheitä. Suurin syy siihen ei ole kannabis tai alkoholi. Se on aivovamma jota kutsutaan lukihäiriöksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu