TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kannabiksesta pitää puhua kotona nuorille siinä missä pussikaljastakin

Erittäin hyvä pääkirjoitus Satakunnan kansa lehdessä. Suosittelen lukemaan.

Kannabiksesta pitää puhua kotona nuorille siinä missä pussikaljastakin, kauhistelu ja pelottelu eivät tehoa teiniin

https://www.satakunnankansa.fi/a/201402859?c=1528874183846

Yksi tärkeä huomio: 

"Suomessa ollaan edelleenkin liian kiinni porttiteoriassa. Varoitetaan, että kannabissätkä vie suoraan kovempiin huumeisiin. Tämä ei pure nuoriin. He vastaavat, ettei pullo keskioluttakaan tee kaikista rapajuoppoja. Hyvää työtä tekevä Irti huumeista ry kääntyy monen teinien suussa Irti mun huumeista ry:ksi.

 

Paras huumevalistus lähtee faktoista. Niihin meidän vanhempienkin pitäisi tutustua eikä tyytyä vain kauhistelemaan Moni valittaa, että nuoret jo nyt paasaavat vanhempansa pyörryksiin, kun väitellään kaljan ja kannabiksen vaaroista."

 

Asia on juuri noin kuin kirjoittaja sen ilmaisee. Toki ymmärrän että vanhemilta puuttuu faktatietoa kannabiksesta, valitettavasti nuoret tietävät aiheesta paljon enemmän. Siksi olisi tärkeää antaa vanhemmille faktapohjaista tietoa kannabiksesta, pelottelun sijaan. 

Nyt olisi jo hyvä aika haudata porttiteoria ja elää 2019 luvulla. Se mikä oli totuus 1980 luvulla ei enää pidä paikkaansa. Tietoa on tullut valtavasti lisää ja tieto on kumonnut paljon myyttejä mitä kannabikseen on liitetty.

Parasta ennaltaehkäisyä on luottaa nuoreen ja keskusteluun heidän kanssaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

"Varoitetaan, että kannabissätkä vie suoraan kovempiin huumeisiin. Tämä ei pure nuoriin. He vastaavat, ettei pullo keskioluttakaan tee kaikista rapajuoppoja."

Tämä tyyppiset vertauksen hieman häiritsee minua, koska kannabiksella ei ole juuri mitää yhteistä muiden laittomien päihteiden (huumeiden) kanssa.
Loogisempi vertaus olisi vaikkapa näin:"Ei kuppi kahviakaan tee kaikista rapajuoppoja."

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vanhempien, nuorten ja muidenkaan ei tarvitse tietää kannabiksesta muuta kuin sen, että Suomessa kannabiksen kasvatus huumausaineeksi, hallussapito ja käyttö on kielletty Suomen rikoslaissa.

Edelläolevasta poiketen alkoholi on laillinen päihde, jonka vähittäismyynnissä on ikärajat. 18 vuotta täyttänyt saa ostaa alle 22 % juomia kuten olutta, siideriä ja viiniä. Yli 22 % alkoholijuomia, kuten viinoja, brandyä, viskiä ja likööriä saa ostaa täytettyään 20 vuotta.

Kaikkien alkoholijuomien hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta, ja vahvojen juomien hallussapito alle 20-vuotiailta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Joka tapauksessa sitä käytettään, joten miksi siitä ei saisi puhua?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Sinä ainakin puhut siitä koko ajan ja varmaan unissasikin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #5

Heh, olipas taas laadukas kommentti aiheeseen.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #9

Jätkä vois blokkaa nää häiriköt jo pikku hiljaa, tulevat vain perseilemään joka blogiin, kertaakaan mitään rakentavaa lisättävää ole.
Kajanto ja Huutonauru nyt etunenässä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #16

Oon kallistumassa siihen suuntaan. Valitettavaa sinänsä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #17

Joo, onhan toi blokkailu vähän... Mutta kun tämä alkaa näiltä tietyiltä olemaan jatkuvaa, eikä mitään, siis mitään asiasisältöä, edes sinnepäin. Ei tulisi ikävä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #9

Ihan paikkansa pitävä kommentti. En vaan jaksa olla ihmettelemättä, että miehellä ei mikään muu tunnu pyörivän ajatuksissa ja elämässä kuin kannabis.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #45

Se että pitää blogia aiheesta, ei tarkoita että elämä pyörisi sen ympärillä. Luuletko että politiikasta kirjoittavat ei tee muuta, kuin pohdi politiikan kiemuroita, vai onko kannabis enemmänkin aihe joka ärsyttää, että pakko tulla jakamaan noita aivopieruja joka blogiin?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #45

Aika ankeaa on sun elämäsi jos pohdit mun tekemisiä ja ajatuksia.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Laki ei kerro mitään eri päihteiden vaikutuksista tai haitoista. Ainoastaan tämänhetkiksestä laillisuustilanteesta.

Voimassa olevan lainsäädännön mielekkyydestä saa ja pitää keskustella. Tätä kutsutaan politiikaksi, ja politiikkaa tulee ilman muuta opettaa myös nuorille.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Vanhempien, nuorten ja muidenkaan ei tarvitse tietää kannabiksesta muuta kuin sen, että Suomessa kannabiksen kasvatus huumausaineeksi, hallussapito ja käyttö on kielletty Suomen rikoslaissa."
Aika välinpitämätöntä vanhemmuutta, jos ei ota selvää asioista mitä nykynuoret kohtaa, tämä koskee kannabista, nettimaailmaa ja muita nykyään nuorille yleisiä, mutta vanhemmille enemmän tai vähemmän vieraita ilmiöitä.
Nuoret onneksi ovat viisaita ja valistuskin on mennyt ainakin osittain parempaan suuntaan (faktoihin perustuvaan), heidän ikäluokan päihdekäyttäytyminen muutenkin on aiempia ikäluokkia viisaampaa, raittiutta arvostetaan ja räkäkännejä vieroksutaan.
Vanhempi joka ei tiedä kannabiksesta muuta kuin että se on laiton, varmasti ylireagoi jos kokeilu tulee (se pahin mahdollinen tapa reagoida), se taas voi synnyttää paljon enemmän ongelmia kuin päihde itse.
Alkoholin käyttäminen alaikäisenä on rikos, silti lähes kaikki jotka alkoholia aikuisiällä juo, on sitä ainakin kokeillut alaikäisenä, joten etkö varoita nuoria alkoholinkaan vaaroista, koska onhan sitä kiellettyä myydä, tai välittää alaikäiselle?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Päihdevalistukseen pitää kuulua paljon muutakin kuin vain tietyn päihteen juridisen aseman tietäminen.

Bensa on myös lapsille laillinen päihde. Sitä myydään useimmilla paikkakunnilla 5 euron setelillä jokaiselle haluavalle itsepalveluna. Se soveltuu imppaukseen. Sen päihdyttävä vaikutus on merkittävä riittävässä mitassa käytettynä.

Onko riittävästi kerrottu päihdevalistuksesta bensan imppauksesta, kun kerrotaan sen olevan laillinen päihde kaikille.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Ei onneksi taida olla nykynuorten ongelma imppaaminen, joka 90-luvulla oli vielä ihan yleinen ilmiö.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #39

Juu onneksi on jäänyt muodista pois. Itsellä ei ole asiasta kokemusta, muuta kuin muutama työnpuolesta tapahtunut lievä vahinkoaltistus bensakannujen kanssa touhutessa.

Käsittääkseni imppauksen vaikutukset terveyteen ja aivojen toimintaan ainakin säännöllisessä käytössä ovat hyvin merkittävät. Nykynuoret ovat paljon fiksumpia kuin 90-lukulaiset. Onhan humalahakuisen juomisen ihannointikin ja yleisyys vähentyneet nuorien keskuudessa. Pääosa nuorista omaa hyvinkin "järkevän" suhtautumisen eri päihteisiin ja niiden haittoihin. Tosin on myös olemassa lisääntyvä nuorten joukko joka syrjäytyy yhä enemmän ja elämän pääpaino pyörii suuressa mitassa päihteiden ympärillä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #40

Kaverin kanssa mopoa maalattiin tilassa missä ei ollut ilmanvaihtoa, sen jälkeen oli aika pökerryksissä. Siinä omat kokemukset.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Suurinpiirtein tuohon tapaan minä ohjeistin molempia poikiani kun he olivat teini-iässä. Asiallisesti ja kieltämättä tai houkuttelematta. Kumpikaan heistä ei ole tietääkseni vaivautunut kokeilemaan kannabistuotteita, eikä mitään havaintoja sellaisesta ole ollut (esim. tuoksu).

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Oikein toimittu. Huomautan vain että, eipä sitä käyttöä välttämättä huomaa mistään.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hillittömön hieno otsikko!

Minä olen puhunut kotona ajoissa, varoittanut kuinka huumekauppiaat voivat myydä pilvee, mutta seuraavalla kerralla tarjota jotakin "parempaa" - hepoa ensin poltettavaksi ja sitten onkin madaltunut kynnys siirtyä piikittämään.

Ex huume(poliisi)pomon Torsti Koskisen porttiteoria ei päde todellisuudessa ollenkaan, sillä saadaan aikaan vain lisää narkomaaneja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Torsti Koskisen keinot olivat mielipuolisia. Valitettavasti poliisin asenne tuntuu olevan edelleen samalla tasolla. Toki Koskisen oppilapsi istuu syytettyjen penkillä, Aarnio sis.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kuinka paljon yhden ihmisen umpimielinen asenne voikaan vaikuttaa koko viismiljoinaiselle kansalle annettavaan huumevalistukseen. Jos joku on vastuussa kovien huumeiden lisääntymsestä , niin se on Koskinen itse - hän vainosi ja vertasi pilvenmyyjiä murhamiehiin ja sama asenne oli koko yhteiskunnassa 70-luvulla.

Tutustuin erääseen huumepoliisiin, joka siirtyi murharyhmään, kun ei voinut käsittää miksi helvetissä pitää jahtaa pilveä, kun kovaa kamaa virtaa ikunoista ovista, se olii 80-luku. Ei häntä kukaan kuunnellut, ne sai määrärahansa kilojen mukaan, niin eihän siinä kannattanut jahtaa hepoa tai muuta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Nykynuorten vanhemmatkin osaavat kyllä käyttää nettiä sujuvasti. Kasvattajina heillä on suorastaan velvollisuus etsiä nuoria koskevista aiheista faktatietoa.

Tulee muistaa, että viranomaisillakin on usein luutuneita käsityksiä ja omia agendoja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tuossa on vain pieni ongelma, kun esim päihdelinkin sivuilla on edelleen harhaista tietoa kannabiksesta, se taitaa olla A-klinikan ylläpitämä sivusto. Mistä vanhemmat löytävät luotettavaa tietoa kotimaan kielellä, no ehkä THLn sivuilta.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Pravda = Teppo & Antti..? Fanaattista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #22

Teppo ja Antti eivät taida itse huomata, että suhtautuvat asiaan aika fanaattisesti. Aivan kuten dissattu A-klinikan ylilääkäri sanoikin, että jotkut alan kaverit ovat välillä niin fanaattisia, että uhkaavat tappaa hänet mielipiteittensä takia!! Ihmettelen kun kaveri on asiallisen tuntuinen ja peräti sympaattinenkin ja olettamana on, että tietää jotain aiheesta. No tämänkin voi taas fanaattisesti toki kieltää jollain perusteella.
Nyt tämä riitti minulle tällä kertaa - ehkä taas kevään koittaessa uudestaan, jos vaikka lakupiippukin olisi hyväksytty laajempaan levitykseen. ;D

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #29

Vai että tappouhkauksia? :D
Sinä täällä fanaattisesti puolustat kieltolakia, toki ilman mitään järkeviä argumentteja, hyökkäät minuun ja Teppoon henkilöinä ja sitten vielä uhriudut päälle.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #30

Näin hän on julkisesti kertonut. Keskustelupalstalla ei kai edellytetä hyväksyttyjen argumenttien esittämistä jos osallistuu keskusteluun... Itse hyökkäilet ja käytät vielä alatyylisiä ilmaisuja. Minä en kyllä siitä välitä. Säälittää ja kaman monet käyttäjät ovat valitettavasti uhreja.
QUITING!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #32

Kaivanko Tepon blogeista parhaat "hörhö"-kommenttisi?
Sinä tässä taas uhriudut, kun argumentit loppui, peruskauraa ja ei yllätä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #29

"Aivan kuten dissattu A-klinikan ylilääkäri sanoikin, että jotkut alan kaverit ovat välillä niin fanaattisia, että uhkaavat tappaa hänet mielipiteittensä takia!"

Fanaattisuus on yleensä aina pahasta. Aina välillä Puheenvuoron kommenteissakin näkee ihmisiä joiden mielestä esim. huumausainekauppiaille pitäisi antaa kuolemantuomio tai ihmisten fyysisen rankaiseminen esim kepittämällä olisi jotenkin ihannoitavaa Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa.

Suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu todellakaan mielipiteiden vuoksi tappaminen eikä myöskään rikollisten tai päihdeongelmallisten epäinhimillinen kohtelu. Toivon mukaan me suomalaiset olemme jätteneet toistemme laajamittaisen teurastamisen ja ihmisten epäinhimillisen kohtelun sisällissodan jälkeisille vankileireille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #20

Arto, oletko tutustunut blogipalvelun sääntöihin?

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen Vastaus kommenttiin #24

Kyllä. Missä mättää?
Btw. Oletko tutustunut nykyiseen huumelainsäädäntöön?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #26

Olen, se ei esimerkiksi painota haittojen minimointia tai edes vähentämistä. Huumelainsäädäntö pitäisi päivittää vastaamaan tätä päivää.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Tuli mieleen tuosta parhaasta ennaltaehkäisystä sellaista, että jos huumeettomasta elämästä tehdään tavoiteltava ja cool, niin ei ehkä olisi kovasti haluja sekoontua mihinkään aineeseen (tupakki, alko, kannabis, kovat aineet). Merkkejä nuorison tupakoinnin selvästä vähentymisestä on jo olemassa ja viinankaan kanssa nuoret ei enää läträä entiseen malliin. Ja jos Anttikaan ei haukkuisi minua huutonaurulla kieltolakihörhöksi, niin olisin positiivisen yllättynyt.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Päihteetöntä utopiaa ei tule koskaan, mutta päihteettömyys-kohtuukäyttö on jo nuorten keskuudessa "coolia", eikä nuoret aikuisetkaan enää dokaile kuten kostea sukupolvi.
Sä nyt vaan olet oikein esimerkillinen kieltolakihörhö joka ei piittaa faktoista, muiden maiden kokemuksista tai tutkimuksista jos ne eivät sovi narratiiviisi. Sori jos kalikka kalahti.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Luotan Suomessa toimiviin asiaa käsitteleviin ja päättäviin tahoihin. He ovat myös tällä erää kieltolakikannoilla. Kaman käyttäjää kutsutaan muuten usein h-hörhöksi. Bye.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #31

THL on kyllä pääjohtaja Eskolaa myöden (Pekka Puskakin) huumeiden dekriminalisaation kannalla.
Kieltolakia kannattavaa idioottia kieltolakihörhöksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Joo, tupakointi on vähentynyt, samalla nuuskaaminen lisääntynyt. Sekin on tosiaan positiivista että viina ei nuorisolle maistu.

Toki päihtettömyys on varmasti suotavaa, mutta todellisuus kertoo toista, ihmiset ovat kautta historian halunneet päihtyä.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Päihdepolitiikan ajurina ei varmaankaan ole päihtymisen halun tyydyttäminen :O

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #25

Niin, koska eihän sitä voi kritisoida täysin epäonnistunutta, ylimääräisiä haittoja ja kuluja aiheuttavaa lainsäädäntöä, ellei ole "huumenarkomaani".
Kiitos taas kokoomuksen toivo asiallisesta kommentistasi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #28

Jännä muuten miten muutamat henkilöt eivät juuri koskaan ota itse kirjoituksiin kantaa vaan yrittävät mennä henkilökohtaiselle tasolle ja heitellä ties mitä väitteitä.

Arto tule Lahteen olikohan se huhtikuussa, olen siellä irti huumeista ryn kutsumana puhumassa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #35

Arto on parhaina päivinään pystynyt ihan järkeväänkin läppään, mutta sitten kun hänen kannat on toistamiseen datan kanssa kummottu, mennyt nälvimiseksi kuin eräällä huutonaurua harrastavalla.
Omalta osaltani pyydän anteeksi jos olen mennyt samalle tasolle.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #25

Kommentoin epähuomiossa väärää asiaa, väärään kohtaan ja poistin kommentin.
JV

Tapani Martikainen

Valehtelu tulisi kriminamisoida ja samoin toisten harhaanjohtaminen.
On olemassa monia kirjoja laeista, mutta ei niitä osata lukea ja soveltaa oikein.
Siis mihin lakia tarvitaan kuin ihmisten pelotteluun.
Ja seuraus on se, että ei niihin voi luottaa, kun on niin kaksinaamaista lakien noudattamista. ALKOHOLI ON HERMOMYRKKY JA CBD VOITTOINEN KANNABIS EI! Kysykää vaikka valveutuneimmilta Kanadalaisilta.
Kun lainsäätö on alusta alkaen korruptoitunutta toimintaa, ovat lopputulokset nämä mitä sitten luetaan diiba daaba lehtien lööpeistä! TÄMÄ ON PIMEÄÄ NYKYAIKAA..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset