TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Ylikomisario Simo Pukkila kertoo kieltolain tuomista ongelmista

Satakunnan kansa lehdessä oli ylikomisarion kirjoitus. Jossa hän hyvin ehkä tahtomattaan kertoo kieltolain tuomia ongelmia. 

-Huumeisiin voidaan liittää myös monet muut yhteiskunnan kannalta vahingolliset teot kuten esimerkiksi rahanpesu

-Huumeiden käyttöön liittyy myös velaksi osto. Velallisen peukaloruuvi on yleensä aika kireällä ja hänen on pakko hankkia varat tavalla tai toisella velkojensa maksuun.

Muuten kirjoitus oli peruspoliisin propaganda läppää. Hän tavallaan yrittää kieltää kirjoituksellaan keskustelua tai ainakin vähättelee. 

Maailmalta ollaan saatu viestiä, että huumesota on jo hävitty, eikä poliisi sitä koskaan voi voittaa.

Poliitikot sen voivat selättää, laillistamalla huumeet(perinteiset). Ensi askel on kannabiksen laillistaminen. 

 

https://www.satakunnankansa.fi/a/201409087

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jutun alta todella hyvä kommentti.

"
Tuntematon17.01.2019 klo 23:55Ylikomisario niputtaa kätevästi kaiken huumeiden syyksi, vaikka tosiasia on, että rahanpesut, väkivaltainen velanperintä ja vastaavat asiat ovat täysin suoraa seuraamusta huumeiden laittomuudesta, ja laittomuuden myötä tulevasta (järjestelmällisestä) rikollisuudesta. Laillistaminen nimenomaan poistaisi suuren kasan noita rikollisia elementtejä huumeiden ympäriltä täysin tai lähes kokonaan. Tämä koskisi myös huumeisiin liittyvää omaisuusrikollisuutta.

Tutkittua tietoa löytyy esimerkiksi USA:n kannabiksen laillistaneista osavaltioista, joissa huumeisiin liittyvät liikenneonnettomuudet eivät ole lisääntyneet (kannabis on "ratin takana" moninkerroin alkoholia turvallisempaakin), väkivaltarikokset ovat kääntyneet laskuun ja muutkin kauhukuvat ovat jääneet toteutumatta.

Arvovaltainen huumepolitiikkaa tutkinut asiantuntijatyhmä (jäseninä oli mm. lukuisia entisiä presidenttejä, Kofi Annan, jne) päätyi raportissaan toteamaan, että laillistetut ja kontrolloidut markkinat nykyisille huumeille olisivat kaikkein vahingollinen vaihtoehto. Nykyistä kieltolakia tai toisessa ääripäässä täyttä kontrolloimatonta vapautusta ryhmä piti kahtena pahimpana ja haitallisimpana vaihtoehtona. Maailmalta tästä onkin helppo löytää todisteita, esimerkiksi Etelä-Amerikasta löytyy maita, joissa huumeiden laittomuus on johtanut rikollisten ylivaltaan, silmittömään väkivaltaan ja olosuhteisiin, joissa koko valtion toimintakyky on rampautunut. Laillistamalla huumeet rikollisuus niiden ympäriltä katoaa lähes täysin, aivan kuten kävi alkoholinkin laillistamisen kanssa. Tässä asiassa laki siis aiheuttaa suurimman osan rikollisuutta, eivät huumeet itse."

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Näyttää ja kuulostaa ihan sun kirjoittamalta kommentilta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tässä Ylen jutussa lisää kieltolain toimivuudesta.

"Olen tuntenut äärimmäistä surua, katkeruutta ja vihaa" – Isän 13-vuotias lapsi jäi kiinni huumeista Oulussa, ja samaa tapahtuu myös muualla

https://yle.fi/uutiset/3-10606662

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Harmi ettei jutussa kerrottu oliko lapsi käyttänyt/kokeillut alkoholia ennen kannabista. Porttiteoriahörhöt heräilee taas tuosta.

No, ei kai tässä muuta ku odottelemaan miten pahaksi valtio antaa huumeongelman kasvaa, kunnes heräävät ajattelemaan...jos heräävät.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep. Onneksi ministeri tiesivät kertoa että kokeilut alkavat tupakalla ja siitä siirtyy alkoholin kautta huumeisiin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ministerit: Huumeiden käyttö vakava ongelma - nuorten päihdekokeiluihin puututtava mahdollisimman varhain

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

”Päihdekokeilut aloitetaan useimmiten tupakalla ja ensimmäiset huumekokeilut tapahtuvat humalassa. Vaikka nuori kokeilisikin huumeita toistuvasti, harvoin hän jättää alkoholin käytön pois. Ehkäisevä huumetyö on siten osa laajempaa ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta. On muistettava, että huumeiden kokeiluun ja käyttöön liittyy useimmiten myös muita ongelmia. Parasta ongelmien ennaltaehkäisyä on tukea lapsia, nuoria ja perheitä monipuolisesti jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, korostaa ministeri Saarikko.

Tää ministerien tiedote on vanhan jauhamista.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Oliko ministeri väärässä ja jos oli, niin missä kohtaa?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ministeri ei kerro mistä ongelmat syntyvät. Laittomuudesta ja laittomasta kaupasta.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #9

Käytön ongelmat eli riippuvuus johtuu huumeiden lattomuudesta ja laittomasta kaupasta?

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #15

Riippuvuus johtuu ongelmallisesta päihteidenkäytöstä. Lähellekään kaikille sitä ei kuitenkaan synny.

Huumeiden käyttö ja alkoholin käyttö eivät oikeastaan eroa toisistaan mitenkään. Mutta huumeet aiheuttavat enemmän oheisongelmia nimenomaisesti siitä syystä, että ne ovat laittomia. Kuten aiheutti alkoholikin ollessaan laitonta.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola Vastaus kommenttiin #15

Onko kahviriippuvuuskin ongelma? Olisiko se pienempi ongelma, jos kahvi ostettaisiin laittomilta markkinoilta ja poliisin resursseja käytettäisiin sitä juovien ihmisten jahtaamiseen? Vähenisikö kahvin haitallisuus, jos sitä käyttävät ihmiset eivät pääsisi töihin?

Huumeet ovat _aina_ haitallisempia laittomina.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"-Huumeiden käyttöön liittyy myös velaksi osto. Velallisen peukaloruuvi on yleensä aika kireällä ja hänen on pakko hankkia varat tavalla tai toisella velkojensa maksuun."

Loppuuko velaksi osto, jos huumeet laillistetaan?

"Muuten kirjoitus oli peruspoliisin propaganda läppää. Hän tavallaan yrittää kieltää kirjoituksellaan keskustelua tai ainakin vähättelee."

Millä lailla?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Velaksi osto varmasti vähenee mikäli kaupan käynti olisi laillisia väylyä pitkin mahdollista. Eipä noi Alkon myyjätkään velaksi myy?

Toiseen kysymykseen vastauksena Aarnio, Torsti Koskinen..

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Velkaa otetaan sitten koronkiskurilta tai ryöstetään autoja.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #14

Sitä tehdään varmasti jo nyt jossain määrin. Laillistamisen alla kalleimpien huumeiden hinnat kuitenkin laskevat runsaasti, joka tarkoittaa sitä, ettei niiden ongelmakäyttäjillä ole samanlaista tarvetta hankkia suuria määriä rahaa rahoittaakseen päivittäisannoksensa. Nykyinen kieltolaki ja "mustan pörssin" kauppa pitävät hinnat järjettömän korkeina.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #17

"Laillistamisen alla kalleimpien huumeiden hinnat kuitenkin laskevat runsaasti"

Mihin tämä väite oikein perustuu???

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #19

Yksinkertaiseen matematiikkaan. Huumeiden tuotanto itsessään on useimmissa tapauksissa erittäin halpaa. Niiden hinta kuitenkin kohoaa järjettömiä prosenttimääriä monimutkaisen ja laittomuuden myötä kalliin jakeluketjun myötä. Esimerkiksi heroiinikilon tuottaminen hyödyttää viljelijää Afghanistanissa $1000 verran. Katukaupassa tuon kilon hinta on tuhatkertaistunut miljoonaan. Jos maidolla kaupassa olisi samanlainen kustannusrakenne, sen litrahinta olisi 100e kieppeillä (ja jokaisen meidän tavoitteena olisi saada oma maatila navettoineen ja meijeri siihen sivuun). Huumekauppa on nykyisellään ehkä maailman kannattavin bisnes, siksi sitä ei millään saada kitkettyä.

(Nuo tiedot ovat viime vuosikymmeneltä, mutta tuskin niissä on tapahtunut mitään niin suuria muutoksia, että ne oleellisesti muuttaisivat yhtälöä)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #20

"Huumekauppa on nykyisellään ehkä maailman kannattavin bisnes, siksi sitä ei millään saada kitkettyä."

Kysynnän ja tarjonnan lainalaisuutta ei kieltolait kumoa, klassisille päihteille tulee aina olemaan kysyntää, kyse onkin enää siitä, kenen me annetaan tätä kauppaa pitää.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #21

Näin juuri. Ihmettelen miksi poliitikot tukevat rikollisuutta. Oma lehmä ojassa

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #22

Tehdään rikollisuudesta laillista niin ongelma poistuu ja kaikki ovat onnellisia. Tässä yksi esimerkki Tepon ihannoimmasta tavoiteyhteiskunnasta:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/fa0c0704-66de-4...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #24

Tunnen tuon äidin. Hän on saanut laillista kannabista vaivoihinsa, mutta onhan kodeiinia aina turvallisempaa äidille ja lapselle.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #24

Äidin vastine

"Olisi ollut mukavaa jos toimittaja olisi ottanut minuun yhteyttä ja kysynyt asian oikean laidan.

Eli minulla on jo useamman vuoden ollut Sativex reseptilääkitys Ruotsissa, jossa olin opiskelemassa Göteborgin Yliopistossa lukion historian opettajaksi, ja joka määrättiin mm. sen takia, sillä aivan kaikki (opiaatit yms) lääkkeet oltiin jo ennen sitä kokeiltu n 10v sairastelun aikana, ja kokeiltuani kannabista ensin reseptittömästi, huomasin sen tehoavan paremmin kuin muiden, haitallisimpien lääkkeiden, ja lähdin sen takia hakemaan siihen laillista ratkaisua, jonka sain. Vuosia jatkuneen, säännöllisen THC/CBD lääkityksen jälkeen voi hyvinkin jäädä metaboliitteja kehoon useaksi kuukaudeksi, kuten minun tapauksessani. Joka myös kirjattiin tietoihini "Sativex lääkityksestä johtuva raja-arvo" merkinnällä. Siitä huolimatta että kyseessä oli laillinen reseptilääkitys, josta olin tietysti myös avoimesti maininnut neuvolassa, jouduin koko raskauden ajaksi HUUME seuloihin. Reseptilääkitys EI ole mikään peruste HUUME seuloihin!

Synnytslaitoksella minulle kerrottiin vasta 2 päivän jälkeen että vauvaltani oli otettu virtsa ja kakka-näytteet (vaipasta, jonka hoitajat "tarjoituvat" vaihtamaan, kertomatta minulle syytä siihen) ja lopullisten näytteiden saapumisessa meni pari viikkoa! Sairaala uhkasi minua vastasyntyneen lapseni huostaanotolla, kun en halunnut yksinsynnyttäjänä, olla sairaalassa 4 päivää pidempään, ja kun kotona odotti myös esikoinen ja koira, se ei mitenkään olisi ollut mahdollista että asuisin sairaalassa 2 viikkoa odottamassa testituloksia joiden tiesin olevan negatiivisia. Sillä sekin jätettiin ilkeyttään mainitsematta, että jokainen seula oli negatiivinen, niin alkuperäisestä epäillystä positiivisesta testistä tehty tarkastustesti, kuin myös vauvani KAIKKI testit. Mekonium (ulostenäyte) testistä näkee kaikki raskauden aikana käytetyt aineet, kofeiinia myöten, ja sekin oli negatiivinen THC:lle.

Heti kun ymmärsin olevani raskaana lopetin KAIKKI lääkitykset. Siitä huolimatta että kärsin niin kovista kivuista, että pyörryin pari kertaa (jälkeen päin jouduin akuuttiin sappileikkaukseen, sillä minulla oli reuman lisäksi ollut koko raskauden ajan sappirakko täynnä kiviä, ja koko rakko pahasti tulehtunut. Kohtu kun vielä painoi sitä, niin kipu oli sanoinkuvailematon) Jouduin lopulta pyytämään lääkäriltä apua kivunlievitykseen, JOLLOIN minulle SAMASTA SAIRAALASTA määrättiin kodeiinia! Jota en edes halunnut käyttää, mutta pelkäsin että vauvalle tapahtuisi jotain jos altistan kehoni niin suunnattomille tuskille. Otin niitä vain ihan pari kertaa koki raskauden aikana, että tuokin on jutussa täysin väärin, että olisin käyttänyt Sativexia ja panacodia samanaikaisesti.

Voitte kysyä teini-ikäiseltä esikoiseltani, joka joutui kotona kuuntelemaan mun tuskan huutoja, paljonko käytin edes tavallista panadolia raskauden aikana! Niin paljon kun sen aikana kärsin ja huusin, vain sen takia etten myrkyttäisi vauvaani MILLÄÄN, ja saada sitten lukea tällainen versio mun kamppailusta "käytti kannabista ja kodeiinia", oikein tarkoituksella ilmaistu niin että kuulostaa siltä että kyseessä olisi jokin väärinkäyttäjä. Kun näin ei todellakaan ole!

Olisin kyllä voinut nämä asiat selittää jos joku olisi minulta kysynyt suoraan eikä repinyt näitä juttuja omasta perseestään. Ja myös isältäni, joka on yleislääketieteen erikoislääkäri, ja Pohjoismaiden johtavia asiantuntijoita kannabislääkityksessä, voi kysyä aiheeseen mielipiteitä, jos joku toimittaja on kiinnostunut tekemään tästä oikean jutun.

T: Jutun "nainen""

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #20

Hyvä perustelu. Tosin unohdat valtion haittaveron joka ei tulisi olemaan marginaalinen joten maitovertailu ontuu pahasti. Ja oletko sitä mieltä, että huumeiden laillistaminen ja halpeneminen ei lisää käyttöä?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #23

Kannabista ei pidä yliverottaa. Sama koskee muita alkoholia ja tupakkaa miedompien aineiden kohdalla.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #23

Luultavasti lisäisi jossain määrin, ja joissain huumeissa, ainakin aluksi. Portugalin dekriminalissation toteutuessa käyttö kasvoi aluksi, mutta tasoittui sitten lähelle alkuperäisiä lukemia. USA:ssa kannabiksen laillistamisen alla käyttäjämäärät eivät ole juurikaan kasvaneet, mutta käytettävät määrät kyllä. Mitä hintoihin tulee, niin suuri osa huumeista on nykyäänkin hintaluokaltaan samaa tasoa alkoholin kanssa, tai jopa sen alle. Esimerkkeinä mm. ekstaasi, amfetamiini ja kannabis. Sitten on esimerkiksi kokaiini ja heroiini, jotka ovat ainakin tässä maassa varsin kalliita (tosin heroiinin käyttöä täällä ei juuri olekaan, vaan ihmiset käyttävät pääasiassa lääkeopiaatteja). Uskoisin, että ns. bilehuumeet kuten ekstaasi, amfetamiini ja kokaiini olisivat niitä, joiden käyttö voisi lisääntyä, mahdollisesti myös psykedeelien, mutta esimerkiksi opiaatit ovat sellaisia, joita ihmiset eivät juurikaan käytä hauskanpitoon, vaan ne ovat lähinnä syvällä ongelmissa uivien turrutuskeinoja, joihin tuskin olisi tulossa kovin suurta lisäystä. Huomattavaa tässä toki on myös se, että huumeidenkäyttö on ollut reilussa noususuunnassa jo pidempään muutenkin, eikä trendille näytä tällä hetkellä olevan loppua.

Tärkeää tässä kuitenkaan ei ole suoraan käyttäjien tai edes käytön määrä, vaan se kuinka paljon kokonaishaittaa huumeidenkäytöstä seuraa niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin, ja tämä on se missä laillistaminen tekisi suuren muutoksen. Kuten aiemmin todettu, rikollisuus suurelta osin katoaisi, ja sen lisäksi aineet olisivat turvallisempia käyttää ja sisältäisivät vain sitä mitä pitääkin, huumeiden mukana tulisi varmasti käyttöohjeita ja varoituslappeja käytön haitoista, kontaktit terveydenhoitoon helpottuisivat, yms. Toisin sanoen, yksittäisestä käyttäjästä seuraisi nykyistä vähemmän haittaa, ja täten suuremmastakin käyttäjämäärästä koituisi entistä vähemmän harmia.

Lisäksi tulee myös huomioida se, että laillistamisen ei tarvitse tarkoittaa mitään kovin vapaata saatavuutta varsinkaan kovempien aineiden, kuten opiaattien, kokaiinin ja amfetamiinin kohdalla. Näihin voidaan rakentaa erilaisia lupa- ja valvontajärjestelmiä, joilla valtio voi hillitä niiden myyntiä ja käyttöä. Pitkälti kyse on siitä, että saavutetaan sopiva tasapaino sen suhteen, että laiton kauppa saadaan minimoitua, mutta että käytöstä ei tule liian yleistä ja runsasta.

Haittaveroonhan on tilaa reippaasti jos nykyään kokonaiskatteet voivat huidella kymmenissä tuhansissa prosenteissa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mainio kommetti tuli somessa eteen.

"Ankkuri -toiminnalta lähtee matto alta siinä vaiheessa kun nuoren nimi jää poliisirekisteriin. Sen jälkeen teinin taskut käännetään tavatessa ja yhteiskunta on turvallisempi"

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Tuosta kirjoituksesta tuli vähän mieleen Slavoj Zizekin "Perverts guide to ideology", poliisisetä luettelee kyllä oikeita ongelmia, mutta ideologisesti hän ei voi syyttää niistä systeemiä joka ongelmat on luonut vaan hänen täytyy löytää syyllinen jostain muualta. Ideologialle (huumeettomuudelle/huumeiden vastaiselle sodalle) on pakko keksiä sitä yhdessä pitäviä voimia, koska ideologiat ovat monesti sisäisesti ristiriitaisia ja ne hajoavat näihin ristiriitoihin ennen pitkää. Huumeiden vastaisen sodan taustalla on ajatus että kun olemme tuhonneet kaikki päihteet maailmasta, maailma on jollain tapaa parempi paikka. Todellisuudessa huumeiden vastainen sota itsessään on hyvin tuhoisa niin ihmisille kuin yhteiskunnallekin. Se ei ole vähentänyt huumeiden määrää tai inhimillistä kärsimystä, itse asiassa vain lisännyt näitä. Miten siis voidaan pitää tämä ideologinen systeemi yhä pystyssä? Syytetään systeemin ongelmia huumeiden ongelmiksi, jolloin ideologian luoma systeemi siirtyy arvostelun yläpuolelle ja sen sisäiset ristiriidat unohdetaan.

Suomesta kyllä löytyy paljon poliiseja jotka käyttävät ja myyvätkin huumeita, ideologinen systeemi on luonut myös väylän jolla viranomaiset ovat korruptoitavissa. En jaksa uskoa että Aarnion kaltaista viinatrokaria voisi syntyä kun alkoholi ei ole laitonta.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Useimmiten se "velallisen peukaloruuvi" tarkoittaa sitä, että velalliselle ei myydä ennen kuin edelliset on maksettu. Todellisuudessa väkivaltainen velanperintä on tosi harvinaista, koska "en myy sulle" toimii paljon tehokkaammin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset