TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Matti Masa Nykänen

Matti antoin paljon urheilumaailmalle. Sen jälkeen hän antoi paljon keltaiselle lehdistölle ja kansalle puheen aiheita..

Matti oli aito suomalainen mies jolla oli alkoholiongelma, julkisuuden takia media ei juurikaan siitä välittänyt. Pääasia oli se että lööppejä syntyi. 

Mattia käytettiin hyväksi surutta. 

Riippuvuussairaus on hyvin vaikea aihe ja sitä on myös vaikea hoitaa, jollein ihmisellä,ole aitoa halua siitä toipua.

Alkoholismista ja muista riippuvuuksista jeesustellaa hyvin paljon. Esim huumeiden ongelmakäytöstä puhutaan paljon, mutta itse teot joilla sitä torjuttaisiin, ehkäistäistään on vähissä. Kun uusia keinoja haittojen minimointiin ehdotettaan niin ne tyrmätään heti.

Päihteistä keskustelu Suomessa on todella vaikeaa ja ahdasmielistä. 

Alkoholistit, narkit ovat ihmisiä siinä missä Mattikin oli.

 

Jokseenkin on ollut irvokasta lukea juttuja tänään legendasta joka sairasti riippuvuussairautta. 

 

Itse tapasin Matin Herttoniemessä kun hänen piti siellä hypätä, valitettavasti hypyt jäivät väliin koska Matti kärsi aikaerosta. Toki ymmärrän sen hyvin, onhan Hangosta Herttoniemeen melkoinen matka. 

 

R.I.P Nykänen - toivottavasti opimme kohtelustasi jotain.

 

https://m..be

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Nuo hyväksikäyttösyytökset ovat vähän omituisia. Mattihan ei ollut ollenkaan niin tyhmä kuin jotkut haluavat uskoa. Hänellä oli sopimus Seiskan kanssa ja hän avasi elämäänsä lehden sivuilla paljonkin (monen mielestä epäedullisessa valossa) siksi, että hänelle maksettiin jutuista hyvin.

Matti tarvitsi todella jutuista maksettuja palkkioita ennen kuin laulajan ura lähti käyntiin. Jotkut ovat yrittäneet tehdä "luottotoimittaja" Kai Merilästäkin Matin hyväksikäyttäjää, mutta jo se, että hän oli Matin kaikissa häissä bestmanina, osoittanee, että hän ja Matti olivat aidosti hyviä kavereita keskenään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kirjoitin miten itse näen asian laidan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Elämä on ihmisen parasta aikaa", mutta "se on fifty-sixty" kuinka siinä käy.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Nykänenhän oli loistavasta urastaan ja saavutuksistaan huolimatta alkoholisti ja sen seuraukset näkyivät väkisinkin lehtien palstoilla. Turha sitä on siloitella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Matin välittömästä kuolisyystä ei liene paljon kerrottu?

Kun puhutaan alkoholismista, tulee mieleen kädet tärisevä etanoliriippuvainen. Sitä Matti ilmiselvästikään ei ollut. Hän sai mäkihyppyuransa jälkeenkin paljon aikaiseksi erilaisilla saroilla ja ne pari kertaa, kun sattumoisin olen hänet nähnyt arkisessa yhteydessä Jyväskylässä ollessani eivät ole viestittäneet minkäänlaisesta "juopon" käyttäytymisestä.

Pikemminkin uskoisin, että kaikki ongelmallisuus oli jonkinlaista ADHD persoonallisuushäiriötä, impulssikontrollikyvyttömyyttä, tunnevaltaista tilanneaggressiota j.n.e. Sellainen on myös hyvin linjassa sen rämäpäisyyden kanssa, jota tarvitaan suorastaan uhkarohkeisiin hyppysuorituksiin hernerokkasumun keskellä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Diabetestahan se sairasti, kuten monet kuuluisat alkoholistit, esim. Juice Leskinen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Selvin päin Matti oli kiltti ja ujo, mutta kännissä häneltä katosi täysin kontrolli. Satuin olemaan intissä päivystäjänä kun hän palasi yksikköömme Keski-Euroopan mäkiviikolta vuonna 1985, sponsoroitu Turbo-Saab oli parkkeerattu kapiaisten parkkipaikalle ja Matti oli osittain siviilivaatteissa. Hän oli melkoisessa tuiterissa, pani röökiksi kasarmin käytävällä, painoi hälytysnappia ja herätteli porukkaa eikä suostunut nukkumaan. Päivystävän upseerin kanssa saimme tilanteen vähitellen rauhoittumaan.

Seuraavana aamuna hänet kutsuttiin jonnekin puhutteluun, mutta Matti ei mennyt paikalle vaan ilmoitti menevänsä treenaamaan. Tästä kaikesta hän sai muutaman päivän poistumiskieltoa, jota sitten soviteltiin Matin matkaohjelmaan. Iltapäivälehdet saivat tästä vihiä ja tarjosivat minullekin tiedonjyväsistä rahaa, mutta en silloin uskaltanut "vuotaa." Nyt on aikaa kulunut ja kaikki anteeksi annettu.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Kiistatta Matti oli suvereeni lajissaan, mutta minulta ei arvostusta irtoa. Väkivaltaisuus ja alkoholin käyttö on oman ideologiani ulkopuolella, joten Matin mitalien väri haisee.

Mitä Matille kuuluisi tänä päivänä, jos hän olisi valinnut päihteeksi esim. kannabiksen?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Onko sitä kannabista ihan sotkea joka paikkaan? Tuskin Nykänen olisi viinasta luopunut kannabiksen takia. Pelkkä alkoholi riittää useimmille.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep pelkkä alkoholi tuhoaa valtavasti ihmisiä ympäri Suomea. Kannabis ei.

Kannabiksen voi hyvin ottaa esille tässäkin. Kyseessä on paljon miedompi päihde ja myös vähämpi haittainen kuin alkoholi.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Sorrun usein vertailemaan alkoholia ja kannabista keskenään ja tässä tapauksessa ajattelin omaa päihdevalintaani.
Vaihdoin alkoholin kannabikseen, enkä varmasti tehnyt väärää valintaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset