TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

EU tukee WHOn kannabis näkemyksiä

Pieniä askeleita kohti tolkkua. Toivottavasti myös suomalainen media uutisoi aiheesta. Toivottavasti viesti myös menee Fimeaa, Valviraan sekä seuraavaan eduskuntaan.

Suomessa pitää todellakin tunnustaa kannabiksen lääke hyödyt vihdoin. Ja poistaa erityslupa välittömästi. 

 

Asiasta voi lukea täältä lisää:

 

European Parliament Passes Cannabis Resolution, Joins WHO In Supporting Medical Marijuana

 

https://www.forbes.com/sites/javierhasse/2019/02/13/european-parliament-...

 

 

Voting time - Use of cannabis for medicinal purposes (B8-0071/2019) (vote) 

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=unit&vodLanguage...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Lähetin uutisvinkin muutamaan mediaan WHO:n linjauksesta, eipä ole näkynyt uutisissa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Se ei ole yllätys. Suomessa ei mitään positiivisia asioita kannabiksesta saa uutisoida. Kai se on median yhteinen linjaus.

Toki Kauppalehti ja Talouselämä on joitain posittiivisia asioita julkaissut.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Luulisi että noin merkittävä linjaus kiinnostaisi uutisoida, useinhan kannabikseen liittyvät uutiset on myös luetuimpia.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #3

Luulisi. Asiaa jarruttavat vanhan sukupolvet jotka on niin tehokkaasti aivopestyjä.

Nuoremmat tiedostavat asiat paremmin myös ne haitat joita aina peräänkuullutetaan.

Toimittajakunnassa on paljon toimittajia jotka ovat vuosikausia "uutisoineet" kannabiksesta lähinnä siis olleet poliisin äänitorvia.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #4

On tuo uutisointi viimeisen viiden vuoden aikana muuttunut, ehkä suurimpana syynä Coloradon ja Washingtonin laillistaminen ja kun ei pelkoskenaariot toteutuneetkaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #5

Eilen Iltasanomat uutisoi tälläisellä otsikolla..

Nyrkkeilylegenda Mike Tyson pyörittää nykyään isoa huumebisnestä – kohautti jättimäisellä marihuanasätkällään

Onneksi otsikko korjattiin nopeasti.

https://www.is.fi/nyrkkeily/art-2000005999300.html

P.s Ampparissa se on tuolla otsikolla edelleen

Löytyy myös kuvakaappaus

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos Suomessa saataisiin loppumaan murhatyöt, joissa kannabiksen käyttö on ollut mukana niin ehkä vuosien myötä asenteet muuttuvatkin suotuisaksi sen lääkekäytölle kivun hoitoon lääkärin määräämänä ilman erityislupaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kannabis ei ole tappanut yhtään ihmistä suoraan eikä välillisesti.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Äläpäs nyt, yksi kannabiskuolema tunnetaan.

"A Brazilian drugs trafficker was killed by his own stock when he was crushed by half a ton of marijuana.
The man died after he lost control of his car and hit a tree, resulting in his stock of weed stored in the backseat shooting forward, squashing him against the wheel."

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2442411/B...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Murhatyöt missä kannabiksen käyttö ollut mukana? Henkirikoksissa yksi päihde kyllä näyttelee pääosaa, se ei ole laittomista yksikään (kannabis ei lisää agressiivisuutta, päinvastoin).
Lääkkeissä on monia, jotka aiheuttaa vastaavanlaisia tiloja kuin alkoholi (esim barbituraatit ja bentsot), kannabis ei näihin kuulu.
Herra Huutonauru jälleen kerran pysyi asiassa. :D

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Eiköhän samantien kielletä autoilu siihen asti kunnes liikenneonnettomuudet loppuvat. Järjen taso molemmissa ehdotuksissa on suurinpiirtein samaa luokkaa.

Kannabismurha-aalto, hiljalleen alkaa kaikki olla kuultu... Toki samaa "legendaa" taidettiin levittää jo 1920-luvun valheissa...

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Lue Pekka Alibia tai Rikospostia, niin sinullekin selviää mikä päihde aiheuttaa sinun mainitsemasi "murhatyöt".
Ongelmana on, että se vaatii luetun ymmärtämistä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kannabiksen merkitys henkirikostilastoissa on hyvin marginaalinen. Aina tietysti on yksittäisiä tapauksia joissa joko tekijä tai uhri on ollut kannabiksen vaikutuksen alainen, mutta nämä ilmiöt ovat hyvin marginaalisia. Kannabis on ensisijaisesti rentouttava ja rauhoittava päihde. Erittäin harvinaisia poikkeistapauksia lukuunottamatta se ei aiheuta väkivaltaisuutta ja esim. alkoholin kaltaista voimakasta päihtymystä. Suurin ja merkittävän väkivaltaa aiheutta päihde on alkoholi.

Lainaus eräästä linkistä:
"Alkoholi ja henkirikokset

Suomalainen henkirikollisuus on kiinteästi yhteydessä alkoholin käyttöön. Tyypillinen suomalainen henkirikos on ryyppyriitatappo, joka tehdään viikonloppuna keittiöveitsellä tai muulla teräaseella yksityisasunnossa.

Aikuisten miesten välisistä, tekijän ystävään tai tuttavaan kohdistuvista henkirikoksista 80 prosentissa sekä tekijä että uhri ovat rikoshetkellä humalassa. Naisiin kohdistuvissa parisuhdetapoissa linkki osapuolten yhteiseen ryypiskelyyn on heikompi; rikoksista 60 prosentissa kumpikin osapuolista on humalassa. Naisten tekemissä ja naisiin kohdistuvissa henkirikoksissa alkoholin rooli on ylipäätään yleensä pienempi kuin miesten välisissä. Vähäisin merkitys alkoholinkäytöllä ja käyttötilanteilla on lapsiin kohdistuvissa henkirikoksissa, joissa tekijä on lähes aina selvä.

Myös aikuisten välisessä muussa lähisuhdeväkivallassa kuin parisuhdeväkivallassa kytkös osapuolten yhteiseen alkoholin käyttöön on keskimääräistä heikompi: rikoksista vain 35 prosentissa kumpikin osapuolista on rikoshetkellä humalassa. Henkirikoksista, jotka liittyvät muuhun lähisuhdeväkivaltaan kuin parisuhdeväkivaltaan, huomattavan osan muodostavat rikokset, joissa tekijällä on ollut vakavia mielenterveydellisiä ongelmia."

http://www.vakivalta.rikoksentorjunta.fi/fi/index/...

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"alkoholin kaltaista voimakasta päihtymystä."

Riippuu täysin käytön määrästä. Mitä tapahtuu jos vetää 20 marisätkää illan aikana?

"Suomalainen henkirikollisuus on kiinteästi yhteydessä alkoholin käyttöön. Tyypillinen suomalainen henkirikos on ryyppyriitatappo, joka tehdään viikonloppuna keittiöveitsellä tai muulla teräaseella yksityisasunnossa."

Koska alkoholi on laillista ja helposti saatavilla. Käykö kannabiksen kanssa samalla lailla, jos se laillisetaan ja saantia helpotetaan?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #27

"Mitä tapahtuu jos vetää 20 marisätkää illan aikana?"

Ei juuri mitään, tulee korkeintaan uni silmään.

"Koska alkoholi on laillista ja helposti saatavilla. Käykö kannabiksen kanssa samalla lailla, jos se laillisetaan ja saantia helpotetaan?"

Ei käy. Kannabis ei lisää agressiivistä käytöstä kuten alkoholi tekee monien kohdalla.

Kertoo kyllö että et juurikaan kannabiksesta tiedä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #29

"Ei käy. Kannabis ei lisää agressiivistä käytöstä kuten alkoholi tekee monien kohdalla."

Ajaa, kaksinkertaistaa vaan skitsofrenian riskin. Että sillee...

"Kertoo kyllö että et juurikaan kannabiksesta tiedä."

Ja sä LUULET TIETÄVÄSI kaiken :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #27

Alkoholin ja kannabiksen käytössä on sekin ero, että alkoholin juomisessa useille tulee sellainen "mitä enemmän humalassa olen, sitä huolettomammin ja suuremmissa määrin otan lisää"-ilmiö siinä missä kannabiksen suhteen ihmisille tulee melko poikkeuksetta vastaan se vaihe, jossa ei enää tee mieli lisätä päihtymistasoa. Suuren määrän kannabista ottaminen johtaa lopulta Tepon mainitsemaan väsähtämiseen ja nukahtamiseen, ei siihen että lähdetään riehumaan pitkin kaupunkia.

Ja tosiaan, kannabis ei alkoholin tavoin vie samalla tavalla harkintakykyä, aiheuta äärimmäisiä tunnereaktioita, eikä myöskään väkivaltaa.

Kyse ei ole saatavuuden ja käytön määrästä, vaan siitä, että aineet ovat vaikutuksiltaan täysin erilaisia. Eihän kahviloissakaan ole alkuunkaan samalla tavalla järjestyshäiriöitä baarien tavoin, ei vaikka joku joisikin 10 kuppia putkeen, koska kahvi ei vaikuta alkoholin tavoin, vaikka molemmat päihteitä ovatkin.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #27

Syvärilä vastasikin hyvin jo kysymykseesi.

Kannabis on päihdyttävältä ominaisuuksiltaan hyvin erilaista kuin alkoholi. Alkoholi on perinteisistä päihteistä yksi päihdyttävimmistä.

Alkoholipäihtymykseen kuuluu hyvin monilla ihmisillä agressiivisuuden lisääntyminen. Tämän lähes jokainen ihminen on varmaan huomannut vaikka yrityksen pikkujouluissa tai nähdessään pariskuntia jotka riitelevät humalassa.

Kannabis ei pääsääntöisesti aiheuta agressiivisuutta. Ylisuurien kannabismäärien nauttiminen voi aiheuttaa lähinnä tottumattomilla käyttäjillä paniikkihäiriön kaltaisia oireita, tottuneet käyttäjät nukahtavat jossain vaiheessa. Kannabis ei lisää suurinakaan määrinä käytettynä agressiivisuutta.

Agressiivisuutta aiheuttavia päihteitä ovat ensisijaisesti alkoholi, alkoholi bentsojen kanssa sekakäytettynä, amfetamiini ja metamfetamiini tietyissä tilanteissa ja erityisesti alkoholin kanssa sekakäytettynä ja jotkut muuntohuumeet.

Jos alkoholi korvaantuisi täysin kannabiksella niin väkivaltarikostilastot ja henkirikostilastot vähenisivät merkittävästi. Vaikka alkoholi on laillista niin se on päihdyttävyydeltään ja agressiivisuutta lisääviltä ominaisuuksiltaan yksi pahimmista päihteistä.

"Riippuu täysin käytön määrästä"
Siinä missä alkoholiakin niin myös huumausaineitakin voi käyttää myös kohtuudella. Jos viettää päihdepitoisen illan niin alkoholia voi juoda muutamia annoksia kohtuudella. Samoin jos viettää iltaa kannabissätkien parissa niin voi polttaa vain pari "jointtia" kohtuudella illanvieton aikana. Voi myös juoda pullon viinaa ja sammua tunnissa. Samoin voi polttaa "älyämpäristä" itsensä "tipahduksiin" puolessa tunnissa. Jokainen taplaa tyylillään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #27

"Mitä tapahtuu jos vetää 20 marisätkää illan aikana?"

Ei se samalla tavalla toimi.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Oli vielä pakko tulla hieman myöhässä osallistumaan huutonauruun... Mites sitten tämä juttu... Ne kaikki murhat, jotka tehdään selvinpäin... Pitäisikö selvinpäin oleminen kieltää?

Jos kaikki (ne harvat) murhat, joissa kannabis on mitenkään osallinen tappajan elämäntarinaan, kerran voidaan liittää kannabikseen, silloin loogisesti tuosta pääteltynä myös selväpäisyys on sitten syynä ja osallisena kaikkiin niihin tappoihin ja murhiin, joissa tappaja ei ole nauttinut kannabista tai muuta päihdettä. Mitenkäs on Hra. Huutonauru?

(Jep, koko juttu on naurettava, mutta jos mennään tarpeeksi pitkälle tässä asiassa, logiikka, tai alkuperäisen kommentin kirjoittajan logiikan puute, paljastuu)

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Hyvä Riku! Erittäin hyvä pointti!!!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kannabiksen mainitseminen henkirikosten yhteydessä on henkilökohtaisuuksiin menemistä ?

Onpa erikoinen näkemys ja mielipide tuossa blogissasi koskien ” herra huutonaurua”.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Yhteydessä tähän blogiin ja millähän tavalla? Nyt Pekka...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

..ja olet tittelisi ansainnut. Kaameeta trollausmoskaa Tepon blogeihin, aivo-oksennusta pahimmasta päästä. Varmaan kuvittelet olevasi nokkelakin, et ole. Kerrotko tutkimuksen mihin viittaat kannabiksen ja henkirikosten suhteen, kiitos...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kannabiksen eivät liity mitenkään merkittävässä määrin henkirikoksiin. Alkoholi liittyy ja alkoholi sekakäytettynä tiettyjen päihteiden kanssa.

Tuossa virallista tietoa, josta voi ammentaa näkemyksiä, ennenkuin heittelee satuja päästänsä.

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/2...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Ok. Lääkekannabis reseptilääkkeeksi samalla lailla kuin Burana 600. Sopiiko?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sen pitäisi olla normaali reseptilääke.. toki burana on myrkkyä elimistölle kannabis ei.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #30

"toki burana on myrkkyä elimistölle kannabis ei."

Alkaa pikkaisen mennä överiksi Tepon kannabiksen ylistys :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #37

Totuus se vaan on. Burana ei tee hyvää keholle varsinkaan jatkuvassa käytössä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #37

4. Mahdolliset haittavaikutukset
Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Haittavaikutuksia ilmenee herkemmin potilailla, jotka ovat huonokuntoisia ja joilla on useita sairauksia sekä iäkkäillä. Vakavien haittojen vaara lisääntyy suurilla annoksilla pitkäaikaisessa käytössä ja moninkertaistuu, jos samanaikaisesti käytetään muita tulehduskipulääkkeitä.

Yleisinä haittavaikutuksina (yli 1 potilaalla sadasta) on raportoitu:

mustelmataipumuksen tai nenäverenvuotojen lisääntymistä (verihiutaleiden toiminnan heikkenemiseen liittyen)
mielialan laskua tai uneliaisuutta
pyörrytystä tai päänsärkyä
korvien soimista
sydämen vajaatoiminnan pahenemista (turvotusten tai hengenahdistuksen lisääntymistä)
kehon ääreisosien, kuten jalkojen ja käsien, turvotusta
närästystä, ylävatsakipua, pahoinvointia tai ripulia
nokkosrokkoa, ihon kutinaa tai voimakkaampaa ihon tai limakalvojen turvotusta.
Melko harvinaisina haittavaikutuksina (alle 1 potilaalla sadasta) on raportoitu:

hermostuneisuutta, sekavuutta, painajaisia, havaintohäiriöitä, harha-aistimuksia, vainoharhaisuushäiriöitä, unettomuutta
ihon kihelmöintiä tai ”tikkuilua” ilman näkyvää syytä (harhatuntemuksia eli parestesioita)
suutulehdusta, ruoansulatuskanavan haavaumia ja verenvuotoja tai veriulosteita.
Harvinaisina haittavaikutuksina (alle 1 potilaalla tuhannesta) on raportoitu:

verihiutaleiden vähenemistä (joka voi ilmetä lisääntyneenä mustelma- tai nenäverenvuototaipumuksena)
veren valkosolujen vähenemistä tai katoa (johon voi liittyä epäselvää kuumeilua, flunssan kaltaisia oireita tai kurkkukipua)
veren kaliumpitoisuuden nousua
näön hämärrytystä tai sarveiskalvomuutoksia
sekavuustila (potilailla, jotka käyttävät takriinia)
aivokalvontulehdus (potilailla, joilla on tietyntyyppinen sidekudossairaus)
kuulonalenemaa
sepelvaltimotaudin oireiden pahenemista (lisääntynyttä rintakipuilua) tai rytmihäiriöitä
hengenahdistusta tai astman pahenemista
ruoansulatuskanavan puhkeamisia, haavaisen paksusuolentulehduksen pahenemista, sylkirauhastulehdusta tai haimatulehdusta
maksaentsyymien kohoamista, keltaisuutta tai maksatulehdusta (voi ilmetä ylävatsakipuna)
voimakkaita hilsehtiviä tai rakkuloita muodostavia iho- tai limakalvoreaktioita, valoyliherkkyyttä, aknen pahenemista tai psoriaasin pahenemista, hiustenlähtöä, SLE-tautia (systeeminen lupus erythematosus)
munuaistoiminnan heikkenemistä
voimakkaita allergiaoireita (anafylaksiaa).
Vakavaa ihoreaktiota, jota kutsutaan DRESS-oireyhtymäksi, voi esiintyä. DRESS-oireyhtymän oireita ovat: ihottuma, kuume, imusolmukkeiden turvotus ja lisääntynyt eosinofiilien määrä veressä (eräs valkosolutyyppi).

Tulehduskipulääkkeiden, kuten Buranan, käyttöön voi liittyä hieman suurentunut sydäninfarktin tai aivohalvauksen riski.

Lopeta lääkkeen käyttö ja ota välittömästi yhteys lääkäriin tai lähimpään päivystyspoliklinikkaan, jos sinulla on seuraavia oireita:

hengitysvaikeudet tai hengenahdistus
ihon voimakas punoitus, kutina ja turvotus
kielen tai nielun turvotus
äkillinen, voimakas vatsakipu tai verioksennus.
Ota yhteys lääkäriin niin pian kuin mahdollista, jos sinulla on seuraavia oireita:

närästys ja lievät vatsavaivat
mustat ulosteet
lisääntynyt mustelmataipumus tai nenäverenvuodot
raajojen turvotus
muut hitaammin alkavat iho-oireet.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #37

Huumausainekuolemia on vuosittain Suomessa noin 200. Alkoholista ja alkoholisairauksista johtuvia kuolemia on Suomessa vuosittain noin 2000.

Perinteisten (ja usein myös käsikauppalääkkenä olevien) tulehduskipulääkkeiden arvioidaan aiheuttaman vuosittain noin 100-200 kuolemantapausta. Pitkäaikaisessa käytössä useimmat tulehduskipulääkkeet aiheuttavat helposti sisäelinvaurioita (esim. mahahaava). Burana ei pitkään suurissa määrin käytettynä todellakaan mikään turvallinen tuote.

Tulehduskipulääkkeiden ulkopuolelta olevat kipulääkkeinä käytettävät perinteiset parasetamolivalmisteet aiheuttavat yliannostuksina ja pitkäaikaisessa suurivolyymisessä käytössä maksaongelmia ja pahimmillaan jopa tappavat. Parasetamoli-itsemurhia tapahtuu jonkunverran joissakin Pohjoismaissa, Suomessa ei niinkään, käsittääkseni.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201707262200286407

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Joo ihan kohtuullisen järkevä ja kehityskelpoinen idea.

Tämähän vapauttaisi kannabiksen laillisesti jokaisen ihmisen käyttöön miedoilla THC-pitoisuuksilla. Burana 400 on käsikauppalääke. Joissain maissa on vapautettu lailliseen myyntiin ns. "kevytkannabis".

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #34

"Kevyt"kannabis eli CBD pitoinen tuote korvaa helposti buranan . CBD kielto pitäisi poistaa heti. Aine ei aiheuta riippuvuutta ei huumaa, mutta toisaalta korvaa monia isojen yhtiöiden lääkkeitä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/s...

Euroopan parlamentti haluaa EU:n laajuisia sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä sekä rahoitusta alan tieteelliseen tutkimukseen.

Lähikuva kannabiskasvista. Mepit haluavat lisää tutkimusta kannabiksen lääkekäytöstä
Kannabiskasvi © CC0 kuva: Esteban Lopez/Unsplash
Useat EU-maat ovat laillistaneet lääkekannabiksen tai joidenkin kannabinoidien käytön tai harkitsevat muutosta lainsäädäntöönsä.

Maiden välillä on kuitenkin eroja sen välillä, mitkä tuotteet ovat sallittuja ja miten niitä saa käyttää, eikä yksikään EU-maa salli kannabiksen polttamista tai kasvattamista kotona lääkekäyttöön. Maailman terveysjärjestö WHO on suosittanut, ettei kannabiksen ainesosa kannabidiolia (CBD) tulisi luokitella kielletyksi aineeksi.

EU-tasolla ei ole olemassa sääntöjä kannabiksen lääke- tai viihdekäytöstä.

Mitä kannabis on?
Kannabiskasvissa on yli 480 eri yhdistettä, joista yli sata on kannabinoideja. Yleisimmin tunnetut ovat THC (D9-tetrahydrokannabinoli) ja CBD (kannabidioli).
THC on kannabiksen pääasiallinen huumaava ja riippuvuutta aiheuttava ainesosa. CBD:llä ei ole huumaavia tai addiktoivia vaikutuksia.
”Kannabiksen ja kannabinoidien lääkekäytöllä” voidaan viitata lukuisiin kasviperäisiin tai synteettisiin valmisteisiin ja tuotteisiin.
Kannabiksella ja kannabinoideilla voi olla parantavia vaikutuksia, kuten ruokahalun parantaminen (esim. AIDS:iin liittyvän laihtumisen yhteydessä) tai mielenterveyden häiriöiden, epilepsian, astman, syövän tai Alzheimerin oireiden lievittäminen. Kannabis voisi lisäksi helpottaa kuukautiskipuja ja vähentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä. Mepit ovat kuitenkin sitä mieltä, että aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.

Keskiviikkona 13. helmikuuta parlamentti hyväksyi päätöslauselman kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä, jossa mepit

vaativat selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää
haluavat lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin
vaativat tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta
Alaikäisten ja heikossa asemassa olevien ryhmien suojelu

Selkeä lainsäädäntö vaikuttaisi suotuisasti kannabiksen laatuun ja tuotteiden luotettavaan nimikointiin, mikä taas takaisi potilaille mahdollisuuden kannabiksen turvalliseen lääkekäyttöön, mepit totesivat. Erityisesti tulee huolehtia nuorten ja raskaana olevien naisten turvaamisesta.

EU-tasolla säännöt auttaisivat myyntipisteiden ja mustan pörssin valvomisessa sekä väärinkäytösten estämisessä. Sääntöjen avulla voitaisiin lisäksi estää nuorten riippuvuutta kannabiksesta, päätöslauselmassa todetaan.

Kattavilla säännöillä lisättäisiin myös lääketieteen ammattilaisten tietoa kannabiksen lääkekäytöstä
Euroopan parlamentti haluaa EU:n laajuisia sääntöjä kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä sekä rahoitusta alan tieteelliseen tutkimukseen.

Mepit haluavat lisää tutkimusta kannabiksen lääkekäytöstä

Useat EU-maat ovat laillistaneet lääkekannabiksen tai joidenkin kannabinoidien käytön tai harkitsevat muutosta lainsäädäntöönsä.

Maiden välillä on kuitenkin eroja sen välillä, mitkä tuotteet ovat sallittuja ja miten niitä saa käyttää, eikä yksikään EU-maa salli kannabiksen polttamista tai kasvattamista kotona lääkekäyttöön. Maailman terveysjärjestö WHO on suosittanut, ettei kannabiksen ainesosa kannabidiolia (CBD) tulisi luokitella kielletyksi aineeksi.

EU-tasolla ei ole olemassa sääntöjä kannabiksen lääke- tai viihdekäytöstä.

Mitä kannabis on?
Kannabiskasvissa on yli 480 eri yhdistettä, joista yli sata on kannabinoideja. Yleisimmin tunnetut ovat THC (D9-tetrahydrokannabinoli) ja CBD (kannabidioli).
THC on kannabiksen pääasiallinen huumaava ja riippuvuutta aiheuttava ainesosa. CBD:llä ei ole huumaavia tai addiktoivia vaikutuksia.
”Kannabiksen ja kannabinoidien lääkekäytöllä” voidaan viitata lukuisiin kasviperäisiin tai synteettisiin valmisteisiin ja tuotteisiin.
Kannabiksella ja kannabinoideilla voi olla parantavia vaikutuksia, kuten ruokahalun parantaminen (esim. AIDS:iin liittyvän laihtumisen yhteydessä) tai mielenterveyden häiriöiden, epilepsian, astman, syövän tai Alzheimerin oireiden lievittäminen. Kannabis voisi lisäksi helpottaa kuukautiskipuja ja vähentää liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä. Mepit ovat kuitenkin sitä mieltä, että aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.

Keskiviikkona 13. helmikuuta parlamentti hyväksyi päätöslauselman kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä, jossa mepit

vaativat selkeää laillista lääkekannabiksen määritelmää
haluavat lisää rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin
vaativat tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta
Alaikäisten ja heikossa asemassa olevien ryhmien suojelu

Selkeä lainsäädäntö vaikuttaisi suotuisasti kannabiksen laatuun ja tuotteiden luotettavaan nimikointiin, mikä taas takaisi potilaille mahdollisuuden kannabiksen turvalliseen lääkekäyttöön, mepit totesivat. Erityisesti tulee huolehtia nuorten ja raskaana olevien naisten turvaamisesta.

EU-tasolla säännöt auttaisivat myyntipisteiden ja mustan pörssin valvomisessa sekä väärinkäytösten estämisessä. Sääntöjen avulla voitaisiin lisäksi estää nuorten riippuvuutta kannabiksesta, päätöslauselmassa todetaan.

Kattavilla säännöillä lisättäisiin myös lääketieteen ammattilaisten tietoa kannabiksen lääkekäytöstä

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koko EU:n tasolle siis halutaan samankaltainen lääkekannabiksen salliva järjestelmä kuin Suomessa jo on.

Mitä uutta Suomen kannalta lääkekannabiksen osalta ?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Uutta olisi, jos sitä potilaat saisi. Nythän se on viimeinen vaihtoehto, eikä sitä silloinkaan yleensä myönnetä kuin todella harvoin, lääkäreitä uhkailee Valvira, Fimea kirjoittaa erityislupia helvetin nihkeästi jne.
Olen itse tuon rulianssin käynyt läpi 2008 ensimmäisten joukossa, ikinä en ole niin nöyryyttävää kohtelua saanut lääkäreiltä, tarjosivat Lyricaa ja masennuspillereitä krooniseen kudosvaurio- ja hermokipuun, palasin maahan missä ei tarvitse kärsiä.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #24

Huvittavaa sinänsä, Lyrica kun on aivan järkyttävää myrkkyä ja aiheuttaa myös todella pahaa ja vaikeaa riippuvuutta, kannabis olisi ainakin tuolta kannalta paljon terveellisempää ja turvallisempaa. Lääkärit eivät tosin ilmeisesti ole ainakaan ennen olleet Lyrican tästä puolesta kovin hyvin tietoisia, mutta sitten kun menee käyttäjiltä itseltään kysymään tai itse kokee...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #24

Lyrica on erittäin yleinen ja käytetty kipulääke hermokipuun ja vastaavaan. Se oli monena vuonna Suomen kymmenen myydyimmän lääkkeen tilastossa. Siihen kirjoitettiin reseptejä todella helposti. Sillä ei pitänyt olla päihdekäyttöpotentiaalia.

Todellisuudessa Lyrica oli ja on vieläkin yksi halutuimmista lääkkeistä päihdekäyttöön. Erityisesti sekakäyttäjät käyttävät Lyricaa koska se on tehokas "buusteri" lähes kaikkien muiden päihteiden ja erityisesti PKV-lääkkeiden kanssa. Myös alkoholi buustaa Lyricaa, tosin tämä on hengenvaarallinen yhdistelmä isoilla annoksilla.

Lyrica ja muut pregabaliinivalmisteet aiheuttavat erittäin kovan riippuvuuden. Eräät käyttäjät ovat kuvailleet Lyrican vieroitusoireita heroiiniviekkareita pahemmiksi.

Lyrica on myös erittäin yleinen löydös huumausainekuolemissa. Suomalainen huumausainekuolema on yleensä alkoholin, bentsojen ja buprenorfiinin aiheuttama sekakäyttökuolema. Tähän joukkoon on neljänneksi tullut pregabaliini.

Lyrica oli todella hyvin kehitetty ja markkinoitu tuote. Laaja-alaisen kipulääkekäytön lisäksi se saatiin tehokkaasti markkinoitua ja lanseerattua päihdekäyttäjille päihteeksi. Tällä lääkkeellä tehtiin todella paljon BigPharmalle rahaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ylen tuore uutinen.

EU-parlamentti haluaa lääkekannabiksen Kela-korvauksen piiriin
Parlamentti kehottaa EU-komissiota ja jäsenvaltioita käsittelemään esteitä, jotka haittaavat kannabiksen käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10650937

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset