TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

45% nuorista aikuisista on rikollisia

Tämä käy ilmi THLn uusimmasta tilastosta. Voisi sanoa, että merkillistä huumeiden käyttö lisääntyy vuosittain. Vaikka rangaistusten pitäisi estää se. 

Ei ole yllätys että kannabis on maamme yleisin laiton huume jota ihmiset käyttävät. Kenties johtuu siitä että monet ovat havaineet sen sopivan paremmin itselleen sopivaksi päihteeksi. Osalla se on korvannut laillisen alkoholin kokonaan.

https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riipp...

 

Edit: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jo-lahes-joka-neljas-suomalainen-on-kayttanyt-kannabista-viidesosa-suomalaisista-haluaa-ettei-huumeiden-kaytosta-saisi-rikostuomiota/7298282#gs.rbDUBYK1

 

"Hakkaraisen mukaan useimmilla kannabiksen käyttö jää satunnaiseksi kokeiluksi, mutta kasvua näkyy myös aktiivisemmassa käytössä. Yleisintä kokeilut ovat nuorten aikuisten keskuudessa, joista 45 prosenttia on kokeillut kannabista elämänsä aikana."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti olit laskenut tuon 45% ynnäämällä yhteen ne käyrät siitä tablitsasta. On kuitenkin todennäköistä, että samat henkilöt ovat kokeilleet niitä kaikkia, joten kokonaisprosentti kaikista nuorista ei suinkaan ole noin korkealla tasolla. Se voi olla aika lähellä sitä 24%, joka ilmoitettiin kannabista kokeilleiden prosenttiosuudeksi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tuo 24% ei koske nuoria aikuisia, vaan kaikkia kyselyyn osallistuneita.
"Kannabista tai muita aineita joskus elämänsä aikana kokeilleiden tai käyttäneiden osuudet 15–69-vuotiaassa suomalaisessa väestössä vuosina 1992–2018, %."
https://thl.fi/documents/10531/4441357/Kuvio_huume...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näköjään linkatussa artikkelissa ei siis mainittu mitään nuorista erikseen. Teppo on saanut tuon luvun 45% sitten jostain muualta ilman lähteen mainitsemista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #3

Ainakin tässä MTV:n uutisessa oli tuo luku mainittu ja ihan samoissa luvuissahan tuo on kuin 2014 tutkimuksessa.
"Hakkaraisen mukaan useimmilla kannabiksen käyttö jää satunnaiseksi kokeiluksi, mutta kasvua näkyy myös aktiivisemmassa käytössä. Yleisintä kokeilut ovat nuorten aikuisten keskuudessa, joista 45 prosenttia on kokeillut kannabista elämänsä aikana."
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jo-lahes-joka-...

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #3

Tuota luokkaa luku oli 18-35v kohortin osalta jo edellisessäkin THL:n tutkimuksessa, ja se on ollut melko tasaisessa noususuunnassa jo vuosikymmeniä, vaikka pientä aaltoliikettä ajanjaksoissa tapahtuukin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #5

Juurikin näin ja 35-44v ikäluokassa käyttäminen-kokeilut on myös yleistyneet, siitä lisäys.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #3

Unohdin pistää linkin. Mutta nyt se on lisätty.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Joo, Ylen tekstisivulla on, että neljännes kansalaisista on kokeillut kannabista. Kuinka suuri osa nuorista on kokeillut/on käyttäjä sitä siinä teksteissä ei mainittu.

Poliisit taas ilmoittavat, että huumeissa/kannabiksessa ajajien luku on huolestuttava.

Eipä ole ihme, että kannabiksen käyttö lisääntyy kun näissäkin US:n palstoilla sitä avoimesti eräät "mainostavat"

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kannabiksen käyttäminen on lisääntynyt tasaista tahtia 90-luvun alusta kun näitä kyselyitä on tehty, ja jos kuvittelet että nuoret lukee US:n blogeja ja sitten lähtevät ostamaan kannabista, niin huhhahhei. :D

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Jos kannabiksen käyttö tulee korvaamaan alkoholin käyttöä päihteenä, kuten ainakin maailmalla on tapahtunut, se on vain ja ainoastaan positiivinen asia kaikkien kannalta.

"Marijuana access is associated with decreased use of alcohol, tobacco and other prescription drugs":
https://thehill.com/opinion/healthcare/428593-mari...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep. Jos yksikin ihminen siirtyy holista kannabikseen sekin on hyvä...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Kirjoitat ikäänkuin kaikki "holista" nauttivat olisivat alkoholisteja. Siinä mielessä saatat olla oikeassa, että jos yksikin alkoholisti lopettaa juomisen kannabiksen avulla, niin se olisi todennäköisesti positiivinen asia niin hänelle itselleen kuin lähiympäristölleenkin.

Mutta suurin osa alkoholin käyttäjistä ovat ongelmattomia kohtuukäyttäjiä, joiden kohdalla ei ole mitään hyvää siinä, että viinilasillinen viikonloppuaterian yhteydessä vaihdettaisiin marijuanaan. Niillä asioilla kun ei ole oikeastaan mitään tekemistä toistensa kanssa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #12

Kommentissasi ei ole oikein järkeä. Kannabiksen käyttäjistäkin suurin osa on kohtuukäyttäjiä, aivan samoin kuin alkoholinkin. Mutta kannabis on vähemmän vaarallinen ja haitallinen päihde kuin alkoholi, ja jokainen viinilasi, joka on vaihdettu pieneen (eli "vastaavaan") määrään kannabista, on kansanterveydellinen voitto. Alkoholi kuitenkin aiheuttaa enemmän riskikäytöstä, on koukuttavampaa ja tuhoaa elimistöä enemmän kuin kannabis, joten jos puhutaan kansanterveyden mittakaavalla, on parempi että ihmiset käyttävät kannabista alkoholin sijaan. Sitä en tietenkään kiistä, etteikö alkoholiakin voi käyttää ilman ongelmia, mutta riskit siinä ovat suuremmat kuin kannabiksessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Kirjoitat aika lailla suomalaista asenneilmastoa myötäillen, mitä alkoholiin tulee.

Euroopan vanhimmat ihmiset keskimäärin löytyvät pienistä Italian vuoristokylistä, jossa he ovat koko aikuisikänsä juoneet viiniä joka päivä. Sikäläisessä kulttuuriss sitä pidetään oikein käytettynä nimeomaan terveellisenä ja terveyttä ylläpitävänä nautintoaineena.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #15

Kannabista on pidetty yli 5000v terveyttä ylläpitävänä lääkkeenä.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #15

Minun käsitykseni mukaan lähes mitä tahansa päihteitä voi käyttää ilman että niistä tulee välttämättä ongelmia. Riskejä ne sisältävät silti kaikki. Itse uskon pitkälti siihen, että nimenomaan suomalainen asenneilmapiiri alkoholia ja muitakin päihteitä kohtaan (esim. täällä ollut alkoholin kieltolaki jne) on pitkälti sen takana, miksi tässä maassa on niin paljon ongelmia päihteiden suhteen, eikä niitä osata käyttää yhtä hyvin ns. sivistyneesti kuten muualla Euroopassa. Jos jostain tehdään kiellettyä ja paheksuttua, siitä tehdään myös lähes mystinen asia, joka ihmisiä kiinnostaa suhteettomasti. Jos siihen suhtaudutaan arkisesti, se ei enää omaa samanlaista viehätysvoimaa. Väitteeni alkoholin suuremmista haitoista ja riskeistä kannabikseen verrattuna ovat silti tieteellistä faktaa, mutta ei se tarkoita sitä, etteikö alkoholia voisi käyttää ilmankin ongelmia. Niinhän suurin osa tekee. Naurettavaa tässä kuviossa vain on, että niitä muita alkoholia turvallisempia päihteitä, demonisoidaan ja niiden käytöstä rangaistaan. Se taas on puhdasta kaksinaismoralismia.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa Vastaus kommenttiin #15

Jos ne Italian vuoristokylässä viiniä lipittävät ihmiset muuttaisi vaikka Pekingiin ja alkaisivat syömään Mc Donaldin menyytä, eläisivätkö he silti yhtä pitkään...jatkaen tietenkin viinin lipitystä?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #12

Öö, ei kyllä kirjoittanut, mutta taisi osua pilkka omaan nilkkaan. Sinähän juurikin näet kaikki huumeiden käyttäjät ongelmakäyttäjinä, koska vakioväittämäsi-pakkohokemasi mukaan kannabista ei voi käyttää kuten viiniä (joka on höpöä ja se on sulle selostettu, mutta onko se HOLI aiheuttanut sinullekkin muistisairauden)...
Sinä et ymmärrä kannabiksesta hölkäsen pöläystä, sen ympärillä harrastajat ovat kuin somelieereja, maut, aromit, ulkonäkö jne, alahan on aika hörhöilyä loppupeleissä, pienpanimoiden meno on aika geneeristä vs kannabis.
Niin, kannabis myös lisää ruokahalua, se saa ruoan maistumaan paremmalta, sitä voi käyttää ruoanlaitossa joko maustamiseen, tai päihtymiseen, on myös juomia missä on kannabinoideja päihdyttävyyteen asti.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Riku Jungell

Oletko kysynyt vanhemmiltasi mitä mieltä he ovat asiasta ? En myöskään tiedä onko sinulla omia lapsia, mutta jos on, niin suojelet heitä ilmeisesti ajallaan alkoholin käytöstä, mutta pössöttely ei sinua haittaa.

Sama kysymys koskee tietysti muitakin huumeiden käytön kannattajia. Mikä olisi sopiva ikä huumeiden käytön aloittamiselle. Ehkä 13-17 vuotta. Siinä iässä se ensimmäinen kontakti alkoholiinkin otetaan.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #18

Tiedän mitä mieltä vanhempani ovat asiasta. He ovat sitä kauhukuvilla aivopestyä ikäpolvea, joiden kanssa asiasta ei voi järjellistä keskustelua käydä, eivätkä tosiasiat ja faktat pysty heidän mieltään muuttamaan, koska heille on valehdeltu ja peloteltu asialla heidän koko ikänsä.

Yhdellekään alaikäiselle en minkään päihteen käyttöä suosittele, enkä myöskään sitä hyväksy. Aivojen kehittyessä mikä tahansa päihde aiheuttaa vahinkoa ja tuhoa, joka vaikuttaa koko loppuelämän. Lapsia minulla ei ole, mutta tosiasia on, että lähes puolet nuorista tulee huumeita vähintään kokeilemaan, ja on aivan turha elää siinä pilvilinnassa, että "eivät nyt minun lapseni voisi ikinä mitenkään". Siksi onkin typerää tehdä lailla päihteidenkäytöstä vaarallisempaa kuin sen täytyy olla, vai haluaisitko itse, että jos lapsesi menee johonkin kokeilunhalussaan koskemaan, tämä saa käsiinsä jotain myrkkyä ja kuolee kokeiluunsa? Eivät ne kiellot ihmisiä tai lapsia estä käyttämästä, itseasiassa ne tekevät päihteiden saatavuudesta alaikäisille helpompaa. Maailmassa on myös huumeisiin kuolleiden lasten vanhempien järjestöjä, jotka nimenomaan vaativat laillistamista, koska eivät halua että muiden lapsille käy samanlaista tapaturmaa tuosta johtuen kuin heidän lapsilleen on käynyt. Intiassa kuoli juuri yli 130 ihmistä yhteen ainoaan erään laitonta myrkkyviinaa (eli lähes yhtä paljon kuin Suomessa kuolee huumeisiin vuodessa), eli mietippä vaikka tuon perusteella kuinka paljon vaarallisempia päihteet ja huumeet ovat silloin kun niiden laatua ei valvota.

Sopiva ikäraja mielestäni on siellä 21v kieppeillä, ehkä joissain päihteissä 18v, riippuen juuri siitä, millaisessa vaiheessa aivojen kehitys on, ja miten mikäkin päihde siihen vaikuttaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #18

Lapsille ei sovi alkoholi, vaikka monet vanhemmat sitä lapsilleen antaa.

Myöskään muut päihteet ei lapsille ole tarpeen.

Suomessa 18 vuoden ikä tarkoittaa täysi-ikäisyyttä, silloin ihminen saa tehdä keholleen ja päälleen mitä haluaa. Puhun nyt päihtriden käytöstä.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #18

Lisättäköön vielä tuohon aiempaan, että jos lapseni jotain päätyisivät käyttämään tai kokeilemaan, mieluummin haluaisin heidän käyttävän vaikka sitten laitonta kannabista, kuin esimerkiksi laillisia synteettisiä kannabiksen korvikkeiksi kehitettyjä muuntohuumeita. Siitä yksinkertaisesta syystä, että se olisi turvallisempaa.

Ja tuosta kielletyn mystisestä vetovoimasta palautui mieleeni asia, jonka olin jo täysin unohtanut... Joitakin vuosia sitten olimme liikkellä kaupungilla kaverini kanssa, ja jonkun kaupan kulmalla joitain ~yläasteikäisiä tuli kysymään meiltä, voisimmeko hakea heille kaljaa kaupasta. En muista tarkalleen mitä siihen sanoin, mutta vitsaillen vastasin jotain, että miten olisi kannabis, ekstaasi tai amfetamiini. Siinä missä ilmeet kaljan suhteen olivat hieman leipääntyneitä, kun mainitsin huumeet, reaktio oli se, että poikien naamat levisivät innostuneeseen ja ihastuneeseen ihmetykseen, ja vastaus oli "Onx sulla???". Ei onko minulla ekstaasia, onko minulla kannabista, onko minulla amfetamiinia, vaan puhtaasti onko minulla mitä tahansa huumeita myydä. Itse totesin mielessäni "voi luoja..." ja kävelin pois, mutta tuo ehkä kertoo omaa tarinaansa siitä, millaista innostusta tuollainen kielletty asia jo noinkin nuorissa aiheuttaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Lähes puolet nuorista aikuisista kertoo kokeilleensa kannabista eli toisin sanoen lähes puolet nuorista aikuisista ovat rikollisia ja heidät pitäisi syrjäyttää opiskelusta ja töistä kieltolaki takia?

Kysymys onko järkeä? Miten tuo vaikuttaisi kansantalouteen, ihmisten hyvinvointiin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset