TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

A-klinikan ylilääkäri Markus Partanen valehtelee tietoisesti

Ajattelin että en tartusi tähän uutisointiin minkä Yle julkaisi aamusta. Mutta pakkohan se oli.

En todellakaan halua että päihtyneenä ajetaan autoa. Jos päihdyt et aja. Sen pitäisi olla kaikille selvää.

 

Itse asiaan. En voi ymmärtään niin sanotua ammattilaisen puheita kannabiksesta. 

A-klinikka Oy:n avohoitopalveluiden ylilääkäri Markus Partanen antaa ymmrätää etttä kannabiksen aineevaihdutatuotteet veressä todistaisivat että aina on päihtyneenä ratissa. Ihmettelen myös miksi kovien huumeiden ongelmia vähätellään sama koskee alkoholia.

 

Mielestäni Ylellä on myös vastuuta mitä he julkaisevat faktana. 

 

Pari kohtaa jutusta.

"– Yhden kannabissätkän viikonloppuna polttava viihdekäyttäjä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että vaikutus näkyy verenkierrossa jopa 10 tuntia tai pidempäänkin, vaan lähtee rattiin."

Niin mitä sitten? Kannabispäihtymys loppuu noin neljän tunnin aikana. Ja kyllä kannabis siis hajoamistuotteet voivat näkyä hyvin pitkään elimistössä. Se ei kumminkaan kerro päihtymystilasta. 

 

Tää on kanssa käsittämätöntä. Pitäisikö myös alkoholin vakituisilta käyttäjiltä poistaa ajolupa?

 

"Vakikäyttäjältä mies ottaisi ajo-oikeuden kokonaan pois.

– Kun päivittäin kannabista käyttävä lopettaa käytön kokonaan, huumeseula on puhdas vasta 4–6 viikon kuluttua, Partanen kertoo."

Tämä on totta. Hajoamistuotteet näkyvät pitkään. Ne eiivät dtoki vaikuta ajamiseen millään tasolla.

"Huumausaineet ovat Suomessa laittomia, joten poliisin ratsiassa käry käy pienimmästäkin huumeviitteestä."

Poliisi voi antaa käyttörikoksesta sakot. Poliisilla on kumminkin velvollisuus näyttää toteen päihtyneenä ajo. Pelkät hajoamistuotteet ei sitä tee. Täatä on korkeiman oikeuden ennakkopäätös olemassa.

https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/14658884767...

Minusta alansa ammattilainen ei voi suorastaan valehdella tästäkään asiasta. Narkofobiaa parhaimmillaan. Ja hyvin vastuutonta. Tälläinen vie uskottavuutta kyseisen yrityksen toiminnasta.

Yle uutiseen linkki, toki aihe on vakava. Valehtelu ei ratkaise ongelmia. 

 

Ratista käryäminen voi yllättää viihdekäyttäjän – "Yhden kannabissätkän polttaminen näkyy verenkierrossa jopa 10 tuntia"

https://yle.fi/uutiset/3-10668999

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jokainen voi käyttää googlea ja tarkistaa ylilääkärin väitteet.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Totuus on toissijaista kun päihteitä vastustavat järjestöt ajavat asiaansa ja levittävät propagandaansa...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Valitettavasti juuri noin. Samoin poliisi toimii. Pelko myy ja tuo rahoitusta. Viis ihmesten kohtaloista.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Sehän siinä on ongelmana, marihuanalle ei ole ns ”satavarmaa puhallustestiä” siksi sen käytön valvominen liikenteessä on käytännössä mahdotonta niinsanottujen ”väärien positiivisten” vuoksi.

Kari Seppänen

Liikenneturvallisuuden kannalta oleellisinta olisi kuitenkin tärkeintä varmistua kuljettajan ajokunnosta eikä siitä sattuuko kuljettajan veressä, hengityksessa tai syljessä olemaan tiettyjä kemikaaleja tiettyjen raja-arvojen ylittävä määrä?

Ajokunnon testaamiseen löytyy muitakin menetelmiä kuin mitä meillä käytetään - kuten vaikka https://en.wikipedia.org/wiki/Field_sobriety_testing

Tietysti ei noidenkaan luotettavuus ole täydellinen ja testien tekeminen vie turhaan resursseja. Ehkä tulevaisuudessa noitakin testejä voitaisiin esim. videokameran ja tekoälyn avulla (puoli)automatisoida ja nostaa niiden luotettavuutta.

No, todellisen ajokunnon varmistaminen ei tietenkään sovi holhousilmapiiriin, jossa pienetkit käyttöä osoittavat jäänteet ovat merkki "synnistä" ja jossa täysin hyödytön nollatoleranssi nähdään ihan hyvänä "signaalina" päihdevastaisuudesta.

Ei vaan sitten vissiin parane enää ottaa aamulla Duactia nenän tukkoisuuteen ja vetää aamupalalla jugurttia hampunsiemenmyslillä & unikonsiemensämpylöillä...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ajokuntoa sitten voi testata mutta sepäs on nykyisin vähän hidasta yhdellä jalalla seisoskelua ja muuta vastaavaa.

Periaatteessa ongelmaa voisi kokeilla ratkoa vähän eri suunnasta, että kuinka mittaisi helposti toimintakykyä ja käyttää samaa sitten joka tilanteessa. Myös väsyneinä ajaviin.

Tai jos kyseessä nyt on edes ongelma. Ymmärtääkseni kannabiksesta päihtyneitä on harvoin liikenteessä mutta ehkä joku poliisi osaisi kertoa tuosta paremmin.

Jukka Ryhänen

Rakas Teppo. Lopettaisit sen kannan pelaamisen niin elämä helpottuisi. Eikö näin?

Annan sinulle rahat rippuvuushoitoon tai vaihtoehtoisesti känniin jos lupaat että tämä saarnaaminen loppuu.

Olet ihana.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Eli olet huolissasi kannabiksen käytöstä, mutta olet valmis tilalle antamaan vielä vaarallisempaa päihdettä? Missäs sinun logiikkasi on? Alkoholiriippuvuuskin on erittäin vaarallista, riippuvuus kannabikseen taas on pitkälti olematonta.

Itse ainakin uskon ja toivon että Teppo jatkaa oikeidenmukaisuuden ja yhteiskunnan parantamisen linjalla tässäkin asiassa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä en ole riippuvainen. Ikävää että yrität heiluttaa leimakirvestä.

Jukka Ryhänen

Se ei ollut tarkoitus. Vilpitön anteeksipyyntö jos tulkitsin noin. Kommenttini oli kirjoitettu täydessä kännissä mitä ei tietysti pitäisi tehdä. Nyt olen selvin päin.

Täytyisi yrittää pysyä alkon kanssa pois näppikseltä mutta minkäs teet kun tulet baarista kotiin ja menet avaamaan koneen.

Jep jep.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Rakas Jukka. Lopettaisit Tepon blogien lukemisen / kommentoinnin, niin elämä helpottuisi. Eikö näin?

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Kehityksen jarruttajaa kutsutaan usein konservatiiviksi. Ryhdy sinäkin liberaaliksi ja vapauta mielesi. :)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vakikäyttäjältä mies ottaisi ajo-oikeuden kokonaan pois.

– Kun päivittäin kannabista käyttävä lopettaa käytön kokonaan, huumeseula on puhdas vasta 4–6 viikon kuluttua, Partanen kertoo."

Kyllä mielestäni Partanen puhuu asiaa. Päivittäin kannabiskännit vetävän ei pitäisi päästä rattiin lainkaan. Sama koskee yhtä hyvin tietenkin päivittäin itsensä viinahumalaan juovia. Kortti pois vaan jää ne vahinko rattijuoppoilut.

Lapsellista näissä kirjoituksissa on tuo ääretön päihde/kännimyönteisyys. No mitäpä muuta addikteilta voisi odottaa.

Henkikökohtaisesti toivoisin tulevaisuutta missä vähemmän käytettäisiin päihteitä yleensäkin. Mutta kyllä minä lopettaisin naurettavat huumeidenkäyttö tuomiot ja laillistaisin myynnikin. Ei tämä nykyinen leikki kuitenkaan toimi missään.

Valtiolta pitäisi ottaa nykyinen alkomonopoli eikä sille sovi huumemonopolikaan. Aivan yhtä huono on veikkauksen monopolikin. Rahaa valtion pohjattomaan säkkiin pitään addikteilta tulla ja muodon vuoksi pistetään jotain vastuullista hössötystä. Yksityiset hoitakoot jakelun valtio verottaa ja voisi oikeasti pyrkiä haittojen minimointiin,

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mikä on kannabiskänni? Huomaan kyllä että et oikein ymmärrä miten kannabis vaikuttaa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Eiköhän Teppo vain esitä sen toisen, ei monilta muilta tahoilta kuullun puolen asioista. Vai onko sinun mielestäsi myös lapsellista, että päihdejärjestöt kuten Irti Huumeista Ry, A-Klinikka jne esittävät päihteet jatkuvasti pelkästään negatiivisessa valossa ja yrittävät maalata niistä ylinegatiivisen kuvan? Jos joku pyrkii vähän tasoittamaan peliä ja täydentämään kuvaa jotta se olisi totuudednmukaisempi, se on siis lapsellista toimintaa?

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Suosittelen kommenttiasi tästä syystä:
"Mutta kyllä minä lopettaisin naurettavat huumeidenkäyttö tuomiot ja laillistaisin myynnikin. Ei tämä nykyinen leikki kuitenkaan toimi missään".

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Olen ollut Bedrocan-lääkekannabiksen käyttäjä vuodesta 2011. Olen siis polttanut kannabista päivittäin muutamien viikkojen koejaksoja huomioimatta useita vuosia. Tänä aikana olen työskennellyt työnjohtotehtävissä erilaisissa vaativissa työtehtävissä, hankkinut aseita ja toiminut reserviläisten kouluttajana, kasvattanut kolmea juniorikansalaista, tehnyt konkurssin, suorittanut velkajärjestelyä ja ajellut autolla.
Olen tähän hetkeen asti pitänyt käyttöäni ns. sordiino päällä, sillä minulla ei ole ollut minkäänlaista intressiä tulla julkisuuteen riepoteltavaksi ”kannabiskännejä vetävänä” huumehörhönä. Läheiset, omaiset, minua hoitavat lääkärit, esimieheni puolustusvoimien puolella ja Uudenkaupungin poliisi ovat olleet koko ajan tietoisia lääkekannabiksen käytöstä. Suurin osa päivittäin käyttävistä on lääkekäyttäjiä, sillä kannabiksen riemua ja päihtymystä tuottava ominaisuus katoaa varsin nopeasti. Eli aineeseen syntyy tältä osin vahva toleranssi.
Toleranssi on se asia, mikä mahdollistaa kipulääkityksen, niin ettei potilas naura holtittomasti ja juttele höpöjä, vaan pystyy normaaliin toimintaan (työ, autoajelu), silti kipujen lientyessä.

Ensi perjantaina pääsen johonkin erikoisajokoe-testiin, jotta voidaan varmistaa ajokykyni ja saisin ajo-oikeuteni takaisin. Testi tehdään siis vakavan aivovaurion takia, ei kannabiksen.
Se että ”huumeseula” on puhdas, ei kerro päihtymisestä mitään. Kannabiksen osalta tässä tosiaan mitataan hajoamistuotteita, joilla ei ole mitään merkitystä. Verikokeesta mitattava ”kannabisarvo” vaikuttaa ajo-oikeuteen, mikäli kansalaisella ei ole ”vapaudut vankilasta”-korttia eli reseptiä.
Tulen kirjoittamaan asiasta blogin, kunhan kiireiltäni ehdin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kannabiskäry ratissa, oli aineenvaihduntatuotetta veressä tai ei, saattaa antaa poliisille mahdollisuuden tehdä halutessaan kotietsinnän huumausainerikosepäilyn perusteella.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005366619.html

Siinä sitä on perheelle selittelemistä, kun poliisit penkovat kaappeja...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Lääkekannabisreseptin esittämällä tuosta pääsee.

Mika Hynynen

Missä kohtaa ne valheet alkavat? Tuohan on ihan yleistä tietoa, että kannabiksenkäyttö näkyy huumeseuloissa melko pitkäänkin käytön jälkeen. Vasta verikoe sitten kertoo sen, missä mennään, kuten tuo ennakkotapauskin osoittaa. Kansalaisen oikeusturva siis on aika hyvällä tolalla tuon suhteen, kunhan muistaa pitää sen ajo-oikeutensa voimassa, toisin, kuin tuo linkissä mainittu ennakkotapaus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset