TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Miksi huumevalistuksessa keskitytään pelkästään kannabikseen?

Tälläinen kuva minulla on. Seuraan aktiivisesti valistajien ja eri yhdistysten toimintaa. Lähes kokonaan valistus koskee mietoa vähähaittaista kannabista. Niin sanotut kovat huumeet eivät nouse esille.

Onko valistystyö mennyt hakoteille, kun kannabis on pääkohteena ollut vuosikausia. Ymmärrän kyllä että kannabis on yleisin laiton päihde mitä käytetään. Ainut se kumminkaan ei ole. Miksi kovat huumeet on jätetty paitsioon? Ne kumminkin aiheuttavat suhteessa enemmän haittoja kuin kannabis.

Tälläisiä ajatuksia minulla heräsi tästä uutisesta:

 

Kouvolan runsas amfetamiinin käyttö tuli uudelle päihdetyön koordinaattorille vain osittain yllätyksenä — Ehkäisevän päihdetyön työryhmä aloittaa huhtikuussa

 

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/36a87aa8-e4fe-43ac-a194-b511f...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Siksi, että kofeiinia, nikotiinia ja alkoholia ei mielletä huumeiksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei ne olekaan huumeita, koska ovat laillisia. Toki jokainen toimiin kuin laittomat aineet ja aiheuttaa riippuvuutta. Nikotiini hyvinkin voimakasta, samoin alkoholi.

Noi maisetsemasi aineet on melkein kaikki kannabis haitallisempia.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Tulisiko ns. kovat huumeet ottaa valtion haltuun? Eli niihin addiktoituneet saisivat aineensa laillisia kanavia pitkin. Voitaisiinko tälläisillä toimepiteillä romahduttaa (lähes) kokonaan aineiden ympärille kehkeytynyt laaja ja vakava rikollisuus?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #3

Jossain määrin näin toimitaankin opioidien kohdalla. Korvaushoito buprenorfiinilla tai metadonilla on ollut jo parisenkymmentä vuotta käytössä. Suomessa käsittääkseni muutama tuhat ihmista on opioidikorvaushoidossa, tarkkaa lukua tai lukuarviota en nyt rupea mistään etsimään tätä kommenttia varten.

Buprenorfiinikorvaushoito on "luonut" sivutuotteena Suomeen laajamittaisen Subutexin päihdekäytön ja laittomat markkinat Subutexeille, kuten jokainen tietää, mutta harva ymmärtää että vastaavasti Suomessa ei ole juurikaan enää heroiininkäyttöä tai laajamittaisia fentanyylikuolemia johtuen sen käytöstä muiden opioidien korvikkeena. Heroiininkäytön vähenemisen ja korvaushoidonmyötä ei Suomessa myöskaan ole enää juurikaan aseellisia ryöstöjä "Honda-liigan" tapaan.

Suomessa korvaushoitoon pääseminen ja siinä pysyminen on monille opioidiriippuvaisille vaikeaa ja hankalaa. Suomessa esimerkiksi lopetaan paljon hoitoja vasten potilaan tahtoa erilaisista syistä (yleensä muiden päihteiden käyttö). Koska korvaushoito ei ole kattavaa kaikille opioidiriippuvaisille niin Suomessa on suuret Subutex-markkinat joissa ongelmakäyttäjät myyvät toisilleen ja pyrkivät hankkimaan uusia säännöllisesti ostavia asiakkaita. Vajaatehoinen korvaushoitojärjestelmä ja suuri joukko riippuvaisia korvaushoidon ulkopuolella luo hyvän hintatason ja kovan kysynnän Subutexille ja mahdollisesti edesauttaa opioidien käyttäjäkunnan leviämistä, koska ongelmakäyttäjien on myytävä kamaa eteenpäin rahoittaakseen käyttönsä.

Amfetamiinille ja muille piristeille ei ole olemassa korvaushoitojärjelmää eikä jakelua. Amfetamiiniriippuvaisista osa on ADHD-oireisia ja he ovat erityisen alttiita amfetamiiniriippuvaisuudelle. Hyvällä, myös aikuisille päihdepotilaille toteutulla ADHD-lääkehoidolla pystyttäisiin ehkä vähentämään amfetamiinin ongelmakäyttäjäkunnan suuruutta.

Vastaus kysymykseesi: Näkemykseni mukaan laajempi korvaushoito opioideille ja myös piristeille vähentäisi huumausaineiden ongelmakäyttäjien harjoittamaa laajamittaisten huumekauppaa ja muuta rikollista toimintaa ja vaikuttaisi laajasti huumekaupan ja salakuljetuksen kannattavuuteen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nykyään kai pitäisi riippuvuutta aiheuttavien kofeiinin ja nikotiinin lisäksi mainita sokerit kuten sakkariini, fruktoosi ja xylitoli. Eikös nuo nykytutkimusten mukaan aiheuta jopa yhtä pahaa riippuvuutta ellei pahempaakin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Asiallinen ja rehellinen päihdevalistus korostaisi sitä tosiasiaa, että alkoholi on huomattavasti kannabista ja amfetamiiniakin haitallisempaa. Nykyisellään annetaan ymmärtää, että jos jotain päihdettä haitoista huolimatta käytetään, syöpävaarallinen liuotin on se turvallisin vaihtoehto. Seuraukset maksaa veronmaksaja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kaikki lähti Yhdysvalloista. Kyseessä oli nimittäin varsinkin kangstereiden suosima savuke joten viranomaoset miettivät millä keinoin voisivat rajoittaa jengien toimintaa. Taloudellisesti molemmat tahot hyötyivät kielosta ja kannabisvastaisuus levisi maailmalle.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabis oli tosiaan latinoiden ja tummaihoisten päihde, siksi se tehtiin laittomaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset