TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Pori huumekauppiaan silmin

Satakunnan kansa lehti avaa hieman huumekauppiaan toimintaa ja huumeiden menekkiä.

Katteet on hyvät ja kiinni jäämisen riski pieni. 

Valitettavasti huumekauppiaat eivät välitä minkä ikäiset ihmiset ostavat huumeita kunhan rahaa vaan ole. Se altistaa siis alaikäiset huumeiden vaaroille ja huumemaailmaan mukaan.

On selvä, että rangaistukset eivät auta. On selvää kun yksi kauppias saadaan pois pelistä, niin uusi on jo tilalla. 

Mun mielestäni järkevin, tehokkain keino haittojen minimointiin on laillistaa huumeet. Tällöin viedään pohja pois huumekauppiailta. Tästä on kannabiksen kohdalla jo hyvää näyttöä olemassa.

 

Kun kesähelteet saapuvat Poriin, ekstaasin kysyntä räjähtää – Otto oli 14-vuotias, kun hän tilasi huumeita ensimmäisen kerran Tor-verkosta: ”Parissa tunnissa meni 900 tablettia”

Porilainen entinen huumekauppias ja alamaailman kovanaama kertoo, millainen Porin alueen laiton huumemarkkina todellisuudessa on ja kuinka paljon huumekaupalla ansaitse.

https://www.satakunnankansa.fi/a/f3ac13af-2d85-4bec-9243-62c8ca001701

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Se altistaa siis alaikäiset huumeiden vaaroille ja huumemaailmaan mukaan.

Mun mielestäni järkevin, tehokkain keino haittojen minimointiin on laillistaa huumeet. Tällöin viedään pohja pois huumekauppiailta. Tästä on kannabiksen kohdalla jo hyvää näyttöä olemassa."

Eli haluat laillistaa huumeet myös alaikäisille? Muussa tapauksessa rikolliset eivät häviä mihinkään. Miksi häviäisivät? Perustelut voit lukea aloituksestasi....

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En koskaan ole toivonut alaikäisten käyttävän huumeita, alkoholikin on heille huumetta.

Kuten hyvin tiedät että laillistamisen tarkoittaa sääntelyä,kontrollia, ikärajoja. Kuten alkoholin kohdalla toimitaan.

Sä oot aika huono provoamaan ja argumenttisi, no niitä ei oikein ole.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Ehdottomuus on vähän huono lähtökohta mihinkään. Jos nykyisistä huumekauppiaista häviäisi laillistamisen myötä vaikka (hatusta vedetty) 99% ja 1% jäisi, se olisi hitonmoinen edistysaskel. Mutta sinä voisit silti sanoa etteivät rikolliset häviäisi, kokonaan.

Pointti on kuitenkin se, että laittomat markkinat suureksi osaksi häviäisivät, ja sen myötä huumeiden laiton myyminen ei olisi alkuunkaan samalla tavalla kannattavaa, eikä se myöskään houkuttelisi toimijoita samalla tavalla. Rahan takiahan tuota isommalla tasolla tehdään, ja jos ei ole markkinoita, ei ole rahaakaan jaossa. Alle 18 vuotiaiden viikkorahat ja vastaavat eivät kovin suurta toimintaa pidä pystyssä tai monia houkuttele ottamaan riskiä seuraamuksista, jotka kuitenkin ovat rikoksista kovimmalla tasolla ihmisten tappamisen jälkeen..

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Päihteitä lapsille myyvät tahot ovat samaa pohjasakkaa kuin lasten seksuaaliset hyväksikäyttäjät. Ankarat rangaistukset vaan käyttöön, vaikka ne eivät itse ongelmaa poistakaan.

Olisi tosiaan aika lopettaa villin lännen markkinat ja siirtää huumekauppa rikollisten käsistä yhteiskunnan kontrollin piiriin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kanada on muistaakseni laittanut kovat rangaistukset mikäli myy tai välittää kannabista alaikäisille. Se on oikein.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Usein alaikäisille myyvät ovat itsekin lapsia, rahoittavat sillä ongelmakäyttöä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Pari muutakin vähäisempää alkuperää ja syytä nuorten huumeiden saannille on.

Pieni määrä alaikäisten (ja muidenkin) huumeista on toisten nuorten laillista alkuperää olevia reseptilääkkeitä. Esim. ADHD-lääkitys on yleistynyt Suomessakin melkoisesti ja yleisimmät ADHD-lääkkeet ovat erittäin kysyttyjä ja toimivia päihteitä.

Nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa kannabis on suosittua. Sen kasvatus omassa asunnossa on suhteellisen helppoa muutaman sadan euron alkupääomalla. Kaikki mitä saa kunnon satoa menee varmasti kaupaksi. Opiskelijoiden opintotuki ja sosiaaliturva taso on suhteettoman heikko Suomessa. Ilman hyvätuloisia vanhempia opiskelu voi olla taloudellisesti vaikeaa tai mahdotonta, mikäli haluaa edes kohtuulliset elinolosuhteet ja elintason. Kannabiksen viljely tai "nappikauppa" omilla ADHD-lääkkeillä tai isomman "essoerän" "diilaaminen" houkuttelee hyvin monia nuoria. Osa noista nuorista myy itseään nuoremmille ja he taas nuoremmille koulukavereilleen ja sisaruksilleen. 18-vuotias nuori naisopiskelija voi ruveta myymään itseään, mutta nuorilla miesopiskelijoilla vaihtoehdot ovat yleensä vähäisemmät. Pienimuotoinen huumausainekauppa kaveripiirissä voi olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin osaaikatyö pikaruokaravintolassa pienellä palkalla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #8

Totta tuokin, mutta e-reseptien tultua eipä haetakaan lääkkeitä kuten ennen kymmeniltä lääkäreiltä / apteekeista, sama korvaushoitolääkkeille on tullut todella kovat ehdot.
Kannabiksen kasvatuskin on hieman laskenut huippuvuosista, mutta onhan se Euroopan tasolla todella yleistä, varsinkin sisäkasvatus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset