TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kannabis - Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan?

Kieltolaki ei toimi. Ei mulla oikeastaan mitään sanottavaa ole. Toivoisin faktoja mielipiteiden sijaan.

Kiitos toimittajalle neutraalista kirjoituksesta.

Kanadassa kannabikseen kielteisesti suhtautuva suomalainen on kummajainen – Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan?

https://ls24.fi/lannen-media/kanadassa-kannabikseen-kielteisesti-suhtaut...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Joo, se oli hyvin kirjoitettu erittäin objektiivinen teksti. Kiitos linkistä, olisi muuten varmaan jäänyt huomaamatta uutistulvassa.

Ja kyllä, meilläkin olisi aika puhua tästä ongelmasta suoraan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Tulen aina suhtautumaan vapaaseen kannabiksen pössyttelyyn kielteisesti. Lääkekäyttöön lääkärin määrämänä on eri asia. Enkä ole kummajainen.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Itsekin suhtaudun vapaaseen pössyttelyyn kielteisesti. Tästä syystä olisi hyvä saada markkinoille ikärajakontrollit ym.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Miten suhtaudut paljon haitallisemmaksi todetun päihteen eli etanolin vapaaseen kittaamiseen?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kohtuukäytössä alkoholi ei ole haitallinen. Pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #6

Samahan pätee toki myös kannabikseen. Alkoholin kohtuuttoman käytön seuraukset vain ovat paljon pahemmat.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #7

Ja kannabiksen kohtuuton pössyttely. Mikään ei haise niin v-maiselta, kuin kannabiksen tehopössyttelijä. Alkoholin kohtuuton käyttö ei ole syy tehdä siitä vaarallinen aine kohtuukäyttäjille.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #8

"Ja kannabiksen kohtuuton pössyttely. Mikään ei haise niin v-maiselta, kuin kannabiksen tehopössyttelijä"

Kannabis ja erityisesti "skunkkilajikkeet" ovat suhteellisen voimakastuoksuisia. Pelkkä tupakkikin tietyissä tilanteissa ja paikoissa on monille ihmisille vastenmielinen tuoksu. Mutta jos puhutaan hirveästä tuoksusta niin "vanhalta viinalta" ja "oksennukselta" haiseva alkoholin tehokäyttäjä kyllä haisee vielä ikävämmältä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #8

"Alkoholin kohtuuton käyttö ei ole syy tehdä siitä vaarallinen aine kohtuukäyttäjille."
Näin tehtiin kun alkoholin kieltolaki astui voimaan ja oluen-sahdin, sekä viinin kohtuukuluttajista tuli pirtun ja kotipolttoisen suurkuluttajia. Kumma kun et näe tätä yhtäläisyyttä, huumeiden kieltolain kanssa, esim kannabislajikkeiden jatkuva jalostaminen vahvemmiksi. Sama tietenkin myös itse kaupan kanssa. Laittomilla markkinoilla papereita ei kysytä kuin rahan muodossa, usein on kannabiksen lisäksi muutakin aineita tarjolla, niitä jopa tyrkytetään skideille, usein velaksikin. Alkon myyjä ei myy päihtyneelle alaikäiselle laatikkoa pirtua velaksi, kun tämä on tullut ostamaan paria siideriä, sitten harrasta väkivaltaista velanperintää joka voi ulottua sukulaisiin asti, pakota lestinheittäjäksi, trokariksi, tai huoraksi. Karrikoidusti näin se menee laittomilla kannabismarkkinoilla, kun vaihdat siiderin kannabikseen ja pirtun koviin aineisiin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #8

"Ja kannabiksen kohtuuton pössyttely. Mikään ei haise niin v-maiselta, kuin kannabiksen tehopössyttelijä. Alkoholin kohtuuton käyttö ei ole syy tehdä siitä vaarallinen aine kohtuukäyttäjille."

Mielenkiintoista, että kutsut kieltolakia "vaarallisen aineen tekemiseksi". Suoraan piilotajunnasta ehkä?

Se, että pössytelty kannabis haisee sinusta pahalta, ei ole syy "tehdä siitä vaarallinen aine". Kyseessä on ns. esteettinen haitta. Oletko muuten koskaan haistanut krapulaisen hikeä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #13

Olenko sanonut, että se olisi vaarallinen aine? Erittäin epämiellyttävää on toki olla moisen pössyttelijän vieressä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #6

"Kohtuukäytössä alkoholi ei ole haitallinen."

Alkoholi on yksi haitallisimmista ja myös vaarallisimmista päihteistä hyvin monella mittarilla. Monet kohtuukäyttäjinä itseään pitävät ihmiset onnistuvat loukkaantumaan kaatuessaan tai konmpuroidessaan humalassa, hyvin monet "kohtuukäyttäjät" syyllistyvät rikoksiin tai joutuvat uhriksi erilaisissa pahoinpitelytilanteissa. Hyvin monet kohtuukäyttäjät ovat viikonlopun jäljeltä maanantaina hieman alentuneesti työkykyisiä.

Jos juo oluen saunajuomaksi ja muutaman viikonloppuna tai ottaa silloin tällöin pienet konjakit voidaan puhua haitattomasta kohtuukäytöstä, mutta vähänkään suuremmilla annoksilla terveyshaitat ja haitat alkavat konkretisoitumaan tavalla tai toisella.

Miten määritellään alkoholin kohtuukäyttö, mikä on määrä joka on vielä kohtuullista. Pullo viinaa perjantaina iltana tuskin on enää haitatonta kohtuukäyttöä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #9

Kun on vertailtu eri päihteiden aiheuttamia haittoja käyttäjälle itselleen ja tämän ympäristölle, alkoholi on todettu kaikista yleisesti käytetyistä päihteistä joko haitallisimmaksi tai (heroiinin jälkeen) toisiksi haitallisimmaksi. Harva laiton päihde on esimerkiksi samalla lailla omiaan aiheuttamaan arvaamatonta käytöstä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #9

Minä en ole koskaan kaatuillut alkoholin vaikutuksen alaisena, eikä ole koskaan mitään ongelmaa tai haittaa alkoholista ollut, päinvastoin se on auttanut rentoutumaan ja rauhoittumaan. Viina on viisasten juoma.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #15

Olet varmaan nähnyt kun on kaatuiltu, törttöilty, käyttäydytty huonosti ja jopa väkivaltaisesti alkoholin vaikutuksen alla kuitenkin? Kannabista et sallisi missään nimessä, vaikka se ei aiheuta tuollaista käytöstä (ei sekään silti kaikille sovi), ja on moninverroin vähempihaittaisempi ja sitä SAA JO ympäri Suomea jokaisesta pikkukylästäkin. Kai ymmärrät miten hölmöltä tämä meistä muista tuntuu?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #16

Juuri edellä kerroin, miksi en sitä pahanhajuusta pössyttelyä sallisi. Ja ihan henkilökohtaisista syistä. Mielipiteeni ei tästä nyt muutu. Ihan yksi ja sama, mitä "te muut" siitä ajattelette. Jos se sallitaan joskus, niin ei se elämäni siitä riekaleiksi mene.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #17

"Juuri edellä kerroin, miksi en sitä pahanhajuusta pössyttelyä sallisi. Ja ihan henkilökohtaisista syistä."
Kannabiksen laillistaneissa maissa ei ole sallittu julkisilla paikoilla polttamista, sallitut paikat on rajoitetut. Eikä nykyään edes moni polta kannabista, vaporisointi on yleistymässä kovaa vauhtia. Tuolla perusteella minä voisin kieltää kaikki hajusteet jotka käyvät allergia-kautena astmakeuhkoihin todella paljon, mutta kyllä minä sen verran siedän, että toinen saa nauttia. Jos jokainen saisi määrätä mitä ei saa tehdä tuollaisen triviaalin syyn takia, eihän täällä olisi yhtään mikään sallittua. Niin ja hajusta, kyllä minusta alkoholisti joka tulee viereen vaikka bussissa on paljon pahempi hajuhaitta, kuin mikään kannabiksen savu.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #17

Järkevä ihminen perustelee mielipiteensä ja on valmis muuttamaan niitä pätevien argumenttien edessä. Järkevä ihminen myös ymmärtää subjektiivisten ja objektiivisten argumenttien eron.

Hitto, minä haluan kieltää rumina pitämäni taulut kaikkien seiniltä. Enkä suo kenellekään oikeutta inttää vastaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #23

En muuta mielipidettäni siitä, että en voi sietää lähelläni kannabista pössytteleviä hajupommeja. Minulla on oikeus kannabislöyhkänvapaaseen julkiseen tilaan. Se on mielestäni ihan riittävä peruste. Pidän mielipiteeni, pidä sinä omasi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #24

Et sitten hakeudu sellaisiin paikkoihin, missä joudut savusta kärsimään, ei tämä nyt kovin vaikeaa pitäisi olla. Ei tuo mielipiteesi ole kuitenkaan mikään syy kannabiksen kieltolaille. Kannabiksen laillistaminen ei tarkoita sitä, että sitä saa missä vaan häiritsevästi polttaa, yritä nyt tämä ymmärtää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #24

Mikäs siinä, kunhan kielletään myös kaikki minua häiritsevät hajusteet. Lisäksi kaikki kasvit, joille olen allerginen, tulee kitkeä kaikilta julkisilta paikoilta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #32

Ei multa ole mitään pois, että täällä Kataloniassa on häiritsevä polttaminen kielletty, esim puistoissa ja rannalla katsotaan sormien läpi, mutta käytännössä julkisesti ei saa polttaa ja rapsut voi tulla.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #15

Etkä näe siinäkään ristiriitaa, että pystyt käyttämään kohtuudella yhtä haitallisimmista aineista niin käyttäjälle, kuin yhteiskunnalle, ettei siitä koidu kummallekkaan haittaa? On myös kovan addiktiopotentiaalin aine, vieroitusoireisiin voi jopa kuolla. On kummallista, että alkoholia monesti ihannoi ne, jotka vastustaa vähempihaittaisia päihteitä kovaan ääneen. Hyvin kummallinen ilmiö.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #18

Tunnetun historian aikanahan kannabiskuolemia on tapahtunut tasan 0. Alkoholikuolemia monin verroin enemmän kuin kukaan pystyy laskemaan.

Käytän itsekin alkoholia, mutta en suostu kiistämään itseltäni tosiasioita. Sitä kiistämistä harrastin uskovaisena koko loppuelämän tarpeiksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #18

Alkoholiongemaisia tulee aina olemaan ja ne rasittavat yhteiskuntaa. Se ei ole minun ongelmani, enkä todaellakaan ihannoi alkoholia, Et kuitenkaan saa alkoholista minuun käyttämänäni vaarallista ainetta. Usko nyt jo. Vai onko kannabiksenkäyttäjillä yleensäkin vaikea sietää eriäviä mielipiteitä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #25

"Vai onko kannabiksenkäyttäjillä yleensäkin vaikea sietää eriäviä mielipiteitä."

Tulihan se ad hominem sieltä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #18

1. Minun alkoholinkäytössäni ei ole mitään ristiriitaa, eikä siitä aiheudu minulla mitään haittaa. En kuitenkaan ala ottamaan muiden ongelmia kontolleni.

2. En ihannoi alkoholia.

3. Vastustan kannabiksen viihdekäyttöä/pössyttelyä julkisilla paikoilla sen erittäin vastemielisen hajun takia.

Ei enempää tästä aiheesta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #28

"3. Vastustan kannabiksen viihdekäyttöä/pössyttelyä julkisilla paikoilla sen erittäin vastemielisen hajun takia."
Kannabiksen laillistaminen ei vaikuttaisi tähän juurikaan, tuskin nykyisessä ilmapiirissä sallitaan julkinen käyttö, joten voit olla huoleti ja siirtyä laillistamista kannattavien joukkoon huoletta.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa Vastaus kommenttiin #28

"Vastustan kannabiksen viihdekäyttöä/pössyttelyä julkisilla paikoilla sen erittäin vastemielisen hajun takia".

Jori, mikä muuttuu. Kuten olet huomannut, hamppu tuoksuu laittomana, niin se myös tuoksuu laillisena.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #34

Ei mikään, paitsi paskamainen haju on sama.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #36

Minusta kannabiksen tuoksu on hyvä, toki sekin riippuu lajikkeesta paljon.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #28

Kajanto: "2. En ihannoi alkoholia."

Myös Kajanto: "Viina on viisasten juoma"

Jos joku täällä kutsuisi kannabista viisaiden päihteeksi niin olisi heti joku Puheenvuoron päivystävistä narkofoobikoista vinkumassa aineen glorifioinnista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #15

"Minä en ole koskaan kaatuillut alkoholin vaikutuksen alaisena, eikä ole koskaan mitään ongelmaa tai haittaa alkoholista ollut, päinvastoin se on auttanut rentoutumaan ja rauhoittumaan."

Hyvä juttu sinulle. Moni voi sanoa kannabiksestakin täysin samaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #21

Hyvä niin, silti en pidä kannabiksen hajusta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #26

Monia häiritsee naapurissa paistetun kalan tuoksu, eivätkä he silti ole kieltämässä kalan paistamista. Ymmärrätkö, mihin pyrin?

Historian aikana on kyllä kielletty esimerkiksi esteettisesti häiritseväksi koettua taidetta. Jokainen päättäköön itse, kuinka ihanteellisina moista harjoittaneita yhteiskuntia voidaan pitää.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"Tulen aina suhtautumaan vapaaseen kannabiksen pössyttelyyn kielteisesti."
Täysin vapaaseen ja rajoittamattomaan kannabiksen pössyttelyyn suhtautuu varmaankin jokainen ihminen kielteisesti. Vaikka itse kannatankin kannabiksen ja useimpien muiden huumausaineiden laillistamista tietyllä tasolle niin silti kannabiksen laillistuessakin olisi hyvä lainsäädönnällä asettaa tiettyjä rajoja käyttötilanteiden ja alueiden suhteen, kuten nykyään toimitaan tupakankin kohdalla.
Nykyisenkaltaiset tupakointirajoitukset (esim. baarien tupakointisäännöt, työpaikat jne,) lisättynä kielloilla mm. auton sisätiloissa, lasten ja nuorten tiloissa ja kouluissa olisivat varmaankin järkevä lainsäädöntö "pössyttelykieltoalueiden pohjaksi". "Pössyttelylainsäädännöllä pitää pyrkiä estämään työntekijöiden, alaikäisten ja ulkopuolisten altistuminen savuhaitoille, aivan kuten tupakoinninkin suhteen pyritään nykyisin tekemään.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Meh, vesitetty dekriminalisaatio. THL Pekka Puskaa myöden rohkeampia, enkä todellakaan usko että tämän aloitteen ympärillä pyörineet kovat puheet ikinä toteutuu. Piti olla poliittinen kampanjakin, aivan 0 ennen ja jälkeen vaalien. Taas näitä 0-alotteita. Hieno asu ei tee sisällöstä hyvää.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Tuntuu niin helvetin epätoivoselta saada ne konservatiivi-narkofobikot edes jonkin tason keskusteluun ja kuuntelemaan faktoja.
Eihän toi aloite mene lähellekään 50tuhatta. Näkeehän sen. V'''tta ku pientä oravaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset