TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Arkijärki käyttöön kannabiskeskusteluissa

Tälläinen hyvä kommentti tuli vastaan somessa liittyen kannabiksen tuomiin verotuloihin.

Suomessa mielummin nekin rahat annetaan ammattirikollisille.

"Arkijärjellä kuvittelisi, että jos yhteiskunta saisi valita, rakennetaanko rahalla kouluja ja sairaaloita vai annetaanko se järjestäytyneelle rikollisuudelle, sivistynyt yhteiskunta valitsisi ensimmäisen vaihtoehdon."

 

Järkihän sanoo että kannabiksen laillistaminen on tolkun asia. Se ei lisäisi haittoja se vähentäisi niitä ja helpottaisi ihmisten eloa.

 

Canada raked in $186 million in 5 1/2 months from taxes on cannabis

https://dailyhive.com/grow/canada-weed-tax-earnings-statscan-june-2019

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Coloradossa tullut 5v noin miljardi dollaria.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Toivoisin joskus kommentoivani suomalaista päihdepolitiikkaa niin kuin joku kommentoi Kanadaa:
"Good. And even more to come as licenses are issued and more dispensaries are available. More money for us, less money for criminals. So proud to be Canadian!"

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toki Kanadan mallissa on valuvikoja paljon. Itse kannatan Coloradon mallia.

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa

Totta, tulokset puhukoon puolesta. Odotin vähän suurempia lukuja Kanadalta. Liekö syynä just valuvika.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Kannabiksen ongelmat paljolti johtuvat siitä, että se on laitonta.

Uskon, että monilla suomalaisilla on ns."juoppogeeni", joka saa juomaan enemmän kuin pää kestää.

Huumeet voivat sopia suomalaisille paremmin ja aiheuttaa vähemmän ongelmia kuin viina.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/06/urheilun...

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Huumeet voivat sopia suomalaisille paremmin ja aiheuttaa vähemmän ongelmia kuin viina."

Jotkin huumeet varmastikin kyllä, ja alkoholi onkin yleisesti käytetyistä päihteistä tutkitusti haitallisin. Eri päihteiden vaikutukset eroavat kuitenkin valtavasti toisistaan, ja niistä haetaan eri asioita. Suomalainen haluaa viihteellä ollessaan tyypillisesti pään sekaisin, ja siihen tarkoitukseen alkoholina tunnettu syöpävaarallinen liuotin on valitettavasti se tehokkain vaihtoehto, ellei sitten rupea hulluruohoa päihdekäyttämään.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Edelleenkin: Alkoholin kohtuukäyttö esim 4 annosta viikossa ei aiheuta mitään haittoja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

Enemmän se haittaa tekee kuin neljä annosta kannabista.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #13

Ei haittaa tai sitten todista väitteesi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #14

Alkoholi on myrkky se ei ole kohtuullisestikkaan käytettynä elimistölle hyväksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #15

Esitä nyt te todisteet, että esim. 4 kaljaa viikossa on haitallista. Kannabiskaan kun ei ole mikään ihme-eliksiiri joka vaivaan .

Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #19

Painotan siellä sanaa VOI olla haitallista. Tutkimuksia on monenlaisia, kun on niiden motiivejakin. Siinä puhutaan "terveyttä edistävästä" vaikutuksesta, kun puhe on ollut yleensä haitallisuudesta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #12

"Edelleenkin: Alkoholin kohtuukäyttö esim 4 annosta viikossa ei aiheuta mitään haittoja."

Ja edelleenkin: se on silti yleisesti käytetyistä päihteistä tutkitusti haitallisin, kun huomioidaan fyysiset, henkiset ja sosiaaliset haitat. Tietenkin melkein kaikkia päihteitä on mahdollista käyttää kohtuudella.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #17

Nyt puhun alkoholin kohtuukäytöstä, johon ei liity fyysisiä, henkisiä eikä sosiaalisia haittoja. Eikä varsinkaan hajuhaittoja, kuten kannabiksen pössyttelystä, joka on edelleen laitonta. Vihaan kannabiksen löyhkää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #18

"Kannabiksen löyhkä" on subjektiivisesti koettu esteettinen haitta, joka ei ole validi peruste minkään asian kriminalisoinnille. Yhtä hyvin voitaisiin kriminalisoida jonkun rumiksi kokemat taideteokset, möykäksi koettu musiikki tai naapurista tuleva paistetun kalan haju.

Melkein kaikkia päihteitä, myös alkoholia, voi käyttää kohtuudella ja lähes tai täysin haitattomasti, enkä ole koskaan muuta väittänyt.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #18

@18. Kohtuukäyttöä käytin silloin viimeksi Hollannissa, kun ravattiin monta kilometriä pitkin ristiin rastiin koko kaupunkia monta päivää. silloinkin käytin oluita ja pössyä käytin vain iltaisin, koska uni tulee päähän nopeasti ja aamulla on taas kuin terve.

Tuo sanomasi voidaan verrata siihen johonkuhun, joka käyttää sikaria ja siitä hajusta en tykkää, sekin pitää kieltää mutta en voi. Täytyy vain siirtyä toiseen paikkaan, jotta voisin välttyä sikarin hajusta.

Hollannissa en ole julkisessa paikassa pössytellyt vaan pääasiassa puistoissa, missä ne lainvalvojat katsovat läpi sormien. On kerran konstut käyneet katsomassa, että missä kunnossa me ollaan, niin ihan hyvin on oltu ja sitten näytettiin peukaloilla hyvää jatkoa meille. Samaa tarkistettiin toisille puistoissa nukkuville henkilöille, että ollaankos sitä kunnossa?

Mutta sinulla on kyllä huono asenne, jos pelkästään kannabiksen hajua vihaat? Kyllä minulla tuttavapiirissa vihataan joulun hyasinttejakin, kun ne aiheuttavat päänsärkyjä ja sen takia en ole perinnettä pitänyt hyasintteja kotona.

Vaikka alkoholia käyttäisi kohtuudella, niin on siitä kuitenkin huono olo, mutta kannabiksen pössyttelyn kautta ei ole ikinä ollut huono olo. Sen tiedän varmuudella.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #22

Minä en muuta asenneta kannabiksen suhteen, pössytelkööt pois yleisiltä paikoilta, eihän tupkoidakaan saa sisätiloissa enää. Kannabiksella on paskaakin pahempi haju.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #22

Minä en muuta asenneta kannabiksen suhteen, pössytelkööt pois yleisiltä paikoilta, eihän tupkoidakaan saa sisätiloissa enää. Kannabiksella on paskaakin pahempi haju.

Ei todellakaan tule huonoa olla, kun pysyttelee kohtuukäytössä. Päinvastoin. Sen tiedön ihan varmuudella. Sinä olet sitten ottanut sitä liikaa. Kannattaakin sitten olla alkoholia ottamatta, jos tulee paha olo.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #27

@27. Kommenttisi kertoo ihan kaiken, että et tiedä aiheesta mitään. Aivan käsittämätöntä räkytystä sinulta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #28

On ihan yksi hailee, käsitätkö sinä vai et.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #30

@30. On yks hailee siitä, että käytätkö sinä alkoholia koko ajan ja sitten sairastuttuasi siitä rupeat valittamaan alkoholista sekä kannabiksesta, vaikka kannabis ei liity asiaan ollenkaan?

Siltä minusta tuntuu, että hyökkäilet kaikkien kimppuun kun itsessäsi on jotain vikaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #31

En todellakaan sairastu alkoholista, enkä ole koskaan sairastunut. Ikää on 63, ja hyvin alkoholi rentouttanut aina silloin tällöin, eikä ole ollut mitään ongelmaa ja sairauksia siitä. Minä en hyökkää kenenkään kimppuun, mutta minun ei ole pakko kenenkään mieliksi olla kannabismyönteinen ja kehua sitä kaikki ongelmat ratkäisevaksi elämäneliksiiriksi. Ja odotan myös sitä, että suvaitsette sen että on todellakin niitä,jotka eivät halua pössyttää kannabispaskaa ja tyytyvät nauttimaan vain lallisia aineita, kuten alkoholia silloin tällöin. Ja jotka osaavat käyttää sitä kohtuudella.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #33

@33. Hyvä kun olet sitä mieltä ja kun sinulla on ikääkin, niin et voi tietää varmasti kuinka tämä kannabis vaikuttaa. Mutta voit ajatella toisinpäin, niin helposti alkaa meilläkin ajatuksenkulku edistyä.

Oma on asiasi ja niin on omanikin. Hyvällä tavalla toivottavasti.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #34

Nimenomaan oma asiani. Minulle riittää tässä elämässä alkoholi ja sen kohtuukäyttö.

Ja kannabiksen käyttö ei ole täällä Suomessa ihan oma asiasi, koska se ei ole laillista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #35

"Ja kannabiksen käyttö ei ole täällä Suomessa ihan oma asiasi, koska se ei ole laillista."

Ihmisen omaa kehoa ja mieltä koskevan itsemääräämisoikeuden käyttö ei kuulu lainsäätäjälle. Homoilun ja abortin kriminalisointi oli yksiselitteisesti väärin, ja päihteiden käytön kriminalisointi on sitä samasta syystä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #33

"Ja odotan myös sitä, että suvaitsette sen että on todellakin niitä,jotka eivät halua pössyttää kannabispaskaa ja tyytyvät nauttimaan vain lallisia aineita, kuten alkoholia silloin tällöin. Ja jotka osaavat käyttää sitä kohtuudella."

Totta kai se suvaitaan. Keskusteluun kuitenkin kuuluu argumentointi, ja jos kannattaa jonkin asian kriminalisointia, on oltava esittää sen tueksi painavat argumentit. Sinulla ei sellaisia ole.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #37

Sitten olet lukenut jotain ihan muuta kuin minun tekstejäni. Et voi millään tulla jankkaamasn sitä, että alkoholinkäyttöni on ollut minulle haitallista, siihen sinulla ei ole mitään perusteita eikä todisteita. Enkä ole sanonut että kannatan kannabiksen kriminalisointia koska olen jo täällä sanonut, että lääkekäyttöön hyväksyn kannabiksen. Ja se, että jos viihdekäyttö joskus Suomessa laillistettaisiin (sehän jo nyt kriminalisoitu), on ihan se sama minulle koska en sille mitään voi, enkä tule sitä käyttämään. Mutta yleisissä tiloissa sitä pössyttelyä ei tupakan tavoin tulla sallimaan. Eiköhän tämä ole osaltani tässä, pössytelkää rauhassa, mutta älkää jääkö kiinni.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #41

"Et voi millään tulla jankkaamasn sitä, että alkoholinkäyttöni on ollut minulle haitallista, siihen sinulla ei ole mitään perusteita eikä todisteita."

Opettelepa lukemaan. En ole väittänyt enkä edelleenkään väitä, että alkoholinkäyttösi olisi ollut sinulle haitallista. Kuinka monta kertaa minun on ihan sinua varten rautalangasta väännettävä, että kyllä, jopa alkoholia on mahdollista käyttää kohtuudella?

Jos et osaa tai halua keskustella aiheesta yhteiskunnallisella tai muuten yleisellä tasolla, olisi ystävällistä olla osallistumatta moiseen keskusteluun. Tässä ei ole nyt kyse sinusta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #42

No sori jos sinut sekoitin johonkin toiseen. Minä olen koko ajan keskustellut OMISTA kokemuksistani ja periaatteestani alkoholin suhteen. Ja sitten alkoi hirveä hulabaloo sen kauheasta myrkyllisyydestä Kannabis on minulle täysin yhdentekevä asia, toki siitä oikeus myös sanoa oman henkilökohtaisen mielipiteeni, mutta näköjään mitään poikkipuolista sanaa ei siitä saa sanoa. Pelkkää taivaan mannaa.

Enkä ole kannattanut sen kriminalisointia, vaikka niin väitit. Sehän on jo ollut kriminalisoitu. Moni kannabiksenkäyttäjä vähät välittää sen laillistamisen taloudellisesta tekijöistä ja rikollisuuden ehkäisystä, kunhan saa vain laillisen oikeuden sitten itse pössytellä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #43

"Enkä ole kannattanut sen kriminalisointia, vaikka niin väitit. Sehän on jo ollut kriminalisoitu."

Nykytilanteessa se on kriminalisoitu, joten nykyisen lainsäädännön kannattaminen on juurikin kriminalisoinnin kannattamista. Jos et kannata nykylainsäädäntöä, olen ymmärtänyt väärin ja olen pahoillani. Siinä tapauksessa jää tosin hyvin hämäräksi, mitä käytyyn keskusteluun oikeasti liittyvää olet yrittänyt sanoa.

"Moni kannabiksenkäyttäjä vähät välittää sen laillistamisen taloudellisesta tekijöistä ja rikollisuuden ehkäisystä, kunhan saa vain laillisen oikeuden sitten itse pössytellä."

Ehkä, joskin olisi kiva tietää, mihin tutkimukseen väitteesi perustat. Toisaalta moni, joka ei itse käytä kannabista, kannattaa laillistamista mm. juuri noista syistä.

Itsehän kannatan kaikkien päihteiden käytön ja aktiivisen eutanasian pikaista laillistamista. Ilman ehdotonta itsemääräämisoikeutta eli täyttä omistusoikeutta omaan kehoon ja mieleen ei ole aitoa demokratiaa. Demokratia kun on vapaiden kansalaisten eikä orjien valtaa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #43

"Moni kannabiksenkäyttäjä vähät välittää sen laillistamisen taloudellisesta tekijöistä ja rikollisuuden ehkäisystä, kunhan saa vain laillisen oikeuden sitten itse pössytellä."
Laillistaminen ei ole lisännyt käyttöä-haittoja havaittavasti, teinien kokeilut jopa vähentyneet, sitten tuo kansantalousvinkkeli, verotulot, säästöt, sekä se, että ei käyttäjä joudu kiinnijäädessään syrjäytymiskierteeseen.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #18

"Vihaan kannabiksen löyhkää."
Hajuhaitta on suhteellista ja henkilöstä riippuvaa. Kyllä kannabiksen tuoksuo paljon pahempi haju on "vanhalta viinalta" ja oksennukselta haiseva "juoppo".

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #29

Kyllä alkoholi haisee vaikka kohtuudella käyttää

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #32

Ei haise, jos käyttää kohtuullisesti ja käyttää suuvettä. Huomaa kyllä että Syvärilä yrittää siurena kannabisfanina tarkoituksella tehdä alkoholista kaikella tapaa huonomman vaihtoehdon. Ei onnistu.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #36

"Huomaa kyllä että Syvärilä yrittää siurena kannabisfanina tarkoituksella tehdä alkoholista kaikella tapaa huonomman vaihtoehdon."

Alkoholi on ihan objektiivisesti katsoen huonompi vaihtoehto, koska se on tutkitusti kannabista haitallisempaa. Kyseessä on siis tieteellinen tosiasia. Tämä ei edelleenkään tarkoita, ettei myös alkoholia olisi mahdollista käyttää kohtuudella.

Kannabiskaan ei muuten ole haitattomin päihde, mutta ei siitä tässä yhteydessä enempää.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #38

Kannabiskaan ei muuten ole haitattomin päihde

Mikä sitten on se haitattomin? Silkkaa uteliaisuuttani minä vain kysyn.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän escobar196703 kuva
Esko Ohramaa Vastaus kommenttiin #36

Alkoholi sattuu olemaan huonoin vaihtoehto.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #12

"Alkoholin kohtuukäyttö esim 4 annosta viikossa ei aiheuta mitään haittoja."

Jos on taipumusta lihavuuteen ja painonhallintaongelmia niin 4 annosta alkoholia sisältää energiaa jo jonkin verran. Jos pystyisi jättämään ruokavaliostaan nuo 4 alkoholiannosta viikosta lisäämättä mitään olisi sillä vuoden päästä jo jonkinlainen merkitys painonhallintaan. Mutta todennäköisesti energiamäärä lisääntyisi jostain muualta. Tunnettu tosiasia on että ylipaino on terveysriski, siinä missä alkoholinkäyttökin vähääkään suuremmissa annoksissa.

Ei kannabiksenkaan kohtuukäyttö pääsääntöisesti aiheuta mitään merkittävämpiä haittoja. Jos polttaa "sauhut" aina silloin tällöi kaveripiirissä niin sosiaalisen kanssakäymisen ja "rentoutumisen" hyödyt ovat luultavasti haittoja suuremmat. Asia on sitten eri jos sitä rupeaa työkseen kiskomaan tai käyttää suuria määriä viikottain, aivan kuten alkoholinkin kanssa.

Jos alkoholin päihdekäytön pystyisi kokonaan vaihtamaan kannabiksen päihdekäyttöön niin yhteiskunnallisella tasolla terveyshaitat, rikollisuus ja muut päihdehaitat laskisivat todella merkittävästi. Mutta se ei ole realistisesti mahdollista, kuten ei huumeeton Suomikaan tai sekään että kaikki käyttäisivät alkoholia kohtuudella.

Miksi vouhkaat alkoholin kohtuukäytöstä niin paljon. Pääsääntöisesti minkään päihteen järkevä kohtuukäyttö ei ole ongelma vaan suuret kerta-annokset, päihtymyshakuinen päihteidenkäyttö, suuret käyttömäärät ja varsinaiset ongelmakäyttäjät ovat ne ongelmakohdat. Itselläsi ei alkoholista tule haittoja mutta noin 2000 vuodessa alkoholiin suoraan ja välillisesti kuollutta ovat siitä kovan hinnan maksaneet. Alkoholi liittyy suoraan tai välillisesti noin puoliin pahoinpitely- ja henkirikoksista. Jos olisi käytännössä mahdollista niin yhteiskunnanhan olisi järkevää kieltää noin vaarallinen ja haitallinen päihde vaikka merkittävä osa "kohtuukäyttäjiä" kiellosta kärsisi kun alkoholista tulisi laiton päihde. Varmaan kieltäisivätkin, mutta kun kielto ei taida oikein käytännössä toimia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #23

@23. Kuten sanoit, että jos ei työkseen rupea kiskomaan, niin silloin se ei ole kohtuukäyttöä.

En ole esim. Hollannissa pystynyt kiskomaan koko jointtia loppuun asti vaan se jäi aina kesken, sen heitin roskiin ja ei ollut tarvetta taas vetämään keuhkoihin. En ole kertaakaan onnistunut saamaan koko jointtia vedettyä viimeiseen asti. Jointti ei ole ainoa vaan siellä löytyy vaporisaattoria, bongeja, mistä olisi voinut valita tavan ottaa henkoset.

Alkoholisteilla se taas on, että jos pullossa on jotain jäljellä, se vedetään loppuun asti, oli herännyt aamulla tai ei.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Huumeet ei eroa alkoholista kuin lain silmissä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomalaiset on OECD maiden keskitasoa kaikessa muussa, paitsi amfetamiineissa, eikä mitään "pirigeeniäkään" ole.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Jos kyse ei olisi aineesta, joka on aikanaan lisätty pahamaineiselle "hUUUUmausainelistalle", tätä "keksintöä" hehkutettaisiin ihmelääkkeenä lähestulkoon ilman varausta joka puolella. Mutta kun, niin perusteettomat ennakkoluulot hallitsevat suurta osaa keskustelusta, ja estävät järjen käytön. Objektiivisuus valitettavasti loistaa poissaolollaan niin kauan kun puhutaan asiasta, joka saa suurimman osan ihmisistä hyppimään seinille tunnetasolla, ja jota suuri osa ihmisistä myös vastustaa periaatetasolla tippaakaan kyseenalaistamatta sitä, onko koko vastustuksessa loppujen lopuksi mitään järkeä.

Se on kuitenkin hyvin yksinkertainen fakta, että vaikka kannabiksessa on ongelmansa ja vaaransa, ne ovat suhteellisesti ja objektiivisesti tarkasteltuina niin pieniä ja vähäisiä, ettei ole mitään faktoihin ja järjelliseen ajatteluun perustuvia pointteja, jolla sen lääkekäyttöä pitäisi nykyiseen tapaan rajoittaa, tai edes sen päihdekäyttöön suhtautua nykyisellä pelonsekaisella tavalla valtiovallan taholta. Tämän voi jokainen todeta asiaan tutustumalla, ja sen todistavat myös ne monet valtiot ja hallinnot, joiden alla käyttö on laillista. Tosiasiat ja tilastot osoittavat ja todistavat, ettei mitään ihmeellistä pelättävää ole, kuinka paljon tätä totuutta voi järkevä ihminen enää paeta tai kiistää?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabiksen laillistaminen on tuonut Kanadalle miljoonien verotulot, mutta siinä on ongelmansa – "Tämä tekee hallituksesta kilpailukyvyttömän"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kannabiksen-la...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Verotus ei ole se suurin ongelma, vaan lisenssilainsäädäntö, suosii isoa rahaa, eihän noilla ole mitään kokemusta kasvattamisesta ja haluavat nopeat tuotot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset