TeppoSyvril Teemana päihdepolitiikka,kannabis,lääkekannabis

Kaikki blogit puheenaiheesta Eurooppa-neuvosto

EU:n henkilövalinnat eivät olleet kähmintää

Onneksi minulla oli tänään aamupäivällä eräs tilaisuus, jonne piti mennä ennen kuin järjestyi aikaa kirjoittaa kommentti Hesarin pääkirjoitukseen Eurooppa-neuvoston tekemistä henkilövalinnoista EU:n johtaviin tehtäviin. Kiukku ehti hieman vaimentua. Yleensä julkaisen blogikirjoitukseni Facebookissa vasta kun ne on julkaistu täällä, mutta tänään tapahtuu päinvastoin.

Hallitusneuvottelijat - älkää unohtako EU-ulottuvuutta ministerivalinnoissa!

1999, 2006 ja 2019. Mikä näitä vuosia yhdistää?

Vastaus: Suomen EU:n puheenjohtajuus - Suomen mahdollisuus vaikuttamaan.

Tämä on Suomen kolmas EU-puheenjohtajuus. Vuoden 1999 ja 2006 puheenjohtajuudet tarjosivat Suomelle erinomaisen mahdollisuuden profiloitua. Pitää paikkaansa, että Lissabonin sopimuksen myötä puheenjohtajamaan merkitys etenkin ulkosuhteiden koordinaatiossa on vähentynyt. EU-puheenjohtajamaalla on kuitenkin muilla sektoreilla edelleen näkyvä ja merkittävä rooli.

Kuka valitsee EU:n Komission puheenjohtajan ja missä olosuhteissa?

Kuka valitsee EU:n Komission puheenjohtajan ja missä olosuhteissa?

Nyt lokakuussa 2018 ei niinkään kannata spekuloida sillä, kenet valitaan ensi vuonna Euroopan Unionin Komission puheenjohtajaksi.

Eikä oikein silläkään, kuka puheenjohtajan valitsee.  Se kyllä tiedetään.

Enemmän kannattaa pohtia sitä, minkälainen on se Eurooppa ja Euroopan Unioni , joka komissionsa puheenjohtajan joskus vuoden päästä valitsee.

*

Välimeren ylittävät turvapaikanhakijat on käännytettävä käsittelykeskuksiin

Eurooppa-neuvoston kokouksessa päätettiin, että EU:n ulkopuolelle perustetaan käsittelykeskuksia, joissa selvitetään elintasopakolaiset todellisista avun tarvitsijoista. Keskuksia rahoittaa EU, ja toiminta tapahtuu yhteistyössä YK:n kanssa. Näin ehkäistään rahakasta ihmissalakuljetusta ja vaarallista Välimeren ylitystä.

Eurooppa-neuvoston päätös on hyvä, mutta unionin on syytä olla johdonmukainen. Välimeren ylittävien turvapaikanhakijoiden veneet on uuden linjauksen pohjalta käännytettävä kansainväliseltä merialueelta näihin EU:n ulkopuolisiin käsittelykeskuksiin.

Brexit-neuvottelut ja Euroopan unioni

Euroopan unioninimaiden päämiehet kokoontuivat tänään Brexit-erikoisistuntoon. Siellä lyödään lukkoon suuntaviivat alkaviin Britannian kanssa käytäviin Brexit-neuvotteluihin. Jo 15 min jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti Twitterissä, että yksimielisyys unionin päätavoitteista on saavutettu.

Otetaan vain yksi taakka

Mitä viime yönä Eurooppa-neuvostossa oikein päätettiin? Päätettiin jakaa yhteensä 60 000 pakolaista tai laitonta siirtolaista EU-maiden kesken pois lukien Unkari ja Bulgaria.

Maakohtaisista määristä ei päätetty vaan sovittiin, että se perustuu vapaaehtoisuuteen. Tämä on myös Suomen uuden hallitusohjelman mukainen linjaus. Kyseessä on siis käsitykseni mukaan juridisesti vain herrasmiessopimus.

Eurovaalivoitosta lisäpainoa Kataisen EU-salkulle

Jyrki Katainen siirtyy elämässään ja yhteisten asioiden hoitamisessa eteenpäin, seuraavaan vaiheeseen. Hyvä niin.

Kokoomuksen onnistuminen toukokuun eurovaaleissa edistäisi todennäköisesti Suomen ja Kataisen toiveita saada mahdollisimman painava EU-salkku, kenties jopa kaksi salkkua!

Katainen on näet kymmenen puoluejohtavuotensa jälkeen erittäin tunnettu ja suosittu henkilö europarlamentin suurimmassa poliittisessa ryhmässä, EPP:ssä, johon kokoomus kuuluu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä